Idag fortsätter vi på temat "Italiensk påsk" med Vitello Tonnato på mitt vis. En riktig klassisk antipasto som har sitt ursprung i nordvästra Italien (Piemento-regionen) och består av tunt skuret kalvkött och en krämig majonnäsliknande sås som smaksätts med tonfisk. Rucola, kapris, citron och riven parmesan hör till, tycker jag. Kalv är kanske inte alltid så lätt att få tag på, så kolla med din butik. Här har jag använt mig av en lite tunnare styckningsdetalj på kalven som kallas tri-tip men även rostbiff av kalv eller kalvstek funkar utmärkt.
Buon appetito! Sara/ Il Faro

4 portioner:
- 500 g stek-, rostbiff eller tri-tp från kalv.
Tonnata sås:
- 1 burk tonfisk i vatten 185-200 gram
- 1 vitlöksklyfta
- 2 äggulor
- 2 msk kapris
- 2 msk citronsaft
- 2 dl neutral olja
- Rucola
- Kapris
- Svartpeppar
- Olivolja
- Riven parmesan
- Citronklyftor
Gör så här:
Köttet:
- Putsa köttet, bryn runt om, salta och peppra
- Sätt in i ugnen på 85 grader och sätt termometern på 54 grader innertemp på kalven. När köttet nått innertemperaturen låt kallna ordentligt. Köttet kan du göra i förväg dagen innan och ha i kylen.
- Skär köttet i tunna skivor.
- Häll av vattnet från tonfisken. Skala vitlöken och pressa saften ur citronen. Mixa samtliga ingredienser till en slät sås med stavmixer. Häll i oljan i en fin stråle och mixa till en krämig konsistens. Smaka av med lite salt och peppar.
- Lägg upp det skivade köttet på ett vackert fat. Ringla över tonfisksåsen. Toppa med rucola, kapris, svartpeppar, olivolja och lite riven parmesanost. Garnera med citronklyftor.
Idag lagar vi till de här läckra och vackra små pajerna med fyllning av nässlor, spenat, vårlök, ricotta och riven lagrad ost. De första späda skotten av nässlor bär snart titta fram, åtminstone här i söder. Pajerna toppas slutligen med tunt skivad zucchini som formas till snurror. Lite pilligt med det blir ju så fint. De små portions-pajskalen av filodeg är färdigköpta från Lazaridis som jag tycker blir krispiga och goda. Hör med din lokala handlare, bor du i våra trakter så hittade jag mina skal på ICA Kvantum i Höganäs.
En både vacker och riktigt god förrätt eller som del av din påskbuffé. Lycka till och smaklig spis! // Sara

6 st små pajer:
- 1 paket (6 st) filodegsskal, t ex från Lazaridis
Fyllning:
- 1 liter nässlor (noga sköljda)
- 1 liter babyspenat
- 2 st vårlök (finskuren)
- 1 st vitlöksklyfta (riven)
- 2 dl ricotta eller creme fraiche
- 2 ägg
- 100 gram riven lagrad ost
- 3 zucchini
- Salt & peppar
- Smör till fräsning
- Ev lite färska örter som garnering
Gör så här:
- Sätt på ugnen 180 grader
- Blanchera nässlor och spenat snabbt i kokande vatten. Lyft upp och lägg i kallt vatten. Pressa ut vattnet och hacka bladen grovt.
- Fräs vårlök o vitlök i panna utan att få färg, tillsätt nässlor och spenat och rör runt.
- Häll upp blandning i bunke och tillsätt ägg, ricotta och riven ost. Smaka av med salt och peppar.
- Fördela fyllningen i de små pajskalen.
- När skalen är fyllda så hyvlar du zucchinin på längden med rotfruktsskalare (bredare potatisskalare) Funkar nog även med en bra osthyvel eller mandolin. Dela varje remsa på längden så dom inte blir allt för höga. Rulla längderna med det gröna uppåt och vira runt remsor efterhand tills du fått en rulle som passar i skalet. Lyft över rullen och placera på fyllningen.
- Sätt in pajerna i ugnen och baka ca 15 min så fyllningen satt sig. Garnera med örter om man vill.
Vi startar med att baka ett härligt italienskt bröd med fyllning av ost, pancetta och salami. Ett supergott bröd som passar utmärkt på påskbuffén.
Det fina med det här receptet är att grunddegen kan varieras i nästan det oändliga när du bakar ut det. Istället för det här brödet kan du baka en härlig focaccia med önskad topping. Ett tips är att du ringlar över olivolja och toppar focaccian med ost, körsbärstomater och flingsalt. Eller så kan du göra ett brytbröd toppad med ost. Kavla ut degen, rulla ihop med en härlig fyllning (varför inte en tapenade?), skär i bitar (som typ kanelbullar) och lägg i en rund springform. OBS! Baktiden för både focaccia och brytbrödet är kortare, mellan 20–30 minuter. Håll koll!
Låt kreativiteten och fantasin flöda! Kolla in exempel på olika versioner som jag gjorde i bildspelet nedan. Lycka till! // Sara

Ingredienser 1 napolianskt bröd:
Degen:
- 50 g jäst
- 2 tsk salt
- 4.5 dl vatten, ljummet
- 8-10 dl vetemjöl
- 50 gram olivolja
- 1 msk socker
Fyllning:
- 100 g pancetta alt bacon, skuren i små bitar
- 10 Skivor Salami i strimlor
- 125 g lagrad ost, ta vad ni har, skuren i små tärningar (präst, herrgård, Västerbotten)
- 0.5 dl riven hårdost tex parmesan el pecorino
Pensling:
- 1 uppvispat ägg
Gör så här:
- Smula jästen i bunke och tillsätt vattnet. Därefter tillsätter du mjöl, olivolja, socker och arbetar ihop ingredienserna till en jämn, smidig och ganska lös deg. Flytta över degen i en bunke och täck över med plastfolie. Låt degen jäsa i cirka 2 ½ timme, till dubbel storlek.
- Stjälp upp degen på en mjölad arbetsyta och arbeta den smidig. Platta sedan ut den till en till en platta (cirka 40x65 centimeter).
- Blanda alla ingredienser till fyllningen.
- Fördela all fyllning i ett jämnt lager på degplattan, någon centimeter innanför kanten. Rulla ihop degen tätt (som en rulltårta) från långsidan. Lägg rullen men skarven ner i en rund sockerkaksform.
- Låt jäsa i ca 1 timme.
- Pensla brödet med uppvispat ägg, sätt in i ugnen på 200 grader och baka ca 45-55 min.
Vi har det stora nöjet att presentera restaurang Il Faro som gästbloggare de kommande veckorna fram till påsk. Il Faro hittar du i Vikens hamn och drivs av Sara, Ola och Erika. Menyn är inspirerad av det italienska köket och vi blev så glada när Il Faro med Sara i spetesen tackade ja till att bjuda oss på fantastiskt läckra recept på påskmat med influenser från Italien. Skrollar du ner i inlägget så presenterar vi menyn som vi hoppas ska inpirera. Stort tack till Sara och gänget på Il Faro!

Jaktkompisen Ola bjöd jaktlaget på denna tartar på tre sorters lax och med tradition från bla Trolleholms gods.
Ola bor i Beddingestrand och både fiskar, röker och gravar sin lax själv. Till vardags förvaltar han fonder på en stor bank.
Njut! Den här tartaren tycker vi är en fantastisk variation och ganska enkel att fixa. Tack Ola!
"Denna förrätt har sitt ursprung från de skånska godsen. Min mormor arbetade under många år i köket på både Trollenäs och Trolleholms gods och där har denna rätt serverats som förrätt vid några finare bjudningar. Men detta är min variant med en del modifikationer som jag har funnit passa väl, exempelvis så har jag lagt till rå lax för extra textur och kaprismajonnäsen har jag fått inspiration till från annat recept.
Jag brukar själv kallröka och grava laxen eller havsöring som jag fiskar nere på sydkusten. Då kan jag själv välja en egen touch, och så blir det ju så mycket godare och roliga när man gör det själv."
Hälsningar Ola

4 personer:
- 75g gravad lax
- 75g kallrökt lax
- 75g rå lax (sushi-kvalitet, t ex Salmalax)
- Ca ½ dl hackad dill
- 1 äggula
- 3-4 cl cognac
- 1 dl majonnäs
- 2-3 msk kapris
- Nymalen svartpeppar
- Löjrom
- Citron
- Dillkvist till garnering
Gör så här:
- Hacka ner laxen i små bitar, blanda i äggulan, en skvätt cognac och dill. Smaka av med citronsaft och nymald svartpeppar. Dill och peppar (även salt) kommer naturligt med den gravade laxen, så hur mycket som man själv tillför beror lite på hur mycket av smakerna som slår igenom i råvaran.
- Krama ur kaprisen och hacka. Blanda med majonnäsen och smaka av med citron, salt och peppar
Servering:
- Gör cirkulär form av tartarsmeten fördelat på fyra tallrikar.
- Lägg en klick kaprismajonnäs ovanpå som sen toppas med löjrom. Lägg gärna en bit citron och en dillkvist som extra garnering vid sidan om tartaren så har var och en möjlighet att tillföra extra smakförstärkning samtidigt som det ser fint ut.
Idag serverar vi egengjord gnocchi (uttalas njo-ki) på ett klassiskt vis. Gnocchin steker vi härligt frasigt gyllenbruna och serverar med brynt salviasmör och riven parmesan. Enkelt och ljuvligt gott! Från och med nu så gör du din egen gnocchi! Därmed basta! Så enkelt och så mycket godare än färdigköpt.

4 personer:
Gnocchi:
- 400 g mjölig potatis
- 1 ägg
- Ca 3 1/2 dl mjöl
- 1 tsk salt
- 1/2 msk olivolja
- Smör till stekning
Salviasmör:
- 1 kruka salvia
- 50 g smör
- Riven parmesanpost till servering
Gör så här:
- Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen svalna något, pressa den därefter med potatispress ner i en bunke.
- Blanda ner ägg, salt och hälften av mjölet, lite i taget.
- Stjälp ut degen på mjölat bord och arbeta in så mycket mjöl som behövs för att få till en smidig deg. Om degen är kletig så tillsätter du mer mjöl.
- Dela degen i fyra bitar och rulla ut dessa till stänger, ca 1 1/2 cm tjocka. Skär i 2 cm långa bitar. Önskar du klassiskt randigt mönster på dina gnocci så rullar du dem med en gaffel.
- Koka upp rikligt med vatten och tillsätt 1 msk salt. Koka gnocchin i omgångar tills de flyter upp till ytan (ca 3 minuter). Plocka upp med hålslev och lägg att rinna av på ett fat.
- Stek gnocchin gyllenbruna i smör.
Salviasmöret:
- Plocka bladen från salvian. Hetta upp smör i en tjockbottnad kastrull och bryn under omrörning. Lägg därefter ner salviablad i det brynta smöret.
- Lägg gnocchin på serveringsfat eller på tallrikar. Toppa med slaviasmöret och riven parmesan.
Njut!
Så här efter jul-och nyårsfirande, med lågkonjunktur, höga elpriser och annat elände kan det vara trevligt att göra mat som inte kostar skjortan. Så här får du tips om en riktigt billig, enkel , snabbtillagad och god budgetbytta av kål- och morotsfräs med stora variationsmöjligheter. I det här receptet har vi tillsatt blandfärs men basen av riven vitkål, morötter och rödlök kan du variera i oändlighet. Krydda tex med curry och Gramam masala, och byt köttfärsen mot t ex läckra vanameiräkor. Bara din fantasi sätter gränser.

Till 4 personer:
- 400g nöt-, bland-, fläsk- eller vegofärs
- 400g riven vitkål (Kan också hackas)
- 400g grovt rivna morötter
- 1 skivad rödlök
- 1-2 tsk chiliflakes
- 2 msk soya
- Salt och svartpeppar
- Olja till stekning
Gör så här:
- Fräs färsen i olja i en väl tilltagen stekpanna tills den börjar bli klar.
- Tillsätt vitkål, morötter och rödlök och fräs på rätt hög värme medan du rör om så det inte bränns fast. Fräs 7-8 min tills kål och morötter är mjuka men har tuggmotstånd
- Tillsätt chiliflakes, soya och smaka av med salt och peppar.
Så var de dags för att avsluta årets nyårsmeny med en enkel men sanslöst god och fräsch dessert bestående av filéade apelsinklyftor som marinerats i en kryddlag av bl a saffran , nejlikor och kanel. En klick grädde smaksatt av kardemumma samt smörstekta smulor av mandelbiscotti på toppen och desserten är fulländad. Här kan du med stor fördel förbereda desserten dagen eller dagarna innan med att koka lagen. Låt apelsinfiléerna ligga och gotta till sig i lagen i kylen i ett dygn eller två. Det blir bara bättre och godare!

- 4 apelsiner
- 2 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1 förp saffran (0,5g)
- 5 hela nejlikor
- 1 kanelstång
- 2 stjärnanis
Mandelbiscotti:
- Smör (till stekning)
- Mandelbiscotti
Servering:
- 2 dl vispgrädde
- ½ msk mald kardemumma
Gör så här:
Saffransapelsiner:
- Skär ut apelsinfiléer och placera dem fint i tallriken du vill servera på.
- Häll vatten och socker i en kastrull och låt koka upp. Efter det kokat i några minuter så tillsätt resten av ingredienserna för lagen och låt det småkoka i 5 minuter.
- När det är klart ska det svalna lite och sedan hällas över apelsinfiléerna. Låt gärna stå ett tag innan serveringen.
Mandelbiscotti:
- Bryn smör i en stekpanna, smula sedan ner mandelskorporna i pannan och stek tills de är gyllenbruna. Låt dem svalna innan uppläggning.
Servering:
- Placera saffransapelsinerna fint på tallrikar.
- Vispa upp grädden med kardemumma och lägg en klick på tallriken. Toppa med mandelbiscottin.
Tips!
Saffransapelsinerna kan med fördel göras några dagar i förväg.
Till huvudrätt serveras ugnsbakade torskryggsmedaljonger på en spegel av len rödbetskräm. Vi spritsar små purétoppar av selleri, fänkål och pepparrot. Den friterade rödlöken tillför både krisp och smak till den här höjdarrätten i mörkröda och vita toner. En Pinot noir eller en Sauvignon blanc passar finfint till. Bon appetit!

4 personer:
- 500 g Torskrygg
- 2 krm salt
Rödbetskrämen:
- 2 rödbetor färska eller förkokade
- 125 g smör, normalsaltat
- 1 ½ msk konc kalvfond. Om du gör fond själv, se På Tallrikens fondsparande.
- 1 tsk balsamicovinäger
- 1 krm salt
Selleripurén:
- ½ rotselleri
- ½ fänkål
- 1 msk riven pepparot
- 50 g smör
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 krm salt
- vitpeppar från kvarn
- 1 röd lök
- 1 ½ dl frityrolja
- En kruka Oxalis (se bild)
Gör så här:
Rödbetskräm:
- Koka rödbetorna mjuka med skalet på så de behåller färgen, behåll spadet.
- Bryn smöret, låt svalna.
- Dra skalet av de varma rödbetorna, hacka dem grovt och mixa med lite av spadet i en blender.
- Tillsätt fond, vinäger och salt, montera smöret och mixa till en jämn kräm. Smaka upp med mer fond, vinäger och salt till önskad smak.
Torskrygg:
- Flå av skinnet och putsa torskryggen. Skär torsken på tvären i 3 cm tjocka bitar.
- Ställ dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper salta dem lätt runt om. Låt stå 20 min så de hinner bli lättrimmade. Baka av torsken på 175° i ca 12 min eller när torskens innertemperatur är 46°.
Rotelleripuré:
- Skala och hacka rotsellerin grovt, koka i lättsaltat vatten tills bitarna känns mjuka.
- Hacka fänkålen fint, Julienne. Riv pepparroten på det finaste rivjärnet.
- Stompa bitarna tillsammans med hackad fänkål, riven pepparrot, mjukt smör och vispgrädde till önskad konsistens. Tillsätt ev mer salt, fänkål och pepparrot, allt efter smak.
Friterad rödlök:
- Skala och ansa löken. Skär löken i klyftor och fritera den i oljan på max 150° tills den ser bra ut och är krispig. Saknar du frityrmöjlighet steker du löken på medelvärme tills den ser fin ut.
Servering/montering:
- Lägg upp på tallrik med rödbetskrämen i botten som en spegel, torsken stående som en stubbe i mitten. Spritsa rotsellerikrämen med grovt munstycke som små vita bollar runt om torsken. Du kan också göra bollarna med två teskedar om du saknar sprits. Placera löken vackert runt fisken och garnera med några blad oxalis. Om du inte hittar någon oxalis, använd lite friterad rödlök på toppen av torsken.
Vi välkomnar våra kära nyårsgäster till bords och serverar en ljuvlig förrätt bestående av bl a halstrad hummer, syrlig fänkål, laxrom samt en sojamajonnäs med smak av apelsin och ingefära. Inspiration och delar av receptet har vi norpat från Jennie Walldén, bl a grunden till den magiska sojamajon.
Hummern glaskokte och skalade vi dagen innan. Kan rekommenderas, då det kan vara nog så stressigt att hinna med allt annat på nyårsafton. Att glaskoka innebär att man kokar hummern hastigt i 2-3 minuter och sedan kyler ner. Den är då halvrå men lätt att skala och tål att stekas eller grillas på hastigt utan att bli seg och tråkig. Vill ni använda färdigkokt hummer får ni helt enkelt skippa halstringen. Ett fullgott alternativ till hummer är halstrade pilgrimsmusslor. Är ju också fantastiskt gott.
Du kan förbereda uppläggen av alla ingredienserna på tallrikarna förutom hummern (eller pilgrimsmusslorna) som du steker på hastigt i smör och en nypa flingsalt precis innan servering.

4 personer:
- Hummer- eller pilgrimsmusslor, ca 75 g hummer/ person (typ 1/2 hummerstjärt) eller 50-60 g (2-3 st ) musslor/ person.
- 2 skivor surdegsbröd
- 2 msk smör att steka i
- 1 nypa flingsalt
- Finrivet skal (zest) av 1/2 apelsin
- 5 msk pressad apelsinsaft
- 1 msk finriven ingefära
- 3 msk japansk soja
- 1 msk risvinäger
- 2 äggulor
- 2,5 dl rapsolja
- 1 stor fänkål
- 1/2 citron pressad
- 1/2 krm salt
- Blad av brysselkål
- 1 msk svarta sesamfrön
- 50 g lax- eller forellrom
- 1/2 gurka
Gör så här:
- Köp levande humrar och glaskoka dessa enligt recept här.
- Du kan glaskoka och skala hummern dagen innan och ställ i kyl. Köttet du eventuellt inte använder fryser du in. Å du: Släng för jösse namn inte skalen! Frys in och koka en härlig skladjursfond vid senare tillfälle.
- Tvätta apelsinen och finriv skalet (zest) från halva apelsinen som du sparar till senare. Dela apelsinen och pressa juicen från ena halvan, ca 5 msk.
- Koka ner apelsinsaften, sojan och risvinägern i en liten kastrull tills halva mängden återstår. Kyl ner i iskallt vattennbad eller ställ ute att svalna om det är vintersäsong.
- Vispa samman äggulorna med hälften av den nerkokta sojan. Tillsätt sedan oljan droppvis under ständig vispning till en tjock majonnäs. Rör ner resterande soja.
- Skala ingefäran med toppen av en sked och finriv ca 1 msk som du tillsätter i majonnäsen samt även det finrivna apelsinskalet.
Fänkålen:
- Skiva fänkålen tunt, gärna med mandolin. Droppa över citron, salta lätt och rör om.
- Koka 4 st brysselkål i lättsaltat vatten i 5-7 minuter beroende på storlek. Låt svala något och plocka sedan så många blad du vill ha som dekor.
- Tärna eller riv surdegsbrödet och stek brödkrutonger frasigt gyllenbruna i smör.
- Hyvla tunna skivor av gurkan med mandolin eller potatiskalare.
- Stek hastigt i smör på hög temperatur. Max 1 minut! Strö på en nypa flingsalt.
Servering/ montering på tallrikar:
- Placera en klick eller en sträng av majonnäsen på varje tallrik. Placera/ montera därefter skaldjur, fänkål, gurka, brysselkålblad och brödkrutonger så snyggt som bara du kan. Till sist klickar du ut lite laxrom och strösslar över sesamfrön.
Vackert som en tavla och underbart gott!
Skål och välkomna till På tallrikens nyårsmeny som vi hoppas ska inspirera. Vi bjuder på en lite lyxig och ganka lätt måltid som vi hoppas ska ge dig och dina gäster massor av "Waow-smakupplevelser". När middagen är över ska dina gäster vara behaglit mätta och ha ett saligt leende på läpparna. Recepten är inte speciellt krångliga men allt ska ju tillagas med både noggranhet och massor av kärlek. Inte minst gäller detta för dyrbara råvaror som torsk och hummer.
Till välkomstdrinken severar vi läckerheterna nedan. Busenkelt recept men magiskt gott! Smörstekta skivor av surdegsbröd, majonnäs smaksatt med tryffelolja, parmaskinka och ansjovisfilé. Jösses! Nu kör vi!

8 st mackor:
- 4 skivor surdegsbröd
- 1 dl majonnäs (Hellmanns)
- Några droppar (1/2 tsk) tryffelolja
- 8 skivor parmaskinka
- 8 st ansjovisfiléer
Gör så här:
- Rosta brödskivor i ugnen, gärna surdegsbröd.
- Låt svalna. Dela på hälften.
- Blanda majonnäs med några droppar tryffelolja. Bred på tryffelmajo, därefter en skiva parmaskinka och toppa med en filé anjovis.
Välkommen till Påtallrikens nyårsmeny 22/23! Vi rivstartar nyårsaftonen med en Manhattan. En klassisk coctail från mitten av 1800-talet som består av whiskey eller bourbon, söt vermouth och några stänk angustura bitter. Coctailen serveras i ett martiniglas eller som på bilden i ett Nick & Nora coctailglas. Ett coctailkörsbär i botten hör också till. Skål och välkommen!

Ingredienser för 1 coctail:
- 5 cl rye whiskey (kan bytas ut mot en bourbon) - Förslagsvis ”Bulleit rye whiskey”.
- 2.5 cl söt röd vermouth - Förslagsvis ”Carpano antica formula” eller ”Martini Rosso”.
- 3-4 droppar angostura bitter
- 1 cocktailkörsbär
- Apelsinskal och zest
- Is
Gör så här:
- Mät upp alla ingredienser i ett rörglas eller en liknande behållare i glas. Fyll rörglaset med så mycket is som möjligt och rör med en lång sked längs med sidorna av glaset, fort men försiktigt. Det är viktigt att inte vispa drinken utan att röra.
- När drinken är kall, sila upp den i ett glas (gärna kylt i frysen), garnera med ett körsbär i botten av glaset och pressa en bit apelsinzest över för att få ut de doft-och smakrika oljor som finns där.
Idag har vi det stora nöjet att presentera stjärnbagaren Anna-Carin som gästbloggare, eller "stinabakar71" som hon kallar sig på sitt Instagramkonto. Följ henne där för mer smarriga recept och baktips!
Anna-Carins stora hobby är att baka, såväl kakor, bullar som matbröd. Så det här kan hon vill vi lova. Här bjuder hon oss på recept och tips om hur du lyckas med hennes sagolikt goda version av saffransbullar som du bara måste prova. Längst ner i inlägget kan du kolla på en Youtube-film om hur baket går till. Bör nämnas att i filmen så gjorde Anna-Carin dubbel sats av saffransdegen där hon bakde lussekatter av den andra halvan men i receptet nedan är måtten för en deg. Kanske kan filmen vara till lite hjälp. Ordet till Anna-Carin:
"Ett bra tips att du läser hela receptet innan du börjar - det är inga svåra moment, men allt flyter på bättre när du är förberedd. I mitt recept så blandar jag saffran, rom och socker som gärna får stå och dra i kylen över natten. Denna saffranslag ger både dina bullar en härligt gul färg och lite extra god smak.
En annan liten finess är att jag använder mig av en japansk metod som heter Tangzong, vilket innebär att du gör en redning på lite av mjölet och degvätskan. Redningen tillsätter du sedan med resten av ingredienserna. Detta gör bullarna extra saftiga eftersom redningen gör att degen kan binda mer vätska. Både saffransblandingen och Tangzong-redningen kan du med fördel göra dagen innan.
Det som också är bra med detta receptet är att saffrandegen bara ska jäsa en gång och det är när bullarna är formade och ligger på plåten.
Lycka till och hoppas att saffransbullarna ska smaka". Kram Anna-Carin

Ca 30 bullar:
- 2 pkt saffran
- 1 tsk socker
- 1 tsk rom
*Tanqzong (se nedan) :
- 40 g vetemjöl special eller Manitoba Cream
- 100 g havremjölk eller vanilj mjölk
- 100 g vatten
Övriga degingredienser:
- 800-900 g vetemjöl special
- 1 pkt/ 14 g torrjäst
- 320 g havremjölk eller vanlig mjölk 3%
- 180 g socker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 ägg
- 250 g smör (rumstempererat)
- 1 tsk salt
- 100 g smör (rumstempererat)
- 200 g mandelmassa (grovriven)
- 1 msk kardemumma (mortlad)
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk farinsocker
- 1 ägg
- 1 msk vatten
- 1/2 krm salt
- mandelspån
- pärlsocker
- 1 dl vatten
- 1 dl socker
Gör så här:
Börja med saffransblandingen och tangzong. Båda dessa kan du med fördel göra dagen innan.
- Blanda saffran med socker och rom. Låt stå att dra några timmar, gärna i kylen över natten.
Tangzong:
- Mät upp ingredienserna i en kastrull, sätt plattan på låg värme och vispa hela tiden tills smeten har kommit upp till 66 grader. Det ska bli som tapetklister.
- Låt smeten svalna, täck med lock och låt stå i rumstemperatur och använd sedan den som bas för resten av degen.
- Börja med att blanda mjölet (börja med 800 g) med 1 paket jäst i en bunke så att dessa båda "lär känna varandra".
- Häll efter en stund över mjöl-och jästblandingen i din hushållsassistent och tillsätt sedan alla ingredienserna (inkl saffranblandningen och tangzong) utom smör och salt.
- Mixa i ett par minuter och tillsätt sedan det rumstempererade smöret i omgångar. Mixa därefter degen i 15 minuter.
- Först nu tillsätter du saltet. Glutenet i degen stärks om saltet tillsätts i slutet av knådningen.
- Kör maskinen ytterligare 5 minuter. Ev får du tillsätta lite mjöl på slutet, men var försiktig. Degen får gärna vara lite lös, men ska inte fastna på fingrarna.
- Mortla kardemumman och grovriv mandelmassan.
- Lägg därefter alla ingredienserna i en bunke och vispa med en degkrokförsedd elvisp.
- När degen är klar tar du ut den på mjölat bakbord och kavlar ut den till en rektangel, cirka 90 x 30 cm.
- Bred på fyllningen och vik ett treslag, dvs du viker den översta tredjedelen av rektangeln in mot mitten och viker sedan den nedre tredjedelen in mot mitten. Degen ska alltså bli 90 x 10 cm. Kavla lätt över degen så alla luftbubblor försvinner och all fyllning sätts på plats.
- Nu ska du skära 30 st remsor, cirka 3 cm breda. Det är smidigt att använda en pizzaslicer. Sedan gör du två snitt i varje remsa, så du får tre delar (lämna cirka 1 cm högst upp så degen fortfarande hänger ihop).
- Fläta remsorna och rulla ihop. Ställ bullarna i muffinsplåt.
- Täck med kökshandduk (eller plastfolie) och låt bullarna jäsa i 2-3 timmar.
- Koka upp 1 dl vatten och 1 dl socker tills sockret har smält.
- Vispa ägg, lite vatten och lite salt i en skål. Innan bullarna går in i ugnen penslar du dem med äggblandningen, strör över mandelspån och pärlsocker.
- Grädda i cirka 10 minuter, men eftersom alla ugnar är olika får du hålla koll mot slutet.
- Pensla de varma bullarna med sockerlag, låt dem svalna lite - sen är det bara att njuta!
Boeuf Borguignon– fransk husmanskost när den är som bäst. Boeuf Borguignon eller Bœuf à la Bourguignonne som den ursprungligen heter, härstammar som namnet skvallrar om från regionen Bourgogne. Rött vin är en viktig ingrediens och fransmännen väljer förmodligen ett vin från Bourgogne men inget måste. Du behöver inte offra någon av dina dyrgripar men snåla inte. Ett vin av god kvalité borgar för att få fram den bästa smaken på grytan. Även en egengjord kraftig oxfond gör susen. Recept på fond hittar du här. En Boeuf Borguignon tar sin lilla tid men mestadels av tiden så står den på spisen och sköter sig själv. Småputtrande sprider den en ljuvlig doft i köket. Grytan kan med största fördel lagas dagen innan. Den blir bara ännu godare av att få stå och dra i kylen ett dygn. Servera gärna en potatispuré till.

