ugnsbakad torskrygg med betor & syrligt sirapsfläsk
Här är ett av mina favoritrecept från min bok "Mitt Viken- en kärleksförklaring i bild och smak". En ljuvlig smakexplosion med den härligt milda torsken i kombination med betorna och det syrliga sirapsfläsket som fullkomligt smälter i munnen. Otroligt gott och kan dessutom bli väldigt vackert på tallriken om du lägger manken till. Detta måste du bara prova! // Fredrik
Bilder och recept är hämtat från min bok ”Mitt Viken”- en kärleksförklaring i bild och smak”.
4 personer:
- 4 tjocka bitar torskryggfiléer med skinn á ca 175 g
- 2 knippe blandade betor, röda, gula och polka
- 1 näve blandade örter t ex körvel, mynta, libsticka
- 1/2 dl olivolja
- saften från 1/2 citron
- havssalt och svartpeppar
Sirapsfläsk:
- 300 g rökt sidfläsk
- 1 dl vitvinsvinäger
- 1 dl ljus sirap
- 2 lagerblad
- 2 vitlöksklyftor
Gör så här:
- Skär av blasten på betorna men spara ca 5 cm mot roten. Koka dem mjuka i saltat vatten. Pilla av skalet och dela betorna i halvor. Hacka örterna grovt.
- Skär fläsket i stora kuber, ca 3 x 3 cm. Lägg dem i en kastrull och häll på vinäger, sirap, vitlök och lagerblad. Låt det hela småkoka i ca 15 minuter. Fläsket ska kännas mört och lagen bli simmig, sirapslik och mustig. Håll varmt.
- Sätt ugnen på 125°C.
- Lägg torskryggen på en ugnsplåt, ringla över olivolja och strö över lite havssalt. Baka fisken i ugnen i ca 10-15 minuter eller tills kärntemperaturen når 50°C om du använder stektermometer.
- Lägg betorna i en kastrull tillsammans med olivolja och citronsaft. Värm försiktigt på spisen. Smaksätt med hackade örter, salt och peppar.
- Lägg upp torskryggen på tallrikar och fördela betorna runt om, avsluta med att skeda över fläsket och ringla sirapslagen runt fisken.