2019 > 08

Ett ljuvligt gott och enkelt recept på blomkål som du tillagar i ugnen. Tillsammans med den krämiga, kalla senapsåsen och de rostade mandlarna är detta en fantastisk god vegetarisk rätt eller om du så vill; att servera till t ex grillat kött.
Underbart gott vilket som! Hälsar Ulrika o Fredrik

Risotto har sitt ursprung i norra Italien. Grunden är aborio- eller carnaroliris, lök, vitt vin (ibland rött) och buljong som kokas och rörs ihop till en krämig konsistens. Personligen föredrar jag att inte överkoka riset. Lite al dente/ tuggmotstånd, då tycker jag risotton är perfekt. När grunden är gjord kan risotton smaksättas efter tycke och smak. När vi nu befinner oss i svamptider så har vi valt att tillsätta kantareller, parmesanost och parmaskinka. Skinkan kan du naturligtvis utesluta om du vill ha rätten vegetarisk. Den är magiskt god ändå. Ciao! Fredrik o Ulrika

Ceviche har sitt ursprung från Peru där rätten består av rå färsk fisk som marineras i en syrlig lag. Här är en försvenskad version där fisken ersatts med räkor som vi marinerar i lime- och citronsaft, chili, ingefära, vitlök och koriander. Vi serverar räkcevichen i glas med kuber av mango och avocdo samt romansallad och rostat bröd. En synnerligen fräsch och frisk förrätt med lite hetta som du bara måste prova.

En härlig och otroligt smarrig sommardessert med en pavlova (maräng) och en helt ljuvlig halloncurd som ringlas över. Toppas med fluffigt vispad grädde och sommarbär. Till dig som älskar desserter: Prova! // Ulrika o Fredrik
PS: Desserten Pavlova är uppkallad efter den berömda ryska prima ballerinan Anna Pavlova som var aktiv i början av förra seklet. Hon var den första ballerinan som turnérade runt hela vårt klot, bland annat i Australien och Nya Zeeland som båda hävdar att de är ursprunglandet för Pavlovan och i båda länderna är desserten något av en nationalrätt. Ja, så vet du det om du inte redan visste det.

LÅNGGRILLAD KARRÉ MED UGNSBAKADE, ÖRTKRYDDADE ROTFRUKTER OCH RÖDLÖKAR 

Om du inte redan provat att grilla med den så kallade snakemetoden så är detta något du bara måste testa.
Metoden innebär att köttet tillagas under lock och under extremt lång tid på indirekt låg värme, runt 100°C. Kolbriketterna läggs i en halvcirkel (orm) utmed med kanten, gärna med lite rökspån som tillför en lätt behaglig röksmak i köttet. Det finns en uppsjö med olika rökspån att köpa. Fick tips om att flis från fruktträd, t ex äpple, passar utmärkt till fläskött. 
Ett värmetåligt fat med kokhett vatten placeras under köttstycket. "Ormen antänds i ena änden med några glödande bricketter. Lägg på köttet och på med locket. Sakta arbetar sig glöden igenom hela ormen.
Resultatet blir ett otroligt mört, saftigt och välsmakande kött med en härligt krispig grillyta. Det fina med snakemetoden är att det i stor sett sköter sig själv.  Visst, det kräver ju lite framförhållning och planering men annars behöver du endast ha lite koll på temperaturen emellanåt så den håller sig runt de 100 graderna samt ge köttet en dusch äppeljuice lite då och då. Undvik att lyfta på locket för ofta. If you look – it wont cook!
Fläskkarrén på bilden vägde ca 1,8 kg och tillagades i ca 8 timmar tills innertemperaturen nådde 80°C.
Till karrén serverade vi ugnsbakade rotfrukter och färsk rödlök som vi rikligt kryddade med färska örter och pressad citron samt en kall enkel sås på crème fraiche och bbq- sås (t ex Sweet Baby Ray´s).
I bildspelet nedan kan du se hur "snake-metoden" går till.
Vill du har mer grilltips– besök grillbloggen bbqlovers.se.

Grillad karré, Långgrill,Snakemetoden, På tallriken, foto: Fredrik Rege