RÖD THAI CURRY MED HETA RÄKOR
Idag blir det thailändskt På tallriken. En magisk rätt, influerad av Jennie Walldén med en ljuvlig curry med bl a smaker av kokosmjölk, lime, vitlök, koriander, ingefära och naturligtvis hettan från röd currypasta. Tillsammans med vitlöks- och chilistekta räkor blir detta till en härlig smakexplotion. Är du skeptisk till koriander så kan du ersätta med persilja. Smaklig spis!
4 personer:
- 600 g frysta råa (ej förkokta) stora räkor (typ vannamei, ASC-märkta)
- Olja att steka i (neutral)
- 3 vitlöksklyftor
- Saften från ½ lime
- 1 tsk chiliflakes
- 1 nypa flingsalt
- 4 schalottenlökar
- 3 vitlökskyftor
- 1 bit ingefära, 5-6 cm
- Olja att steka i (neutral)
- 2-3 msk currypasta (hetta efter tycke och smak)
- 2 citrongräs
- 1 rejäl knippa koriander
- 1 burk kokosmjölk (400 ml)
- 1 dl vatten
- 2 msk fisksås
- 1 nypa socker
- Finrivet skal (zest) från 1 lime
- Saften från 1 lime
- Ca 150 g pak choi
- Jasmin- eller basmatiris eller nudlar.
Gör så här:
- Tina räkorna och lägg på hushållspapper att torka.
- Koka riset enligt förpackningens anvisningar.
Börja sedan med curryn:
- Skala och finhacka scalottenlök, riv vitlök och ingefära. Tips: Skala ingefäran med spetsen av en sked.
- Hetta upp olja i stekpanna och stek schalottenlök, vitlök och ingefära hastigt under omrörning i ca 1 minut. Tillsätt currypastan och låt fräsa i ytteliggare ca 30 sekunder .
- Krossa citrongräset med knivblad så smakerna kommer fram. Hacka koriander inklusive stjälkar men spara några blad som dekoration vid servering.
- Tillsätt kokosmjölk, vatten, citrongräs, fisksås, socker, finrivet limeskal och koriander i curryn. Låt småkoka i 10 minuter.
- Plocka upp citrongräset ur curryn.
- Dela pak choi i centimeterstora bitar och lägg i. Håll curryn varm på låg värme medan du förbereder räkorna.
- Skiva vitlöken tunt. Hetta upp olja i en stekpanna. Den ska vara riktigt het. Fräs vitlök och chiliflakes i några sekunder och tillsätt sedan räkorna i pannan. Låt fräsa tills räkorna får fin färg, ca 1 minut per sida. Bra att ha en stekpincett att vända räkorna med. Pressa över limesaft och strö på en nypa flingsalt. Ta av stekpannan från värmen.
Servera curryn med räkorna och riset. Strö lite korianderblad över.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner nudlar rödvinssås fikon rökt oxbringa salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng mandelpotatis gravad lax bläckfisk ostkaka ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon svamprecept majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter senapscreme gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, slottsstek gäddqueneller billig mat råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien coq au vin potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss citronmarinerad omelett panko paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner romsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad hummersoppa roscofflök kalvleveranglais flädersorbet potatispuré jätteräkor insjökräftor vaniljsås frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt pulled japanskt vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink våfflor fisksoppa äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter pasta med räkor whiskey parmesan ostar pizza hallonsås semla hälleflundra avocado medelhavet majs sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt vegetarisk soppa kantarelltoast tomatsås kullasparris rårörda lingon pannkakor curry pepparrot korv torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond fondspara munsbit godis torskrygg grön sparris nässlor äppeldessert gös midsommarmat nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris äpplen hallonsylt fond picklad gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja fläsk pastarecept brödbak entrérätt cheesecake sparris slow cooking insjöfisk tårtor sorbet starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd paj ramslök lakrits, sallad bröd glassdessert primör potatis griskött chokladdessert på grillen kyckling hallon soppor laxrecept cocktails svamp pastarätt bbq bakning oxkött grill vegetarisk såsrecept fisk fiskrecept förrätt dessert fisk & skaldjur köttrecept italienskt nyårsmeny efterrätt kötträtt baka sill drinkar soppa pasta choklad dryck lax gröna & sköna tillbehör asiatiskt nybakat vegetariskt moltas drinktips glass drinkrecept skaldjur torsk jordgubbar sylt husmanskost sommardessert kycklingrätt bär sillrecept brynt smör julmat tomater apelsin sommarmat sommarmat, champagne nötter drinktilltugg glaze festmåltid grytor nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost tårta fisk&skaldjur mango picklat marmelad citrondessert hummer gåsmeny maräng lamm kallrökt lax inläggning saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar lammracks långkok risotto grillat gin 1-2-3-lag basilika citron rödbetor chutney, saft kakor karré toscakaka rom hollandaisesås gräddsås ramslöksrecept fiskgryta buljong scampi ägg fläder nässelsoppa julgodis lök kaka, parmaskinka brunsås negroni ingefära höstmat reportage apetizer ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad morötter rödkål på landet praliner calemare gravlaxsås pepparrotssmör blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pavlova sandefjordsås mörk choklad pannbiff räkor, gnocchi gädda fudge stekar gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa anklever pannacotta gremolata ugnsrostade fromage ost parmesanstänger recept bresaola rulltårta kalla såser vinägrett gubbröra prosecco kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt rimmad oxbringa torskrätt mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille ceviche hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad sockerkaka mangosallad kalvlever löksoppa tournedos ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok makrill byxad brownie gulaschsoppa lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg blomkål, heiße liebe pesto vegetarisk pizza körsbär getost lättbakat