Här bjuder Gabriella (Vikenpralin på Instagram) oss på sitt recept på ett härligt höstigt marmeladgodis med ljuvlig smak av äppelpaj.
- 500 g äppelpuré (skalade, kokta och mixade äpplen)
- 1 tsk kanel
- 50 g strösocker
- 12 g pektinpulver (köp det här: www.lyckasmedmat.se/sylta-safta/15218-gult-pektin-funcakes.html
- 500 g strösocker
- 110 g glykossirap
- 9 g citronsyra
- 9 g vatten
- Strösocker att vända bitarna i
Gör så här:
- Koka upp äppelpurén och kanelen, tillsätt sedan 50 g strösocker blandat med pektinet och koka i 3 minuter.
- Häll i 500 g strösocker uppdelat i 3 omgångar och rör om mellan varje omgång.
- Tillsätt glukosen. Koka till 107° C och ta därefter bort kastrullen från värmen.
- Blanda citronsyran och vattnet och tillsätt det.
- Rör om och häll ner marmeladen i en fyrkantig form klädd med plastfilm och låt svalna. Låt marmeladens yta torka i minst 1 dygn i kylskåp, vänd sedan marmeladen och upprepa på andra sidan.
- Marmeladen är nu klar att delas i så stora bitar du vill ha, vänd bitarna i strösocker och förvara i tätslutande burk i kylskåp.
Marmeladen bör hålla i minst 4 veckor.
Gabriella började med praliner för ett knappt år sen men att experimentera i köket har hon hållit på med länge. Allra helst ska det vara lite komplicerat och pilligt. Med en bakgrund inom kemi som livsmedelstekniker kastar hon sig gärna över surdegsbakning, vinjäsning, osttillverkning och alla sorters godistillverkning. I flera år jagade hon den perfekta fudgen.
När hon blev introducerad till choklad och pralintillverkning av en likasinnad vän så var det något som sa klick. ”Praliner är för mig det optimala kombinationen av att kunna låta fantasin flöda samtidigt som du måste vara otroligt noggrann. Du kan ta fram smaker och utseenden i det oändliga, men alla komponenter ska hålla en exakt temperatur, chokladen ska vara korrekt tempererad och mängdförhållandena måste vara precis rätt för att pralinerna ska bli vackra, goda och hållbara.”
När intresset växte sig större än vad nära och kära kunde göra av med så startade hon Vikenpralin. Det är idag en hobbyverksamhet där pralinerna säljs hos Cecilias Fromagerie i Viken och genom hennes Instagram-sida @vikenpralin och Facebook-sida med samma namn. Följ henne gärna där för att se hennes vackra - och goda - små konstverk.
I den lilla filmen nedan kan du se hur det går till när Gabriella tillverkar praliner med smak av skånsk äppelkaka. Ja, i något upp-speedat format. I verkligheten ligger det några timmars arbete bakom. På lördag så bjuder Gabriella dig på sitt recept på ljuvligt gott marmeladgodis med smak av äppelpaj. Missa inte!
Om du gillar du ostkaka/ cheesecake så kanske du redan känner till och har smakat baskisk ostkaka/cheesecake. Om inte— gör det! Den här ljuvliga varianten av ostkaka har sitt ursprung från San Sebastian som du hittar i regionen Baskien i norra Spanien. Om du besöker staden så kan vi tipsa om restaurang La Viña som är smått världsberömd för sin ostkaka. Len, krämig och med en nästan lite bränd karamelliserad yta, så avnjuts den där utan krusiduller.
Här är vår variant där vi adderat en touch av citron och där vi dessutom dryftat oss till att servera kakan med färska björnbär.
- 600 g cream cheese, t ex Philadelphia
- 230 g strösocker
- 40 g vetemjöl
- 120 g vispgrädde
- 4 ägg
- 1 krm salt
- Finrivet skal från 1 citron
- 1 msk citronsaft
- Färska björnbär eller andra bär efter säsong och smak.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 185° C varmluft.
- Klä en springform, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper som ska sticka upp på sidorna eftersom kakan kommer resa sig ganska mycket i ugnen.
- Lägg samtliga ingredienser i en bunke och vispa sedan till en slät smet men vispa inte mer än nödvändigt. Sila gärna smeten genom en sil så du får bort eventuella klumpar.
- Häll därefter över smeten i springformen och grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter tills den får en fin brun, nästan karamelliserad yta. Du kan ändra ugnen till grill de sista 3 minuterna.
- Låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan i kyl i minst 2 timmar innan ostkakan avnjuts.
Vad sägs om en festmåltid som du snor ihop på 20 minuter?! Här bjuder Ulrika oss på ett enkelt, snabblagat och garanterat ljuvligt gott recept på gösfilé som penslas med dijonsenap, paneras och steks frasigt gyllenbruna i smör. Fisken får sedan puttra klart i grädde som smaksätts med massor av dill. Ojojoj! Smaklig spis!
4 personer:
- 600 g gösfilé ( 4 st á ca 150 g)
- 2–3 msk dijonsenap
- 1 dl ströbröd
- 50 g smör
- Salt och vitpeppar
- 5 dl vispgrädde
- 1 rejält knippe dill
Att servera till:
- Kokt potatis el pressad potatis
- Sockerärter el haricots vertes om du vill
Gör så här:
- Pensla insidan av gösfiléerna med senap och vik ihop. Panera stekytorna i ströbröd. Stek dem gyllenbruna i rikligt med smör på låg värme, salta och peppra.
- Tillsätt grädden i stekpannan men undvik att slå den över den frasigt stekta fisken. Låt koka ihop i ca 5 minuter.
- Tillsätt rikligt med dill och låt småputtra i ytterligare några minuter.
Servera med kokta små delikatesspotatisar eller kokt pressad potatis.
En enkel men fantastiskt god dessert där vi faktiskt till stora delar plankat receptet från den duktiga kocken och matkreatören Louise Johansson (#tastebylouise på Insta). Tack! Tänk bara på att ha samtliga ingredienser iordning framför dig när du ska servera för det måste gå lite undan. Resultatet: Frisk, söt, crunchig och alldeles, alldeles underbar!
4 personer:
- ½ l hallonsorbet
- 1 ½ dl vispgrädde
- 14 maränger
- 2 dl färska hallon
- 4 st rån (På bilden Papadopoulos "Caprice". Supergoda!
- Rör hallonsorbet mjuk tillsammans med 1 ½ dl dl hallon (spar ½ dl till dekoration) och vänd därefter i den lättvispade grädden och 10 krossade maränger. Obs! Blandningen ska vara marmorerad så rör inte om för mycket.
- Lägg upp i portionsskålar eller coupeglas. Toppa med några hallon, en hel maräng och ett rån. Serveras och avnjutes därefter omedelbart!
Kanske tillhör du den lyckliga skaran som kan fiska och koka dina egna kräftor. Vi fick nöja oss med köpta men bemödade oss med att koka egen lag som kräftorna fick ligga och dra i ett dygn i kylen. De blir så mycket godare så den lilla ansträngningen är det absolut värt. Till våra kräftor severade vi en härlig kantarellpaj med lagrad ost och soltorkade tomater. Ett par kalla såser, ett gott bröd och några goda ostar hör väl också till. Recept på både det ena och det fjärde hittar du nedan. Njut & sörpla på!
4 personer:
- 2 kg el ca 40 st insjökräftor
- 5 l vatten
- 1,6 dl salt
- 0,6 dl strösocker
- 1 öl 33 cl
- 8 rejäla dillkronor
- 1 pkt färdig pajdeg
- 150 g smör
- 3 ½ dl smör
- ½ tsk salt
- 2 msk vatten
- 500 g kantareller
- 2 schalottenlökar, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 1 dl strimlade soltorkade tomater
- 1 rejäl knippe persilja
- Salt och svartpeppar från kvarn
- Smör att steka i
- 3 ägg
- 1 dl grädde
- 1 dl crème fraiche
- 1 dl mjölk 3%
- ½ msk dijonsenap
- 1 krm cayennepeppar
- ½ tsk salt
- 150 g vällagrad riven ost, (typ Präst-, Cheddar- el Västerbottensost)
- 2 dl rapsolja
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- 1 ägg
- 1 vitlöksklyfta
- 1 krm salt
- Svartpeppar
- 2 avokado
- 2 dl crème fraiche
- ½ msk dijonsenap
- 1 liten vitlöksklyfta
- 1 krm cayennepeppar
- 2 msk citronsaft
- Salt
Gör så här:
Lagen :
- Öppna kräftförpackningar och sila bort lagen.
- Låt den nya lagen få ett uppkok och dra sedan åt sidan att svalna. Häll den kalla lagen över de färdigkokta kräftorna och ställ i kyl att dra i ett dygn.
Kantarellpajen:
- Egen pajdeg: Nyp ihop smör, mjöl och salt till en grynig massa för hand eller i en matberedare. Tillsätt lite kallt vatten tills degen går ihop.
- Tryck ut degen i en pajform ca 28 cm i diameter. Nagga botten och ställ kallt ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200°C. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter mitt i ugnen. Låt svalna.
- Rensa och skölj svampen. Lägg sedan att rinna av på hushållspapper.
- Finhacka schalottenlök och vitlök. Hacka persiljan.
- Dela stora svampar och torrstek dem först i het panna så vätska dunstar tillsätt därefter smör och fortsätt stek kantarellerna. Salta och peppra. Efter några minuter tillsätter du schalotten- och vitlök. Låt fräsa i någon minut innan det är dags att lägga i soltorkade tomater och persilja. Stek i några minuter till och smaka av med eventuellt mer salt och peppar. Dra bort från plattan och låt svalna.
- Vispa ihop ägg, grädde, creme fraiche, mjölk, senap, ost och kryddor. Tillsätt svampröran och fyll pajskalet.
- Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter eller tills fyllningen stannat och pajen fått fin färg.
Kalla såser:
Aioli:
- Blanda samtliga ingredienser i en högsmal bunke/behållare. Max 8 cm i diameter (brukar ingå i stavmixer-kit). Kör med stavmixer i botten av bunken och lyft sakta uppåt. Kör tills du fått en slät fin majonnäs. Smaka av och till sätt eventuellt mer peppar, salt och vinäger om du tycker det behövs.
Avocadosås:
- Dela och gröp ur avokadon. Dela grovt och lägg i en bunke.
- Blanda i samtliga övriga ingredienser i bunken och mixa till en slät sås. Smaka av och tillsätt mer kryddor och citronsaft om det behövs.
Här kommer ett recept på en jädrans så god wokrätt med tunt skivad entrecôte, grönsaker, en asiatisk sås och inte minst färska risnudlar som för oss är en ny och en riktigt angenäm bekantskap. Konsistensen på nudlarna lyfter helt klart den här rätten en dimension. Dock måste du nog besöka en asiatisk matbutik för få tag i dessa men vi lovar att det är det väl värt. En annan ingrediens som kanske också är en ny för många, är Shaoxing risvin. Används ofta som smaksättare i det kinesiska köket och finns att köpa på Systemet. Kan nog ersättas med risvinäger.
Längre ner i inlägget kan du se en liten film om hur det gick till när vi lagade den här delikata rätten. Prova! En höjdare tycker vi!
6 personer:
- Ca 900 g färska risnudlar, 1 cm breda Finns i asiatisk butik)
- 600 g entrecote hel i bit, sedan delad och tunt skivad
- 3 stora ägg
- 2 gula lökar i tjocka skivor
- 2 st Pak Choi, strimlas
- 1 bunt salladslök, i ca 5 cm bitar
- 4-5 vitlöksklyftor, grovhackade
- 1 näve jordnötter, hackade
- Matlagningsolja
Marinad:
- 2 msk ostronsås
- 1 ½ msk sojasås
- ½ msk kalvfond
- 2 tsk majsstärkelse
- 1 tsk vitpeppar
- 1 krm bikarbonat
Sås:
- 2 msk mörk sojasås
- 2 msk ostronsås
- 2 msk shaoxingvin eller risvinäger (Finns på Systemet Nr 80499)
- 1 msk sojasås
- 1 msk socker
- ½ msk kalvfond
- ½ msk sesamolja
- 1 tsk maizena
Gör så här:
- Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden.
- Skär köttet i ca 3 cm tjocka skivor, skär därefter tunt från kortsidan/"fel" håll.
- Lägg köttstrimlorna i en bunke och häll över marinaden och blanda. Ställ i kyl att marinera i 30 minuter. Bikarbonatet bidrar till att möra köttet.
- Blanda samtliga ingredienser till såsen.
- Strimla Pak Choi och gul lök. Finhacka vitlöken.
- Skär salladslöken i 5 cm långa bitar.
- Hacka jordnötterna.
- Hetta upp en wokpanna eller stekbord med rikligt med olja.
- Fräs köttet på hög värme några minuter tills det fått fin färg. Lägg åt sidan.
- Stek lök och vitlök någon minut och tillsätt därefter nudlarna. Rör om och fräs ytterligare några minuter.
- Knäck i 3 stora ägg och blanda med lök och nudlar. Tillsätt pak choi och salladslök. Blanda i köttet. Rör om och häll på såsen. Rör om.
- Tillsätt till sist de hackade jordnötterna.
- Servera i skålar och njut. En kall bärs smakar förträffligt till.
Inspiration till den här ljuvligt läskande sommardesserten fick Ulrika vid ett besök i den spanska staden Nerja där hon blev serverad något liknande på en av stadens mest välrenomerade restauranger. Precis när de skullle sätta skeden i desserten hördes skrik och skratt från köket. Ut rusar kocken och ursäktar sig förläget då hon glömt lägga på äggviteskummet. Helt klart är det detta fluffiga skum som ger den här efterrätten det där lilla extra. Så vi förstår hennes panik. I Danmark så toppas ofta glasstruten med ett liknande skum som kallas "guf". Vi döper därför vårt skum till Fluffguff. Det här måste ni bara testa i sommar!
4 personer:
Sorbet:
- 2 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 2 dl färskpressad citron
- Rivet skal (cest) från 1 citron
- 2 msk mascarpone
Fluffguff:
- 2 äggvitor
- 1 ½ dl strösocker
Dekor:
- Färska hallon
- Rivet citronskal (cest)
Gör så här:
Sorbet:
- Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt sjuda 3-4 minuter till en lite simmig sockerlag. Låt svalna.
- Tillsätt citronjuicen, finrivet citronskal och mascarpone. Rör till en slät smet.
- Häll smeten i en form och ställ i frysen i minst 3 timmar. Rör om i sorbeten med en gaffel ungefär 1 gång per timme. Detta för att undvika iskristaller.
Äggviteskum/ Fluffguff:
- Vispa äggvitorna hårt och häll sakta i sockret. Fortsätt vispa tills du får en tjockt skum.
Servering:
- Kyl gärna fat eller skålar som du ska servera i. Speciellt om det är en varm sommardag.
- Skopa upp sorbeten och klicka på "guffet" Dekorera med hallon och rivet citronskal.
- Servera och avnjut direkt.
Den här enkla och fräscha salladen smakar förträffligt som en lätt sommarlunch eller som tillbehör till en grillad köttbit. Ett tips: den frasigt ungsrostade och tunt hyvlade halloumin funkar fantastiskt som drinktilltugg. Njut av sommaren!
- 1 dl mörk balsamvinäger
- Saften från 1 ½ citron
- 1 dl mandlar
- Ca 30 körsbär
- 2 påsar babyspenat á 65 g
- Ca 100 g halloumi
- Svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200° C.
- Hyvla halloumi med osthyvel i tunna skivor och placera på plåt med bakplåtspapper. Rosta i ca 10 minuter eller tills osten fått fin färg. Håll koll! Lägg osten att svalna på galler.
- Häll balsamvinäger och citronsaft i en kastrull och låt sjuda i ca 6-8 minuter tills vätskan tjocknar lite. Ta av från plattan och låt svalna. Glacen kommer tjockna ytterligare när den svalnat.
- Grovhacka mandlar och rosta dem i en het, torr panna. Låt svalna.
- Dela körsbären på hälften och kärna ur. Låt eventuellt rinna av lite på hushållspapper.
- Fördela spenaten på ett fat och ringla över ungefär hälften av glacen. Placera körsbär och halloumichipsen ovanpå och strö på mandeln.
- Ringla över resterande glace och dra slutligen några varv med svartpepparkvarnen över härligheten.
Mer somriga smaker än så här blir det inte. En enkel och alldeles underbar dessert som du bara måste prova och njuta av! Hälsar Ulrika, Fredrik och Per
4 personer:
- 1 l jordgubbar
- 1 dl flädersaft
- Saften från 1 lime (+ finrivet skal (zest))
Råkrämen:
- 2,5 dl vispgrädde
- 3 äggulor
- 0,75 dl strösocker
- 1 vaniljstång
Smörrostat crunch:
- 50 g smör
- 1 dl havregryn
- 0,75 dl vetemjö
- 3 msk solrosfrön
- 3 msk råsocker
- ½ tsk salt
Gör så här:
- Ansa och skiva jordgubbarna. Lägg i en bunke.
- Blanda flädersaften med limejuicen och slå marinaden över jordgubbsskivorna. Låt marinera i kyl ca 30 minuter.
Crunchet:
- Sätt ugnen på 200°C.
- Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Bryn smöret och rör därefter ner i crunchet.
- Bred ut på plåt med bakplåtspapper och grädda i 10-15 minuter. Håll lite koll så det inte blir bränt.
Crunchet kan du göra ett par dagar innan om du vill. Förvara torrt.
Råkrämen:
- Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Vispa äggulor, socker och vaniljfrö till pösig/fluffig konsistens.
- Vispa grädden tjock och vänd ner i äggvispet. Låt stå i kyl minst 1 timme.
Servering:
- Placera jordgubbarna vackert på tallrikar och ringla lite av marinaden över. Klicka på råkräm och strö på crunchsmulor. Toppa med limezest.
- Servera gärna med extra crunch och råkräm i skålar bredvid. Njut!
Vi är så glada att ha med Ulrika i teamet igen. Ulrika som var med och startade upp "På tallriken" i januari 2019, kommer att tillföra massor av glädje och inspiration till bloggen med både sin passion för och kunskap om mat. Välkommen tillbaka Ulrika!
Nu är det grilltider!
Vi har som säkert många andra nu dragit av grillskyddet och laddat med kol eller gas. Vi fick en fråga om recepthjälp av vasafiskerian.se och detta recept är ett test vi genomför med dem nu. Hoppas ni också gillar detta!
4 personer:
- 600g filead vit fisk (i 150 g portionsbitar), t ex kolja, kummel eller torsk.
- 25g smör
- Salt
- Nymald vitpeppar
Hollandaise på grillat smör:
- 2 illrött rykande varma kolbitar
- 200g smör, normalsaltat
- 3 äggulor
- 4 msk vatten
- 1 msk vitvinsvinäger eller torrt vitt vin
- 5 hela vitpepparkorn
- ½ -1 krm cayennepeppar
- Ev lite citronsaft
Tillbehör:
- Kokt färskpotatis, 3-4 per person
- 1 knippe grön sparris
- 50 g grovhackade rostade hasselnötter
- Hasselnötsolja
Gör så här:
Fisken:
- Tänd grillen och justera värmen till 150–175°C.
- Skär fiskfilén i portionsbitar och fördela dem på lagom stora alufoliebitar. Vik upp kanterna på folien så att ingen vätska rinner ut men att uppsidan inte täcker fisken.
- Baka av så fisken fiskens innertemperatur är 48°C (ca 6–8 min beroende på tjocklek och grilltemp).
- Ta fisken från grillen, täck med alufolie och låt vila fem min. Fisken kommer att gå upp till 50°.
Grillat smör:
- Smält smör i en kastrull.
- Lägg två ordentligt röda kolbitar i smöret och sätt på ett lock. Behåll kolet i smöret ca 30 sek. Ta ur kolbitarna och sila bort aska.
Hollandaise:
- Häll vatten, vinäger och malda pepparkorn i en kastrull. Koka lugnt till 1/3 av vätskan återstår.
- Sila av och häll tillbaka vätskan i kastrullen. Sätt kastrullen i ett varmt vattenbad.
- Tillsätt äggulorna under kraftig vispning tills såsen tjocknar något och blir fluffig. Tillsätt därefter det smälta grillade smöret, först droppvis sedan i en fin stråle under kraftig vispning. Tillsätt en knivsudd cayennepeppar. Smaka av och addera eventuellt lite citronsaft om du önskar mer syra.
- Servera helst genast, men om du måste vänta så låt såsen stå kvar i vattenbadet. Rör om då och då.
Tillbehör:
- Skrubba potatisen och koka i väl saltat vatten.
- Lägg sparrisen på grillen några minuter.
- Skär sparrisen i 2-3cm långa bitar, halvera eller kvarta potatisen och blanda med lite smör till en varm/ljummen sallad.
Vi avslutar årets påsktema med något riktigt sött & gött. Den här oemotståndliga tårtan blev vi bjudna på när vi var på fest hos goda vänner. Det visade sig att det var värdinnas mor Eva som stod för receptet. I deras familj har tårtan alltid hetat "Gultårta". Självklart döper vi denna ljuvliga tårta till "Mormor Evas Gultårta". En botten av maräng och mandel som toppas med en len smörkräm och rostade mandelspån. Jösses! Gultårtan kan med fördel göras en dag innan den ska serveras. Förvara i kyl.
Till sist ett varningens finger!: Gultårtan är starkt beroendeframkallande!
Glad påsk! önskar Fredrik o Per
Till 1 tårta:
Marängbotten:
- 4 äggvitor
- 1 ¼ dl strösocker
- 125 mandel skållad o skalad
Kräm:
- 4 äggulor
- ¾ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl grädde
- 125 g smör
- Rostade mandelspån
Gör så här:
Marängbotten:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Lägg bakplåtspapper på plåt och rita en cirkel stor som en springform, 24 cm i diameter. Smöra gärna pappret så bottnen lossnar lätt efter gräddning.
- Skålla och skala mandeln.
- Kör mandeln i mixer eller mal i mandelkvarn om du har.
- Vispa äggvitor till hårt fast skum. (Ska inte rinna ut om du vänder på bunken).
- Blanda noggrant socker med den malda/mixade mandeln som du sedan vänder ner i äggviteskummet.
- Klicka och bred ut smeten i den utritade cirkeln.
- Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Marängen ska få färg.
- Lägg försiktigt över marängbotten på serveringsfatet med ovansidan nedåt. Dra av bakplåtspappret. Med nedåtsidan upp så får du en slät yta när du ska bre på krämen.
Krämen:
- Tillsätt äggulor, vispgrädde och socker i en tjockbottnad kastrull och ställ att sjuda under omrörning på svag värme till en tjock kräm. Det tar sin lilla tid men det är bara att röra på. (Konsistensen på krämen ska var som typ en tjock bearnaise i brist på bättre referens). Så snartt krämen tjocknat, ta av från värmen och låt svalna något.
- Tärna smöret.
- När krämen är ljummen (den får inte vara för varm för då smälter smöret för snabbt) så klickar du i det tärnade smöret i omgångar under ständig omrörning tills du får en fin slät kräm.
- Bred på krämen på marängbotten.
- Rosta mandelspån i torr stekpanna som du garnerar tårtan med.
Klart!
Idag serverar vi en pepparrotsill på påskbuffén som du snabbt och enkelt snor ihop. Kanske inte något revolutionerande recept men likväl förbaskat god. Med hettan från pepparroten i kombo med det syrliga äpplet, dillen, en skvätt citronsaft och lite honung så gissar vi att den här sillen blir mångas favorit. På bilden serverad med inlagda gulbetor vilket i ärlighetens namn nog passat bättre utan eller med kokta betor istället. Men det blev ganska snyggt på bild, eller hur? Hälsar Fredrik o Per
Till 1 glasburk á 0,5 l med tättslutande lock:
- 1 pkt 5-minutersill á 420 g
- 2 dl crème fraiche
- 1 dl majonnäs
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk flytande honung
- 2 msk citronsaft
- 4-5 msk finriven pepparrot
- 1/2 eller en mindre rödlök
- 1 äpple (Vi använde Ingrid Marie)
- 1 knippe dill
- Vitpeppar
Gör så här:
- Diska glasburken noga.
- Låt sillen rinna av och skär i lagom bitar.
- Finriv pepparroten.
- Finhacka rödlök och dill. Skala, kärna ur och fintärna äpplet.
- Blanda crème fraiche, majonnäs, dijonsenap, citronsaft och lite honung i en bunke.
- Rör ner pepparrot, lök, dill och äpple.
- Smaka av med lite vitpeppar.
- Lägg över i glasburken, på med locket och ställ i kyl. Klart!
Håller sig i drygt en vecka i kyl.
Det enkla är ofta det godaste. Här är en macka på danskt rågbröd som stekts frasigt i smör, en rejäl skiva Västerbottensost, matjessill och en len, ljuvlig äggröra och till sist strösslad gräslök på toppen. Alltså, varför krångla till det?! En kall bärs till det och livet leker!
4 personer:
- 4 skivor rågbröd
- 2 msk smör att steka brödet i
- 2 hela filéer matjessill
- 1 knippe gräslök
- 4 ganska rejäla skivor Västerbottensost
Äggröran:
- 4 stora ägg
- 0,75 dl vispgrädde
- 75 g smör
- Knappt 1 tsk salt ( både sillen och osten är ju ganska salt)
- Vitpeppar
Gör så här:
Äggröran:
- Knäck äggen i en bunke, tillsätt grädden och rör ihop. Smält hälften av smöret och låt svalna något innan du tillsätter det i äggröran.
- Häll över äggröran i stekpanna på svag värme och rör varsamt runt med en slickepott tills äggblandningen börjar bli lite krämig.
- Vänd då ner resten av smöret i klickar och rör varsamt runt igen tills röran sätter sig men fortfarnde har en härlig, lite krämig konsistens. Smaka av med lite salt och vitpeppar.
- Låt sillen rinna av och skär i bitar.
- Stek brödskivorna i rikligt med smör tills de får en frasig yta.
- Skär osten i 2-3 mm tjocka skivor.
- Montera mackorna med ost, sill, äggröra och finhackad gräslök.