BASKISK OSTKAKA

Om du gillar du ostkaka/ cheesecake så kanske du redan känner till och har smakat baskisk ostkaka/cheesecake. Om inte— gör det! Den här ljuvliga varianten av ostkaka har sitt ursprung från San Sebastian som du hittar i regionen Baskien i norra Spanien. Om du besöker staden så kan vi tipsa om restaurang La Viña som är smått världsberömd för sin ostkaka. Len, krämig och med en nästan lite bränd karamelliserad yta, så avnjuts den där utan krusiduller.
Här är vår variant där vi adderat en touch av citron och där vi dessutom dryftat oss till att servera kakan med färska björnbär. 

Baskisk ostkaka
1 ostkaka:
  • 600 g cream cheese, t ex Philadelphia
  • 230 g strösocker
  • 40 g vetemjöl
  • 120 g vispgrädde
  • 4 ägg
  • 1 krm salt
  • Finrivet skal från 1 citron
  • 1 msk citronsaft
Att servera till om du vill:
  • Färska björnbär eller andra bär efter säsong och smak.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 185° C varmluft.
  2. Klä en springform,  24 cm i diameter, med  bakplåtspapper som ska sticka upp på sidorna eftersom kakan kommer resa sig ganska mycket i ugnen.
  3. Lägg samtliga ingredienser i en bunke och vispa sedan till en slät smet men vispa inte mer än nödvändigt. Sila gärna smeten genom en sil så du får bort eventuella klumpar.
  4. Häll därefter över smeten i springformen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills den får en fin brun, nästan karamelliserad yta. Du kan ändra ugnen till grill de sista 3 minuterna.
  5. Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kyl i minst 2 timmar innan ostkakan avnjuts.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln