ÄNTLIGEN KRÄFTSKIVA! SIGNALKRÄFTOR SOM SERVERAS MED KANTARELLPAJ, GOTT BRÖD, OSTAR, AIOLI OCH AVOCADOSÅS.
Kanske tillhör du den lyckliga skaran som kan fiska och koka dina egna kräftor. Vi fick nöja oss med köpta men bemödade oss med att koka egen lag som kräftorna fick ligga och dra i ett dygn i kylen. De blir så mycket godare så den lilla ansträngningen är det absolut värt. Till våra kräftor severade vi en härlig kantarellpaj med lagrad ost och soltorkade tomater. Ett par kalla såser, ett gott bröd och några goda ostar hör väl också till. Recept på både det ena och det fjärde hittar du nedan. Njut & sörpla på!
4 personer:
- 2 kg el ca 40 st insjökräftor
- 5 l vatten
- 1,6 dl salt
- 0,6 dl strösocker
- 1 öl 33 cl
- 8 rejäla dillkronor
- 1 pkt färdig pajdeg
- 150 g smör
- 3 ½ dl smör
- ½ tsk salt
- 2 msk vatten
- 500 g kantareller
- 2 schalottenlökar, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 dl strimlade soltorkade tomater
- 1 rejäl knippe persilja
- Salt och svartpeppar från kvarn
- Smör att steka i
- 3 ägg
- 1 dl grädde
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl mjölk 3%
- ½ msk dijonsenap
- 1 krm cayennepeppar
- ½ tsk salt
- 150 g vällagrad riven ost, (typ Präst-, Cheddar- el Västerbottensost)
- 2 dl rapsolja
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1 ägg
- 1 vitlöksklyfta
- 1 krm salt
- Svartpeppar
- 2 avokado
- 2 dl crème fraiche
- ½ msk dijonsenap
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 krm cayennepeppar
- 2 msk citronsaft
- Salt
Gör så här:
Lagen :
- Öppna kräftförpackningar och sila bort lagen.
- Låt den nya lagen få ett uppkok och dra sedan åt sidan att svalna. Häll den kalla lagen över de färdigkokta kräftorna och ställ i kyl att dra i ett dygn.
Kantarellpajen:
- Egen pajdeg: Nyp ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa för hand eller i en matberedare. Tillsätt lite kallt vatten tills degen går ihop.
- Tryck ut degen i en pajform ca 28 cm i diameter. Nagga botten och ställ kallt ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna.
- Rensa och skölj svampen. Lägg sedan att rinna av på hushållspapper.
- Finhacka schalottenlök och vitlök. Hacka persiljan.
- Dela stora svampar och torrstek dem först i het panna så vätska dunstar tillsätt därefter smör och fortsätt stek kantarellerna. Salta och peppra. Efter några minuter tillsätter du schalotten- och vitlök. Låt fräsa i någon minut innan det är dags att lägga i soltorkade tomater och persilja. Stek i några minuter till och smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Dra bort från plattan och låt svalna.
- Vispa ihop ägg, grädde, creme fraiche, mjölk, senap, ost och kryddor. Tillsätt svampröran och fyll pajskalet.
- Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter eller tills fyllningen stannat och pajen fått fin färg.
Kalla såser:
Aioli:
- Blanda samtliga ingredienser i en högsmal bunke/behållare. Max 8 cm i diameter (brukar ingå i stavmixer-kit). Kör med stavmixer i botten av bunken och lyft sakta uppåt. Kör tills du fått en slät fin majonnäs. Smaka av och till sätt eventuellt mer peppar, salt och vinäger om du tycker det behövs.
Avocadosås:
- Dela och gröp ur avokadon. Dela grovt och lägg i en bunke.
- Blanda i samtliga övriga ingredienser i bunken och mixa till en slät sås. Smaka av och tillsätt mer kryddor och citronsaft om det behövs.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss citronmarinerad potatismos paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mazarin honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör jätteräkor insjökräftor vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis pasta med räkor gös scampi parmesan ostar ramslöksrecept pizza hollandaisesås hälleflundra avocado medelhavet kakor saft majs rödbetor chutney, kantarelltoast basilika gin grillat risotto pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter majonnäs ansjovis nyårsmat abborre alla hjärtans dag reportage höstmat vegetarisk pasta negroni havskräftor fisksoppa våfflor äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter citrondessert nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris nässlor äppeldessert rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt sparris slow cooking sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd paj sorbet bröd glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad chokladdessert på grillen nybakat griskött soppor laxrecept cocktails hallon svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck choklad lax gröna & sköna tillbehör asiatiskt drinkrecept vegetariskt moltas drinktips glass husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk jordgubbar sylt tomater bär sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt sommarmat, champagne nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött hummer gåsmeny maräng lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen grytor tårta fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat fläder nässelsoppa julgodis lök kaka, brunsås parmaskinka välkomstdrink ingefära apetizer japanskt pulled skaldjursfond matjesill indiskt oxfilé flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok lammracks tomatsås rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept karré toscakaka rom gräddsås semla hallonsås fiskgryta buljong marmelad whiskey ägg tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto lättbakat körsbär getost bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour citrus kycklingsallad morötter rödkål på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata panko omelett fromage ost parmesanstänger recept rulltårta kalla såser vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas