HELSTEKT RÖDSPÄTTA MED KANTARELLER, BONDBÖNOR & KRONDILL

En rödspätta i den här dimensionen som på bilden är inte alltid så lätt att få tag i. Faktum är att en rödspätta som får leva i frid på havets botten kan bli uppåt en meter lång, väga 7 kg och uppnå en respektabel ålder av 50 år. P g a hårt fiske får dom dock sällan chansen att växa sig stora. På restaurang kallas, av för mig okänd anledning, en stor rödspätta för Kungsflundra. Nåväl, här serveras ett delikat recept på rödspätta som kräver ett stort stekjärn och en smula skicklighet hos kocken när spättan ska vändas i pannan. // Fredrik     
Bilder och recept är hämtat från min bok ”Mitt Viken”- en kärleksförklaring i bild och smak”.    
 

4 personer:

  • 4 hela rödspättor á ca 350 g
  • 1 l färska kantareller
  • 400 g bondbönor
  • 2 kvistar krondill
  • 2 scharlottenlökar, finhackade
  • 2 msk god sherryvinäger
  • smör
  • neutral rapsolja
  • flingsalt och vitpeppar från kvarn
  • rågmjöl till panering

Gör så här:

  1. Rensa och putsa kantarellerna. Förväll och skala bondbönorna.
  2. Salta och peppra fiskarna. Panera dem i fint rågmjöl. Stek fisken i rikligt med smör och lite rapsolja i en stor stekpanna, ca 4-5 minuter på var sida.
  3. Lägg över dem på ugnsplåtar och håll varma på 100°C i ugnen. Spara spadet som bildas.
  4. Stek kantarellerna i smör med klippt krondill och finhackad scharlottenlök, vänd ner bondbönorna i kantarellerna, salta och peppra.
  5. Bryn ett par matskedar smör i en kastrull. Slå på sparat stekspad och smaksätt smöret med sherryvinägern.
  6. Lägg upp spättorna på tallrikar. Fördela kantarellerna och bönorna på spättorna och skeda över det brynta vinägersmöret på varje tallrik.
  7. Servera genast.