på tallriken idag:

på rankinglistan idag:

matbloggar.nu

Glad påsk på dig! Här kommer ett kanonrecept på lammracks som funkar lika bra att tillaga i ugnen som på grillen. För att få optimalt resulat på grillen krävs dock lite erfarenhet och passning. Det är ju det där med temperatur och långsam tillagning för att få perfekt stekta racks.
Till våra lammracks serverar vi; grillade citronhalvor, en coucous som vi kokt i en tomatsås och som sedan toppas med torkad frukt, rostade mandelflarn och fetaost samt en kall sås med crème fraiche, honung och citron.
De synnerligen delikata lammracksen på bilderna kommer från Sigvard Månsgård i Åstorp och inhandlades på Larsvikens gårdsbutik i Viken.
Smaklig spis önskar Ulrika o Fredrik!

4 personer:

  • 800 g lammracks (putsad)

Marinad: 

  • 2 pressade elller finhackade vitlöksklyftor 
  • Salt och svartpeppar 
  • 4 msk olivolja 
  • 2 tsk spiskummin 
  • 1 tsk chilipulver
Tomatcouscous:
  • 3 dl coscos 
  • 1 burk krossade tomater (400g)
  • 1 burk vatten (4 dl) 
  • Salt och svartpeppar 
  • 1 tsk kanel 
  • 1 tsk honung 
  • 1 finhackad eller pressad vitlöksklyfta 
  • 1 tsk chilipulver 
"Topping":
  • 1 dl russin 
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 pkt fetaost  
  • Flagad rostad mandel eller cocoschips 
  • 1 knippe bladpersilja 
Sås:
  • 2 dl creme fraiche 
  • 2 tsk honung 
  • ½ msk pressad citron 
Gott & snyggt att servera till:
  • Grillade citronhalvor och några kvistar bladpersilja.

 

Gör så här:
Lammracksen:

  1. Putsa racksen från fett och hinnor.
  2. Blanda ingredienserna till marinaden och gnid in i köttet. Låt därefter stå och marinera i kylen i minst en timme.

I ugn:

  1. Förstek lammracksen i stor stekpanna alt. stek-gryta tills de fått fin färg. Sätt ugnen på 160°C och efterstek i ca 20-30 minuter (lite beroende på storlek racksen och ugn). Ös gärna racksen då och då med överbliven marinad. Använd stek-termometer. Perfekt vid ca 58°C. Låt köttet vila en stund och skär sedan upp i klubbor .

På grill:

  1. Förstek över glöd och efterstek sedan över glödfri zon på låg temperatur. Annars samma som ovan i ugn.
Tomatcouscousen:
  1. Koka couscousen enligt anvisningar på paketet tillsammans med alla ingredienser.
  2. Låt därefefter svalna något och lägg sedan upp på ett stort serveringsfat.
  3. Toppa med russin, aprikoser, rostade mandelspån (alt. cocoschips), grovhackad persilja och smulad fetaost.
Såsen:
  1. Rör ihop crème fraichen med en skvätt flytande honung och lite pressad citron.
Gott & snyggt till:
  1. Grillade citronhalvor och några kvistar bladpersilja.
loading...
Läs hela inlägget »

Våren har anlänt till södra Sverige! April kan ju vara en nyckfull månad när det gäller vädret så kanske det är tillfälligt men oj vilka härliga dagar vi har haft med sol och temperaturer på drygt 15°. Detta har fått naturen och växtligheten att explodera. Så i vår del av landet så är det hög tid att ge sig ut i skog och mark för att plocka både späda små nässlor och ramslök.
Här bjuder vi på vår version av nässelsoppa där vi serverar delikata vaktelägg till. Passar utmärkt som förrätt till stundande påskmiddagar. Väljer du också att ha vaktelägg till din soppa så är ett hett tips är att efter kokning ge äggen ett 5 min långt bad i 2 delar vatten + 1 del 24% ättika och lite salt. Efter detta sköljer man av äggen och drar av skalet som en hinna.  

4 personer:

  • 3 l nyplockade nässlor 
  • 2 schalotten lökar 
  • 1 knippa gräslök – spara lite hackad till dekoration 
  • 2 msk  smör 
  • 2 msk vetemjöl 
  • 8 dl vatten 
  • 2 grönsaksbuljongtärningar 
  • ca 1 tsk salt 
  • 1 nypa vitpeppar 
  • 1½ - 2 dl crème fraiche
Passar till:
Ett gott bröd med lite olivolja och flingsalt.
Knaperstekt bacon
Kokta vaktelägg eler vanliga hönsägg
Pocherat ägg

Gör så här: 

  1. Ansa nässlorna och skölj väl, kör i mixer med lite vatten och låt rinna av i sil. 
  2. Bryn löken och nässlorna samt gräslöken glansigt i en gryta, strö på mjölet och rör om. 
  3. Lägg i buljongtärningarna och slå på vattnet. 
  4. Låt koka i ca 15 minuter. 
  5. Klicka i crème fraichen och kör runt med stavmixer till soppan blir lite krämig. 
  6. Smaka av med salt och vitpeppar.. 
Tips att servera till:
Ett gott bröd med lite olivolja och flingsalt, knaperstekt bacon och ägghalvor. Vi hade vaktelägg på bilden men ett pocherat ägg är inte dumt det heller…
  • Vaktelägg kokas i 2-3 minuter. Kyl av i kallt vatten. Lägg äggen i 2 delar vatten, 1 del 24% ättika och lite salt i minst 5 minuter. Badet gör att skalen mjuknar till en hinna som är lätt att dra av. Skölj därefter av äggen.
loading...
Läs hela inlägget »

Så var det dags för lite brödbak igen. Den här gången blir det ciabatta-liknande bullar som i kombination med förra veckans apelsinmarmelad och en skiva ost blir makalöst gott. Passar naturligtvis även utmärkt som måltidsbröd gärna med lite god olivolja och en nypa flingsalt.  Ett fantastiskt gott bröd helt enkelt!

Det här behöver du:

  • 5 dl fingervarmt vatten 
  • 1 dl mjölk 
  • 25 g jäst (½ pkt) 
  • 2 tsk salt 
  • 1 msk honung 
  • 11 ½ dl vetemjöl (eller 1½ dl grahamsmjöl + 10 dl vetemjöl) 
Prova gärna att göra förra veckans apelsinmarmelad som i kombination med detta ciabatta-bröd blir en smash-hit.
Prova gärna att göra förra veckans apelsinmarmelad som i kombination med detta ciabatta-bröd blir en smash-hit.

Gör så här:

  1. Mät upp fingevarmt vatten och mjölk. Det går bra att blanda vattnet och mjölken. 
  2. Smula ner jästen i en bunke eller hushållsmaskin, tillsätt salt och honung. 
  3. Häll över det fingervarma mjölkvattnet så jästen smälter och tillsätt sedan nästan allt mjöl. 
  4. Arbeta snabbt ihop den lösa degen och låt jäsa i ca 1 – 1 ½ timma. 
  5. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på mjölat bakbord och strö lite mjöl över degen. 
  6. Platta sedan ut hela degklumpen lite försiktigt med handen utan att trycka/ klämma för mycket. OBS: Knåda inte, Jäsbubblorna ska få vara kvar,
  7. Skär med degskrapan eller kniv 6- 7 cm smala remsor, dela sedan varje remsa i 2-3 delar på  snedden. Det gör absolut ingenting om det inte blir samma form och fason på bullarna, tvärtom så är det kul om bullarna blir olika. Bara de har ungefär samma storlek. 
  8. Flytta försiktigt över bitarna på en plåt med bakplåtspapper. 
  9. Grädda bröden (ingen mer jäsning) direkt mitt i ugnen 240 – 250 grader ca 15-20 minuter. 
Läs hela inlägget »

Vid den här tiden på året är apelsiner som sötast, saftigast  och godast. Dessutom oftast billigast. Så varför inte passa på att koka några burkar med egengjord, riktigt god apelsinmarmelad? Det här receptet är dessutom enkelt.
Nästa vecka bakar vi ett lika enkelt och gott bröd som i kombo med denna marmelad blir en smash-hit! Det du!

Enkelt god apelsinmarmelad
Till 4 medelstora burkar:
  • 1 kg Apelsiner 
  • 5 dl vatten 
  • 1 l socker 
  • 2 tsk citronsyra 

Gör så här:

  1. Lägg apelsinerna hela och oskalade i varmt vatten en stund och borsta/ tvätta noga för att slippa beskheten (som även ibland kan bero på apelsinerna). 
  2. Skär varje apelsin i 8-10 bitar, ta bort eventuella kärnor. 
  3. Fyll matberedaren till knappt hälften och kör med kniven tills det är finfördelat. 
  4. Lägg apelsinmassan i en kastrull och häll på vattnet. Koka på svag värme under lock i ca 15 minuter. 
  5. Rör om då och då. 
  6. Häll i sockret och rör om låt allt koka utan lock på svag värme i ca 45 minuter. Rör även här då och då. 
  7. Tillsätt citronsyran utrörd i lite vatten. 
  8. Häll upp marmeladen i noggrant rengjorda varma burkar, sätt på locket genast. 
Läs hela inlägget »

Den här festliga och ljuvligt smarriga desserten tillägnar vi speciellt Ulrikas granne Anna och alla andra som är helt sålda på allt som heter choklad.
En perfekt liten chokladbomb att kröna en härlig middag med. Då den är både en smula mäktig och söt så rekommenderar vi att den serveras i små portioner och gärna i kombination med lite färska bär. Kanske även en promenad eller joggingtur krävs efter förtäring.

4-6 portioner:

Kolakräm:

  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 1⁄2 dl vispgrädde
  • 2 tsk kakao
Mjölkchokladmousse:
  • 150 g mjölkchoklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • 2 äggulor
Dekoration och att servera till: Riven mörk choklad och färska bär, t ex hallon.

Gör så här:

Kolakrämen:

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp försiktigt. Låt små koka i 10 -15 minuter. Rör om krämen med jämna mellanrum, låt därefter svalna.
  2. Häll upp i mindre portionsglas. Låt stå i kylen ca 2 timmar.
Chokladmoussen:
  1. Smält chokladen över vattenbad, låt svalna.
  2. Vispa grädden och rör ner florsockret, vänd ner äggulorna och sist chokladen. Ställ i kylen ca 1 timma och låt tjockna.
  3. Spritsa eller fördela moussen ovanpå kolan och pudra med  riven mörk choklad.
  4. Servera alternativt dekorera gärna med färska hallon eller andra bär efter tillgång och smak. 
Läs hela inlägget »

Unna dig denna lyxiga och magiskt läckra anrättning med kontrasterande smaker och texturer. Kombinationen av den lena och milda torsken, hettan av den knaperstekta chorizon, friskheten av granatäppelkompotten och den nötiga smaken av det brynta smöret – WOW! Till detta servarar vi ett härligt potatisstomp.
Att tänka på är att torsken rimmas i väl saltat vatten innan tillagning så att köttet blir fast och att du har koll på temperaturen när du tillagar fisken. Använd gärna termometer. Fisken ska ha en innertemperatur på mellan 40-44°C.
Med tanke på den ganska lyxiga rätten så välj även en chorizo av god kvalité. Vårt val var självklart; Per i Vikens "Chorizo Tapas". Smaklig spis! // Ulrika o Fredrik

4 personer:

  • 800 g torskrygg med skinn
  • 1 dl salt  
  • 1 liter vatten 
  • 1 msk smör + 1 msk rapsolja att steka i
  • 100 g smör att bryna
  • 200 g chorizokorvar 
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1/2 knippe hackad gräslök 
  • 1 granatäpple 
  • 10 cm finhackad gurka 
  • 1/2 citron rivet skal + saften


Potatisstomp: 

  • 800 g potatis 
  • 1 ½ dl grädde 
  • 1 ½ dl creme fraich 
  • 3 msk smör
  • rivet skal från 1/2 citron 
  • salt och vitpeppar
  • 1/2 knippe hackad gräslök

Gör så här: 

  1. Rör ut saltet i sjudande vatten och kyl sedan ner. 
  2. Skär torsken i 4 portionsbitar, lägg bitarna i lagen och låt den dra i ca 30 minuter. Ta upp och torka av fisken med hushållspapper. 
  3. Sätt ugnen på 140° C 
  4. Stek torsken med skinnsidan neråt i smör och olja i en riktigt het stekpanna tills skinnet är knaprigt och brunt, ca 3 minuter. 
  5. Lägg fiskbitarna i en smord ugnsfast form med skinnsidan neråt och tillaga i ugn tills fisken är färdig, ca 15 minuter. Har du termometer: 40 – 44° C i innertemperatur. Salta inte!
  6. Stek de skivade chorizokorvarna frasiga i fettet från fisken.  
  7. Gröp ur granatäppelkärnorna och blanda med hackad persilja och gräslök, rivet citronskal och fintärnad gurka.
  8. Bryn smöret i kastrull på ganska hög värme under omrörning. När smöret får en brun ton och en nötig doft tag genast av kastrullen från plattan.
  9. Servera genast på tallrikar och ringla det brunta smöret över anrättningarna.

Potatisstomp (börja med detta)

  1. Skala potatisen (ev dela på mitten om de är stora)  och koka mjuka. (ca 20-25 min)
  2. Stompa eller mosa potatisen och rör i grädden, smöret och crème fraichen tills du får en lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar. 
  3. Strö över hackad gräslök vid servering.
Läs hela inlägget »

Denna underbart goda italienska gratäng med aubergine, tomater och ost är enkel att laga till. Servera gärna med en fräsch sallad och ett gott bröd med lite olivolja, eller om du så vill, tillsammans med grillat kött.
Jag har ett härligt minne från när jag för några år sedan blev serverad denna rätt på en liten mysig familjeägd restaurang i staden Salò som du finner vid Gardasjöns västra kust. Prego! // Ulrika

Gratäng för 4 personer:

  • 3 medelstora auberginer
  • Salt
  • 2dl riven parmesanost
  • 2 pkt (2 x 125 g) mozzarella
  • Olivolja till stekning

Tomatsås:

  • 1 burk krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Några blad färsk basilika eller 1 tsk torkad
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm socker (inget måste)
  • Ca 1 tsk salt 
Tips på att servera till:
  • Gott bröd med lite olivolja och flingsalt
  • Sallad
  • Grillat kött
Gör så här:
  1. Skär auberginerna i 0,5 cm skivor på längden, lägg ut på skärbräda i ca 30 minuter
  2. Strö över lite salt som drar åt sig vätskan från auberginerna. Torka av med hushållspapper.
  3. Lägg ut skivorna på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen på 150°C  i ca 20 minuter, vänd efter ca halva tiden.
  4. Hacka lök och vitlök, fräs i olivolja tills löken blir glansig. Häll på tomaterna och övriga ingredienser och låt puttra på svag värme i ca 30- 40 minuter utan lock. Smaka av med salt och eventuellt en nypa socker. Såsen får gärna va lite fast i konsistensen.
  5. Lägg ut auberginskivorna i en form, klicka ut tomatröran och strö över mozzarellan, lägg ännu ett nytt lager (som en lasagne).
  6. Toppa med riven parmesanen.
  7. Gratinera ca 15-20 minuter i 225 grader till gratängen fått fin färg.
Läs hela inlägget »

Lite reklam skadar inte så här i början av vår bloggkarriär. Vi blev därfär glada när den lokala tidningen Hallå ville göra ett litet reportage om oss och vår blogg. Läs artikeln här!

