2019 > 05

En lyxig men otroligt god förrätt som vi tycker du kan unna dig så här i sparristider. De dyrbara råvarorna ska behandlas med kärlek. Pilgrimsmusslorna tillagar du precis innan servering. Pensla musslorna med lite olja och vänd dom hastigt på grillen eller i hett grilljärn. Max en minut på varje sida och med en nypa flingsalt som enda kryddning. Sparrisen kokas försiktigt al dente i saltat vatten . Koktid varierar efter sparrisens tjocklek men runt 4 minuter för den gröna och det dubbla för den vita är väl ungefärliga rikttider. Citronhalvorna grillas så de får en söt härlig karamellig smak.
Så var det det där med den jäkla hollandaissåsen som så ofta har en förmåga att skära sig. Orsaker kan vara att man inte låter smöret svalna tillräckligt innan man vispar ner det i ägguleröran eller att smöret tillsätts för snabbt. Undviker du dessa klassiska misstagen så ska du säkert få till en härlig hollandaise till musslorna och sparrisen. Skulle det ändå gå åt helsike så finns det tips på nätet om hur du räddar såsen. Alternativet är att du köper en färdig sås men det är ju inte lika roligt och gott. Varför då brynt smör? Jo, vi tycker helt enkelt att den nötiga smaken förhöjer. Lycka till & smaklig måltid!

Veckans recept blev jag själv bjuden på av goda vänner en Valborgsmässoafton för ett par år sedan. En riktig höjdare!
Den medelhavsinspirerade laxrätten är perfekt vid middagar med många gäster, t ex till stundande studentfester. Därför är receptet väl tilltaget för 20 personer. Går naturligtvis att halvera. Rätten kan till största delen och med fördel förberedas dagen innan. Som vanligt är det viktigt att hålla koll på temperaturen vid tillagningen av fisken. Med risk att låta tjatig; använd termometer. När laxens innertemperatur når 52-53° är den perfekt. 
Örtblandningen till "räktoppingen" kan du variera efter tycke och smak. Kryddmixen jag använt här består av persilja, basilika, dill, gräslök och oregano.
Vid tillagningen av såsen ska du blanchera spenaten. Blanchera betyder ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten och sedan en snabb nedkylning. Detta moment för att spenaten inte ska förlora sin fina gröna färg. 
Till den kalla eller ljumna laxen som toppas med räkor och en parmesan- och citronvinägrett, serveras den kalla basilika- och spenatsåsen, smörslungade sockerärter, en krispig sallad och dillkokt nypotatis. Låter det inte makalöst gott, så säg? Lycka till! Fredrik

Käka blommor? Ja visst kan du det! Faktum är att en hel del av de blommor som nu växer i naturen och i våra trädgårdar är ätliga och i många fall, förutom att vara dekorativa, även bidrar med angenäma smaker i olika maträtter. Nedan finner du en lista på några exempel på blommor som funkar utmärkt att både dekorera och smaksätta dina anrättningar med.
Ett litet tips är att frysa in små blommor i istärningar till sommardrinken.

Vad är inte mer förknippat med vår och försommar än en nygräddad rabarberpaj serverad ute i trädgården? Kanske den smakare ännu bättre om rabarberna är skördade från din egen trädgård? Här är ett enkelt men ack så gott recept som mina gäster alltid jublar över. Ta dig även tid för att göra din egen vaniljsås. Så mycket godare! // Ulrika

Vi får hoppas att den sköna värmen vi njöt av i april snart kommer tillbaka så vi får njuta av sköna kvällar vid grillen. Här är ett fantastiskt recept på grillad flankstek som får ligga och dra länge i en härlig portvinsmarinad. Till detta en enkel men ruggigt god sås som du ringlar över köttet när du serverar dina middagsgäster.
Oavsett om du förespråkar kol- , gasol-, eller elgrill så behöver köttet en del passning och kärlek vid grillen för ett bra slutresultat. Använd stektermometer och låt köttet vila en stund innan tranchering. Smaklig spis!

I april och en bit in i maj så är vi som bor i nordvästra Skåne bortskämda med att kunna plocka ramslök lite var stans i skog och mark. Ramslöken trivs på ganska fuktiga platser, ofta i bokskogar där den breder ut sig som en vacker grön matta.
Ramslöken är ganska lik liljekonvaljens giftiga blad men ramslökens påtagliga och karaktäristika lökdoft går inte att ta miste på. Smaken kan beskrivas som en blandning av vitlök och gräslök och den funkar utmärkt att använda som alternativ till vitlök, t ex i en pesto, ett kryddsmör eller som här, som huvudingrediens i en härligt krämig soppa.
Ett enkelt recept där det enda att tänka på är att ramslöken ska tillsättas i slutet av tillagningen. Kokar den för länge förlorar den nämligen i smak. Till vår soppa gjorde vi även en ramslöksolja både som smaksättare och för det visuella. Som pricken över i:et så dekorerade vi med ramslöksblommor. Fint va!?
Så ut och plocka denna delikatess om den råkar växa i din närhet. Snart är ramslökssäsongen över.