Knäckig rabarberpaj med vaniljsås
En enligt mitt tycke supergod rabarberpaj med sitt knäckiga täcke. Jag rekommenderar dessutom att du bemödar dig att göra egen vaniljsås, det blir så mycket godare. // Fredrik
6 personer:
- 500 g rabarber
- 2 dl havregryn
- 2 dl strösocker
- 1 3/4 dl vetemjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 125 g smör
- 1/2 dl vispgrädde
- 1/2 dl ljus sirap
- smör till formen
Till servering:
Vaniljsås och/ eller vaniljglass
Egen vaniljsås:
- 1 vaniljstång
- 2 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk
- 1 dl strösocker
- 4 äggulor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150°C
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap.
- Blanda ner de torra ingredienserna.
- Ansa och skär rabarbern i centimeterstora bitar och lägg dom i en smord pajform.
- Bred på smeten.
- Grädda pajen mitt i ugnen i 40-50 minuter tills den fått fin färg.
Vaniljsås:
- Häll mjölken och grädden i en kastrull.
- Snitta vaniljstången och skrapa ur kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vailjstången.
- Koka upp och låt sjuda i et par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
- Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till.
- Häll äggblandningen i kastrullen med resterande gräddmjölk.
- Låt sjuda på svag värme under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig.
- Ställ i kyl tills det är dags att servera