Här kommer receptet på en riktigt läcker drink med exotiska smaker som vi tror kommer bli mångas favorit i sommar. Vi har gjort en tolkning på Thai Basil, som är skapad av Asian Post Office i Stockholm. Och, om du verkligen inte gillar kokos, så funkar den här drinken helt fantastiskt utan. Nu är sommaren nog snart här!

Thai Basil

1 glas:

  • 5 cl gin
  • 3 cl färskpressad citronjuice
  • 3 cl sockerlag mixad med thaibasilika 
  • Kokosgrädde (vi använde Santa Maria Rich Coconut-cream)
  • Thaibasilkablad som dekoration
  • Is

Gör så här:

  1. Ställ glasen i frysen så de blir riktigt frostiga vid servering.

Sockerlag:

  1. 2 delar vatten, 1 del socker. Här kan du ta 2 dl vatten som du värmer upp och tillsätter 1 dl socker som löses upp. Låt svalna.
  2. Mixa sockerlagen med bladen från 1 kruka thaibasilika. Sila av lagen i en flaska.

Kokosskum:

  1. Vispa kokosgrädden till ett luftigt och fluffigt skum. (Som lättvispad grädde). (Bästa resultatet får du med en sifon men det är det ju få som har hemma.)

Servering:

  1. Pressa citronjuice. Sila gärna av eventuellt fruktkött.
  2. Tillsätt gin, citronjuice,  basilkalagen och is i en shaker. Skaka tills det bildas kondens på shakern. Sila upp i de kylda glasen med en stor isbit i.
  3. Spritsa eller skopa över kokosskummet och dekorera med ett basilikablad.

 

Här är ett kanonrecept på en läcker rabarberdessert som är perfekt att snabbt sno ihop när tiden inte riktigt räcker till eller vid oväntat besök. Tja, om det ska ta en kvart att få till så förutsätter det att du har en färdig rabarberkräm i kylen. Men det har väl alla så här års, eller hur? Nähä, men ingen fara. En rabarkompott är även den gjord på ett kick och när du ändå håller på; gör dubbel sats, minst. Rabarerkräm hör sommaren till och är alltid bra att ha tillhands i kylskåpet.

8 portionsglas:
 

  • Ca 300 g rabarber
  • 1 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1- 1  1/2 msk potaatismjöl
  • 2 1/2 dl vaniljvisp
  • 150 g vit choklad
  • 4 dl müsli ( gärna någon sårt med nötter och torkad frukt. Vi använde AXA Gold Original)
  • 3 msk muscovadosocker (funkar även med vanilgt strösocker)
  • 2 msk smör

Gör så här:
Vi börjar med rabarberkrämen om du nu inte råkar ha färdig i kylen.

  1. Skala rabarberna om de är grova. Skär i ca 1 cm  bitar.
  2. Koka upp vatten och socker. Tillsätt rabarberbitarna och låt koka i 4-5 minuter.
  3. Blanda upp potatismjöl i lite vatten och tillsätt i krämen. Låt koka upp en kort stund igen. Låt sedan svalna och sätt sedan in i kyl.

Under tiden krämen kallnar: 

  1. Smält chokladen i vattenbad. Låt svalna något.
  2. Vispa upp vaniljvispen och blanda sedan ner den smälta chokladen.
  3. Smält socker i teflonpanna. När allt socker har smält tillsätt en klick smör och rör runt. Blanda sedan ner müslin så allt får en härlig karamellhinna. Låt svalna.
Servering:
  1. Varva müsli, rabarberkräm och chokladvaniljkräm. Toppa med müsli. Ställ helst  i kylen i åtminstone en kvart innan servering om tid finns, den smakar nämligen bäst kall.
  2. Njut!
Rabarber

Alltså. Supersmå kycklingar med ett supermört kött. Hur gör man? Tja, det bästa man antagligen kan göra är att köra dem i den sous vide, upp till max 73 grader ca 1,5 tim, och sen grilla på dem i ugn 275 grader grill ca 7 min (för ytans skull).  Men. Idag grillar vi dem på kolgrill och det bästa du kan göra då är att hålla temperaturen nere så mycket det bara går, ca 150-175° i ca 45-60 min. Här får man kolla lite när kycklingen släpper från benet.

4 personer:

  • 4 vårkycklingar
  • 2 gurkor
  • Ca 3 potatisar per man
  • Sparris, ca 3 hela per man
  • Smör 400g
  • Persilja två krukor
  • Salt
  • Ättika
  • Strösocker
  • Vatten

Gör så här:
Picklad gurka:

  1. Blanda en 1 2 3- lag:
  2. En del ättika, två delar socker, tre delar vatten. Se till att sockret löst sig.
  3. Hyvla av gurkan skalet med en osthyvel. Hyvla därefter gurkan på längden. Lägg gurkan i lagen. Låt stå.
Kyckling med tillbehör:
  1. Ta vårkycklingen och rubba in  med salt och peppar.
  2. Klyv potatisen längs den lite plattare sidan. Salta, peppra och hacka persilja fint, lägg allt i en plastpåse, tillsätt olja och skaka runt så att allt fördelar sig. Tillsätt finhackad vitlök om du vill. Låt stå.
  3. Grilla kycklingen varsamt under ca 45-60 min (beroende på din temp på grillen) tills den känns färdig. Samtidigt som du börjar grilla kycklingen sätter du in potatisen i ugn på ca 225°. De snittade ytorna uppåt. lägg sparrisarna på grillen eller i ugnen när ca tio min återstår. Knipsa fina bitar av den och lägg upp vid servering.
  4. Tillsätt ditt eget goda kryddade persiljesmör (egen kryddning är alltid bäst)

GÖR DITT EGET KRYDDSMÖR

En liten film om hur du snabbt och enkelt gör ditt eget smör som du sedan kan smaksätta hur du vill.
 

På en gård i Össjö, några kilometer in i landet från Ängelholm hittar du Vikingfågel. Här driver Marie och Björn sitt familjelantbruk där uppfödning av gäss, ankor, kalkoner och kycklingar är huvudnäringen och där omsorjen om djuren är av största vikt. 
För ett par veckor sedan hälsade vi på, dels av nyfikenhet om deras företag och dels för att köpa med oss ett gäng vårkycklingar från deras gårdsförsäljning.
På fälten runt gården odlar dom spannmål med näring från djurens gödsel. Det mesta av skörden går till foder till uppfödningen men där även halmen används till uppvärmning av stallarna. Med andra ord; ett klimatsmart kretsloppstänk.
Det lär säkert bli fler besök hos Vikingfågel för framtida blogginlägg på temat fågel.
Som sagt, den här gången köpte vi med oss några vårkycklingar som vi kommer laga till på grillen med några andra härliga vårprimörer. Receptet kommer i nästa inlägg om några dagar.  Vi hörs! Per och Fredrik

Vikingfågel
Pesto måste man alltid ha till hands, helst på max en armlängds avstånd. Nu har vi ramslök i skogen så vi passar på att använda den även i peston. Du kan egentligen välja själv hur intensiv du vill den ska vara, vi har använt 50/50 ramslök/basilika. En del använder 100% ramslök, så här finns inte rätt eller fel. Gör den som du gillar den.

Till en burk pesto:

  • 3 grabbnävar basilikablad
  • 3 grabbnävar ramslöksblad
  • 1 grabbnäve rostade pinjenötter
  • 1 rågad grabbnäve riven parmesanost
  • Jungfrulig olivolja, börja med 1 dl.
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • Lite pressad citronsaft

Gör så här:

  1. Hacka ramslöken och basilikan grovt.
  2. Rosta pinjenötterna.
  3. Häll ramslöken, basilikan och pinjenötterna i en blender och kör ihop.
  4. Flytta över smeten till en skål.
  5. Tillsätt försigtigt olja och parmesan och var noga med konsistensen, den ska vara halvfuktig men fast. smaka av med salt och peppar, tillsätt ditten och datten tills du är nöjd. Rör eventuellt ner lite citronsaft. Det lyfter basilikan.
Detta är lite tjusningen att göra pesto, inga exakta mått, bara du vet när den är perfekt!
Ja så är det. Den fantastiska gröna Kullasparrisen blir klar ungefär samtidigt som den vita sparrisen från Tyskland kommer hit (tack till UP-Hallen, Viken, som hade båda samtidigt). Vi älskar båda och har gjort två olika tillredningar med samma tillbehör. Mousselinesås (hollandaise med vispad grädde och några droppar het ramslöksolja (se tidigare recept).

4 personer:

  • 8 gröna kullasparrisar (eller motsvarande)
  • 8 vita sparrisar
  • lite rapsolja och smör att steka den gröna sparrisen i.
Mousselinesås:
  • 5 hela vitpepparkorn
  • 1 msk vitvinsvinäger eller torrt vitt vin
  • 4 msk vatten
  • 3 äggulor
  • 150-200 g smör
  • Cayennepeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 dl vispgrädde

Gör så här:

Såsen:

  1. Smält smöret, dra åt sidan. Viktigt att det är tempererat, men fortfarande smält. Koka tre ägg i en minut, knäck dem försiktigt och ta t gulorna och lägg i en skål. Då är de tempererade mot smöret men fortfarande råa. . Detta är viktigt när man gör Hollandaise eller bea, såser som lätt kan skära sig när ingredienserna har för stora skillnader i temperatur.
  2. Vispa grädden, håll den rumsvarm.
  3. Blanda vitpeppar, vinäger och vatten. Koka tills ca en tredjedel återstår. Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen.
  4. Mixa i gulorna med kastrullen i vattenbad till den fluffig och pösig. Droppa sakta i smöret och vispa hela tiden. efter hand kan du öka  till en tunn stråle. Använd en elvisp, strunta i ballongvispar, bara gammalt snobberi (Idag spelar så många människor padel och får padelarm, så varför skaffa ballongvisparm på köpet?).
  5. När såsen är färdig vänder du försiktigt i grädden. Smaka av med ett uns cayennpeppar och ev några droppar citronsaft.

Sparrisen:

  1. Stek den gröna sparrisen i lite matolja och smör, tills du tycker de får fin färg. Salta med flingsalt.
  2. Koka den vita noggrant skalade sparrisen i saltat vatten i ca 6 min. Stick med gaffel och prova när du tycker den är klar. Enligt mig får den inte bli för mjuk. Tillsätt lite citronsaft i vattnet.

Uppläggning:
Lägg upp sparrisen vackert på tallrik och häll på såsen enligt eget huvud.
Om du vill, kan du droppa över lite ramslöksolja smaksatt med chili och rökarom.  (se tidigare recept) Det ville vi.

Enkelt, gott och supervårigt! Lycka till!

Nu är det hög tid att ge sig ut i skog och mark för att plocka nässlor. Det är ju de späda vårskotten vi vill åt när vi nu presenterar ett höjdarrecept på nässelsoppa där vi adderat några droppar ramslöksolja ( se förra inlägget) och pocherat ägg. Tareq Taylor har ett superknep på hur du enkelt får till perfekta pocherade ägg. Mer gastronomisk vårkänsla  än det här är svårt att få. Lycka till!

4 personer:
Nässelsoppan:

  • 1 l ansade nässlor
  • 1 l vatten
  • 3 msk mjöl
  • 3 msk kycklingfond (alt 2 hönsbuljongtärningar)
  • 3 msk smör
  • 2 schalottenlökar
  • 1 knippe gräslök
  • Salt & vitpeppar
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk torr sherry
Pocherade ägg:
  • 4 ägg
  • 2-3 msk ättika 24%
  • salt (och vatten)
Ramslöksolja (Se här)

Gör så här:
Nässelsoppan:

  1. Skölj nässlorna noggrant och ansa från grova stjälkar och annat skräp.
  2. Skala och hacka schalottenlöken och fräs i några minuter i en klick smör utan att få färg. Ställ åt sidan.
  3. Koka (sjud) nässlorna i 1 l saltat vatten i ca 5 minuter. Sila i från spadet i en bringare. Vi ska använda halva "nässelbuljongen" till soppan.
  4. Smält ett par matskedar smör i en kastrull och vispa i mjöl i omgångar. Späd med ca 1/2 l nässelspad i omgångar. Hacka gräslöken och tillsätt i soppan tillsammans med schalottenlöken och de blancherade nässlorna. Tillsätt 3 msk kycklingfond (alternativt 2 hönsbuljongtärningar) samt 1/2 l vatten. Salta och peppra. Låt sjuda ytterligare några minuter.
  5. Häll soppan i mixer och kör till en härligt slät grön soppa.
  6. Häll tillbaka i kastrullen och låt koka upp. Sänk värmen och tillsätt grädde, några matskedar torr sherry och ett uns chilipulver (efter tycke & smak). Smaka av med salt och peppar. Klart.
Pocherade ägg & servering:
  1. Häll ättikan i botten på en skål och knäck äggen försiktigt ner i ättikan. Häll några extra droppar ättika över äggen. Låt äggen ligga i ättikan i ca 10 minuter. (Nej, äggen tar inte smak av ättikan.)
  2. Koka upp vatten i en kastrull och salta lätt.
  3. Häll hela äggskålen med ättika och allt i vattnet och minska direkt på värmen så att det endast sjuder. Låt äggen sjuda i ca 3 minuter.
  4. Lyft upp dem med en hålslev och servera genast tillsammans med soppan. Droppa gärna lite av "På tallrikens ramslöksolja" över soppan vid servering. Det ger en extra touch som är synd att missa.
Ramslöksolja: Klicka här för recept
Nu är det vår och primörerna dyker upp en efter en. Vi börjar med ramslök. Härligt smakrik och tacksam att använda till mycket. Ramslöksoljan vi gjort idag kommer det några exempel på. Men först gör vi oljan:
Ramslöksolja

Ingredienser ca 25 cl:

  • Ramslöksblad ca 25 st
  • 3 dl rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm chiliflakes
  • Några droppar rökarom

Gör så här:

  1. Hetta upp oljan till 70° (annars blir inte oljan grön)
  2. Mixa ramslöksbladen till en grov smet med en stavmixer eller hacka fint.
  3. När oljan är varm så häller du i de mixade ramslöksbladen i oljan och mixar allt tillsammans. Låt sörjan svalna, sila av. tillsätt salt, chiliflakes och ett par droppar rökarom. Häll upp oljan i en vacker glasflaska med lock. Färdigt. Vänd din oljeflaska då och då, flaksen hamnar i botten

Vi kör på med ytterligare en dessert när vi ändå är igång. Ett hyggligt enkelt recept som du med fördel gör i en långpanna. Perfekt dessert för det lite större kalaset. Kanske något för stundande studentkalas? Den här "citronbeskvin" är himmelsk vill vi lova.

Ca 40 bitar:

Biskvibotten:

  • 500 g mandelmassa
  • 3 äggvitor
  • 1 dl socker
Citronsmörkräm:
  • 300 g rumstempererat smör (osaltat)
  • 3,5 dl florsocker
  • 1 dl lemoncurd
  • skalet från 1 citron + saften från halva
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 äggula
Chokladtäcke:
  • 300 g vit choklad
  • 1 dl vispgrädde

Topping vid servering:
  • 100 g hackad mörk choklad
  • Rivet skal från 1 citron

Gör så här:
Biskvibotten:

  1. Sätt ugnen på 175°C. Klä en långpanneplåt med bakplåtspapper (25 x 30 cm).
  2. Riv mandelmassan i en skål och tillsätt äggvitorna och sockret. Blanda till en krämig smet. Bred ut smeten på bakplåtspappret. Grädda i ca 15 minuter. Ta ut och låt svala helt.
  3. Vänd upp botten på ett nytt bakplåtspapper och dra bort det tidigare pappret från botten.
Citronsmörkräm:
  1. Vispa ihop samtliga ingredienser till en fluffig kräm (3-5 minuter), antingen med elvisp eller hushållsassistent.
  2. Bred ut krämen över den avsvalnade biskvibotten. Ställ i kylen att stelna.
Chokladtäcke:
  1. Finhacka den vita chokladen och värm sedan grädde i en kastrull (Den får inte koka). Häll över chokladen i grädden och låt stå i några minuter. Rör sedan ihop till en slät chokladsmet. Låt svalna och stelna något innan du häller och brer ut över kakan. Ställ i kyl för att stelna.
Servering:
  1. Skär kakan i önskad portionsstorlek och form. Fyrkanter eller som på bilden i trekantiga tårtbitar.
  2. Hacka mörk choklad och riv citronskal och strössla över.
  3. Njut!

Det här kakan är dedikerad till alla chokladälskare. Med en brownie i botten, två lager av en mörk och en ljus chokladmousse som slutligen toppas med vit chokladgrädde så får väl detta betraktas som den ultimata chokladkakan. Vi lättar upp det hela med lite friska honungs- och apelsinmarinerade bär. Lite sött gyllende krisp på toppen ger en extra visuell  touch.

  • Nyttig? Nej!
  • Svårt? Nej, men den tar sin lilla tid. 
  • God?: Har påven en lustig hatt?
Chokladtårta

1 tårta (12 portioner, minst)
 

Browniebotten:
  • 150 g smör osaltat
  • 2,75 dl strösocker
  • 1, 5 dl kakao
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 1 dl vetemjöl
Mörk chokladmousse:
  • 150 g mörk choklad 70%
  • 2,75 dl vispgrädde
  • 1 tsk gelantinpulver
  • 1 msk kallt vatten
Mjölkchokladmousse:
  • 150 g mjölkchoklad
  • 2,75 dl vispgrädde
  • 1 tsk gelantinpulver
  • 1 msk kallt vatten
Vit chokladgrädde:
  • 50 g vit choklad
  • 2 dl vispgrädde
Topping: guldströssel (kan uteslutas)

Att servera till:
  • 1 ask hallon
  • 1 ask blåbär
  • 1/2 dl flytande honung
  • Saften från 1 aplelsin

Gör så här:

Brownie:
  1. Sätt ugnen på 160°C.
  2. Smörj en springform (22 cm diameter) med smör.
  3. Smält smöret i kastrull. Blanda ner socker, kakao, salt och vaniljsocker i det smälta smöret. Blanda sedan ner ett ägg i taget och tillsätt slutligen mjöl, lite i taget. Blanda till en jämn smet.
  4. Fördela smeten i springformen och grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Du kan prova med sticka om den är klar. Den ska inte vara kletig i mitten. Ta ut och låt svalna.
  5. Lossa och ta ur från sprinformen. Ta hjälp av stekspade eller kniv om den sitter fast i botten. Klipp remsor av bakplåtspapper och klä springformens kanter. Lägg tillbaka browniebotten i den klädda formen.
Mörk chokladmousse:
  1. Smält chokladen i skål med vattenbad. Tillsätt 1, 25 dl grädde och blanda. Lägg gelantinet i skål med 1 msk vatten. Låt stå i 5-10 minuter. Ställ skålen i vatenbadet så pulvret hel löses upp. Blanda sedan ner i chokladsmeten. Låt svalna till rumstemperatur. Blanda sedan i resten av grädden (1,5 dl).
  2. Häll moussen över browniebotten i den bakplåtspappersklädda springformen.
  3. Ställ i kylskåp i ca 20 minuter.
Mjölkchokladmoussse:
  1. Samma procedur som den mörka moussen. Häll sedan den ljusa moussen över det första lagret med mörka mousse i springformen. Ställ formen  i kyl  för att moussen ska stelna i minst 4 timmar.
Vit chokladgrädde:
  1. Värm grädden i kastrull och tillsätt chokladen som får smälta. OBS! grädden får inte koka. Ställ sedan i kyl. 
Marinerade bär:
  1. Dela gärna bären på hälften.
  2. Blanda honungen med saften från 1 apelsin. Häll blandingen över bären . Blanda försiktigt så bären täcks av marinaden. Ställ i kyl att marinera en stund.
  3. Servering:
  4. Öpnna formen och avlägnsa försiktigt bakplåtspappret. Antingen serverar du tårtan hel eller skär upp i portionsbitar. Tänk på att kakan är mäktig. ;-)
  5. Vispa chokladgrädden och spritsa toppar över tårtan eller på portionsbitarna. Toppa med lite guldströssel om du vill. Servera med dem marinerade bären.
  6. Njut!
Igen har vi inspirerats av Björn Frantzéns matlagning och här kommer en torskrygg att minnas. Den här rätten är inte svår att göra, men är elegant och smälter i munnen. Lycka till!
Karameliserad torskrygg

4 personer:

  • 400 g torskrygg
  • 200-250 g rensade jordärtsskockor
  • 3 kvistar citrontimjan
  • 4 msk citronsaft
  • 2 msk rapsolja
  • 4 msk smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk blond miso*
  • ca 30 hasselnötter
  • 2 tsk hasselnötsolja
  • 1 påse torkad Karl Johanssvamp
  • några vita champinjoner
  • (ta annan svamp om du inte gillar eller får tag på)
  • 1 tsk flytande honung
  • salt
* Miso är med en förenklad beskrivning en jäst sojapasta som används som smakförhöjare och har sitt ursprung i det japanska köket. Du hittar miso i de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna nuförtiden.

Gör så här:

Jordärtskockspuré/kompott:

  1. Skala, rensa och hacka skockorna i 3 x3 cm bitar. Förvara dem i kallt vatten med lite citronsaft så blir de inte bruna. Lägg upp dem i en ugnseldfast form och massera dem med en matsked rapsolja. fördela en matsked smör i små bitar över dem, och kör in dem i ugnen på 200° tills de är gyllenbruna utanpå och mjuka inuti.
  2. Mixa i en blender tillsammans med 1 dl mjölk,  1 msk smör och 1 msk miso. Addera hasselnötsoljan och 2 msk citronjuice och mixa igen tills den blir helt len.

Hasselnötter och svamp:

  1. Hetta upp en panna med rapsolja och lägg i svamp och hasselnötter. Låt steka och få färg ett par minuter.
  2. Tillsätt timjan, och smör. Låt dem gå ihop en liten stund och tillsätt sedan en msk citronsaft. Svamp älskar citron.

Honungskaramelliserad torskrygg:

  1. Skär torskryggen i 2,5-3 cm tjocka skivor. Lägg dem bredvid varann på en rad och fördela honungen med en fin stråle över dem. Massera in noga men mjukt på ena sidan.
  2. Hetta upp en stekpanna med olja och placera torsken med honungssidan nedåt och låt gå tills den karamelliserats och fått en gyllenbrun yta. Lägg torsken på en plåt och kör färdigt i ugn på 60°C tills du fått en innertemperatur på 40°C, Det handlar om några minuter. Håll koll.

Lägg upp:

  1. Ta en lagom stor sked med puré i mitten av tallriken. Lägg en bit fisk mitt i den och placera en till lutande bredvid.
  2. Häll försiktigt svamp, hasselnötter och lite av det brynta smöret över.
  3. Skiva några champinjoner på en mandolin och placera dem på rätten tillsammans med några blad av citrontimjan.
  4. Umpfhhh va gott!

Överkurs: Om du är en hängiven svampplockare och har torkat svamp så kan du göra ett puder i din mortel och pudra på ett litet lager vilket ger en extra umami-.kick åt det hela (finns även att köpa) . Haregott/ P & F

Med det här läckra receptet av Moltas på en Honeysuckle önskar vi dig en riktigt härlig och glad påsk. Honeysuckle är en syrlig och läskande variant av en daiquiri bestående av mörk rom och en lag av lime (eller citron) och honung. Glad påsk! Moltas, Per o Fredrik

Honeysuckle

1 drink:

  • 5cl mörk rom
  • 3cl citron- el limejuice (jag föredrar citron)
  • 2cl honungsvatten
  • Ev en skiva lime eller citron som dekor.

Gör så här:

  1. Häll ingredienserna i en shaker, tillsätt is och skaka tills det bildats kondens på shakern (nästan frost).  Sila upp i ett glas. Voilà!  Vill du kan du dekorera med en skiva lime eller citron.

Honungsvatten:
Lös upp 1 del honung med 4 delar vatten. Det går snabbare om du värmer vattnet det får dock inte koka. Ställ därefter i kyl för att svalna.

Detta blir en annan löksoppa än den du vanligen kanske tänker på. Inspirerade av Björn Frantzén vill vi få dig att testa denna sjukt goda veloté med en schalottenlökcrème i botten, överhälld med skummad mandelmjölk, velotén (soppan) ovanpå . Toppad med rostade mandlar och en lättvispad grädde smaksatt med lakritsrot. Låter det meckigt? Lite pill är det, men inte så svårt som det låter. Vi försäkrar att det är värt varenda minut. Gå loss, ha kul och framförallt njut!
Löksoppa

8 personer: (Förrätt)

Schalottenlökccrèmen:

  • 300g schalottenlök
  • 1/2 dl mjölk 3%
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 msk citronsaft

Löksoppan:

  • 600g Roscofflök (rosa lök, se bildspel nedan)
  • 1,5 msk rapsolja
  • 2 msk smör
  • 1 dl vitt vin
  • 2,5 dl mjölk 3 %
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk salt
  • 2 msk citronsaft

Lakritsgrädden:

  • 1 dl vispgrädde
  • 1 tsk finmald lakritsrot eller lakritspulver

Mandelmjölken och garnityr:

  • 1 dl rostade skalade mandlar (gärna de platta Marconamandlarna)
  • 2 dl mjölk 3%
     

Gör så här:

Schalottenlökcrèmen:

  1. Skala och skär chalottenlöken i grova jämnstora bitar, blanda med lite rapsolja och baka av i ugnen på 160° tills de är mjuka och gyllenbruna.
  2. Mixa dem i en blender med resten av ingredienserna till en slät puré.

Rosta mandlar och gör mandelmjölk:

  1. In med mandlarna i ugnen på 160° ca 10 min (ingen olja här). svalna hälften av dem och hacka dem grovt till garnityr på soppan, resten använder du till mandelmjölken.
  2. Lägg dem i en gryta och häll på mjölken. Låt den få ett uppkok, ta av från plattan och låt mjölken stå med mandlarna ca 20 min. Häll bort mandlarna.

Löksoppan:

  1. Skala och skiva löken i ca 2 mm tunna skivor. Stek löken på medelhög värme i olja. Löken ska karamelliseras och inte brännas. (Se bildspel nedan) Den ska få en djup gyllenbrun färg utan att brännas och detta kan ta en stund. Ha tålamod, du kommer fram:) 
  2. Rör i smöret och fortsätt steka en liten stund. Addera vinet och låt reducera till nästan all vätska är borta. Häll på resten av ingredienserna och ge soppan ett uppkok.
  3. Mixa soppan len i en blender, sila av och ställ åt sidan.

Lakritsgrädden:

  1. Vispa grädden tillsammans med lakritspulvret till en lös formbar grädde, som absolut inte får bli för styv.

Servering: (se bildspel nedan)

  1. Placera en matsked lökpuré i. mitten av en djup tallrik. Täck purén med skummad mandelmjölk och häll soppan i mitten, över alltihopa (ca 4-5 msk soppa)
  2. Garnera med dina hackade mandlar och avsluta med en klick lakritsgrädde på toppen som du pudrar med ett uns lakritspulver.



 

loading...

Visst är vi värda att lyxa till tillvaron ibland, speciellt i dessa lite dystra tider. Här är ett hyfsat enkelt och snabbfixat recept på laxtartar som serveras på smörstekt rågbröd och en bädd av skivad avocado. Härligheten toppas med en klick regnbågsrom, strösslad gräslök. en dillvinägrett och salladsblad. För att få en cylinderform som på bilden använde jag mig av en stans men äger du inte en sådan går det naturligtvis lika bra att klicka på laxröran.  Smaklig spis! // Fredrik

Laxtartar

4 personer:

  • 200 g salmalax
  • 1 burk regnbågs- eller laxrom á minst 50 g
  • 4 skivor danskt (färdigskivat) rågbröd
  • 2 msk smör att steka brödet i
  • 1 dl créme fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk grovt hackad kapris
  • 4 msk finriven pepparrot
  • 1/2 dl hackad gräslök
  • 1 dl strimlad salladslök
  • 2 avocado
  • 1/2 pressad citron
  • Salt och vitpeppar
Dillvinägrett:
  • 1 knippe dill
  • 1/2 dl olivolja
  • 1/2 pressad citron
  • 1 msk dijonsenap
  • 3msk äppelcidervinäger
  • salt och peppar
Att serva till:
  • lite fina små salladsblad

Gör så här:

  1. Tärna laxen i halvcentimeter stora kuber.
  2. Finriv pepparrot (mängd efter tycke smak), finhacka gräslök, grovhacka kapris och strimla (finskiva) salladslöken.
  3. Blanda ner allt i crème fraichen med en klick dijonsenap. Spar lite gräslök som dekoration.
  4. Smaksätt med salt vitpeppar och pressad citron. Ställ i kyl.

Under tiden gör vi vinägretten.

  1. Hacka dillen grovt. Mixa dillen samtliga ingredienser med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och pressad ciron.

Montering:

  1. Stansa ut cirklar av rågbrödet och stek frasigt i smör. Placera stansen på tallrik och lägg tillbaka brödskivan i stansen. Råkar du äga fyra stansar kan du naturligtvis göra alla på en gång.
  2. Dela, gröp ur och skiva avocadon på tvären. Spar några skivor som dekor.
  3. Montera ett lager avocado på brödet. Fyll på med laxröra och lyft av stansen lite försiktigt. Gör nu samma med resterande tallrikar. (Det går naturligtvis att skära fyrkanter av brödet om du saknar stans och klicka på laxröran. Är du snitsig kan forma röran till ägg med hjälp att 2 skedar).
  4. Dekorera med en klick rom på varje och ett par skivor avocado. Strössla lite gräslök över. Ringla vinägretten runt på tallrikarna och strö ut lite salladsblad. Voila!

Så är det dags att investera i en oxfond som garanterat ger riklig avkastning i form av t ex mustiga och goda såser. Ben och märgben kan du säkert få tag i från din lokala handlare om du säger till någon dag innan. I vårt recept är det ganska ungefärliga mängder det är nämligen inte så millimeternoga. Mycket rotgrönsaker och lång koktid ger en god fond. Så är det. Lycka till!

Oxfond
  • 2 kg köttben och/ eller märgben från nöt
  • Ca 2 l vatten
  • 1 dl tomatpuré
  • 2  stora morötter
  • 1 pasternacka
  • 2 gula lökar
  • 1/2 purjolök
  • 2 stjälkar selleri (kan uteslutas)
  • Ca 1/4 rotselleri
  • 1 litet knippe timjan
  • 1 liten kvist rosmarin (kan uteslutas)
  • 4 stjälkar persilja 
  • 4 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg köttbenen i en långpanna, tillsätt tomatpuré och blanda runt.
  3. Rensa, skölj, skala och skär grönsakerna i grova bitar. Fördela grönskaerna i långpannan tillsammans med benen och rosta  allt i ugnen i ca 30 minuter. Vänd runt efter halva tiden.
  4. Ta ut plåten och lägg allt i en stor kastrull. Förslagsvis 10 liters eller stor nog att få plats med ben. grönsaker och vatten.
  5. Fyll upp med vatten så att det täcker allt + ca 1 dm.
  6. Koka upp och skumma av.
  7. Tillsätt sedan alla kryddor.
  8. Låt buljongen koka på låg värme utan lock i minst tre timmar. Skumma av ytterligare om det behövs.
  9. Sila av buljongen genom en finmaskig sil eller silduk.
  10. Häll tillbaka buljongen i kastrullen och reducera ner ytterligare till ca halva mängden återstår.
Grattis! Du har nu investerat i en smakrik oxfond som garanterat ger riklig utdelning i form av goda såser, grytor mm.
Oxfond, rostade märgben och grönsaker
Oxfond, rostade märgben och grönsaker