DILLKÖTT

Gör dig själv en björntjänst och ta dig tid att göra detta klassiska långkok. Det handlar ju mest om planering. Eller hur? Du och dina middagsgäster blir rikligt belönade när ni får avnjuta denna underbara rätt. Fantastisk husmanskost i kvadrat upphöjt till himlen. Amen! // Fredrik
Bilder och recept är hämtat från min bok ”Mitt Viken”- en kärleksförklaring i bild och smak”.    

4 personer:

  • 1 1/2 kg kalvhögrev
  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 1 gul lök
  • 1/2 purjolök
  • 8-10 vitpepparkorn
  • 3 lagerblad
  • 4 nejlikor
  • 2 knippen dillstjälkar, spara dillen till såsen
  • smör

Dillsås:

  • 8-9 dl buljong från koket
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 2-3 msk strösocker
  • 1-2 msk ättika 12%
  • 1 dl finhackad dill
  • salt och vitpeppar från kvarn

Dillkokt potatis:

  • 500 g potatis
  • 1 knippe dill
  • 20 g smör
  • salt

Gör så här:

  1. Skala och dela löken på mitten. Ansa och dela purjolöken.
  2. Skala morötter och palsternackor och halvera på mitten.
  3. Skär köttet i grova bitar. Lägg köttet i kallt vatten i en rymlig gryta så det täcker. Tillsätt 1 msk salt och låt koka upp.
  4. Koka 2 minuter, häll av vattnet och spola av köttet hastigast.
  5. Gör rent grytan och koka upp köttet i nytt vatten. Lägg i löken, grönsakerna, dillstjälkarna och kryddorna och låt sjuda på svag värme i ca-1 1/2 timme beroende på hur stora bitarna är. Köttet ska kännas helt mört.
  6. Ta upp köttet och grönsakerna. Håll varmt. Skumma av och sila buljongen till såsen.

Såsen:

  1. Fräs smöret och mjölet i en kastrull. Vispa redningen jämn och tillsätt varm buljong från koket, lite i taget. Såsen ska vara precis på gränsen mellan simmig och tjock.
  2. Smaksätt såsen med socker och ättika tills du hittar rätt brytning (detta är högst personligt i smak, så smaka dig fram tills du är nöjd).
  3. Skär grönsakerna från koket i grova skivor och lägg ner dem med köttet i såsen. Låt sjuda upp och smaksätt med salt, vitpeppar och massor av finhackad dill.

Severa med nykokt potatis som är slungad i smör och hackad dill.