2022 > 09

Hej, idag blir det mer sött. Till skillnad från förra veckans avancerade chokladkaka så är Coupe Dänemark busenkelt men ack så gott. Mer ett tips än recept.
Kanske du avnjutit denna glass- och chokladbomb vid besök i Tyskland eller i dom österrikiska alperna?

Coupe Dänemark

Justine heter tjejen som bakat mästerveket du ser på bilden. Justine som bor i nordvästra Frankrike brinner för matlagning och inte minst för desserter. Då hon vid tidigare Sverigebesök bjudit mig på smått fantstiska bakkonstverk så visste jag att hon besitter en stor talang i ämnet. Blev därför väldigt  glad när hon tackade ja till att gästspela på vår blogg.
Bakverket som Justine bjuder oss på heter Royal au chocolat, (kunglig choklad, lite slarvigt översatt),  och har naturligtvis sitt ursprung i Frankrike. Bara smaka på namnet– Royal au chocolat, mmm...  Visst ger det förhoppningar om något utöver det vanliga? Och så är det. Både enligt mig själv och vår tillförlitliga testpanel som fick nöjet att provsmaka, så var detta det godaste bakverk vi någonsin har smakat. Mäktig ja men himmelskt god! Tårtan består av lager av mandelmarängbottnar, krisp, chokladmousse och på toppen en spegel av chokladglasyr.
En hake bara; jag vill inte skrämmas men om du inte bakar så ofta eller saknar tålamod så kanske inte detta receptet är för dig. Tårtan har sina moment, tar sin lilla tid och kräver noggranhet både med mängder och temperaturer. Förutom en viss vana av bakning bör du även vara utrustad med en bra termometer och en digital våg.
Vågar du trots allt anta utmaningen (vilket vi hoppas) så önskar Justine och vi dig stort lycka till. Kanske kan bildspelet /Youtube-filmen längst ner i inlägget ge dig lite vägledning? Receptet som du kan ladda ner är även hyggligt illustrerad med vägledande bilder. Om du lyckas så väntar dig en av världens godaste chokladkakor.
Lovar och hälsar: Fredrik o Justine

Royal au Chocolate

För ett par veckor sedan var vi ett gäng som hade det stora nöjet att få låna in och avnjuta vår kompis Magnus Wallins BBQ- kokkonster. Under  en magisk BBQ-kväll bjöd Magnus oss på en symfoni av ljuvliga smaker och dofter men också en och annan aha-upplevelse. Wow, är det bästa ordet för att sammanfatta kvällen. Scrollar du ner ger Magnus dig  både tips och recept från delar av menyn.

Magnus brinner verkligen för barbecue och har grottat ner sig i ämnet, så det här kan han vill jag lova. Ska du ha kalas eller event så kan vi verkligen rekommendera att du anlitar Magnus. Boka i tid för vi anar att han kommer ha full fart i rök och kök framöver. Följ gärna hans färdigheter på hans Instagram-konto: Rök & Kök (magnus_rok_och_kok). 

Barbeque ska inte förväxlas med grillning. Barbecue innebär tillagning på indirekt värme där  köttet får gå på låg temperatur under lång tid, tvärtemot grillning där du ofta använder hög direktvärme med avsevärt kortare tillagningstid.
I detta digra specialinlägg om BBQ delar Magnus med sig av recept, råd och tips men där han även slår hål på en del allmämt vedertagna sanningar om både grillning och BBQ.
Grill- och BBQ-säsongen är långt ifrån över. För vissa pågår den året runt, så håll till godo. Klicka här för att boka Magnus eller göra en förfrågan.

BBQ-bricka

Världens godaste Barbequesås? Inte vet jag, det ju en smaksak men den här svänger du ihop på 5 minuter och jag är ganska säker på att du kommer att gilla den. Tycker den är riktigt god, med en ganska hög syra från vinägern och inte lika söt som de flesta man köper. Lite extra gott blir det ju när du gjort den själv, eller hur? De flesta av ingredienserna har du säkert redan hemma i köket. Passar både till att glaza (pensla på) det du grillar eller som en sås bredvid.
Receptet kommer från en av världens BBQ-gurus; Aaron Franklin i Austin Texas. 

