RÖD THAI CURRY MED HETA RÄKOR

Idag blir det thailändskt På tallriken. En magisk rätt, influerad av Jennie Walldén med en ljuvlig curry med bl a smaker av  kokosmjölk, lime, vitlök, koriander, ingefära och naturligtvis hettan från röd currypasta. Tillsammans med vitlöks- och chilistekta räkor blir detta till en härlig smakexplotion.  Är du skeptisk till koriander så kan du ersätta med persilja. Smaklig spis!

Röd Thai curry med heta räkor

4 personer:

  • 600 g frysta råa (ej förkokta) stora räkor (typ vannamei, ASC-märkta)
  • Olja att steka i (neutral)
  • 3 vitlöksklyftor
  • Saften från ½ lime
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 nypa flingsalt
Curry:
  • 4 schalottenlökar
  • 3 vitlökskyftor
  • 1  bit ingefära, 5-6 cm
  • Olja att steka i (neutral)
  • 2-3 msk currypasta (hetta efter tycke och smak)
  • 2 citrongräs
  • 1 rejäl knippa koriander
  • 1 burk kokosmjölk (400 ml)
  • 1 dl vatten
  • 2 msk fisksås
  • 1 nypa socker
  • Finrivet skal (zest) från 1 lime
  • Saften från 1 lime
  • Ca 150 g pak choi
Att servera till:
  • Jasmin- eller basmatiris eller nudlar.

Gör så här:

  1. Tina räkorna och lägg på hushållspapper att torka.
  2. Koka riset enligt förpackningens anvisningar.

Börja sedan med curryn:

  1. Skala och finhacka scalottenlök, riv vitlök och ingefära. Tips: Skala ingefäran med spetsen av en sked.
  2. Hetta upp olja i stekpanna och stek schalottenlök, vitlök och ingefära hastigt under omrörning i ca 1 minut. Tillsätt currypastan och låt fräsa i ytteliggare ca 30 sekunder .
  3. Krossa citrongräset med knivblad så smakerna kommer fram. Hacka koriander inklusive stjälkar men spara några blad som dekoration vid servering.
  4. Tillsätt kokosmjölk, vatten, citrongräs, fisksås, socker, finrivet limeskal och koriander i curryn. Låt småkoka i 10 minuter.
  5. Plocka upp citrongräset ur curryn.
  6. Dela pak choi i centimeterstora bitar och lägg i. Håll curryn varm på låg värme medan du förbereder räkorna.
Räkorna:
  1. Skiva vitlöken tunt. Hetta upp olja i en stekpanna. Den ska vara riktigt het. Fräs vitlök och chiliflakes i några sekunder och tillsätt sedan räkorna i pannan. Låt fräsa tills räkorna får fin färg, ca 1 minut per sida. Bra att ha en stekpincett att vända räkorna med. Pressa över limesaft och strö på en nypa flingsalt. Ta av stekpannan från värmen.

Servera curryn med  räkorna och riset. Strö lite korianderblad över.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln