på tallriken idag:

Vi tycker det är hög tid för en renässans för woken. Förmodlingen står det massor av wokpannor och dammar längst in i köksskåp eller nerpackade i en låda. Här är ett recept på en kalorisnål, nyttig och god wokrätt med kyckling och sjögräsnudlar. I receptet har vi använt en färdig fryst wokblandning för en snabb och enkel tillagning. Blandningen innehöll, broccoli, morötter, sockerärter, minimajs och vattenkastanjer. Lite för bildens skull la vi till färska sockerärter och spetspaprika. Men visst, onekligen blir det både godare och krispigare med färska grönsaker. Lite längre inköpslista och tillagningstid men det kan det väl vara värt. 

4 personer:

  • 500 g kycklingfile
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 2 msk ketjap manis (indonesisk sojasås)
  • 3 msk sweet chilisås
  • 2 msk japansk soya
  • salt och vitpeppar
  • 500 g frysta wokgrönsaker
  • 1 påse 200g  sjögräsnudlar
  • 1 röd chili
  • 1 lime
Topping:
  • 100 g cashewnötter
  • 1 kruka koriander
  • Sweet Chilisås
  • Limeklyftor

Gör så här:

  1. Strimla kycklingen, skala och finhacka vitlöken samt ingefäran och chilin.
  2. Hetta upp en wokkpanna och woka kyckling, vitlök och ingefäran någon minut. Smaksätt med salt , peppar, ketjap manis, japansk soya och sweetchilisås.
  3. Tillsätt grönsakerna och stek några minuter till. Blanda ner sjögräsnudlar och låt dra en liten stund.
  4. Lägg upp på tallrikar och strö över grovt hackade cashewnötter, färsk koriander och dekorera med en limeklyfta.
  5. En skål med sweet chilisås att klicka över är inte fel.
Läs hela inlägget »

Här kommer ett recept på en sanslöst god granola. En perfekt energikick att starta dagen med eller som mellanmål. Skillnaden mellan granola och müsli är att i en granola så rostas nötter och frön tillsammans med bl a honung, olja eller kokosfett medans i en müsli så blandas ingredienserna råa. Är det nötter eller fröer du inte gillar eller tål i vårt recept kan du byta ut med något motsvarande. Serveras med filmjölk eller yoghurt och toppa gärna din granola med torkade elller färska frukter och bär. Ett annat tips är att strö lite granola över vaniljglass tillsammans med lite färska bär. Supergott!

  • 200 g paranötter eller mandel
  • 200 g hasselnötter
  • 100 g pecannötter
  • 2 dl solrosfrön
  • 3 msk kokosfett
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen kardemumma
  • 2 msk flytande honung
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 dl rostade kokosskivor

Gör så här:

  1. Hacka samtliga nötter grovt för hand.
  2. Hetta upp en stekpanna och rosta nötterna och fröna var för sig i omgångar.
  3. Tillsätt kokosfettet i varje omgång och strö även på kryddor.
  4. Ringla till sist över honungen och blanda ner kokosflingor samt kokosskivorna.
  5. Låt kallna och förvara i en glasburk med lock.
Läs hela inlägget »

I dag serverar vi en lyxig festmåltid på gös som är en av våra favoritfiskar. Till vår lättpanerade, stekta gös serverar vi ett mos på mandelpotatis och ett pepparrotssmör som får smälta över fisken vid servering. Allt toppas med små läckra attribut av smörstekta kantareller, krispigt baconströssel, kapris, gräslök och sockerärter. Låter det inte helt ljuvligt gott? Kanske något att förrgylla helgen med? Ulrika o Fredrik

4 personer:

  • Ca 500 g gösfilé
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk smör
  • Salt och vitpeppar från kvarn

Pepparrotssmör:

  • 100 g smör
  • 1 tsk vatten
  • 1/2 dl pepparrot, riven
  • 1 krm salt

Mandelpotatismos:

  • 500 g mandelpotatis
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • Vitpeppar från kvarn
  • 1/2 krm riven muskotnöt

Tillbehör & topping:

  • 1 paket bacon
  • 2 msk kapris
  • 3-4 msk finstrimlad eller klippt gräslök
  • 100 g kantareller
  • 150 g sockerärter

Gör så här:
Börja med potatismoset:

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av.
  2. Mosa den tillsammans med smöret med elvisp. Tillsätt mjölken och vispa till ett luftigt mos. Smaka med salt, vitpeppar och muskotnöt.

Pepparotsmöret:

  1. Bryn smöret i en kastrull och låt det sedan svalna.
  2. Vispa smöret därefter luftigt med elvisp tillsammans med lite vatten. Blanda sedan i pepparroten.

Tillbehören och toppingen:

  1. Finhacka baconet. Stek det riktigt knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
  2. Stek kantarellerna i het och torr stekpanna tills vätskan försvunnit. Tillsätt därefter en klick smör och stek på fortsatt hög värme tills de fått fin färg. 
  3. Strimla sockerärterna och koka dem i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av.
Fisken:
  1. Skär fisken i portionsbitar och vänd dem sedan i mjölet. Stek fisken i smör i en stekpanna på medelvärme ca 3 min på varje sida. Salta och peppra.

Lägg upp fisk och mos på tallrikar (gärna varma om möjligt). Lägg en klick pepparrotssmör på toppen som får smälta över fisken och poatismoset. Strö bacon, finhackad gräslök och kapris över rätten. Garnera med kantareller och sockerärter. Servera omedelbart. Njut!

Läs hela inlägget »

Frittata är typ som en matig omelett med ursprung från Italien. Vanligt är potatis som bas men här har vi gjort en vegetarisk frittata på bl a pasta. Receptet kan du se som ett förslag på ingredienser. Känn dig fri att komponera ihop din egen frittata. Perfekt rätt för att ta till vara överbliven mat från tidigare måltider, t ex pasta eller potatis. Lite av omelettens pytt i panna.
Till detta receptet behöver du en hyfsat stor stekpanna som tål ugnsvärme.

4 personer:

  • Ca 100 g grönkål (ansad från stjälkarna)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g champinjoner
  • 6-8 cocktailtomater
  • 200 g kokt pasta
  • 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 50 g riven parmesanost
  • olivolja att steka i
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Skiva champinjonerna och riv grönkålsbladen i bitar.
  3. Vispa ihop äggen med mjölk och riven parmesan. Spar lite ost till att strössla över rätten. Salta och peppra.
  4. Använd en ganska stor stekpanna så allt får plats och som dessutom tål ugnsvärme.
  5. Fräs först champinjonerna i olivolja på hög värme tills de fått fin färg. Sänk värmen något och tillsätt först grönkålsbladen och efter någon minut även vitlöken och schalottenlöken. Stek ytterligare några minuter tills grönkålen och löken mjuknat. Blanda sedan ner pastan.  Salta och peppra.
  6. Häll på äggblandningen och toppa med tomater och lite riven parmesanost.
  7. Stek på medelvärme. När frittatan börjar sätta sig i kanterna, ställ in den i ugnen i cirka 15–20 minuter eller tills frittatan fått fin färg.

Bränn dig inte på den heta stekpannan!

Servera med en fräsch sallad och ett gott bröd.

Läs hela inlägget »

Vad passar bättre en kulen höstdag än en mustig och smakrik soppa? Här bjuder vi på en pumpasoppa där vi valt att använda butternupumpan men faktum är att de flesta pumpor funkar alldeles utmärkt att äta. Den här soppan är riktigt läcker och vi rekommendera dig som kanske endast har pumpor som dekoration eller till läskiga halloweenlyktor att prova detta receptet. Vi är övertygad att du kommer gilla den. Ulrika o Fredrik

4 personer:

  • Butternutpumpa ca 500g
  • 1 äpple 
  • 1 gul lök
  • 3 msk smör
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 6 dl vatten
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1-2 msk riven ingefära
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk honung
  • 1 msk limesaft
Dekoration: Pumpafrön och gräslök

Gör så här:

  1. Skala och skär pumpan i bitar likaså löken och äpplet.
  2. Fräs bitarna i smör så de får en glansig yta i ca 5 minuter, tillsätt därefter buljongtärningar och vattnet. Koka mjuka i 15-20 minuter.
  3. Mixa soppan slät med mixerstav tillsätt kokosmjölken och övriga ingredienser, låt soppan koka upp och smaka av med salt och peppar.
  4. Garnera gärna med rostade pumpafrön och lite gräslök!
Till vår soppa serverade vi brödet och färskosten från förra veckans blogginlägg.
Läs hela inlägget »

Då var det bakdax och återigen så bjuder vi på ett enkelt brödrecept. Ett bröd som förutom att det är fantastiskt gott också är fyllt med massor av nyttiga nötter, frön och torkad frukt. I vårt recept valde vi fikon och aprikoser men du kan variera med andra torkade frukter och bär efter tycke och smak, t ex plommon, russin eller tranbär. Då brödet är kompakt och ganska mäktigt bör det skäras upp och serveras i tunna skivor. Prova gärna även att torka tunna skivor i ugnen till ett gott knäckebröd. Längst ner i inlägget hittar du en liten receptfilm om brödet som kanske kan vara till hjälp.
Dagen innan gjorde vi även en färskost på filmjölk som fick stå och rinna av över natten. Även detta är superenkelt att göra och så gott att bre på mackan! Osten på bilden smaksatte vi med färska örter men här kan du experimentera med smaksättningar. Några förslag är vitlök, soltorkade tomater eller pepparrot.  Lycka till med bröd och ost! Ulrika o Fredrik

Ett bröd/ en brödform
  • 2 ½ dl havregryn 
  • 2 ½ dl sötmandel och/ eller hasselnötter
  • 2 ½ dl valnötter 
  • 3 dl hasselnötsmjöl eller mandelmjöl 
  • 2 ½ dl solrosfrön 
  • 2 dl torkade frukter eller bär (Vi använde fikon och aprikoser. Andra förslag: russin, plommon, tranbär)
  • 6 ägg 
  • 1 msk kokosolja 
  • 2 tsk salt 
  • Lite pumpakärnor som dekor
Färskosten:
  • 4 dl filmjölk (3 % fett)
Förslag på smaksättningar:
  • Färska örter, t ex gräslök, basilika, oregano.
  • Vitlök
  • Soltorkade tomater
  • Pepperrot

Gör så här: 

Brödet:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Blanda havregryn, mandlar, (ev hasselnötter), valnötter, mjöl, solrosfrön,salt och torkad frukt och/ eller bär i en skål. Mandlarna och valnötterna kan vara hela, medan större torkade frukter (t ex fikon, aprikoser, plommon eller vad man väljer) kan delas på hälften.
  3. Tillsätt äggen kokosoljan och blanda till en smet. Häll upp i en brödform klädd med bakplåtspapper.
  4. Strö gärna lite pumpakärnor över brödet.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. 
  6. Låt svalna på galler utan att täcka över. 
Färskosten:

Gör så här:
  1. Täck en skål med en bakduk eller annat tyg, färst duken runt skålen med hjälp av ett gummiband.
  2. Häll filmjölken i duken och ställ in i kylen, låt stå över natten.
  3. Vätskan rinner ner i skålen och kvar i duken är en färskost som du smaksätter efter tycke och smak.
Läs hela inlägget »
Etiketter: bröd brödbak

Kära följare! Vi är i final i Matbloggspriset 2019! Och det är tack vare er följare som röstat fram oss. 1000 tack för det! Vi är så stolta och glada att vara bland de 10 bloggfinalisterna men nu behöver vi din röst igen för att nå hela vägen till vinst. Vi blir så glada om du vill bemöda dig att enkelt surfa in på Matbloggsprisets Facebooksida @matbloggspriset– Folkets val och gilla På tallrikens sida. Det är allt som krävs av dig. Tack på förhand! Ulrika o Fredrik

Matbloggspriset, finalist, 2019, På tallriken
Läs hela inlägget »

I dag så serverar vi vår version av Bouillabaisse som är en fisk- och skaldjurssoppa med ursprung från Marseille i södra Frankrike. Enligt sägen så uppstod rätten när stadens fiskare kokte en mustig gryta på den fångst som de inte fick såld.
Fransmännen som är mycket om sig och kring sig när det gäller deras mat, har naturligtvis tagit fram ett "originalrecept" på Bouillabaisse men vi tycker nog att man får lov att improvisera lite som man vill. Några ingrdienser som dock bör ingå är minst ett par vita fisksorter, skaldjur av något slag, buljong, vitt torrt vin, tomat, lök, vitlök och saffran. Till vår soppa på torsk, hälleflundra, musslor och räkor så serverar vi dessutom varsin hel kokt havskräfta sidan om, en skål men aioli samt ett gott rostat bröd. Lyxigt värre!

Den ambitiöse kokar sin egen buljong till soppan på fisk- och skaldjursrens och visst – det gör skillnad. I det här receptet har vi dock varit bekväma och använt färdigköpt koncentrerad buljong. För aiolin har vi däremot recept på både egengjord och köpt majonnäs. Gör som du vill & lycka till! 

4 personer:
Soppan:

  • 600 g vit fiskfilé (vi använde hälften hälleflundra och hälften torsk)
  • 300 g räkor med skal
  • 4 msk koncentrerad fiskbuljong.
  • 8 dl vatten
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 msk olivolja
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 röd chili (alt. 1 tsk chilipulver)
  • 4 potatisar (ca 300 g)
  • 4 morötter (ca 300 g)
  • 2 burkar hela tomater
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 lagerblad
  • 2 pkt saffran
  • 2-3 tsk salt
  • Vitpeppar från kvarn
Musslorna till soppan:
  • 1 påse/ nät blåmusslor
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl vitt vin
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1 litet knippe timjan
  • Salt och svartpeppar

Aioli (Ambitiöst):

  • 2 äggulor
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 tsk salt
  • 1 nypa cayennepeppar

Aioli (Bekvämt):

  • 2 dl majonnäs
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 nypa cayennepeppar
Att servera till:
Kokta havskräftor, ett gott bröd och persiljekvistar

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken, finhacka vitlöksklyftan och en halv chili (ta bort kärnorna).
  2. Ansa fänkål och skala potatis och morötter. Strimla fänkålen och skär morätterna och potatisen i ca 2 cm stora bitar/ kuber.
  3. Fräs löken, vitlöken och chilin i olivolja i en stor tjockbottnad gryta tills de mjuknar utan att ta färg.
  4. Tillsätt fänkålen, potatisen och morötterna och låt dem fräsa med  i någon minut. Tillsätt därefter de hela och krossade tomaterna, vatten, 2 dl vitt , fond, saffran, lagerblad, timjanblad. Salta och peppra. Låt småputtra i ca 30 minuter. Under tiden fixar du musslorna och aiolin.
  5. Skrubba och skölj musslorna noga. Kassera alla musslor med trasigt skal och de som inte sluter sig när du knackar på skalet. 
  6. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök som du sedan fräser i olivolja utan att ta färg i en katrull. Tillsätt musslorna efter en minut. Hacka persiljan grovt och strö över musslorna. (spara några kvistar till dekoration). Häll på vinet och låt småkoka i ca 4 minuter. Salta och peppra. Rör om då och då och plocka bort de musslor som inte har öppnat sig. Häll sedan ner musslorna och  kokspadet i soppan och låt puttra med de sista minuterna.
  7. Skär fisken i ca 4×4 cm stora bitar och låt dem sjuda med i soppan i 3-4 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
  8. Skala räkorna och lägg i soppan precis innan servering.

Aioli för den ambitiöse: 

  1. Rör ihop äggulor, senap och vinäger i en skål. 
  2. Vispa ner oljan, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Lägg gärna en fuktig trasa eller handduk under skålen så far den inte omkring när du vispar.
  3. Smaksätt med pressad vitlök, salt och lite cayennepeppar.

 Aioli för den bekväme:

  1. Rör ihop majonnäs och senap. Smaksätt med pressad vitlök och en nypa cayennepeppar.
Dekorera soppan med en persiljekvist och servera med var sin havskräfta, en skål med aioli samt ett gott bröd som du kan rosta i grillpanna om du vill.
Läs hela inlägget »

I dag serverar vi riktig svensk klassisk husmanskost. Vad sägs om kokt rimmad oxbringa med pepparrotsås? Underbart gott om du frågar oss. En rätt som tar lite tid men ta dig den tiden. Du blir rikligt belönad med att kunna få avnjuta en fantastiskt god måltid och dessutom, som de flesta långkok, så sköter det sig själv till största delen.
Kanske något att förgylla helgen med? Ulrika o Fredrik

4 personer:

  • 700-800 g rimmad oxbringa
  • 3 morötter
  • 1 gul lök
  • ¼ rotselleri
  • 3 lagerblad
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 litet knippe färsk timjan
  • Ca 2 liter vatten
  • 3 tsk salt/ liter vatten

 Såsen:

  • 1 dl grädde
  • 2 dl mjölk 
  • 1-2 dl buljong från köttkoket
  • 2 msk mjöl
  • 50 g smör
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 dl riven pepparrot
  • salt och vitpeppar från kvarn

 Tillbehör:

  • 1 knippe morötter
  • 1 msk smör
  • 2 dl buljong från koket
  • salt
  • ev en nypa råsocker 
  • Kokt potatis
  • Persilja
  • Extra riven pepparrot

Gör så här:

  1. Lägg oxbringan i en stor tjockbottnad kastrull och häll på vatten så att det gott och väl täcker köttet. Koka upp och skumma av noga. (Fortsätt skumma av lite då och då under hela koket om det behövs. Buljongen ska vara klar.)
  2. Skala och skär lök och rotsakerna i grova bitar och lägg dem tillsammans med kryddorna i grytan. Var inte rädd för att salta vattnet ordentligt även om köttet är rimmat. Låt småkoka på svag värme i minst 2 timmar eller tills köttet blivit riktigt mört. Prova med att sticka med en gaffel. Köttet ska släppa lätt. Ta upp bringan, låt rinna av och linda in och låt vila i folie.
  3. Skala och koka potatisen i saltat vatten.
  4. Skala morötterna och skär t ex i slantar. Kocka i buljongen från köttkoket i 5-10 minuter, beroende på tjocklek. Får du tag i späda primörmorötter ska dessa endast kokas i ett par minuter, gärna hela med lite av blasten kvar. Slunga morötterna i en klick smör och eventuellt en nypa råsocker (om du har) strax innan servering.
Såsen:
  1. Finriv pepparroten.
  2. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjöl under vispning. Tillsätt sedan grädde, mjölk och buljong från köttkoket. Smaksätt med dijonsenap, salt och peppar. Låt småputtra i några minuter. Tillsätt pepparrot efter tycke och smak. Runda av såsen (montera) med en klick smör strax innan servering.
Skiva köttet i tunna skivor och servera med tillbehören. Dekorera med hackad eller kvistar av persilja.
Servera gärna en skål med extra riven pepparrot.

Njut!
Läs hela inlägget »

Höst och äppeltider så därför serverar vi naturligtvis ett smarrigt och enkelt recept på äppelpaj. Perfekt om du får oväntat besök eller om din tid är allmänt knapp. Den här pajen fixar du lätt på en halvtimma.
I helgen spår vädeprognoser sol och värme (åtmistone här i söder), så ut och njut av vädret. Ulrika o Fredrik

1 paj (för 6-8 personer)
  • 4 normalstora äpplen (Exempel på söta goda äppelsorter: St Olof, Ingrid Marie, Honey Crunch, Rubinstar m fl)
  • 125 g smör 
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker
  • 3/4 tsk bakpulver
Att servera till: vaniljsås och/ eller vaniljglass.
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 220°C.
  2. Smält smöret. Blanda samtliga torra ingredienser.
  3. Häll det smälta smöret över blandningen och rör ihop till en deg. Konsistensen ska vara som en lite lösare kakdeg.
  4. Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor som du sedan lägger i botten på en smörad pajform.
  5. Dela degen i mindre bitar som du sedan plattar till med händerna. Lägg degkakorna ovanpå äpplena.
  6. Baka i ugn, 220 grader i ca 15-20 minuter eller tills pajen fått fin gyllenbrun färg.
Läs hela inlägget »