4 personer:
- 800 g högrev
- 200 g rimmat sidfläsk
- 1 gul lök
- 2-3 morötter
- 1 oxbuljongtärning
- 5 dl vaten
- 3 msk oxfond
- 5 dl kraftigt och fruktigt rödvin
- 3 vitlöksklyftor
- 300 g champinjoner
- 1 kvist rosmarin
- 3 kvistar timjan
- 1 knippe persilja
- 2 lagerblad
- ½ dl mjöl
- 2 msk tomatpuré
- 2 msk vinbärsgelé
- 12 steklökar
- 2 msk smör
- salt och svartpeppar
Potatispuré:
- 1 kg potatis
- 1 ½ dl grädde
- 1 ½ dl mjölk
- 3 msk smör
- 1/2 krm finriven muskotnöt
- salt och vitpeppar från kvarn.
Gör så här:
- Skär oxköttet i 3-4 cm stora bitar och fläsket i centimeterstora tärningar.
- Skala och dela lök och morötter i grova klyftor och skivor.
- Skala vitlöksklyftorna och skiva tunt. Knyt ihop kryddorna till en bukett med ett steksnöre. Spar några persiljekvistar som dekoration.
- Bryn oxköttet och 2/3 av fläsket tillsammans med löken, morötterna och vitlöken i en stor stekpanna. Tillsätt tomatpurén, salta och peppra. Lägg över i en gjutjärnsgryta och pudra över mjölet. Tillsätt kryddbuketten, lagerblad, vinet och buljongen.
- Låt puttra på svag värme i ca 3 timmar eller tills köttet är riktigt mört. Rör om i grytan lite då och då. Smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar.
- Koka steklöken i ett par minuter så blir dom lättare att skala.
- Dela champinjonerna. Bryn resterande fläsk med champinjonerna och de hela skalade steklökarna. Blanda sedan ner allt i grytan. Smaka av med salt och peppar.
- Skala potatisen och koka i ca 20 minuter. Mosa med en potatisstomp och tillsätt smöret och gräddmjölken. Blanda till önskad konsistens och smaka av med finriven muskotnöt, salt och peppar.
Servera grytan med purén och dekorera med persilja.

Vad sägs om att laga till denna klassiska svenska husmanskost i kväll?
Raggmunk som består av råriven potatis som blandas ner i pannkakssmet ska inte förväxlas med rårakor som enbart görs på riven potatis. Till raggmunken serveras stekt rimmat eller rökt fläsk samt rårörda lingon. Jag föredrar rimmat fläsk men smaken är som... // Fredrik

4 portioner:
- 800 g fast potatis, (8–10 st)
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk salt
- 4 dl standardmjölk
- 1 st ägg
- 600 g skivat rimmat eller rökt sidfläsk
- smör till stekning
- 2 dl frysta lingon
- 1-2 msk strösocker
Gör så här:
- Skala potatisen.
- Vispa ihop mjöl, salt och lite av mjölken till en jämn smet i en bunke. Vispa ner resten av mjölken samt ägget.
- Stek fläsket knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper och håll sedan det varmt i ugnen. Spara gärna lite av flottet till stekningen av raggmunkarna. Det ger extra god smak.
- Riv potatisen grovt direkt ner i äggsmeten.
- Fräs lite smör i stekpannan med fläskflottet och klicka i lite smet. Beräkna ca 1/2 dl smet per raggmunk.
- Bred ut varje raggmunk med en stekspade och stek dem på medelvärme några minuter på varje sida så att de blir gyllenbruna.
Rårörda lingon:
- Lägg lingon och strösocker i en skål och rör tills sockret lösts upp. Ställ gärna i kyl för att gosa till sig i en timme eller två innan servering.