PÅ TALLRIKENS COQ AU VIN PÅ KYCKLINGLÅRFILÉER

Höst = grytor. Här serveras vår version av Coq au Vin där vi använder oss av kycklinglårfilé som med sin något högre fetthalt blir riktigt mört, saftigt och  gott. Vilket vin ska du välja? Tja, du behöver inte hälla i någon av dina dyrgripar men välj ett bra fruktigt och smakrikt vin. Tillsätt inte för mycket, smaken av vinet ska finnas där som en krydda men inte ta överhand tycker vi. I övrigt inga konstigheter. För att vara en gryta så går denna hyggligt fort att sno ihop. Många ingerdienser kan kanske tyckas (?) men det här blir så jäkla gott kan vi lova. Till vår Coq au Vin serverar vi en lite syrlig potatispuré på smör, crème fraîche, citron och persilja. Smaklig spis!

Coq au vin
  • 700 g kycklinglårfilé
  • 1 dl vetemjöl
  • Smör och olja att steka i
  • 4 schalottenlökar
  • 200 g champinjoner
  • 1 vitlöksklykta
  • 200 g varmrökt sidfläsk
  • 2 msk tomatpuré
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 1 nypa socker
  • 2 morötter
  • 2 lagerblad
  • 4 dl rött vin
  • Ca 3 dl vatten
  • 3 msk kycklingfond
  • Salt & svartpeppar
  • 3 msk maizena utblandat med 1 dl vatten
  • 1 dl syltlök

Potatispuré

  • 600 g potatis
  • 3 msk smör
  • 2 dl crème fraîche
  • Rivet skal från 1 citron + saften från ½
  • 1 dl hackad persilja
  • Salt & vitpeppar

Gör så här:

  1. Dela kycklinglårfiléerna på hälften och lägg i en bunke med mjöl. Rör runt så kycklingen täcks av mjöl.
  2. Stek kycklingen i stekpanna i ett par omgångar i smör och olja. Salta och peppra. När kyckligen fått en gyllenbrun och frasig yta, ta åt sidan.
Nu blir det till att skala, skiva och hacka...
  1. Skala morötter och dela i 2-3 cm tjocka skivor. Skala schlottenlöken och dela på hälften.
  2. Dela eller kvarta champinjonerna beroende på storlek. Finhacka vitlök. Skär fläsket i mindre kuber/ stavar.
  3. Lägg kycklingen, morötterna och lagerbladen i en stekgryta och häll på vin, kycklingfond och vatten så att det precis täcker. Koka upp och låt sedan småputra i runt 20 minuter.
Under tiden:
  1. Knaperstek fläsket på hög värme, inget fett behövs i stekpannan. Efter en stund tillsätter du champinjoner, schalottenlök, vitlök och timjankvistar som steks på i några minuter. Salta och peppra.
  2. Sänk värmen något och tillsätt syltlök, tomatpuré och en nypa socker. Rör om och låt småputtra i ytterligare någon minut.  Tillsätt röran i grytan.
  3. Rör ut maizena med lite vatten som hälls ner i grytan så såsen reds. Rör om och låt därefter alltsammans småkoka i ytterligare 5 minuter..
Potatispurén:
  1.  Skala och kok potatisen mjuk i saltat vatten.
  2. Montera ner smör och mosa potatisen med en stomp.
  3. Tillsätt crème fraîche, finrivet citronskal och en skvätt citonsaft.
  4. Strössla ner hacka persilja  och smaka av med salt och vitpeppar.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln