på tallriken idag:

på rankinglistan idag:

matbloggar.nu

Den här festliga och ljuvligt smarriga desserten tillägnar vi speciellt Ulrikas granne Anna och alla andra som är helt sålda på allt som heter choklad.
En perfekt liten chokladbomb att kröna en härlig middag med. Då den är både en smula mäktig och söt så rekommenderar vi att den serveras i små portioner och gärna i kombination med lite färska bär. Kanske även en promenad eller joggingtur krävs efter förtäring.

4-6 portioner:

Kolakräm:

  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 1⁄2 dl vispgrädde
  • 2 tsk kakao
Mjölkchokladmousse:
  • 150 g mjölkchoklad
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk florsocker
  • 2 äggulor
Dekoration och att servera till: Riven mörk choklad och färska bär, t ex hallon.

Gör så här:

Kolakrämen:

  1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och koka upp försiktigt. Låt små koka i 10 -15 minuter. Rör om krämen med jämna mellanrum, låt därefter svalna.
  2. Häll upp i mindre portionsglas. Låt stå i kylen ca 2 timmar.
Chokladmoussen:
  1. Smält chokladen över vattenbad, låt svalna.
  2. Vispa grädden och rör ner florsockret, vänd ner äggulorna och sist chokladen. Ställ i kylen ca 1 timma och låt tjockna.
  3. Spritsa eller fördela moussen ovanpå kolan och pudra med  riven mörk choklad.
  4. Servera alternativt dekorera gärna med färska hallon eller andra bär efter tillgång och smak. 
Läs hela inlägget »

Unna dig denna lyxiga och magiskt läckra anrättning med kontrasterande smaker och texturer. Kombinationen av den lena och milda torsken, hettan av den knaperstekta chorizon, friskheten av granatäppelkompotten och den nötiga smaken av det brynta smöret – WOW! Till detta servarar vi ett härligt potatisstomp.
Att tänka på är att torsken rimmas i väl saltat vatten innan tillagning så att köttet blir fast och att du har koll på temperaturen när du tillagar fisken. Använd gärna termometer. Fisken ska ha en innertemperatur på mellan 40-44°C.
Med tanke på den ganska lyxiga rätten så välj även en chorizo av god kvalité. Vårt val var självklart; Per i Vikens "Chorizo Tapas". Smaklig spis! // Ulrika o Fredrik

4 personer:

  • 800 g torskrygg med skinn
  • 1 dl salt  
  • 1 liter vatten 
  • 1 msk smör + 1 msk rapsolja att steka i
  • 100 g smör att bryna
  • 200 g chorizokorvar 
  • 1 knippe bladpersilja
  • 1/2 knippe hackad gräslök 
  • 1 granatäpple 
  • 10 cm finhackad gurka 
  • 1/2 citron rivet skal + saften


Potatisstomp: 

  • 800 g potatis 
  • 1 ½ dl grädde 
  • 1 ½ dl creme fraich 
  • 3 msk smör
  • rivet skal från 1/2 citron 
  • salt och vitpeppar
  • 1/2 knippe hackad gräslök

Gör så här: 

  1. Rör ut saltet i sjudande vatten och kyl sedan ner. 
  2. Skär torsken i 4 portionsbitar, lägg bitarna i lagen och låt den dra i ca 30 minuter. Ta upp och torka av fisken med hushållspapper. 
  3. Sätt ugnen på 140° C 
  4. Stek torsken med skinnsidan neråt i smör och olja i en riktigt het stekpanna tills skinnet är knaprigt och brunt, ca 3 minuter. 
  5. Lägg fiskbitarna i en smord ugnsfast form med skinnsidan neråt och tillaga i ugn tills fisken är färdig, ca 15 minuter. Har du termometer: 40 – 44° C i innertemperatur. Salta inte!
  6. Stek de skivade chorizokorvarna frasiga i fettet från fisken.  
  7. Gröp ur granatäppelkärnorna och blanda med hackad persilja och gräslök, rivet citronskal och fintärnad gurka.
  8. Bryn smöret i kastrull på ganska hög värme under omrörning. När smöret får en brun ton och en nötig doft tag genast av kastrullen från plattan.
  9. Servera genast på tallrikar och ringla det brunta smöret över anrättningarna.

Potatisstomp (börja med detta)

  1. Skala potatisen (ev dela på mitten om de är stora)  och koka mjuka. (ca 20-25 min)
  2. Stompa eller mosa potatisen och rör i grädden, smöret och crème fraichen tills du får en lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar. 
  3. Strö över hackad gräslök vid servering.
Läs hela inlägget »

Denna underbart goda italienska gratäng med aubergine, tomater och ost är enkel att laga till. Servera gärna med en fräsch sallad och ett gott bröd med lite olivolja, eller om du så vill, tillsammans med grillat kött.
Jag har ett härligt minne från när jag för några år sedan blev serverad denna rätt på en liten mysig familjeägd restaurang i staden Salò som du finner vid Gardasjöns västra kust. Prego! // Ulrika

Gratäng för 4 personer:

  • 3 medelstora auberginer
  • Salt
  • 2dl riven parmesanost
  • 2 pkt (2 x 125 g) mozzarella
  • Olivolja till stekning

Tomatsås:

  • 1 burk krossade tomater
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • Några blad färsk basilika eller 1 tsk torkad
  • 3 msk olivolja
  • 1 krm socker (inget måste)
  • Ca 1 tsk salt 
Tips på att servera till:
  • Gott bröd med lite olivolja och flingsalt
  • Sallad
  • Grillat kött
Gör så här:
  1. Skär auberginerna i 0,5 cm skivor på längden, lägg ut på skärbräda i ca 30 minuter
  2. Strö över lite salt som drar åt sig vätskan från auberginerna. Torka av med hushållspapper.
  3. Lägg ut skivorna på en plåt med bakplåtspapper och torka i ugnen på 150°C  i ca 20 minuter, vänd efter ca halva tiden.
  4. Hacka lök och vitlök, fräs i olivolja tills löken blir glansig. Häll på tomaterna och övriga ingredienser och låt puttra på svag värme i ca 30- 40 minuter utan lock. Smaka av med salt och eventuellt en nypa socker. Såsen får gärna va lite fast i konsistensen.
  5. Lägg ut auberginskivorna i en form, klicka ut tomatröran och strö över mozzarellan, lägg ännu ett nytt lager (som en lasagne).
  6. Toppa med riven parmesanen.
  7. Gratinera ca 15-20 minuter i 225 grader till gratängen fått fin färg.
Läs hela inlägget »

Lite reklam skadar inte så här i början av vår bloggkarriär. Vi blev därfär glada när den lokala tidningen Hallå ville göra ett litet reportage om oss och vår blogg. Läs artikeln här!

Läs hela inlägget »

Jag hade förmånen att ha en mamma som älskade att laga mat och baka. Bland annat så fick jag, mina bröder och våra kompisar ofta kalasa på dessa fantastiskt goda bullar efter skolans slut. Minns även hur kul det var när jag fick vara med och ringla på glasyren. Degen/ bullarna ska kalljäsa, d v s du behöver inte lösa upp jästen i varm mjölk. Hoppas ni njuter lika mycket som jag av min mamma Stinas små ”wienerbröd ”. // Ulrika
PS: Kolla gärna in vår bullfilm längre ner i inlägget. 

Ca 30 bullar:
Deg:


  • 50 g jäst

  • 200 g smör (ej smält) 
  • 2 1⁄2 dl mjölk

  • 2 msk socker
  • 600 g mjöl (10 dl)

Fyllning:

  • 100g rumsvarmt smör 
  • 1 dl socker

  • 1 tsk vaniljsocker 

Glasyr:


  • 2 dl florsocker

  • 1,5 - 2 msk vatten 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader 
  2. Låt jästen smälta i sockret, klicka ner smöret, bland i mjölet och häll på den kalla mjölken.

  3. Rör/ knåda  degen tills den blir en slät.

  4. Kavla ut degen till 3-4 mm tjocklek. 
  5. Skär ut fyrkanter i 8 x 8 cm eller hur stora bullar du vill ha. 
  6. Rör ihop fyllningen och klicka ut den i mitten av rutan, nyp ihop varje hörn och tryck till.

  7. Lägg bullarna i en pappersbullformar så håller de ihop bättre. 
Låt jäsa under bakduk i 2 timmar.
  8. Pensla med ägg och grädda nederst i ugnen, 225°C i ca 10 minuter. 
  9. När bullarna svalnat blandas glasyren ihop och ringlas över. 
Läs hela inlägget »
Etiketter: bullar baka

Denna rätt kan jag varmt rekommendera. Faktum är att du snabbt slänger ihop den efter en dag på jobbet eller skolan, dessutom kommer du under 50-lappen. När vår ena dotter pluggade levde hon på denna ihopkomponerade soppa under vissa studieperioder när det var lite knapert i börsen. Själv har jag en kall vinterkväll bjudit på detta, lite extra festligt med hummusen. Självklart funkar morotssoppan utan rödbetshummus och blir då ännu billigare. Men jag rekommenderar verkligen rödbetshummusen till. Bred ett tjockt lager på en rostad brödskiva. Mums, det smälter i munnen till den varma goda soppan. //Ulrika

