ÄNTLIGEN KRÄFTSKIVA! SIGNALKRÄFTOR SOM SERVERAS MED KANTARELLPAJ, GOTT BRÖD, OSTAR, AIOLI OCH AVOCADOSÅS.

Kanske tillhör du den lyckliga skaran som kan fiska och koka dina egna kräftor. Vi fick nöja oss med köpta men bemödade oss med att koka egen lag som kräftorna fick ligga och dra i ett dygn i kylen. De blir så mycket godare så den lilla ansträngningen är det absolut värt. Till våra kräftor severade vi en härlig kantarellpaj  med lagrad ost och soltorkade tomater. Ett par kalla såser, ett gott bröd och några goda ostar hör väl också till.  Recept på både det ena och det fjärde hittar du nedan. Njut & sörpla på!

4 personer:

  • 2 kg el ca 40 st insjökräftor
Lag att koka kräftor i eller att låta köpta färdigkokta ligga att dra i ett dygn:
  • 5 l vatten
  • 1,6 dl salt
  • 0,6 dl strösocker
  • 1 öl 33 cl
  • 8 rejäla dillkronor
Kantarellpaj
  • 1 pkt färdig pajdeg
eller egenknådad deg:
  • 150 g smör
  • 3 ½ dl smör
  • ½ tsk salt
  • 2 msk vatten
Fyllning:
  • 500 g kantareller
  • 2 schalottenlökar, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 dl strimlade soltorkade tomater
  • 1 rejäl knippe persilja
  • Salt och svartpeppar från kvarn
  • Smör att steka i
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 dl mjölk 3%
  • ½ msk dijonsenap
  • 1 krm cayennepeppar
  • ½ tsk salt
  • 150 g vällagrad riven ost, (typ Präst-, Cheddar- el Västerbottensost)
Aioli:
  • 2 dl rapsolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 ägg
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 krm salt
  • Svartpeppar
Avokadosås:
  • 2 avokado
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ msk dijonsenap
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk citronsaft
  • Salt

Gör så här:
Lagen :

  • Öppna kräftförpackningar och sila bort lagen.
  • Låt den nya lagen få ett uppkok och dra sedan åt sidan att svalna. Häll den kalla lagen över de färdigkokta kräftorna och ställ i kyl att dra i ett dygn.

Kantarellpajen:

  1. Egen pajdegNyp ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa för hand eller i en matberedare. Tillsätt lite kallt vatten tills degen går ihop.
  2. Tryck ut degen i en pajform ca 28 cm i diameter. Nagga botten och ställ kallt ca 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna.
  4. Rensa och skölj svampen. Lägg sedan att rinna av på hushållspapper.
  5. Finhacka schalottenlök och vitlök. Hacka persiljan.
  6. Dela stora svampar och torrstek dem först i het panna så vätska dunstar tillsätt därefter smör och fortsätt stek kantarellerna. Salta och peppra. Efter några minuter tillsätter du schalotten- och vitlök. Låt fräsa i någon minut innan det är dags att lägga i soltorkade tomater och persilja. Stek i några minuter till och smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Dra bort från plattan och låt svalna.
  7. Vispa ihop ägg, grädde, creme fraiche, mjölk, senap, ost och kryddor. Tillsätt svampröran och fyll pajskalet. 
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter eller tills fyllningen stannat och pajen fått fin färg.


Kalla såser:

Aioli:

  1. Blanda samtliga ingredienser i en högsmal bunke/behållare. Max 8 cm i diameter (brukar ingå i stavmixer-kit). Kör med stavmixer i botten av bunken och lyft sakta uppåt. Kör tills du fått en slät fin majonnäs. Smaka av och till sätt eventuellt mer peppar, salt och vinäger om du tycker det behövs.

Avocadosås:

  1. Dela och gröp ur avokadon. Dela grovt och lägg i en bunke.
  2. Blanda i samtliga övriga ingredienser i bunken och mixa till en slät sås. Smaka av och tillsätt mer kryddor och citronsaft om det behövs.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln