2019 > 11

Vi vill slå ett slag för klassisk svensk husmanskost och just slottsstek kanske inte tillhör det vanligaste på svenska middagsbord nuförtiden. Kanske framkallar rätten lite nostalgiska minnen? Ordet slottsstek har förmodligen inget att göra med att den här rätten serverades på slott och herresäten. Nä, enligt osäkra källor så är slottsstek en försvenskning av tyskans schlossbratlein som betyder fransyska.
Vi gjorde vår stek på innanlår, omsorgsfullt närproducerad från Larsvikens lantbruk utanför Viken men det funkar även utmärkt med fransyska.
Slottssteken ska småputtra runt 2 timmar för att bli mör och god. Snåla inte när du kryddar köttet. Det krävs ganska mycket salt och peppar för ge smak åt steken. För att steken ska behålla formen är det en god idé att knyta upp den med steksnöre.
Skär i tunna skivor och servera med hasselbackspotatis, en härlig gräddsås, pressgurka, gelé och smörslungade morötter. Äppelchutney passar också utmärkt till.
Till hasselbackspotatisen använde vi en sort som heter Almonda, även den från Larsviken och om ni mot förmodan har funderat på hasselbackspotatisens ursprung så sägs den skapats i början på 1950-talet av en kockelev vid namn Leif Ellison som jobbade på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Ja, så vet du även det. Bra va!
Önskar dig en riktigt härlig och välsmakande helgmiddag vare sig du bor i slott eller koja. Ulrika och Fredrik

Vi tycker det är hög tid för en renässans för woken. Förmodlingen står det massor av wokpannor och dammar längst in i köksskåp eller nerpackade i en låda. Här är ett recept på en kalorisnål, nyttig och god wokrätt med kyckling och sjögräsnudlar. I receptet har vi använt en färdig fryst wokblandning för en snabb och enkel tillagning. Blandningen innehöll, broccoli, morötter, sockerärter, minimajs och vattenkastanjer. Lite för bildens skull la vi till färska sockerärter och spetspaprika. Men visst, onekligen blir det både godare och krispigare med färska grönsaker. Lite längre inköpslista och tillagningstid men det kan det väl vara värt. 

Här kommer ett recept på en sanslöst god granola. En perfekt energikick att starta dagen med eller som mellanmål. Skillnaden mellan granola och müsli är att i en granola så rostas nötter och frön tillsammans med bl a honung, olja eller kokosfett medans i en müsli så blandas ingredienserna råa. Är det nötter eller fröer du inte gillar eller tål i vårt recept kan du byta ut med något motsvarande. Serveras med filmjölk eller yoghurt och toppa gärna din granola med torkade elller färska frukter och bär. Ett annat tips är att strö lite granola över vaniljglass tillsammans med lite färska bär. Supergott!

Etiketter: frukost, granola, müsli, nötter