ÄNTLIGEN KRÄFTSKIVA! SIGNALKRÄFTOR SOM SERVERAS MED KANTARELLPAJ, GOTT BRÖD, OSTAR, AIOLI OCH AVOCADOSÅS.
Kanske tillhör du den lyckliga skaran som kan fiska och koka dina egna kräftor. Vi fick nöja oss med köpta men bemödade oss med att koka egen lag som kräftorna fick ligga och dra i ett dygn i kylen. De blir så mycket godare så den lilla ansträngningen är det absolut värt. Till våra kräftor severade vi en härlig kantarellpaj med lagrad ost och soltorkade tomater. Ett par kalla såser, ett gott bröd och några goda ostar hör väl också till. Recept på både det ena och det fjärde hittar du nedan. Njut & sörpla på!
4 personer:
- 2 kg el ca 40 st insjökräftor
- 5 l vatten
- 1,6 dl salt
- 0,6 dl strösocker
- 1 öl 33 cl
- 8 rejäla dillkronor
- 1 pkt färdig pajdeg
- 150 g smör
- 3 ½ dl smör
- ½ tsk salt
- 2 msk vatten
- 500 g kantareller
- 2 schalottenlökar, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 dl strimlade soltorkade tomater
- 1 rejäl knippe persilja
- Salt och svartpeppar från kvarn
- Smör att steka i
- 3 ägg
- 1 dl grädde
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl mjölk 3%
- ½ msk dijonsenap
- 1 krm cayennepeppar
- ½ tsk salt
- 150 g vällagrad riven ost, (typ Präst-, Cheddar- el Västerbottensost)
- 2 dl rapsolja
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1 ägg
- 1 vitlöksklyfta
- 1 krm salt
- Svartpeppar
- 2 avokado
- 2 dl crème fraiche
- ½ msk dijonsenap
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 krm cayennepeppar
- 2 msk citronsaft
- Salt
Gör så här:
Lagen :
- Öppna kräftförpackningar och sila bort lagen.
- Låt den nya lagen få ett uppkok och dra sedan åt sidan att svalna. Häll den kalla lagen över de färdigkokta kräftorna och ställ i kyl att dra i ett dygn.
Kantarellpajen:
- Egen pajdeg: Nyp ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa för hand eller i en matberedare. Tillsätt lite kallt vatten tills degen går ihop.
- Tryck ut degen i en pajform ca 28 cm i diameter. Nagga botten och ställ kallt ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna.
- Rensa och skölj svampen. Lägg sedan att rinna av på hushållspapper.
- Finhacka schalottenlök och vitlök. Hacka persiljan.
- Dela stora svampar och torrstek dem först i het panna så vätska dunstar tillsätt därefter smör och fortsätt stek kantarellerna. Salta och peppra. Efter några minuter tillsätter du schalotten- och vitlök. Låt fräsa i någon minut innan det är dags att lägga i soltorkade tomater och persilja. Stek i några minuter till och smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Dra bort från plattan och låt svalna.
- Vispa ihop ägg, grädde, creme fraiche, mjölk, senap, ost och kryddor. Tillsätt svampröran och fyll pajskalet.
- Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter eller tills fyllningen stannat och pajen fått fin färg.
Kalla såser:
Aioli:
- Blanda samtliga ingredienser i en högsmal bunke/behållare. Max 8 cm i diameter (brukar ingå i stavmixer-kit). Kör med stavmixer i botten av bunken och lyft sakta uppåt. Kör tills du fått en slät fin majonnäs. Smaka av och till sätt eventuellt mer peppar, salt och vinäger om du tycker det behövs.
Avocadosås:
- Dela och gröp ur avokadon. Dela grovt och lägg i en bunke.
- Blanda i samtliga övriga ingredienser i bunken och mixa till en slät sås. Smaka av och tillsätt mer kryddor och citronsaft om det behövs.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade parfait picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår gäddqueneller billig mat bouillabaisse råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss citronmarinerad potatismos panko paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie ugnsrostade gremolata pannacotta anklever grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse färskost gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli pannbiff mörk choklad sandefjordsås romsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör jätteräkor insjökräftor vaniljsås potatispuré whiskey sour thai basil morotssoppa mingelrätt lingonparfait julsill matblogg ponzu butternutpumpa lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka pasta med räkor gös scampi parmesan ostar pizza hallonsås hollandaisesås hälleflundra avocado medelhavet majs sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt kantarelltoast basilika tomatsås kullasparris rårörda lingon pannkakor pepparrot korv sjögräsnudlar björnbär laxrätter oxfilé majonnäs nyårsmat abborre alla hjärtans dag reportage höstmat vegetarisk pasta negroni havskräftor parmaskinka brunsås äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter citrondessert nypotatis sockerlag spenat chokladtårta tårta västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris nässlor äppeldessert rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt sparris slow cooking sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd paj sorbet bröd glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad chokladdessert på grillen nybakat griskött soppor laxrecept cocktails hallon svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck choklad lax gröna & sköna tillbehör asiatiskt drinkrecept vegetariskt moltas drinktips glass husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk jordgubbar sylt tomater bär sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt sommarmat, champagne nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött hummer gåsmeny maräng lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen vit sparris grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat fläder nässelsoppa julgodis lök kaka, fisksoppa våfflor välkomstdrink ingefära apetizer japanskt pulled skaldjursfond matjesill indiskt ansjovis flädersaft rotfrukter torskrecept pilgrimsmusslor långkok lammracks risotto grillat gin 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron rödbetor chutney, saft kakor karré toscakaka rom gräddsås semla ramslöksrecept fiskgryta buljong marmelad whiskey ägg mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie gulaschsoppa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås frittata grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök citrus kycklingsallad morötter rödkål på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova curry nektariner tosca stekar räkor, gnocchi gädda fudge pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon omelett fromage ost parmesanstänger recept bresaola rulltårta kalla såser vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote kokosmjölk brioche rabarberkräm burgare chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad