på tallriken idag:

Rösta på oss! Sveriges bästa matblogg 2019.
Tack på förhand! Ulrika och Fredrik

Höst och äppeltider så därför serverar vi naturligtvis ett smarrigt och enkelt recept på äppelpaj. Perfekt om du får oväntat besök eller om din tid är allmänt knapp. Den här pajen fixar du lätt på en halvtimma.
I helgen spår vädeprognoser sol och värme (åtmistone här i söder), så ut och njut av vädret. Ulrika o Fredrik

1 paj (för 6-8 personer)
  • 4 normalstora äpplen (Exempel på söta goda äppelsorter: St Olof, Ingrid Marie, Honey Crunch, Rubinstar m fl)
  • 125 g smör 
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker
  • 3/4 tsk bakpulver
Att servera till: vaniljsås och/ eller vaniljglass.
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 220°C.
  2. Smält smöret. Blanda samtliga torra ingredienser.
  3. Häll det smälta smöret över blandningen och rör ihop till en deg. Konsistensen ska vara som en lite lösare kakdeg.
  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor som du sedan lägger i botten på en smörad pajform.
  5. Dela degen i mindre bitar som du sedan plattar till med händerna. Lägg degkakorna ovanpå äpplena.
  6. Baka i ugn, 220 grader i ca 15-20 minuter eller tills pajen fått fin gyllenbrun färg.
Läs hela inlägget »

Ja, det är väl bara att erkänna. I det primitiva köket i stugan i Värmland och i avsaknad av bakplåtspapper så fastnade kakan i plåten. Så vi fick improvisera och stansa ut små sockerkaksbakelser i stället för en rulltårta som var vår ursprungstanke. Men smaken var där som man brukar säga, Ja, ja, så kan det gå. Receptet nedan är hur som helst för en klassisk rulltårta med hallonsylt och grädde. Hälsar något skamsna Ulrika o Fredrik

1 rulltårta:

  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 dl mjölk

Fyllning:

  • Ca 2 dl hallonsylt

Att servera till:

  • 3 dl vispgrädde
  • och ev lite färska hallon.
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 250˚C. 
  2. Lägg ett smörat bakplåtspapper i en långpanna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner det i äggsmeten. Rör ner mjölken.
  4. Bred ut smeten jämnt i långpannan. Grädda mitt i ugnen ca 5 minuter.
  5. Strö lite strösocker jämnt över kakan. Stjälp upp den på ett bakplåtspapper på galler. Dra försiktigt bort bakplåtspapperet.
  6. Fyllning: Bred sylten i ett jämnt lager över den varma kakan. Rulla ihop från långsidan med hjälp av bakplåtspappret. Låt rulltårtan svalna i pappret med skarven ner.

Servera med vispad grädde och med lite färska bär om du råkar ha till hands.

Läs hela inlägget »

Under våra Värmlandsdagar fick vi även uppleva fiskelycka med fina abborrar i nätet. Ett enkelt och vansinnigt gott sätt att tillaga abborren är i folie med smör, citron och färska kryddörter. Antingen i ugnen eller som i vårt fall, på grillen. Vad sägs om nyfångad, grillad abborre på en knäckemacka? Ojojoj! Himelskt gott! // Ulrika o Fredrik

4 personer:

  • 4 - 8 abborrar (beroende på storlek)
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe gräslök
  • 150 g smör
  • 2 citroner
  • salt och vitpeppar

Gör så här:

  1. Tänd grillen. 
  2. Rensa fisken och salta och inuti och utanpå. Ganska generöst med salt medans du kan vara lite mer försiktig med att peppra (kan uteslutas helt).
  3. Smöra folieark lätt och lägg en fisk på varje ark. Fyll fisken med hackade örter och skivade citroner. Lägg till sist i ett par stora smörklickar.
  4. Slå in paketet och grilla över glöd i 10- 15 minuter beroende på fiskens storlek. Vänd några gånger. Är du osäker om fisken är klar så öppna ett paket och kolla. Köttet ska vara vitt och skinnet ska lossna lätt. Undvik att översteka.
  5. Droppa citron över vid serveringen.
Att servera till: Kokt potatis, stekta kantareller (vad annars?) och såsen från foliepacketen. Några ytterligare droppar citron på är väl aldrig fel.
Läs hela inlägget »

Vi hade som sagt förmånen att få uppleva ett par dagar med makalös svampplockning i de värmlänska skogarna. Det fullkomligt kryllade av kantareller och annan svamp vart vi än såg.
Här bjuds du på en klassisk kantarellmacka. Enkelt men ack Värmeland du sköna så gott! Vi tycker inte att man ska krångla till det för mycket med en sådan underbar och smakrik råvara som kantareller. Enkla och rena smaker är det som gäller! Men visst, vill du även gratinera mackorna med lite västerbottensost på toppen så ju inte det heller så tokigt.

4 personer/ 4 mackor:

  • 200 g färska gula kantareller
  • 1 dl grädde
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk hackad persilja
  • 2 msk smör
  • salt och svartpeppar
  • 4 skivor bröd (gärna ett smarrigt surdegsbröd)

Gör så här:

  1. Rensa och dela kantarellerna. Finhacka schalottenlöken.
  2. Om du inte förvällt kantarellerna innan så stek först svampen i smör på hög värme tills all vätska reducerat. Ta ur svampen ur stekpannan och stek sedan ytterligare några minuter i smör tills de blir lite knapriga och fint gyllenbruna. Tillsätt schalottenlök och låt fräsa med någon minut. salta och peppra.
  3. Häll på grädde och låt puttra i några minuter. 
  4. Stek brödskivorna gyllenbruna i smör, fördela svampröran på mackorna och strö hackad persilja över.

Njut!

loading...
Läs hela inlägget »

En definition på lycka är enligt mig att ge sig ut i skogen för att plocka svamp. När dessutom skogen kryllar av kantareller, ja, då blir jag som skåning fullkomligt salig. Jag hade förmånen at få uppleva detta när "På tallriken" begav sig till de värmländska skogarna för ett par dagar. Att få njuta av skogens stillhet är verkligen balsam för själen. Förutom fantastisk svamplycka blev det även god fiskelycka med fina abborrar som vi avnjöt grillade i folie. Under de närmasta dagarna kommer vi delge er enkla recept på kantarellmacka, foliegrillad aborre och en klassisk rulltårta (sockerkaka :-( ) med hallonsylt.
Tack Ulrika och Kristian för att jag fick hänga med och uppleva detta paradis! // Fredrik
Här är en liten film om våra dagar i Värmland.

Läs hela inlägget »

För ett par dagar sedan var det högsommarvärme här i Skåne men med september blev det helt plötsligt mer höstligt. Men trots lite rusk stundar en härlig tid med tillgång till massor av ljuvliga frukter. Här får du ett tips på en supergod sallad på bl a päron, gorgonzola och inte minst pecannötter som vi stekt i smör, honung och kanel. Låter det inte gott så säg? Smaklig spis!

Päronsallad

4 personer:

  • 4-5 söta och saftiga päron, typ Anjou
  • 1 påse mixad sallad med ruccola
  • 100 g champinjoner
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 bit gorgonzola ca 100 gram
  • 2 dl pecannötter
  • 1 klick smör
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk honung
  • 1 msk olivolja

Gör så här:

  1. Smält 1 klick (ca 2 msk) smör i en stekpanna eller tjockbottnad kastrull tillsammans med kanel och honung. Stek nötterna tills de fått fin färg och tills kanelen och honungen lagt sig som en karamellig hinna runt nötterna. Rör om då och då. Låt sedan svalna.
  2. Skär päronen i halvcentimeter tjocka klyftor. Strimla paprikan och skiva champinjonerna tunt.
  3. Fördela sallad, päron, paprika och champinjoner på ett stort fat eller i en skål . Smula över osten och strö över nötterna. Ringla lite olivolja och honung över alltihop och njut av en otroligt fräsch sallad.
Läs hela inlägget »

Ett ljuvligt gott och enkelt recept på blomkål som du tillagar i ugnen. Tillsammans med den krämiga, kalla senapsåsen och de rostade mandlarna är detta en fantastisk god vegetarisk rätt eller om du så vill; att servera till t ex grillat kött.
Underbart gott vilket som! Hälsar Ulrika o Fredrik

4 personer:

  • 2 st blomkålshuvud

  • 1⁄2 dl kallpressad rapsolja eller olivolja 
  • Smörgåskrasse

  • Flingsalt

Senapscrème:

  • 2dl crème fraîche
  • 1 dl färskost naturell

  • 2 msk grov senap

  • Saften från en halv citron samt finrivet skal från 1 citron 
  • salt & svartpeppar 

1 1/2 dl mandlar 

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Skär bort den understa delen på blomkålen och ställ huvudena med stjälken nedåt, smörj med olivolja och strö över flingsalt.

  3. Gratinera blomkålen i ugnen ca 1 timma och 25 minuter eller tills den känns mjuk och fått fin färg.
  4. Blanda samtliga ingredienser och smaka av med salt och peppar. Vill du ha mer sting så tillsätt mer senap. Crèmen håller sig i kylskåp ett par dagar. 
  5. Hacka mandlarna grovt och rosta dom i torr stekpanna tills de fått fin färg och börjar dofta. Låt mandlarna svalna. 
  6. Bryt sönder blomkålshuvudet i bitar och lägg upp på fat, ringla över lite av såsen och garnera med krasse och rostade mandlar. Servera resterande sås i en skål bredvid.
Läs hela inlägget »
Etiketter: vegetarisk, blomkål,

Risotto har sitt ursprung i norra Italien. Grunden är aborio- eller carnaroliris, lök, vitt vin (ibland rött) och buljong som kokas och rörs ihop till en krämig konsistens. Personligen föredrar jag att inte överkoka riset. Lite al dente/ tuggmotstånd, då tycker jag risotton är perfekt. När grunden är gjord kan risotton smaksättas efter tycke och smak. När vi nu befinner oss i svamptider så har vi valt att tillsätta kantareller, parmesanost och parmaskinka. Skinkan kan du naturligtvis utesluta om du vill ha rätten vegetarisk. Den är magiskt god ändå. Ciao! Fredrik o Ulrika

4 personer:

  • 4 dl risottoris, t ex arborio eller carnaroli
  • 1 l vatten
  • 4 msk koncentrerad kycklingfond
  • 1 msk koncentrerad kantarellfond
  • 2 dl vitt torrt vin
  • 5 schalottenlökar
  • 3 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 400 g kantareller
  • 1/2- 1 tsk salt
  • svartpeppar från kvarn
  • 200 g finriven parmesanost
  • 8 skivor parmaskinka
  • Ruccolsallad till dekoration

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och fond i en kastrull.
  2. Finhacka scharlottenlöken som du sedan fräser i smör  och olivolja i en stor tjockbottnad kastrull utan att ta färg. 
  3. Tillsätt riset och låt fräsa i ytterligare någon minut. Rör om.
  4. Häll på vinet och låt det koka in. Rör om.
  5. Tillsätt buljongen i omgångar på låg värme. Rör om med jämna mellanrum. Koka i 25-30 minuter eller tills riset är al dente och risotton fått en krämig konsistens.
  6. Ansa kantarellerna och hacka grovt. Spar gärna några små snygga som dekoration. Stek i smör på ganska hög värme. All vätska ska koka bort. Salta och peppra.
  7. Lägg parmaskinkan på ugnsplåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen på 175°C i ca 8 minuter.
  8. Riv parmesanost som du blandar ner i risotton tillsammans med svampen. Smaka av med salt och peppar.
  9. Dekorera med hela små svampar, flarn av rostad parmaskinka och lite ruccolasallad.

Servera gärna med ett gott bröd, t ex focaccia.

Läs hela inlägget »

Ceviche har sitt ursprung från Peru där rätten består av rå färsk fisk som marineras i en syrlig lag. Här är en försvenskad version där fisken ersatts med räkor som vi marinerar i lime- och citronsaft, chili, ingefära, vitlök och koriander. Vi serverar räkcevichen i glas med kuber av mango och avocdo samt romansallad och rostat bröd. En synnerligen fräsch och frisk förrätt med lite hetta som du bara måste prova.

4 personer:

  • 500 g räkor med skal ( ca 200 g skalade)
  • 2 avocado
  • 2 mango (elller ca 200 g fryst)
  • 1 röd chili
  • 1 bit ingefära (2-3 cm)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 pressade lime + rivet skal från 1 lime
  • 1 pressad citron
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 kruka koriander (eller motsvarande ca 1/2 dl hackad)
  • 2 krm salt
  • ca 1 krm svartpeppar från kvarn

Till servering/ dekoration:

  • 2 skivor rostade formfranska
  • 4 romansalladsblad
  • Limeskivor
     

Gör så här:

  1. Tina (om frysta) och skala räkorna och lägg i en bunke.
  2. Tillsätt finhackad chili, vitlök och grovhackad koriander.
  3. Tillsätt finriven ingefära, rivet skal från 1 lime samt olivolja.
  4. Pressa över saften från lime, citron och blanda. Smaka av med salt och peppar och låt sedan marinera i kyl i minst 30 minuter.
  5. Dela och gröp ur avocadon med sked. Dela i kuber. Skala mangon om du använder färsk och skär i kuber. Vänd försiktigt ner i räkmarinaden. Det får inte bli mosigt.
  6. Rosta brödskivorna. Skär bort kanterna och dela diagonalt till trianglar.
  7. Fördela i portionsglas som du dekorerar med blad av romansallad, rostade brödtrianglar och limeskivor.
     
Läs hela inlägget »

En härlig och otroligt smarrig sommardessert med en pavlova (maräng) och en helt ljuvlig halloncurd som ringlas över. Toppas med fluffigt vispad grädde och sommarbär. Till dig som älskar desserter: Prova! // Ulrika o Fredrik
PS: Desserten Pavlova är uppkallad efter den berömda ryska prima ballerinan Anna Pavlova som var aktiv i början av förra seklet. Hon var den första ballerinan som turnérade runt hela vårt klot, bland annat i Australien och Nya Zeeland som båda hävdar att de är ursprunglandet för Pavlovan och i båda länderna är desserten något av en nationalrätt. Ja, så vet du det om du inte redan visste det.

1 tårta 8- 10 personer:
Pavlova:

  • 4 äggvitor
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk ättika 12%
  • Lite smör och mjöl till bakplåtspappret.

Halloncurd:

  • 250 g frysta hallon
  • 1 ägg
  • 1 1/4 dl syltsocker
  • 25 g smör, rumstempererat

Garnering:

  • 3 dl vispgrädde
  • Färska bär efter tycke, smak och säsong.

Gör så här:
Pavlovan:

  1. Sätt ugnen på 125 °C.
  2. Vispa äggvitorna tillsammans med ättikan till ett fast skum och tillsätt hälften av sockret under vispning. Tillsätt resten av sockret efter 5 minuter och vispa sedan ytterligare 5 minuter.
  3. Klicka ut pavlovan på ett smörat och lite mjölat bakplåtspapper: Bre ut smeten till en rund form. Marängen får gärna vara lite vågig och toppig. Grädda i ugnen i ca 1 1/2 tim. Den ska vara seg i mitten. Stäng av ugnen och låt plåten stå kvar.

Halloncurden: 

  1. Tina och pressa därefter hallonen genom en finmaskig sil. Vispa upp ägget och rör ner i hallonen. Häll såsen genom en finmaskig sil ner i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt syltsocker och låt sjuda under omrörning i 2–3 minuter.
  2. Ta kastrullen från värmen och tillsätt smöret. Sätt kastrullen i en skål med kallt vatten och vispa med en elvisp tills halloncurden svalnat av.  Ställ i kylen för att svalna.

Dekoration:

  1. Vispa grädden fluffig.
  2. Lägg pavlovan på ett fat och klicka på grädden.
  3. Skeda över hälften av halloncurden och strö över färska bär. Servera resterande halloncurd i en skål bredvid.
Läs hela inlägget »