Morotssoppa 4 personer:

  • 2 msk smör
  • 1 gul lök
  • 8 morötter rivna
  • 1 msk riven ingefära
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk dragon torkad eller färsk
  • 8 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl crèmefraiche
  • 2 msk vetemjöl
  • Ev. en skvätt vitt vin
  • salt och vitpeppar
Rödbetshummus:
  • 2 kokta rödbetor (normalstora)
  • 1 pkt (400g) kikärtor  
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk tahini*
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 msk citronsaft
  • salt och vitpeppar
*Tahini är en pasta gjord av krossade sesamfrön.

Gör så här:

Morotssoppan:

  1. Hacka lök, vitlök och dragon. Riv morötterna och ingefära. 
  2. Smält smör i en relativt stor gryta och häll i allt hackat och rivet. Låt fräsa på svag värme i någon minut. Lägg i buljongtärningarna och strö över mjölet.
  3. Rör om och häll på vattnet. Låt koka under lock i ca 20 minuter.
  4. Ta av kastrullen från plattan och kör med stavmixer till en slät soppa, lägg i crèmefraiche och kör några extra varv med mixern. Smaka av med salt och peppar.
Om du vill kan du droppa lite olivolja över soppan vid servering.
Rödbetshummus:
  1. Skala och koka rödbetorna
  2. Mixa allt i en matberedare till en slät smet!
  3. Skiva och rosta baguette eller annat gott bröd och bred på rejält med hummus.
Läs hela inlägget »

Så här i sportlovstider tycker vi att man gott kan unna sig en semla eller två. Kanske efter en fartfylld dag i pulka- eller skidbacken. Extra bra smakar semlorna som du bakat själv, eller hur. Enligt osäkra källor stoppar vi svenskar i oss runt 40 miljoner semlor varje år, varav 5 miljoner under fettisdagen som i år infaller den 5 mars. Puh, men visst är det gott! 
Semla, fastlagsbulle, fettisdagbulle eller hetvägg – kärt barn har många namn. Benämningen varierar beroende på historia, var i landet du bor och hur den serveras. Nuförtiden finns alla möjliga varianter och smaksättningar.
Vårt recept är klassikt men där hemligheten och det fina är hjorthornssaltet och kesellan som gör bullarna extra fluffiga och goda. Receptet ger drygt 20 bullar. Frys in, ta fram och fixa till semlor vart efter som semmelabstinensen drabbar dig. 

20-25 bullar:

  • 50g jäst
  • 75 g smör
  • 4 dl mjölk
  • 1 burk kesella (2,5dl)
  • 1 dl socker
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • ca 13 dl vetemjöl + 1 dl till utbakningen
  • 1 uppvispat ägg till pensling
Fyllning:
  • Lite av inkråmet från bullarna
  • Mandelmassa
  • En skvätt grädde
  • Vispad grädde (ev. smaksatt med några nypor socker och vaniljsocker).
Samt florsocker till pudring av locken.

 

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull , blanda i mjölken och värm till 37 grader.
  2. Rör ut jästen med lite av degspadet, tillsätt resten av spadet, salt, socker, kesella, och kardemumman.
  3. Häll i mjölet utrört med hjorthornssaltet.
  4. Arbeta i maskin ca 5 minuter eller för hand 7-8 minuter, låt därefter jäsa i 50 minuter.
  5. Baka ut ca 25 bullar beroende på vilken storlek man vill ha. Låt jäsa under bakduk i omkring 25-30 minuter.
  6. Pensla med ägg och grädda i ca 10 minuter i 225°C.
  7. Låt svalna.
  8. Skär av topparna/locken och gröp ur lite av nederdelens inkråm.
  9. Blanda lite av brödsmulet med mandelmassa och en skvätt grädde. Tryck ner massan i bullarna.
  10. Vispa grädden som du klickar eller spritsar på. Jag brukar ta några nypor vaniljsocker och strösocker i grädden, så blir det extra gott.
  11. På med locken som pudras med florsocker.
Läs hela inlägget »

Bjud en kär vän på "het kärlek" på Alla hjärtans dag! Kanske har du under någon skidsemester i Alperna kalasat på denna klassiska tysk-/ österrikiska glassdessert, serverad i coupe-glas med varm hallonsylt och grädde? Enkel men förföriskt god! Här är På tallrikens variant av Heiße Liebe, serverad i spröda knäckflarnskålar som vi tycker lyfter desserten till en ännu högre kärleksdimension.
Alla hjärtans dag som vi firar idag är ju en import av amerikanarnas Valentien´s Day men har sitt egentliga ursprung från katolska kyrkan, många hundratals år tillbaka. Men det är en annan historia som du kan läsa om på Wikipedia.
Puss, kram & Happy Valentine´s Day!

