Knäckig rabarberpaj med vaniljsås

En enligt mitt tycke supergod rabarberpaj med sitt knäckiga täcke. Jag rekommenderar dessutom att du bemödar dig att göra egen vaniljsås, det blir så mycket godare. // Fredrik

Knäckig rabarberpaj

6 personer:

  • 500 g rabarber
  • 2 dl havregryn
  • 2 dl strösocker
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 125 g smör
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2 dl ljus sirap
  • smör till formen

Till servering:
Vaniljsås och/ eller vaniljglass
Egen vaniljsås:

  • 1 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl strösocker
  • 4 äggulor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150°C
  2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  3. Smält smöret i en kastrull tillsammans med grädde och sirap.
  4. Blanda ner de torra ingredienserna.
  5. Ansa och skär rabarbern i centimeterstora bitar och lägg dom i en smord pajform.
  6. Bred på smeten.
  7. Grädda pajen mitt i ugnen i 40-50 minuter tills den fått fin färg.

Vaniljsås:

  1. Häll mjölken och grädden i en kastrull.
  2. Snitta vaniljstången och skrapa ur kärnorna i gräddmjölken. Lägg även i vailjstången.
  3. Koka upp och låt sjuda i et par minuter. Ta upp vaniljstången och låt svalna.
  4. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till.
  5. Häll äggblandningen i kastrullen med resterande gräddmjölk.
  6. Låt sjuda på svag värme under vispning tills den tjocknar. Den får inte koka, då skär den sig.
  7. Ställ i kyl tills det är dags att servera