på tallriken idag:

Här serverar vi receptet på en riktigt god vegetarisk pizza med svamp (porta bello), päron, rödlök och 3 olika smakrika ostar. Pizzan toppas med rostade pinjenötter, ruccola samt till sist, lite honung som ringlas över. Recept på deg och tomatsås hittar du i förra veckan pizzainlägg. I våra receptbeskrivningar så står det att du ska lägga över pizzan på en het plåt vid gräddningen. Detta är för att i möjligaste mån efterlikna den effekt du får när du bakar pizza i en stenugn. Är du en frekvent pizzabagare så finns det speciella bakstenar att köpa. Vi har inte testat baksten själva men har du erfarenhet av detta så får du gärna delge dina erfarenheter.
Må väl! Ulrika o Fredrik

Funghi, pere e tre formaggi

  • Pizzadeg, egengjord eller färdigköpt (recept deg)
  • Tomatsås (recept tomatsås)
  • 100 g gorgonzola
  • 100 g parmesan
  • 100 g pecorino (italiensk getost)
  • 1 päron (typ Confernce)
  • 1 rödlök
  • 2 porta bello (eller 6-8 skogschampinjoner)
  • 1 näve ruccola
  • 1/2 dl pinjenötter
  • 1 msk flytande honung

Gör så här:

  1. Gör pizzadegen enligt recept i förra veckans inlägg (se recept) eller köp färdig. Kavla ut degen till ca 1/2 cm tjocklek och till önskad form på bakplåtspapper.
  2. Koka tomatsås enligt förra veckans recept. (se recept).
  3. Bred på tomatsås.
  4. Sätt ugnen på 250°C och sätt in plåten som pizzan ska gräddas på i ugnen en kvart innan.
  5. Riv de hårda ostarna och strö över. Smula över gorgonzolan.
  6. Skala och skiva löken. Dela päronet i kvarter, kärna ur och skiva tunt. Dela porta bellon på hälften och skiva tunt. Fördela lök, päron och svamp över pizzan.
  7. Rosta pinjenöttena i torr het stekpanna tills de fått fin färg. 
  8. För över pizzan på den heta plåten och grädda i ugnen på 250°C i ca 10 minuter eller tills den fått fin färg.
  9. Toppa pizzan med de rostade pinjenötterna, ruccolan och till sist ringla över lite honung.
Läs hela inlägget »

De här pizzarecepten hade vi egentligen tänkt att publicera lagom till Mellofinalen men av den blev det ju inget. Pizza funkar ju dock alltid så därför kör vi dem nu istället. Det blir ett recept idag och ett nästa torsdag. Först ut är Gambero, en supersmarrig pizza med stora räkor och en gremolata som är ett kryddsmör som du klickar över räkorna. Så jäkla gott! I det här första inlägget får du även recept på pizzadeg och tomatsås. Kanske har du varken ork eller tid att göra din egen deg. Det helt OK att köpa färdig deg. Däremot så uppmanar vi dig å det skarpaste att göra din egen tomatsås. Det blir sååå mycket godare. Vi lovar! Lycka till med pizzabaket och hoppas det ska smaka. Ulrika o Fredrik

Pizzadeg ( 2 rejäla pizzor):

  • 25 g jäst (1/2 pkt)
  • 4 dl ljummet vatten (ca 37°C)
  • 8 dl vetemjöl ( + 1 dl till knådning o utbakning)
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 nypa socker
Tomatsås ( för 2 pizzor):
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 litet knippe färsk oregono ( el. 1 msk torkad)
  • 1 litet knippe färsk basilika ( el. 1 msk torkad)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk socker
  • (+ ev. några droppar tabasco o en skvätt balsamvinäger)

Degen:

  1. Smula ner jäst i degblandarens bunke. (eller i en stor skål om du knådar förhand). Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt. Lös upp jästen med en slev.
  2. Tillsätt salt, socker och hälften av mjölet i jästvattnet. Kör degblandaren i ett par minuter (eller rör ihop med slev).
  3. Tillsätt olivolja och resterande mjöl och vatten. Blanda/ knåda ihop ytterliggare 5 minuter . 
  4. Ta ur degen från bunken och knåda degen förhand i ytterligare 10 minute tills du fått ihop en fin slät deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa i minst 1 timme i rumstempertur. Degen kan med fördel göras dagen innan och förvaras i kylen under natten.
  5. Dela degen i 2 delar och kavla ut till ca 1/2 cm tjocklek och till önskad form på bakplåtspapper.

Tomatsåsen:

  1. Finhacka lök och vitlök, lägg i kastrull och fräs i lite olivolja tills den blir mjuk utan att få färg.
  2. Tillsätt, tomatkross, tomatpuré, olivolja, och kryddor. Låt puttra utan lock i 20 minuter på svag värme så vätskan reduceras något. Låt sedan puttra under lock i ytterligare 20 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
  3. Vill du ha ytterliggare stuns kan du tillsätta några droppar tabasco och en skvätt balsamvinäger.

Pizza Gambero med gremolata:
Grund:

  • Pizzadeg enligt recept ovan el färdigköpt.
  • Tomatsås enligt recept ovan.
Topping:
  • 2-3 dl riven ost,  Vi använde lika mängd grevé och lagrad cheddar.
  • 1 bit skivad buffelmozzarella
  • 6-8 ekologiskt odlade tigeräkor eller scampi
  • 5-6 halverade körsbärstomater
  • ett par nypor flingsalt
  • 1 näve färsk spenat
Kryddsmör (gremolata):
  • 2 msk smör
  • 1 knippe hackad persilja
  • 1/2 pressad citron
  • 1 msk olivolja
  • 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
  • 1 bit (2 cm) finhackad eller riven ingefära
  • 1/2 finhackad röd chili

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på max temperatur (minst 250°C) och placera en tom plåt i hacket strax under mitten av ugnen.
  2. Kavla ut degen till önskad form och placera på bakplåtspapper. Tänk på att när du klar med toppingen, så ska du lätt ska kunna föra över pizzan på den varma plåten i ugnen. 
  3. Grunda med tomasås, riven ost och skivor av mozzarella.
  4. Rör ihop smör med persilja, vitlök, ingefära, chili, citron och olivolja.
  5. Placera ut räkor och tomathalvor och lägg därefter en rejäl klick kryddsmör på varje räka.
  6. Placera pizzan på den heta plåten i ugnen och  grädda i ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg. 
  7. Toppa med spenatblad, flingsalt och lite svartpeppar från kvarn.
Läs hela inlägget »

Idag är det våffeldagen och varför inte ljusa upp den dystra tillvaron vi nu befinner oss i med några härligt frasiga våfflor med sylt och grädde.
Ska man tro historien varför vi ska käka våfflor just i dag så sägs det vara en språklig förvrängning eller feltolkning av den ursprungliga kristna Vår Fru-dagen (Marie bebådelsedag). 
Söker du våffelrecept på nätet så finns det en rad varianter, bl a med eller utan ägg. Du har säkert ditt favoritrecept. Vårt recept är med ägg samt även en gnutta salt och socker som vi tycker ger både frasiga och lite mer smakrika våfflor.
Kämpa på & håll modet uppe! Ulrika o Fredrik

8 våfflor:

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg

Att servera till:

  • 3 dl vispgrädde
  • Sylt efter tycke och smak
  • och/ eller lite färska bär

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt sedan svalna något.
  2. Rör ihop de torra ingredienserna i en stor skål/ bunke.
  3. Vispa ner äggen och hälften av mjölken i mjölblandningen. När du har fått ihop en jämn smet tillsätt det smälta smöret och resterande mjölk. Vispa ihop Låt gärna smeten stå och vila i kylskåp en stund (10-20 minuter eller längre)
  4. Håll gräddade våfflor varma i ugnen (75°C) så de behåller sin frasighet. 

Servera med vispad grädde, sylt och/ eller lite färska bär.

