Minipajer med spenat och västerbottensost
toppade med kallrökt lax. Severas på en bädd av örtsallad med en kall romsås

En smarrig förrätt bestående av portionspajer av smördeg, fyllda med stuvad spenat och västerbottenost. Pajerna serveras med kallrökt lax, örtsallad och en kall romsås. Receptet är anpassat för 12 minipajer, helt enkelt eftersom vi använde oss av en muffinsplåt med 12 hål i. 

Minipajer med spenat och västerbottensost

12 pajer:

Spenatstuvning (funkar även med färdigköpt):

  • 200 g färsk spenat  (skölj noga om det behövs)
  • 2 msk smör
  • 2 msk mjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • vitpeppar från kvarn

Pajer/ fyllning:

  • 1 pkt smördeg (färsk eller frysta plattor)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja till stekning
  • 125 g riven västerbottenost
  • 3 äggulor
  • 1/2 krm finriven muskotnöt
  • Några stänk tabasco
  • Salt och svartpeppar från kvarn

Till servering:

  • 12 skivor kallrökt lax
  • 2 påsar finbladig sallad, blandade sorter
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe bladpersilja
  • Andra färska örter efter tycke och smak

Salladsdressing:

  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vit balsamicovinäger
  • Lite flingsalt och några tag med svartpepparkvarnen

Romsås:

  • 2 burkar röd stenbitsrom
  • 3 dl créme fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk dijonsenap
  • saften från 1/2 citron
  • Några tag med vitpepparkvarnen

Gör så här:

  1. Skölj spenaten noga om det behövs. Rensa bort grova stjälkar.
  2. Sjud spenaten någon minut lättsaltat vatten. Häll därefter i durkslag och skölj med kallt vatten. Låt rinna av ordentligt. Grovhacka spenaten.
  3. Fräs spenaten i smör och tillsätt mjöl under omrörning. Tillsätt mjölk och grädde och fortsätt röra om. Sjud på svag värme i någon minut. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Finhacka schalottenlök och vitlök. Fräs i smör tills den mjuknat. Den ska inte få färg.
  6. Ta av från plattan och blanda i spenatstuvningen, äggulorna och hälften av osten.
  7. Smaka av med finriven muskot, salt, svartpeppar och några stänk tabasco.
  8. Stansa ut rundlar av smördegen med hjälp av t ex ett glas. Hålen i den muffinsplåten jag använde är 7 cm. Ett glas med diametern 8 cm var perfekt. Lösa muffinsformar eller liknade funkar naturligtvis lika bra.
  9. Smöra formarna och tryck ut/ ner degen. Nagga botten med en gaffel.
  10. Fyll formarna med spenatfyllningen och strö över resten av osten.
  11. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  12. Blanda ingredienserna till den kalla såsen.
  13. Blanda dressingen och vänd ner salladsblad och plockade örtblad och kvistar.
  14. Garnera pajerna med en skiva lax och eventuellt med en liten citonskiva. Lägg upp på en bädd av örtsallad på portionstallrikar eller uppläggningsfat. Servera med den kalla romsåsen till, antingen droppad på tallriken eller i en skål bredvid.