2021 > 05

Här är ett kanonrecept på en läcker rabarberdessert som är perfekt att snabbt sno ihop när tiden inte riktigt räcker till eller vid oväntat besök. Tja, om det ska ta en kvart att få till så förutsätter det att du har en färdig rabarberkräm i kylen. Men det har väl alla så här års, eller hur? Nähä, men ingen fara. En rabarkompott är även den gjord på ett kick och när du ändå håller på; gör dubbel sats, minst. Rabarerkräm hör sommaren till och är alltid bra att ha tillhands i kylskåpet.

Alltså. Supersmå kycklingar med ett supermört kött. Hur gör man? Tja, det bästa man antagligen kan göra är att köra dem i den sous vide, upp till max 73 grader ca 1,5 tim, och sen grilla på dem i ugn 275 grader grill ca 7 min (för ytans skull).  Men. Idag grillar vi dem på kolgrill och det bästa du kan göra då är att hålla temperaturen nere så mycket det bara går, ca 150-175° i ca 45-60 min. Här får man kolla lite när kycklingen släpper från benet.

På en gård i Össjö, några kilometer in i landet från Ängelholm hittar du Vikingfågel. Här driver Marie och Björn sitt familjelantbruk där uppfödning av gäss, ankor, kalkoner och kycklingar är huvudnäringen och där omsorjen om djuren är av största vikt. 
För ett par veckor sedan hälsade vi på, dels av nyfikenhet om deras företag och dels för att köpa med oss ett gäng vårkycklingar från deras gårdsförsäljning.
På fälten runt gården odlar dom spannmål med näring från djurens gödsel. Det mesta av skörden går till foder till uppfödningen men där även halmen används till uppvärmning av stallarna. Med andra ord; ett klimatsmart kretsloppstänk.
Det lär säkert bli fler besök hos Vikingfågel för framtida blogginlägg på temat fågel.
Som sagt, den här gången köpte vi med oss några vårkycklingar som vi kommer laga till på grillen med några andra härliga vårprimörer. Receptet kommer i nästa inlägg om några dagar.  Vi hörs! Per och Fredrik

Vikingfågel, På tallriken hälsar på, Foto: Fredrik Rege
Pesto måste man alltid ha till hands, helst på max en armlängds avstånd. Nu har vi ramslök i skogen så vi passar på att använda den även i peston. Du kan egentligen välja själv hur intensiv du vill den ska vara, vi har använt 50/50 ramslök/basilika. En del använder 100% ramslök, så här finns inte rätt eller fel. Gör den som du gillar den.