Läs hela inlägget »

Vad sägs om att förgylla dagen med en klassisk svensk husmanskost i form av pannbiff med lök? Här serverad med råstekt potatis, kokta morötter, gräddsås, inlagd gurka och rårörda lingon. Det här blogginlägget är i samarbete med Larsvikens lantbruk vilket vi är mycket glada för. Larsviken är ett ganska litet familjedrivet lantbruk utanför Viken. Här har generationer ägnat sig åt odling och djuruppfödning. Alltid med passion, stor kunskap och inte minst med kärlek och respekt för vår natur. Främst är Larsviken känt för sin potatis med odling av ett otal potatissorter men även för sin chipstillverkning som går under namnet Larssons chips. På gården hittar du även en mysig butik fylld med närproducerade delikatesser och massor av annat spännande. Är du mer nyfiken på Larsviken? Kolla in deras hemsida; larsviken.se. Oxfärsen och potatisen (av sorten Almonda) som vi använde är så närproducerat det kan bli från Larsviken. 

4 personer:
Pannbiffar:

  • 500 g oxfärs
  • 1 msk konc. ox-/ kalvfond
  • 1 gul lök
  • 1 dl grädde
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk malen svartpeppar
  • Smör och/ eller rapsolja att steka i

Stekt lök:

  • 2 gula lökar
  • 1 tsk socker
  • Smör att steka i

Gräddsås:

  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 dl vatten 
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk soja
  • 2 msk kalvfond
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Ev. en skvätt vitvinsvinäger

Råstekt potatis:

  • 800 g potatis ( t ex Almonda)
  • Rikligt med smör och/ eller olja att steka i.
  • Salt

Gör så här:
Råstekt potatis:

  1. Skala och tärna potatisen. Stek potatisen i rikligt med smör och olja på medelvärme tills den mjuknat och fått fin färg. Ca 20 minuter. Rör om då och då. Salta. Håll potatisen varm i ugnen (100°). 

Biffarna:

  1. Finhacka och bryn en av lökarna i smör tills den mjuknat och fått lite färg. Ställ åt sidan att svalna något.
  2. Blanda grädde, ägg, senap, ströbröd och den brynta löken. Låt svälla någon minut.
  3. Blanda smeten med köttfärsen, tillsätt kalvfond, salta och peppra. Forma till biffar. Stek biffarna på medlevärme tills de fått fin färg. Spar stekskyn till såsen. Håll biffarna varma i ugnen.
Löken:
  1. Skiva de två återstående lökarna och stek i smör på medelvärme tills den mjuknat och fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt en nypa socker mot slutet som får karamelliseras. Håll varmt i ugn.

Gräddsåsen:

  1. Vispa ur biffstekpannan med lite vatten. Sila av stekskyn ner i en tjockbottnad kastrull. Rör ut 2 msk mjöl i stekskyn.
  2. Tillsätt mjölk, grädde, soja, fond och låt koka upp. Rör om  med visp då och då. Smaka av med gelé, salt, peppar och eventuellt med en skvätt vitvinvinäger.
Toppa biffarna med rikligt med lök och servera med den härligt gyllenbrunt råstekta potatisen och gräddsåsen. Även kokta morötter, rårörda lingon och inlagd gurka passar som hand i handsken till denna klassiska husmanskost.
loading...
Läs hela inlägget »

Nu är bästa tiden för apelsiner så därför bjuder vi på ett snabbt, enkelt, fräscht och smarrigt recept på en apelsindessert med saffranshonung och hackade nötter. På bilden hade vi pistagenötter men det funkar lika bra med t ex manlar eller hasselnötter. Lite vaniljglass eller en klick yoghurt på toppen blir pricken över i:et.

Ljuvlig apelsindessert. Klicka på bilden för att förstora.

4 personer:

  • 4 apelsiner
  • 3 msk flytande honung
  • ½ msk vatten
  • 0,5 g saffran
  • ½ - 1 dl pistagenötter eller hasselnötter/ mandel
Att servera till:
  • Vaniljglass eller en klick yoghurt
  • Mynta- eller citronmeliss som dekoration
Gör så här:
  1. Skär bort skalet från apelsinerna och skär sedan i tunna skivor (ca ½ cm) eller om du så vill, i klyftor.
  2. Hacka nötterna grovt. På bilden hade vi pistagenötter men det funkar utmärkt med andra sorters nötter. Man tager vad man haver...
  3. Blanda honung, vatten och saffran i en kastrull och värm hastigt. Ringla därefter såsen över apelsinerna och strö över nötterna.
  4. Servera med en klick vaniljglass (eller en klick yoghurt om du vill vara lite mer nyttig). Dekorera med en kvist mynta eller citronmeliss.
Läs hela inlägget »

Sportlovet förknippas väl med skidåkning, dagar i pulkabacken eller andra vintriga utomhusaktiviteter men här i söder är det barmark och näst intill vårväder. Så sportlovsfirare i södra delen av vårt avlånga land får hitta på annat. Vad det än blir så efter en dag ute i friska luften så smakar den här gulaschsoppan förträffligt. Som de flesta grytor så behöver gulaschen några timmar på spisen men den sköter sig i stort sett själv och kan med fördel lagas till dagen innan. Sporta på!

Gulaschsoppa. Klicka på bilden för att förstora.

6-8 personer: 

  •          1 kg benfri högrev
  •          2 gula lökar
  •          2 vitlöksklyftor
  •          1 burk krossade tomater
  •          2 röda paprikor
  •          4- 5 potatisar
  •          1 1/2 msk paprikapulver
  •          1 tsk mald kummin
  •          chilipeppar efter tycke och smak (minst 1 tsk)
  •          1 litervatten
  •          2  st oxbuljongtärningar
  •          olivolja och smör till stekning
  •          saften från 1/2 citron
  •          salt och svartpeppar från kvarn
Att servera till:
  • Crème fraiche
  • Timjankvistar som dekor
  • Ett gott bröd

Gör så här:
1.   Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i olivolja och smör i omgångar i en gjutjärnsgryta tills det får fin färg. Salta, peppra och ställ åt sidan.
2.   Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja och smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 minuter.
3.   Hetta åter upp köttgrytan och lägg i den stekta löken. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Låt sjuda under lock i minst 2 timmar. Smaka av med salt, peppar och chilipeppar. Späd eventuellt med mer vatten.
4.   Skala potatisen, ansa paprikorna och skär i tärningar. lägg i grytan.
5.   Låt puttra med i ytterligare 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
6.   Pressa i citronsaft och smaka av med eventuellt mer salt och chilipeppar.
 
Servera soppan med en klick crème fraiche och ett gott bröd

Läs hela inlägget »

Så här under de mörka och ruggiga vintermånaderna är det lätt att längta och dröma sig bort till sydligare och varmare breddgrader. Det här otroligt goda och enkla pastareceptet med färs från salsiccia-korv kommer garanterat att få dina sinnen att sväva iväg till en mysig bykrog i Toscana. I delikatessbutiker och välsorterade livsmedelsbutiker kan du hitta salsicciafärs men det funkar utmärkt att skrapa ur färsen från salsicciakorvar. Försök att hitta färskkorv, det blir godast. Lokalpatriotiska som vi är så lagade vi till vår pasta med Per i Vikens goda färska salsiccia. Buon appetito!

Pasta med salsiccia. Klicka på bilden för att förstora.

4 personer:

  • 500 g papardelle eller annan pasta
  • 500 g färsk salsiccia 
  • 1 msk olivolja att steka i
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g coctailtomater eller 3 vanliga tomater.
  • 1 näve färsk basilika
  • Parmesan (riven)
Att servera till: en fräsch sallad och ett gott bröd.

Gör så här:

  1. Snitta korvarna och skrapa ur salsiccafärsen.
  2. Skala och hacka löcken. Finhacka vitlöken.
  3. Dela coctailtomaterna på hälften och tärna paprikan. Använder du vanliga tomater så hacka/ tärna ganska grovt.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök i ett par minuter utan att ta för mycket färg, tillsätt sedan korvfärsen och stek i ytterligare några minuter.
  5. Sänk värmen något och lägg i tomater och paprika. Rör om och låt småputtra i ca 10 minuter.
  6. Koka pastan enligt anvisningar i rikligt saltat vatten.
Servera i djupa tallrikar. Grovhacka basilika och strö över. Toppa med riven parmesan.
En fräsch sallad och ett gott bröd till pastan är aldrig fel. 

Så här såg det ut "bakom kulissen" när vi fotograferade i mellandagarna där Ulrikas söta döttrar och hennes svärson med keps fick figurera som handmodeller.

Läs hela inlägget »

Första receptet ut för 2020 är en synnerligen god majssoppa med influenser från det mexikanska köket. Den mustiga och ganska heta soppan toppas med en tomatsalsa som mexikanarna kallar Pico de gallo samt några majschips. Vill du kan du gratinera chipsen med lite riven ost. Soppan tycker vi passar både till vardags och fest. Hyfsat billiga ingredienser är det dessutom vilket kanske inte är så dumt så här efter jul och nyår.

4 personer:
Soppan:

  • 2 burkar majs á 340 g
  • 1 gul lök
  • 2- 3 potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 8-10 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 lime
  • svartpeppar & salt

Tomatsala/ Pico de gallo

  • 3 st tomater
  • 1 rödlök
  • 1/2 kruka koriander
  • 1 msk rödvinvinäger
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1/2 tsk salt 
Tillbehör:
  • Majschips/ Nachos el tortillas (på bilden: blue corn)
  • Ev. riven ost
  • Ev crème fraiche

Gör så här:

  1. Skala och riv potatisen.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i stekgryta och bryn lök, vitlök och potatis i 2-3 minuter utan få färg.
  3. Tillsätt sambal oelek, därefter majs, vatten och smula ner buljongtärningar. Rör om och låt sjuda under lock i 15 minuter.
  4. Mixa soppan slät i mixer eller stavmixer. Smaksätt med pressad limesaft, lite salt och svartpeppar.
Tomatsalsan/ Pico de gallo
  1. Dela, kärna ur och fintärna tomaterna. Finhacka rödlök och koriander.
  2. Lägg allt i en skål och blanda med rödvinsvinäger, chliflakes och lite salt.
Servera soppan i djupa tallrikar eller skålar och toppa med en klick av tomatsalsan och några nacho- eller tortillachips.
Vill du piffa lite mer kan du ostgratinera chipsen.
Soppan är ganska het så vill du mildra den lite så passar även en klick crème fraiche på toppen fint till.
Läs hela inlägget »

Finalen på vår nyårsmeny består av en friskt härligt bubblande hallonsorbet. Desserten består att 3 lager i portionsglas. Först lite hallonlikör i botten. Det finns säkert färdig likör att köpa men vi presenterar en enkel hemmagjord hallonlikör där enda haken är att den ska stå och dra i minst ett par dagar innan förtäring. Det funkar även bra med annan bärlikör, t ex körsbär eller jordgubb. 
Lager 2 består av hallonsorbet men har du brist på ork och/ eller tid finns det naturligtvis även färdig sorbet att köpa men även här kör vi ett enkelt recept på egengjord. Liksom likören måste du ha framförhållning med sorbeten då den ska stå i frysen i minst 6 timmar. Glöm inte att röra om då och då under infrysningen.
Till sist och i samma stund som desserten ska avnjutas fyller du försiktigt upp glasen med mousserande torrt vin. Kan även toppas med en kvist citronmeliss som pricken över i om du vill. Alkoholfria alternativ är koncentrerad saft och typ Sprite.
Lycka till & Gott Nytt År!  // Ulrika, Fredrik, Åsa & Paka

8 personer:
Lager 1, Hallonlikör:

  • 16 cl gin
  • 100 g frysta hallon
  • 100 g socker
Alternativ: Köp färdig likör

Lager 2 Hallonsorbet:
  • 2 pkt frysta hallon á 250 g
  • 3 dl strösocker
  • 1 äggvita
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 msk färskpressad citronsaft
Alternativ: Köp färdig sorbet

Lager 3
  • 1  fl mousserande torrt vin. (Vi använde Louis Bouillot, Crémant de Bourgogne Brut (135:-))
  • Ev citronmeliss- el myntablad som dekor

Gör så här:
Hallonlikör
(görs ett par dagar innan):

  1. Häll gin, hallon och socker i en stor burk eller kastrull med lock. Låt stå i rumstemperatur minst ett par dagar och rör om mellan varven. När allt socker lösts upp är det dags att sila upp likören i en väl rengjord flaska. Använd en finmaskig sil. Mosa bären så du får ut så mycket vätska som möjligt. Likören ska helst stå och dra i ett par dagar.
Sorben (görs minst 6 timmar innan servering):
  1. Koka upp hallon, vatten, och socker. Låt svalna och mixa. Sila/ passera bort kärnor från hallonmixen. Blanda i citronsaften.
  2. Vispa äggvitan till ett  hårt skum, häll i hallonblandningen och rör runt tills allt är blandat. Skjuts in i frysen. Rör om/ fluffa upp sorben med gaffel då och då under infrysningen.
  3. Sorben bör stå i frysen i minst 6 timmar innan servering.
Servering:
  1. Kyl ner 8 portionsglas.
  2. Häll ett par centiliter likör i de kylda glasen.
  3. Lägg en kula sorbet i varje glas och fyll upp med mousserande vin precis innan desserten ska avnjutas.
  4. Dekorera med en kvist citronmeliss elller mynta om du vill.
Läs hela inlägget »

Vår huvudrätt består av oxfilé med en tvist av asiatiska smaker. Oxfilén försteks där du ger köttet en fin stekyta. Därefter ska köttet kylas ner. Så detta moment kan du göra långt innan gästerna kommer. Även den magiskt goda såsen kan med största fördel förberedas innan, den blir bara ännu mustigare och godare av att få stå och dra. När det börjar närma sig servering så eftersteks köttet i 10 minuter eller tills innertempen är 58°C. Då är köttet rosa. Använd stektermometer! Köttbitarna penslas med mango chutney som smaksatts med ingefära. Till oxfilén serverar vi en härlig och lite het nudelsallad med bl a pak choi, shiitakesvamp, sambal oelek och edamamebönor. Den här asiatika varaianten av oxfilé är en riktig "Smash Hit" som vi garanterar gör succé.
Vi brukar inte ge några vintips men här gör vi ett undantag, det är ju ändå nyår. Allegrini Valpolicella Superiore 2017 (119:-)  är ett fruktigt och kryddigt vin som vi tycker passar utmärkt till denna smakrika rätt.

8 personer:
  • 1 kg oxfilé ( ca 125 g/ pers)
  • smör 
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 1/2 dl mango chutney
  • 1 msk finriven färsk ingefära
Sås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olja
  • 1 msk finriven färsk ingefära
  • 1/2 dl japansk soja
  • 3 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 4 msk konc kalvfond (på flaska)
  • 2 msk honung
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 2 tsk maizena majsstärkelse

Nudelsalladen:

  • 8 portioner risnudlar (eller andra nudlar du föredrar)
  • 1 msk matolja
  • 100 g shiitakesvamp
  • 1 pak choi ( asiatisk typ salladskål)
  • 3 salladslökar
  • 2 vitlöksklyfta
  • 1 röd chili
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk sambal oelek
  • 100 g frysta skalade edamamebönor
  • 1/2 dl sesamfrön

Gör så här:
Steg 1 köttet:

  1. Skär köttet i 8 skivor (för 8 port). Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Salta och peppra. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in det i kylen.

Såsen: 

  1. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs det i olja i en kastrull.
  2. Tillsätt ingefära, soja, rödvin, vatten, kalvfond, honung och sambal oelek.
  3. Låt såsen koka i ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten. Låt såsen koka någon minut till. Såsen kan med fördel göras i god tid innan då smakerna växer om den får stå ett tag..

Nudelsalladen:

  1. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Skölj med kallt vatten, häll på matolja och ställ åt sidan.
  2. Rosta sesamfröna i torr panna.
  3. Rensa svampen och skär i bitar. Strimla pak choi och salladslök. Finacka vitlök och chili (urkärnad). Fräs svamp och lök i sesamolja, tillsätt chilin, pak choi och salladslöken efter en stund.
  4. Tillsätt nudlarna, soja och sambal oelek. Rör ordentligt så att kryddorna fördelas.
  5. Låt de frysta bönorna fräsa med de sista minuterna. Toppa med rostade sesamfrön vid servering.
Steg 2 köttet/ serveringen: 
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala ingefäran med hjälp av spetsen på en sked och finriv sedan.
  3. Värm mango chutney och ingefäran i en liten kastrull.
  4. Stek köttet i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills innertemperaturen är 58°C om köttet önskas rosa.
  5. Pensla mango chutney över köttet. Värm såsen. Servera med nudelsalladen.
loading...
Läs hela inlägget »