BIFF RYDBERG

Vid Gustav Adolfs torg i Stockholm låg ett ståtligt hotell och nöjespalats vid namn Hotell Rydberg. Hotellet kunde byggas med hjälp av en donation från en förmögen grosshandlare vid namn Abraham Rydberg. 1857 stod bygget klart och genom åren gästades hotellet av dåtidens societet och gräddan av stadens kulturelit. Kanske intog dom en middag bestående av bl a Biff Rydberg som skapades här och som är uppkallad efter ovan nämde; grosshandlare Rydberg. 1914 revs hotellet för att istället ge plats åt ett bankpalats men det är en annan historia. 

Här får du mitt recept på denna svenska klassiker som jag tror är ungefär som originalet en gång tillagades. En utsökt och lyxig pyttipanna som säkert skänker lite extra glans till både vardag som helg. Till ”min" Rydberg serveras en senapscrème och riven pepparrot. Smaklig spis! // Fredrik

4 personer:

  • 600 g oxfilé
  • 10 potatisar
  • 1-2 gul lök
  • 4 ägg (gulor)
  • 4 msk rapsolja
  • 4 msk smör
  • 1 knippe persilja
  • 1 bit riven pepparrot
  • salt och svartpeppar från kvarn

Senapscrème:

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk  grov dijonsenap (med hela frön)
  • 2 msk sötstark senap (typ Johnny´s)

Gör så här:

  1. Blanda ingredienserna till senapscrèmen och ställ i kyl.
  2. Skala och riv pepparrot och ställ i kyl.
  3. Skala och tärna potatisen i kuber 1-1 ½ cm. Lägg gärna i kallt vatten för att skölja bort stärkelse. Låt rinna av ordentligt.
  4. Råstek potatisen i rikligt med olja och smör på medelvärme, ca 30 minuter. Rör om med jämna mellanrum så potatisen får fin gyllenbrun färg på alla sidor. Håll därefter varmt i ugnen.
  5. Hacka löken och stek tills den fått fin färg. Håll varmt.
  6. Tärna köttet i ca 3 centimeter stora kuber.
  7. Hetta upp en stor panna och stek köttet hastigt, 2 minuter, på hög värme i olja och smör. Salta och peppra.
  8. Lägg upp på tallrik, serveringsfat eller i panna. Gärna köttet, potatisen och löken var sak för sig. Strö hackad persilja över anrättningen. 

Servera med senapscrèmen, äggulor och riven pepparrot.