PERFECT MATCH! LÄR DIG KOMBINERA OST OCH VIN
Vi har det stora nöjet att under de kommande veckorna presentera Cecilia Liljedahl och Håkan Nilsson som gästbloggare.
Cecilia driver sedan i höstas ostbutiken Cecilias Fromagerie på Bygatan i Viken. När du stiger in i den lilla mysiga butiken möts du av en läckert uppdukad kyldisk som fullkomligt dignar av fantastiska ostar från världens alla hörn. Cecilias passion för ost går inte att ta miste på och det kändes så kul när hon ville vara med och delge oss av sin ostkunskap på vår blogg.
När man tänker på ost så är steget till vinets förtrollade värld inte långt. Ost och vin hör ju ihop, eller hur. De flesta av oss serverar säkert en god flarra rött till osten men är det verkligen alltid så rätt? För att få svar kontaktade vi bygdens vinguru Håkan Nilsson och frågade om han ville vara med på ett hörn för att tipsa oss om vilket vin som passar bäst till en viss sorts ost för den bästa smakupplevelsen. Den alltid lika entusiastiske och energiske Håkan tackade även han ja och därmed var temat klart. Perfect match– ost och vin. Mycket nöje! // Per och Fredrik
Ostbutiken i Viken – Cecilias Fromagerie
Såklart att det skulle bli en ostbutik på finaste Bygatan mitt i gamla Viken.
När jag såg att lokalen var ledig var det ett faktum. Jag ska öppna en personlig, välsorterad och inspirerande ostbutik. Med visionen av de små butiker jag ofta besökt på resor i Italien, Spanien och Frankrike. Jag älskar att handla småskaligt och personligt. Hellre lite än mycket. Hellre handla för dagen än för en hel vecka. Jag är usel på planering av måltider, går på dagskänsla och spontana intryck. Älskar Saluhallar. Växte upp med Saluhallen i Göteborg som låg, och fortfarande ligger, mitt i stan. Jag och min bästis skolkade från skolan på gymnasiet och gick till Saluhallen och köpte ost, skinka, färskt bröd, te och njöt av dofterna samt livet kring de olika små verksamheterna. Det var liksom helt självklart vad vi prioriterade.
Jag får också skylla på min dotter Mika som för några år sedan träffade Ludwig som driver familjeföretaget Bengtsons ost med flera butiker i södra Sverige. Vi började äta och prata ost som vi aldrig hade gjort förut. Plötsligt var osten i centrum på ett naturligt sätt. Och jag har alltid älskat ost men inte haft en tanke på att själv driva en ostaffär! Plötsligt var det möjligt. Vi flyttade in till Viken för ca ett och ett halvt år sedan och jag fick nycklarna till butiken för exakt ett år sedan. Jag öppnade Cecilias Fromagerie den 28 oktober 2022 och var fylld av glädje och återvunnen förälskelse…i ostar!
Det är svårt att inte bli fullständigt uppslukad av ostarnas historia, smaker, variation och betydelse… osten har varit med ända sedan vi började att vara bofasta och hade boskap för ca 10 000 år sedan… Färskost som blev surmjölksost som till slut blev lagrad ost. Via grekerna, romarna, munkarna, herrgårdarna, slott och bondgårdar in i vår tid med utvecklad teknik som pastörisering, kunskap om bakteriekulturer, mjölkhantering och stolthet hos mejerister och mjölkbönder. Att smaka en ost med ursprung i ett landskap, via ett djur som gått och betat på en alptopp eller på en gammal havsbotten och få ta del av smaker, nyanser och frukter av jorden är ett sant privilegium. Liksom att smaka osten tillsammans med ett passande vin! Som har samma hisnande historia och betydelse i människas historia och utveckling. Att botanisera i kombinationer av smaker mellan ostar och viner känns ju så naturligt.
Att möta Håkan med sitt otroliga kunnande om vin och smaker är ett sant nöje som förgyller tillvaron. Vi har känt varandra länge, ända sedan våra barn föddes för mer än 30 år sedan och har följts åt om än på lite håll och när vi nu möts i våra parallella världar är det så givande. Ostarna och vinerna har ett långt förhållande till varandra och smakerna gifter ihop sig på ett makalöst sätt. Ju mer man vet om deras gemensamma ursprung desto godare smakar det… och tillsammans blir det oslagbart! Ju mer jag kommer nära smakerna och dofterna desto mer känner jag att detta verkligen är meningen med livet. Att vi får njuta genom våra begåvade sinnen och lära oss mer för varje dag!
Så följ med oss de närmaste veckorna där vi ger tips på ostar och viner som tillsammans blir en – Perfect match!
/Cecilia
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie burgare rabarberkräm brioche kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill på tallriken persika pumpa tortillas lussekatter senapscreme innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek gåsagille apfelstrudel kladdkaka couscous halloncurd mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger ost fromage omelett lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli pannbiff mörk choklad sandefjordsås romsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu butternutpumpa skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gulaschsoppa brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis pasta med räkor whiskey marmelad matjessill ostar pizza hallonsås gräddsås rom toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron kantarelltoast sillinläggningar tomatsås kullasparris rårörda lingon pannkakor pepparrot korv sjögräsnudlar björnbär laxrätter oxfilé majonnäs nyårsmat abborre alla hjärtans dag pulled japanskt vegetarisk pasta negroni havskräftor parmaskinka brunsås maräng lök julgodis nässelsoppa fläder nypotatis sockerlag spenat chokladtårta tårta västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran inläggning torskrygg grön sparris gåsmeny hummer rabarber ramslöksolja fläsk festmåltid brödbak entrérätt champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips på grillen nybakat hallon dryck gröna & sköna tillbehör lax choklad drinkar sill pastarätt oxkött grill vegetarisk såsrecept fisk fiskrecept italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept förrätt nyårsmeny efterrätt kötträtt baka soppa bakning bbq pasta svamp cocktails laxrecept soppor griskött drinkrecept vegetariskt sillrecept chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar nu är det jul igen julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter drinktilltugg glaze pastarecept brynt smör nötkött sorbet äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen vit sparris grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte kaka, fisksoppa våfflor välkomstdrink ingefära höstmat reportage apetizer skaldjursfond matjesill indiskt ansjovis flädersaft rotfrukter torskrecept pilgrimsmusslor långkok lammracks risotto grillat gin 1-2-3-lag vegetarisk soppa basilika potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet avocado hälleflundra hollandaisesås ramslöksrecept fiskgryta buljong parmesan scampi gös citrondessert sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg blomkål, heiße liebe pesto vegetarisk pizza körsbär getost lättbakat frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås frittata grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök potatispuré vaniljsås morötter rödkål på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova curry nektariner tosca stekar räkor, gnocchi gädda fudge torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon fiskfond grillad entrecote anklever pannacotta gremolata ugnsrostade grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko potatismos citronmarinerad vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås pepparrotssås grillad makrill chorizo semla mozarella råstekt potatis bouillabaisse billig mat gäddqueneller vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero färskost på filmjölk melon lantbruk brytbröd päron salmalax flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad