på tallriken idag:

på rankinglistan idag:

matbloggar.nu

Så här i sportlovstider tycker vi att man gott kan unna sig en semla eller två. Kanske efter en fartfylld dag i pulka- eller skidbacken. Extra bra smakar semlorna som du bakat själv, eller hur. Enligt osäkra källor stoppar vi svenskar i oss runt 40 miljoner semlor varje år, varav 5 miljoner under fettisdagen som i år infaller den 5 mars. Puh, men visst är det gott! 
Semla, fastlagsbulle, fettisdagbulle eller hetvägg – kärt barn har många namn. Benämningen varierar beroende på historia, var i landet du bor och hur den serveras. Nuförtiden finns alla möjliga varianter och smaksättningar.
Vårt recept är klassikt men där hemligheten och det fina är hjorthornssaltet och kesellan som gör bullarna extra fluffiga och goda. Receptet ger drygt 20 bullar. Frys in, ta fram och fixa till semlor vart efter som semmelabstinensen drabbar dig. 

20-25 bullar:

  • 50g jäst
  • 75 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 burk kesella (2,5dl)
  • 1 dl socker
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • ca 13 dl vetemjöl + 1 dl till utbakningen
  • 1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
  • Lite av inkråmet från bullarna
  • Mandelmassa
  • En skvätt grädde
  • Vispad grädde (ev. smaksatt med några nypor socker och vaniljsocker).
Samt florsocker till pudring av locken.

 

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull , blanda i mjölken och värm till 37 grader.
  2. Rör ut jästen med lite av degspadet, tillsätt resten av spadet, salt, socker, kesella, och kardemumman.
  3. Häll i mjölet utrört med hjorthornssaltet.
  4. Arbeta i maskin ca 5 minuter eller för hand 7-8 minuter, låt därefter jäsa i 50 minuter.
  5. Baka ut ca 25 bullar beroende på vilken storlek man vill ha. Låt jäsa under bakduk i omkring 25-30 minuter.
  6. Pensla med ägg och grädda i ca 10 minuter i 225°C.
  7. Låt svalna.
  8. Skär av topparna/locken och gröp ur lite av nederdelens inkråm.
  9. Blanda lite av brödsmulet med mandelmassa och en skvätt grädde. Tryck ner massan i bullarna.
  10. Vispa grädden som du klickar eller spritsar på. Jag brukar ta några nypor vaniljsocker och strösocker i grädden, så blir det extra gott.
  11. På med locken som pudras med florsocker.
Läs hela inlägget »

Bjud en kär vän på "het kärlek" på Alla hjärtans dag! Kanske har du under någon skidsemester i Alperna kalasat på denna klassiska tysk-/ österrikiska glassdessert, serverad i coupe-glas med varm hallonsylt och grädde? Enkel men förföriskt god! Här är På tallrikens variant av Heiße Liebe, serverad i spröda knäckflarnskålar som vi tycker lyfter desserten till en ännu högre kärleksdimension.
Alla hjärtans dag som vi firar idag är ju en import av amerikanarnas Valentien´s Day men har sitt egentliga ursprung från katolska kyrkan, många hundratals år tillbaka. Men det är en annan historia som du kan läsa om på Wikipedia.
Puss, kram & Happy Valentine´s Day!

4 personer:

Flarnskålar:

  • 50g smör
  • 50g farinsocker
  • 50g ljus sirap
  • 30g vetemjöl
Fyllning:
  • Vaniljglass av god kvalité
  • 1 pkt frysta hallon
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl vispad grädde
  • Ev. citronmeliss som dekoration

Gör så här:

Flarnskålar:

  1. Blanda alla ingredienser utom mjölet, i en kastrull. 
  2. Värm försiktigt, helst ej koka. 
  3. Dra av kastrullen och rör i mjölet hastigt.
  4. Klicka ut fyra stycken rundlar av smeten på en plåt med bakplåtspapper. 
  5. Grädda i ugn 7-8 minuter, 175°C. 
  6. Ta ut plåten, låt svalna något.
  7. Ta upp flarnen och forma till skålar över 4 dricksglas, låt sedan svalna.

Det går utmärkt att frysa in flarnskålarna.

Heiße Liebe:

  1. Varva vaniljglass med den varma hallonsylten.
  2. Toppa med en klick vispgrädde och halllonsylt.
  3. Dekorera med en kvist citronmeliss och servera genast.

Vill du göra de fina hjärtanen  av hallonsås så sila av lite hallonsaft som du reder med lite potatismjöl. Klicka ut tre prickar hallonsylt på tallriken och dra hastigt igenom med spetsen av en sked. Voila! (Se videofilm)

Läs hela inlägget »

Här serverar vi ett enkelt recept på en mycket god paj med spenat, lök och Västerbottensost som huvudrollsinnehavare men där även den lilla touchen av muscotnöt hjälper till att förhöja smakupplevelsen. God att käka som den är eller med en fräsch enkel sallad och en klick crème fraiche. Passar även utmärkt att serveras med t ex lite kallrökt lax eller varför inte med någon god kallskuren skinka.

Pajdeg:

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 50 g smör
  • 2 hackade gula lökar
  • 225 g färsk eller fryst spenat
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 100 g riven Västerbottensost
  • 1 tsk salt och vitpeppar från kvarn
  • 1 krm riven muskotnöt

Gör så här:
Degen:

  • Blanda alla ingredienser i en matberedare eller förhand, tillsätt sist vattnet och knåda ihop till en slät deg. Låt vila i kylskåp, minst 30 minuter.
  • Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 175° C.

Fyllningen:

  1. Hacka löken och bryn i stekpannan några minuter. Tillsätt den färska spenaten. Grovhacka spenaten innan om det är stora blad. Använder du fryst spenat behöver den inte förstekas men däremot kramas ur innan den blandas ner i fyllningen.
  2. Riv osten om du inte köpt färdigriven. Samma gäller muskotnöten.
  3. Rör ihop ägg, grädde, spenap och kryddorna. Tillsätt löken och spenaten. Blanda i osten och fyll pajskalet.
  4. Klicka till sist på 50 gram smör fördelat över pajen.
  5. Grädda pajen i ca 30 minuter i 175-200 grader tills den fått fin färg.
Läs hela inlägget »

Tillhör du skaran som tycker det är krångligt och bökigt att baka? Då måste du prova det här receptet! Enklare än så här blir det inte och dessutom ett fantastiskt gott bröd. Det enda som krävs, förutom ingredienserna, är 2 stycken brödformar. 
Rör ihop smeten på 10 minuter, häll upp i formar, skjuts in i ugnen i 90 minuter– klart! Varför inte överraska dina nära och kära i helgen med den underbara doften av nybakat bröd?

2 bröd:

  • 1 dl vetekli
  • 2 dl rågkross
  • 3 dl Rågsikt
  • 7 dl vetemjöl
  • 4 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 dl sirap 
  • 1 liter filmjölk
  • Smör till att smörja formarna med
Gör så här:
  1. Blanda alla torra ingredienser i en skål, tillsätt filmjölk och sirap och rör till en jämn smet.
  2. Häll smeten i 2 avlånga smorda och mjölade formar.
  3. Baka i 175 grader i ca 90 minuter. Låt bröden svalna något på galler med handduk över innan servering.
  4. Njut!
Läs hela inlägget »

Efter en lång arbetsvecka kanske man vill sno ihop något snabbt och enkelt på fredagskvällen. Här får du ett läckert recept på en räkpasta som tar dig en kvart att laga till och som garanterat gör succé vid middagsbordet.. Kom bara ihåg att tina räkorna innan om du har köpt frysta. Servera gärna med hackad persilja och riven parmesan. Smaklig spis!

4 personer:

  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd eller gul paprika
  • 1 hackad färsk tomat
  • 3 msk strimlade soltorkade tomater
  • 1/2 msk Sambal Oelek
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 1⁄2 dl vispgrädde
  • 1 1⁄2 kg frysta alt. 1 kg färska räkor med skal
  • Salt och peppar
  • 500 g färsk tagliatelle
  • 2 msk olivolja

Gör så här:

  1. Tina räkorna om de är frysta.
  2. Skala räkorna och lägg i en skål
  3. Hacka lök och vitlök och bryn i olivolja.
  4. Tillsätt tomater, paprika, soltorkade tomater och sambal oelek. Häll i crème fraichen och grädden och låt puttra i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Koka pastan al dente i väl saltat vatten med en skvätt olivolja.
  6. Lägg i de skalade räkorna strax innan servering. Strö över lite hackad persilja och eventuellt riven parmesan.
Läs hela inlägget »

Grön, skön smoothie av spenat, ingefära, mango & citron

Januari kan ofta kännas både mörk och lite trist. Varför inte då unna din kropp en riktigt uppiggande vitaminkick? 
Magen, själen, ja hela kroppen förtjänar denna knallgröna drink som är lätt att tillaga och som garanterat ger dig extra energi. Kanske t o m hjälper till att hålla förkylningar borta. 

Till 2 portioner (2 stora glas)

  • 1 påse (70 g) färsk spenat
  • 1 citron
  • 2 msk  skalad och mixad färsk ingefära 
  • 1 påse fryst mango eller 2 färska
  • 2-3 dl vatten

Gör så här:

  1. Skala och mixa ingefäran , lägg sen i spenaten och lite vatten. (Tips: skala ingefäran med sked.)
  2. Mixa en kort stund och häll därefter i citronsaften, mangon och resterande vatten.
  3. Kör tills allt är ordentligt mixat. Kyl innan servering. Använder du fryst mango blir ju smoothien iskall automtiskt och klar att avnjutas.
  4. Häll upp i glas. Håller sig i kylskåp 1-2 dagar.

Prova gärna att även lägga i äpple, apelsin , banan eller selleri.

Läs hela inlägget »

En härligt matig sallad, fullproppad med färgsprakande frukter och grönt. Passar väl utmärkt efter julhelgernas frossande och piggar garanterat upp en mörk januaridag. Här har vi fullkomligt gått loss i smaker och färger. Matvetet gör salladen till en mättande måltid. Minskar du mängden matvete blir salladen till en lätt och läcker förrätt. Vill du ha en helt vegetarisk sallad går det utmärkt att skippa mozzarellan och skinkan. Den här salladen måste du bara prova!

Till 4 personer:

  • 1 påse mixad sallad
  • Ca 8 små tomater gärna olika färger
  • 1 dl sojabönor (gärna frysta)
  • 2 avokado
  • 10 cm gurka
  • 2 dl matvete
  • 3 dl vatten
  • 1 rödlök
  • 1 påse minimozarella
  • 1-1,5 hg proscuitto eller parmaskinka
  • 2 nektariner eller persikor eller färska fikon. Här har vi valt konserverade persikor och färska fikon. Välj efter säsong.
Dressing:
  • Olivolja
  • Flingsalt
  • Crema Balsamico 

Gör så här:

  1. Koka matvetet efter anvisningar på förpackningen och låt därefter svalna.
  2. Skala rödlök och skiva. Dela avocado, gröp ur och skär avocado i klyftor. Dela även övrig frukt i klyftor.
  3. Blanda matvetet med frukterna, grönsakerna och mozarellan på ett stort serveringsfat.
  4. Dekorera med ihopskruvad skinka och klyftad frukt.
  5. Strö över lite flingsalt och till sist ringla över olivolja och balsamico creme.
Smaklig spis!
Läs hela inlägget »

Jag har en kompis som bor och jobbar i Indien. För ett år sedan beslöt jag och några väninnor för att besöka henne. En otroligt spännande resa till detta enorma land, både till yta och befolkning.
Då jag aldrig varit i Indien tidigare var jag så spänd och nyfiken på landets natur, kultur och inte minst på deras mat.
Resan startade i Kerala som är en delstat i sydvästra Indien. Där fick vi bland annat uppleva en spännande flodtur ombord på en en vassbåt. Under den dygnslånga färden längs med floden blev vi kungligt uppassade och serverades fantastisk god indisk mat som jag försökte memorera. 
Här serverar vi dig min tolkning av en av de rätter som vi fick avnjuta. En gryta som i Indien kallas för Daal vars huvudingrediens består av röda linser. Hoppas att denna ljuvligt doftande och smakrika Indien-inspirerade rätt ska smaka. Ett minne från ett färgstarkt Indien och ett äventyr som jag aldrig glömmer.  // Ulrika

Du behöver till 4 personer:

Till grytan (Daal)

  • 1gul lök
  • 2 rivna morötter
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk rapsolja
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk koriander
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 krm kanel
  • 1 krm kardemumma
  • 1 tsk mald koriander
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade tomater
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2 dl vatten
  • salt/peppar
  • 70g spenat (1 påse)
  • 1 lime

Att servera till:

  • 800 g kycklingben
  • salt och vitpeppar
Glaze till kycklingbenen:
  • 2 msk ingefärskrydda (torkad pulver)
  • 0.5 dl japansk soja
  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 dl flytande honung
  • 1 msk rivet citronskal
  • 1 msk citronsaft
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1-2 msk sesamolja
Cocoschutney:
  • 1½ dl riven cocos
  • 3 cm ca färsk ingefära (Tips: Skala ingefäran med skedspets)
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½-1 röd chili
  • ½ dl cocosmjölk
  • saften från ½ citron
  • 1½ tsk socker
  • ½ dl ca rapsolja
  • salt och peppar
  • Matyoghurt 2 dl
  • En näve hackad färsk koriander
Andra tillbehör som passar att servera till är:
  • Naanbröd (indiskt bröd)
  • Basmatiris

Gör så här:
Daal-grytan:

  1. Fräs lök, morötter och vitlök i oljan i några minuter, tillsätt samtliga kryddor och häll i linserna.
  2. Tillsätt kokosmjölk och de krossade tomaterna samt grönsaksbuljongen.
  3. Låt koka sakta under lock i ca 25-30 minuter. Smaka av med salt, peppar och limejuice
  4. Vänd  ner spenaten och strössla hackad koriander över grytan strax innan servering.
Kycklingbenen:
  1. Sätt ugnen på 175°C
  2. Rör ihop igredienserna till glazen.
  3. Lägg kycklingbenen på ugnsplåt och krydda med salt och vitpeppar.
  4. Förstek kycklingbenen i ugnen i ca 50 minuter.
  5. Höj temperaturen till 225°C
  6. Pensla på glazen och låt kycklingbenen steka i ytterligare 10 minuter.
Cocoschutney:
  1. Mixa ingefära, chili och vitlöksklyftorna i en matberedare.
  2. Tillsätt cocos, citronsaft, socker, cocosmjölk samt rapsoljan och fortsätt mixa till en krämig massa. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera med:
1 skål med yoghurt och om du vill med indiskt naan-bröd.
(eventuellt även med ris som kokas efter förpackningens anvisningar.)
 
Läs hela inlägget »

Välkommen till premiären för "På tallriken"! En matblogg som vi hoppas ska inspirera till matlagning och många trevliga måltider. Vår ambition är att publicera åtminstone 3-4 inlägg per månad. Under rubriken "Om oss" kan du läsa om vilka vi är och om vad vi vill förmedla med vår blogg.
Vårt premiärblogginlägg blir en linsgryta med kyckling och het cocoschutney med inspiration från Ulrikas spännande resa till Indien. Ulrika & Fredrik
 

Läs hela inlägget »