PÅ TALLRIKENS COQ AU VIN PÅ KYCKLINGLÅRFILÉER
Höst = grytor. Här serveras vår version av Coq au Vin där vi använder oss av kycklinglårfilé som med sin något högre fetthalt blir riktigt mört, saftigt och gott. Vilket vin ska du välja? Tja, du behöver inte hälla i någon av dina dyrgripar men välj ett bra fruktigt och smakrikt vin. Tillsätt inte för mycket, smaken av vinet ska finnas där som en krydda men inte ta överhand tycker vi. I övrigt inga konstigheter. För att vara en gryta så går denna hyggligt fort att sno ihop. Många ingerdienser kan kanske tyckas (?) men det här blir så jäkla gott kan vi lova. Till vår Coq au Vin serverar vi en lite syrlig potatispuré på smör, crème fraîche, citron och persilja. Smaklig spis!
- 700 g kycklinglårfilé
- 1 dl vetemjöl
- Smör och olja att steka i
- 4 schalottenlökar
- 200 g champinjoner
- 1 vitlöksklykta
- 200 g varmrökt sidfläsk
- 2 msk tomatpuré
- 4 kvistar färsk timjan
- 1 nypa socker
- 2 morötter
- 2 lagerblad
- 4 dl rött vin
- Ca 3 dl vatten
- 3 msk kycklingfond
- Salt & svartpeppar
- 3 msk maizena utblandat med 1 dl vatten
- 1 dl syltlök
Potatispuré
- 600 g potatis
- 3 msk smör
- 2 dl crème fraîche
- Rivet skal från 1 citron + saften från ½
- 1 dl hackad persilja
- Salt & vitpeppar
Gör så här:
- Dela kycklinglårfiléerna på hälften och lägg i en bunke med mjöl. Rör runt så kycklingen täcks av mjöl.
- Stek kycklingen i stekpanna i ett par omgångar i smör och olja. Salta och peppra. När kyckligen fått en gyllenbrun och frasig yta, ta åt sidan.
- Skala morötter och dela i 2-3 cm tjocka skivor. Skala schlottenlöken och dela på hälften.
- Dela eller kvarta champinjonerna beroende på storlek. Finhacka vitlök. Skär fläsket i mindre kuber/ stavar.
- Lägg kycklingen, morötterna och lagerbladen i en stekgryta och häll på vin, kycklingfond och vatten så att det precis täcker. Koka upp och låt sedan småputra i runt 20 minuter.
- Knaperstek fläsket på hög värme, inget fett behövs i stekpannan. Efter en stund tillsätter du champinjoner, schalottenlök, vitlök och timjankvistar som steks på i några minuter. Salta och peppra.
- Sänk värmen något och tillsätt syltlök, tomatpuré och en nypa socker. Rör om och låt småputtra i ytterligare någon minut. Tillsätt röran i grytan.
- Rör ut maizena med lite vatten som hälls ner i grytan så såsen reds. Rör om och låt därefter alltsammans småkoka i ytterligare 5 minuter..
- Skala och kok potatisen mjuk i saltat vatten.
- Montera ner smör och mosa potatisen med en stomp.
- Tillsätt crème fraîche, finrivet citronskal och en skvätt citonsaft.
- Strössla ner hacka persilja och smaka av med salt och vitpeppar.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gnocchi räkor, stekar fudge gädda romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor kalvleveranglais flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare insjökräftor vaniljsås potatispuré jätteräkor morotssoppa mingelrätt whiskey sour thai basil tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pesto kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg smoothie saffransbullar grillade citroner gås, apfelstrudelpaj rökt oxbringa gulaschsoppa brownie byxad huvudrätt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne ätliga blommor salsa kalvlever mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas brioche kokosmjölk burgare rabarberkräm flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour ceviche slottsstek gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka crème brûllée dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad coq au vin hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss citronmarinerad potatismos gravlax parmesanstänger ost fromage omelett panko paella anklever ugnsrostade gremolata pannacotta varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost pyttipanna pressgurka gäddrecept curry pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter majonnäs ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf ägg parmesan scampi buljong hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept potatisrätt blåmusslor kantarelltoast basilika grillat risotto gin bullar äppelkaka tartar frukt & bär saffran inläggning godis lamm maräng nässlor äppeldessert midsommarmat citrondessert nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost hallonsylt karl johan svamp picklad sparris sommarmat, sommarmat apelsin kolasås blåbär festrätt nötkött fläsk festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt kycklingrätt sorbet starters sillrecept doften av nybakat bröd torsk skaldjur ramslök lakrits, sallad bröd glassdessert vegetariskt nybakat griskött chokladdessert hallon soppor laxrecept cocktails svamp bbq pasta bakning oxkött grill vegetarisk såsrecept efterrätt fiskrecept förrätt dessert fisk & skaldjur köttrecept italienskt fisk nyårsmeny kötträtt baka sill drinkar soppa pastarätt choklad dryck lax gröna & sköna tillbehör asiatiskt moltas drinktips glass drinkrecept kyckling på grillen jordgubbar sylt husmanskost sommardessert potatis primör bär nu är det jul igen brynt smör julmat tomater paj nötter brödbak pastarecept grytor ramslöksolja rabarber kalv kantareller tårtor insjöfisk slow cooking champagne cheesecake fond ost och vin fågelrecept äpplen tårta fisk&skaldjur mango picklat marmelad gös hummer gåsmeny kallrökt lax grön sparris torskrygg munsbit fondspara frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag kullasparris tomatsås rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron chutney, rödbetor kakor äppelpaj medelhavet karré rom semla hollandaisesås pizza fiskgryta ostar whiskey pasta med räkor fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök kaka, våfflor fisksoppa negroni ingefära pulled höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat oxfilé flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok lammracks pannkakor smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth vikingfågel färskost mousse fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar daal lingon apelsinmarmelad jästpannkakor recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus vinägrett gubbröra rulltårta kalla såser spanien prosecco kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse billig mat ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax ostkaka räkor granola gratäng sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar fikon rödvinssås nudlar makrill semlor biskvi lakritscheesecake granatäpple queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept campari kalix löjrom bröd recept vårprimörer skåne matbloggpriset flankstek kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål citrus kycklingsallad morötter roscofflök hummersoppa på landet praliner ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine paj med spenat och västerbottensost matvete mumma falukorv nektariner tosca pavlova fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming