på tallriken idag:

Första nyårsrätten är en lyxig och superfräsch lime-, koriander- och ingefärsmarinerad laxrätt som serveras i krispiga salladsblad. Dessa läckra mumsbitar toppas med en sojamajo som får dina smaksinnen att slå frivolter! Antingen serverar du de laxfyllda salladsbladen som en entré-/ mingelrätt eller som en förrätt. Ett glas champagne passar utmärkt till eller ett fylligt och fruktigt vitt vin om du så vill.

8 st

  • 200 g skinnfri laxfilé (typ Salmalax)
  • 1/2 kruka koriander
  • 2 salladslökar
  • 1 1/2 tsk riven ingefära
  • 1/2 lime
  • 1/2 tsk sesamolja
  • 1 msk olja
  • 1/2 tsk flytande honung

Sojamajonnäs:

  • 2 msk japansk soja
  • 1 dl majonnäs

Till servering:

  • Hjärtsallad

Gör så här:

  1. Skär laxen i små kuber.
  2. Hacka koriandern, ansa och skiva salladslöken fint. Skala (med spetsen på en sked) och riv ingefäran. Skölj limen, riv skalet och pressa ur saften.
  3. Blanda en dressing av ingefära, det rivna skalet och saften från lime, sesamolja, olja och honung. Blanda ner lax, koriander och salladslök i dressingen och låt marinera minst 10 minuter.

Sojamajonnäs: 

  1. Koka ihop sojan till en 1/2 matsked återstår. Låt den kallna ordentligt. Blanda majonnäsen med sojan.

Till servering: 
Ansa och skölj salladen. Servera laxen i salladsbladen och klicka på majonnäsen.

Läs hela inlägget »

På tallrikens gästkockar i december; Åsa och Patrick, bjuder er på en makalöst läcker nyårsmeny med ett fyrverkeri av spännande smaker. Menyn består av tre olika entrérätter, en huvudrätt med en asiatisk tvist och som final väntar en bubblande och sprudlande dessert. Vi kommer presentera rätterna för er de närmaste veckorna. Det här får ni bara inte missa! Ulrika, Fredrik, Åsa och Patrick

Läs hela inlägget »

Får vi presentera våra kära vänner Åsa och Patrick som vi bjudit in som "Premiärgästbloggare" nu i december. Både Åsa och Patrick är passionerade matlagare som gillar att testa nya smaker från världens alla hörn. Därför kändes det helt rätt att de var de som skulle få vara först ut.
Tanken är att vi några gånger om året bjuder in glada människor med den gemensamma nämnaren att de brinner för att äta och laga mat och som vill dela med sig av sina favoriter. Tillsammans svänger vi ihop en eller flera favoritrecept efter bästa förmåga som vi sedan serverar dig här på vår blogg "på tallriken". Tja, lite av sanningen är väl att det är vi som bjuder in oss själva till gästernas kök. Lite som ett välsmakande "hemmahos-reportage". Är du en glad amatörkock och som ruvar på något smaskigt recept och som tycker det skulle vara kul att få vara med "På tallriken", så tveka inte– hör av dig! Ulrika o Fredrik

Åsa (längst till vänster) och Patrik är månadens gästkockar som bjuder på en fantastisk nyårsmeny. Ulrika assisterar i mitten.
Läs hela inlägget »

Vi vill slå ett slag för klassisk svensk husmanskost och just slottsstek kanske inte tillhör det vanligaste på svenska middagsbord nuförtiden. Kanske framkallar rätten lite nostalgiska minnen? Ordet slottsstek har förmodligen inget att göra med att den här rätten serverades på slott och herresäten. Nä, enligt osäkra källor så är slottsstek en försvenskning av tyskans schlossbratlein som betyder fransyska.
Vi gjorde vår stek på innanlår, omsorgsfullt närproducerad från Larsvikens lantbruk utanför Viken men det funkar även utmärkt med fransyska.
Slottssteken ska småputtra runt 2 timmar för att bli mör och god. Snåla inte när du kryddar köttet. Det krävs ganska mycket salt och peppar för ge smak åt steken. För att steken ska behålla formen är det en god idé att knyta upp den med steksnöre.
Skär i tunna skivor och servera med hasselbackspotatis, en härlig gräddsås, pressgurka, gelé och smörslungade morötter. Äppelchutney passar också utmärkt till.
Till hasselbackspotatisen använde vi en sort som heter Almonda, även den från Larsviken och om ni mot förmodan har funderat på hasselbackspotatisens ursprung så sägs den skapats i början på 1950-talet av en kockelev vid namn Leif Ellison som jobbade på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Ja, så vet du även det. Bra va!
Önskar dig en riktigt härlig och välsmakande helgmiddag vare sig du bor i slott eller koja. Ulrika och Fredrik

4 personer:
  • 1,5 kg innanlår eller fransyska
  • 2-3 dl vatten
  • 1 msk ättika
  • 2 st lagerblad
  • 6 st kryddpepparkorn
  • 6-7 st ansjovisfiléer (en liten burk 55 g)
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 st morötter, skalade, skurna i mindre bitar
  • 6 st schalottenlökar, skalade och grovt skurna
  • Salt och svartpeppar
Sås:
  • Skyn från köttkoket
  • 3- 4 msk vinbärsgelé
  • 5 dl vispgrädde
  • Eventuellt salt o svartpeppar

Hasselbackspotatis:

  • 500 g potatis, mellanstor och skalad
  • 2 dl ströbröd
  • 100 g smör
  •  Salt och vitpeppar

Snabbinlagd gurka:

  • 1 gurka
  • 1 msk vinäger, eller ättika
  • 1 msk socker
  • 2 msk vatten
  • 1 knippe persilja
  1. Salta och peppra köttet. Var inte rädd för att salta rikligt och gnid gärna in kryddorna i köttet. Bryn därefter i en stekgryta till steken fått fin färg runt om.
  2. Skala lök, morötter och skär i grova bitar. Hacka ansjovisen grovt. (Spara spadet)
  3. Lägg i grönsaker, ansjovis inkl lite spad, tomatpuré och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt kryddor och häll på ättika och vatten så att det knappt täcker. Låt sjuda utan lock i ca 2 - 2 1/2 timmar, vänd köttet några gånger. Använd gärna stek-termometer. Steken ska  ha en innertemperatur på 75° C.
  4. Ta upp köttet och låt det vila medan såsen reds till.
Gräddsås:
  1. Sila över stekskyn i en kastrull och koka ner till hälften,
  2. Häll i grädden och låt småkoka i 5 minuter, smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar
Hasselbackspotatis:
  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom (om man lägger potatisen i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt).
  2. Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en smord ugnssäker form. Klicka ut smör på varje potatis. Salta och peppra. Ställ in formen mitt i ugnen i 25 minuter.
  3. Ta ut formen och pensla med det smälta smöret som är i pannan. Strö på ströbröd. Ös gärna potatisen med smält smör ytterligare någon gång, Ju fler gånger desto godare. Klara på 45-60 minuter eller när de är härligt gyllenbruna.
 Snabbinlagd gurka:
  1. Hyvla eller skär gurkan tunt och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser, blanda om och låt stå i en timme.
  2. Innan servering hackas  persilja och blandas med gurkan.
Servering:
Skär steken i tunna skivor. Servera med hasselbackspotatis, kokta morötter, sås, pressgurka och gelé. Även äppelchutney är gott till. ;-)
Läs hela inlägget »

Vi tycker det är hög tid för en renässans för woken. Förmodlingen står det massor av wokpannor och dammar längst in i köksskåp eller nerpackade i en låda. Här är ett recept på en kalorisnål, nyttig och god wokrätt med kyckling och sjögräsnudlar. I receptet har vi använt en färdig fryst wokblandning för en snabb och enkel tillagning. Blandningen innehöll, broccoli, morötter, sockerärter, minimajs och vattenkastanjer. Lite för bildens skull la vi till färska sockerärter och spetspaprika. Men visst, onekligen blir det både godare och krispigare med färska grönsaker. Lite längre inköpslista och tillagningstid men det kan det väl vara värt. 