BBQ sås
Etiketter: glaze, grill, på grillen, bbq

Kamben är ju en favorit för de flesta när det kommer till ”grillat”. Kambenen sitter på övre delen av grisens revben, närmast ryggraden. De är tjockare och kortare än de tunna revbenen som sitter längre ner mot sidan. Vill man ha de så där riktigt möra finns det ett par knep som definitivt hjälper, dock inte att koka dem innan då mycket av smaken hamnar i vattnet och sen ner i avloppet vilket ju är synd. Eller hur!?

Rökta kamben

Burnt ends kallas ofta för BBQ-godis och ja det är faktiskt himmelskt. Till mina burnt ends väljer jag rimmad fläsksida som ger perfekt resultat. Den långsamma tillagningen får fettet att smälta och tillsammans med glazen ger det köttet både en ljuvlig, lätt rökig smak men även en härlig konsistens. 
När jag serverar burnt ends så blir kommentarerna från gästerna typ; "Mmmm, wow, åhh, underbart, fantastiskt, sååå gott" etc... 
Häng med på tillagningen av mina burnt ends från start till wow-stadiet.

Pulled pork, denna klassiker inom BBQ, kan vi ju inte bortse ifrån. Det är dock inget för den som varken har tålamod eller tid. Det absolut viktigaste är att hålla en låg temperatur genom hela processen, sen får det helt enkelt ta den tid det tar. Det finns ingen genväg men dock en liten hjälp på traven. Här gäller det att du ställer väckarklockan och börja i tid annars kanske det slutar med hämtpizza istället.
Pulled betyder ju i detta sammanhang att den är ”dragen” isär. Detta är möjligt eftersom den får gå så länge under relativt lång tid, kan ta 10 timmar så här gäller det att ha tålamod. 
När en köttdetalj som denna får gå länge så bryts bindväven ner och kollagenet smälter och omvandlas till gelatin. Tänk när man gör kalops av högrev, får den inte gå tillräckligt länge blir den tuggig men efterhand faller det isär. Samma princip gäller här och för BBQ i stort.

Pulled pork

Creamed corn är ett klassiskt BBQ tillbehör och även om jag inte är ett stort fan av majs så är det här bara så himla gott, inte minst som tillbehör till grillat. Sötman från löken och majsen, den lilla hettan från chilin och osten som rundar av, blir till magi.

Creamed corn

Ingen BBQ-buffé utan dessa om jag får bestämma. Blir så saftiga och den goda såsen höjer dem verkligen. Jag försöker alltid att köpa min kyckling hos Vikingfågel i Munka Ljungby, en småskalig verksamhet med fantastisk god majskyckling. Missa inte dem om du bor i Nordvästra Skåne

Drumsticks
Etiketter: kyckling, grill, bbq, på grillen

Får vi fresta med en kantarellmacka så här på en tisdag? För oss skåningar som inte är bortskämda med kantrellskogar så är detta lyxmat men ibland får man unna sig, eller hur?
En lyxig lunch eller som en läcker start på en middag, välj själv.  Mackan gratineras med Västerbottensost och serveras med krisp av rostad skinka.

Gratinerad kantarellmacka med Västerbootensost

Härom veckan när vi fortfarande kunde njuta av härlig sensommarvärme packade vi det lilla campingköket bestående av en gasolplatta  samt den lilla portabla gasolgrillen och begav oss ner till hamnen i Viken. Här lagade vi till Moules frites. Enkelt och ljuvligt gott! Tillagningen av musslorna på gasolplattan är inga problem, Det enda att tänka på är att ha en tillräcklig rymlig kastrull så musslorna och allt annat ryms och att du kan röra om ordentligt utan att hälften skvätter utanför.  Lite knepigare var det att få till pommes på grillen men efter lite trixande och med hjälp av folie blev resultatet fullt godkänt. Jo, du kan skippa pommes.
I vårt Moule-recept knaperstekte vi tärnad bacon och blandade ner i grytan. Något som du ofta får i Frankrike och som ger en liten extra krydda. Kan naturligtvis också uteslutas men då behöver du nog addera lite mer salt.
Smaklig spis önskar vi!

Moules Frites