Läs hela inlägget »

Jag hade förmånen att ha en mamma som älskade att laga mat och baka. Bland annat så fick jag, mina bröder och våra kompisar ofta kalasa på dessa fantastiskt goda bullar efter skolans slut. Minns även hur kul det var när jag fick vara med och ringla på glasyren. Degen/ bullarna ska kalljäsa, d v s du behöver inte lösa upp jästen i varm mjölk. Hoppas ni njuter lika mycket som jag av min mamma Stinas små ”wienerbröd ”. // Ulrika
PS: Kolla gärna in vår bullfilm längre ner i inlägget. 

Ca 30 bullar:
Deg:


  • 50 g jäst

  • 200 g smör (ej smält) 
  • 2 1⁄2 dl mjölk

  • 2 msk socker
  • 600 g mjöl (10 dl)

Fyllning:

  • 100g rumsvarmt smör 
  • 1 dl socker

  • 1 tsk vaniljsocker 

Glasyr:


  • 2 dl florsocker

  • 1,5 - 2 msk vatten 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader 
  2. Låt jästen smälta i sockret, klicka ner smöret, bland i mjölet och häll på den kalla mjölken.

  3. Rör/ knåda  degen tills den blir en slät.

  4. Kavla ut degen till 3-4 mm tjocklek. 
  5. Skär ut fyrkanter i 8 x 8 cm eller hur stora bullar du vill ha. 
  6. Rör ihop fyllningen och klicka ut den i mitten av rutan, nyp ihop varje hörn och tryck till.

  7. Lägg bullarna i en pappersbullformar så håller de ihop bättre. 
Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
  8. Pensla med ägg och grädda nederst i ugnen, 225°C i ca 10 minuter. 
  9. När bullarna svalnat blandas glasyren ihop och ringlas över. 
Läs hela inlägget »
Etiketter: bullar baka

Denna rätt kan jag varmt rekommendera. Faktum är att du snabbt slänger ihop den efter en dag på jobbet eller skolan, dessutom kommer du under 50-lappen. När vår ena dotter pluggade levde hon på denna ihopkomponerade soppa under vissa studieperioder när det var lite knapert i börsen. Själv har jag en kall vinterkväll bjudit på detta, lite extra festligt med hummusen. Självklart funkar morotssoppan utan rödbetshummus och blir då ännu billigare. Men jag rekommenderar verkligen rödbetshummusen till. Bred ett tjockt lager på en rostad brödskiva. Mums, det smälter i munnen till den varma goda soppan. //Ulrika

Morotssoppa 4 personer:

  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 8 morötter rivna
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk dragon torkad eller färsk
  • 8 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl crèmefraiche
  • 2 msk vetemjöl
  • Ev. en skvätt vitt vin
  • salt och vitpeppar
Rödbetshummus:
  • 2 kokta rödbetor (normalstora)
  • 1 pkt (400g) kikärtor  
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk tahini*
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 msk citronsaft
  • salt och vitpeppar
*Tahini är en pasta gjord av krossade sesamfrön.

Gör så här:

Morotssoppan:

  1. Hacka lök, vitlök och dragon. Riv morötterna och ingefära. 
  2. Smält smör i en relativt stor gryta och häll i allt hackat och rivet. Låt fräsa på svag värme i någon minut. Lägg i buljongtärningarna och strö över mjölet.
  3. Rör om och häll på vattnet. Låt koka under lock i ca 20 minuter.
  4. Ta av kastrullen från plattan och kör med stavmixer till en slät soppa, lägg i crèmefraiche och kör några extra varv med mixern. Smaka av med salt och peppar.
Om du vill kan du droppa lite olivolja över soppan vid servering.
Rödbetshummus:
  1. Skala och koka rödbetorna
  2. Mixa allt i en matberedare till en slät smet!
  3. Skiva och rosta baguette eller annat gott bröd och bred på rejält med hummus.
Läs hela inlägget »