4 personer:

Flarnskålar:

  • 50g smör
  • 50g farinsocker
  • 50g ljus sirap
  • 30g vetemjöl
Fyllning:
  • Vaniljglass av god kvalité
  • 1 pkt frysta hallon
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl vispad grädde
  • Ev. citronmeliss som dekoration

Gör så här:

Flarnskålar:

  1. Blanda alla ingredienser utom mjölet, i en kastrull. 
  2. Värm försiktigt, helst ej koka. 
  3. Dra av kastrullen och rör i mjölet hastigt.
  4. Klicka ut fyra stycken rundlar av smeten på en plåt med bakplåtspapper. 
  5. Grädda i ugn 7-8 minuter, 175°C. 
  6. Ta ut plåten, låt svalna något.
  7. Ta upp flarnen och forma till skålar över 4 dricksglas, låt sedan svalna.

Det går utmärkt att frysa in flarnskålarna.

Heiße Liebe:

  1. Varva vaniljglass med den varma hallonsylten.
  2. Toppa med en klick vispgrädde och halllonsylt.
  3. Dekorera med en kvist citronmeliss och servera genast.

Vill du göra de fina hjärtanen  av hallonsås så sila av lite hallonsaft som du reder med lite potatismjöl. Klicka ut tre prickar hallonsylt på tallriken och dra hastigt igenom med spetsen av en sked. Voila! (Se videofilm)

Läs hela inlägget »

Här serverar vi ett enkelt recept på en mycket god paj med spenat, lök och Västerbottensost som huvudrollsinnehavare men där även den lilla touchen av muscotnöt hjälper till att förhöja smakupplevelsen. God att käka som den är eller med en fräsch enkel sallad och en klick crème fraiche. Passar även utmärkt att serveras med t ex lite kallrökt lax eller varför inte med någon god kallskuren skinka.

Pajdeg:

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 50 g smör
  • 2 hackade gula lökar
  • 225 g färsk eller fryst spenat
  • 3 ägg
  • 1 1/2 dl grädde
  • 1 msk dijonsenap
  • 100 g riven Västerbottensost
  • 1 tsk salt och vitpeppar från kvarn
  • 1 krm riven muskotnöt

Gör så här:
Degen:

  • Blanda alla ingredienser i en matberedare eller förhand, tillsätt sist vattnet och knåda ihop till en slät deg. Låt vila i kylskåp, minst 30 minuter.
  • Förgrädda pajskalet i 10 minuter i 175° C.

Fyllningen:

  1. Hacka löken och bryn i stekpannan några minuter. Tillsätt den färska spenaten. Grovhacka spenaten innan om det är stora blad. Använder du fryst spenat behöver den inte förstekas men däremot kramas ur innan den blandas ner i fyllningen.
  2. Riv osten om du inte köpt färdigriven. Samma gäller muskotnöten.
  3. Rör ihop ägg, grädde, spenap och kryddorna. Tillsätt löken och spenaten. Blanda i osten och fyll pajskalet.
  4. Klicka till sist på 50 gram smör fördelat över pajen.
  5. Grädda pajen i ca 30 minuter i 175-200 grader tills den fått fin färg.
Läs hela inlägget »

Tillhör du skaran som tycker det är krångligt och bökigt att baka? Då måste du prova det här receptet! Enklare än så här blir det inte och dessutom ett fantastiskt gott bröd. Det enda som krävs, förutom ingredienserna, är 2 stycken brödformar. 
Rör ihop smeten på 10 minuter, häll upp i formar, skjuts in i ugnen i 90 minuter– klart! Varför inte överraska dina nära och kära i helgen med den underbara doften av nybakat bröd?

2 bröd:

  • 1 dl vetekli
  • 2 dl rågkross
  • 3 dl Rågsikt
  • 7 dl vetemjöl
  • 4 tsk bikarbonat
  • 1 tsk salt
  • 2 dl sirap 
  • 1 liter filmjölk
  • Smör till att smörja formarna med
Gör så här:
  1. Blanda alla torra ingredienser i en skål, tillsätt filmjölk och sirap och rör till en jämn smet.
  2. Häll smeten i 2 avlånga smorda och mjölade formar.
  3. Baka i 175 grader i ca 90 minuter. Låt bröden svalna något på galler med handduk över innan servering.
  4. Njut!
Läs hela inlägget »