4 personer:

  • 500 g kycklingfile
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk färskriven ingefära
  • 2 msk ketjap manis (indonesisk sojasås)
  • 3 msk sweet chilisås
  • 2 msk japansk soya
  • salt och vitpeppar
  • 500 g frysta wokgrönsaker
  • 1 påse 200g  sjögräsnudlar
  • 1 röd chili
  • 1 lime
Topping:
  • 100 g cashewnötter
  • 1 kruka koriander
  • Sweet Chilisås
  • Limeklyftor

Gör så här:

  1. Strimla kycklingen, skala och finhacka vitlöken samt ingefäran och chilin.
  2. Hetta upp en wokkpanna och woka kyckling, vitlök och ingefäran någon minut. Smaksätt med salt , peppar, ketjap manis, japansk soya och sweetchilisås.
  3. Tillsätt grönsakerna och stek några minuter till. Blanda ner sjögräsnudlar och låt dra en liten stund.
  4. Lägg upp på tallrikar och strö över grovt hackade cashewnötter, färsk koriander och dekorera med en limeklyfta.
  5. En skål med sweet chilisås att klicka över är inte fel.
Läs hela inlägget »

Här kommer ett recept på en sanslöst god granola. En perfekt energikick att starta dagen med eller som mellanmål. Skillnaden mellan granola och müsli är att i en granola så rostas nötter och frön tillsammans med bl a honung, olja eller kokosfett medans i en müsli så blandas ingredienserna råa. Är det nötter eller fröer du inte gillar eller tål i vårt recept kan du byta ut med något motsvarande. Serveras med filmjölk eller yoghurt och toppa gärna din granola med torkade elller färska frukter och bär. Ett annat tips är att strö lite granola över vaniljglass tillsammans med lite färska bär. Supergott!

  • 200 g paranötter eller mandel
  • 200 g hasselnötter
  • 100 g pecannötter
  • 2 dl solrosfrön
  • 3 msk kokosfett
  • 1 msk malen kanel
  • 1 msk malen kardemumma
  • 2 msk flytande honung
  • 1 dl kokosflingor
  • 2 dl rostade kokosskivor

Gör så här:

  1. Hacka samtliga nötter grovt för hand.
  2. Hetta upp en stekpanna och rosta nötterna och fröna var för sig i omgångar.
  3. Tillsätt kokosfettet i varje omgång och strö även på kryddor.
  4. Ringla till sist över honungen och blanda ner kokosflingor samt kokosskivorna.
  5. Låt kallna och förvara i en glasburk med lock.
Läs hela inlägget »

I dag serverar vi en lyxig festmåltid på gös som är en av våra favoritfiskar. Till vår lättpanerade, stekta gös serverar vi ett mos på mandelpotatis och ett pepparrotssmör som får smälta över fisken vid servering. Allt toppas med små läckra attribut av smörstekta kantareller, krispigt baconströssel, kapris, gräslök och sockerärter. Låter det inte helt ljuvligt gott? Kanske något att förrgylla helgen med? Ulrika o Fredrik

4 personer:

  • Ca 500 g gösfilé
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 2 msk smör
  • Salt och vitpeppar från kvarn

Pepparrotssmör:

  • 100 g smör
  • 1 tsk vatten
  • 1/2 dl pepparrot, riven
  • 1 krm salt

Mandelpotatismos:

  • 500 g mandelpotatis
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • Vitpeppar från kvarn
  • 1/2 krm riven muskotnöt

Tillbehör & topping:

  • 1 paket bacon
  • 2 msk kapris
  • 3-4 msk finstrimlad eller klippt gräslök
  • 100 g kantareller
  • 150 g sockerärter

Gör så här:
Börja med potatismoset:

  1. Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt den rinna och ånga av.
  2. Mosa den tillsammans med smöret med elvisp. Tillsätt mjölken och vispa till ett luftigt mos. Smaka med salt, vitpeppar och muskotnöt.

Pepparotsmöret:

  1. Bryn smöret i en kastrull och låt det sedan svalna.
  2. Vispa smöret därefter luftigt med elvisp tillsammans med lite vatten. Blanda sedan i pepparroten.

Tillbehören och toppingen:

  1. Finhacka baconet. Stek det riktigt knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
  2. Stek kantarellerna i het och torr stekpanna tills vätskan försvunnit. Tillsätt därefter en klick smör och stek på fortsatt hög värme tills de fått fin färg. 
  3. Strimla sockerärterna och koka dem i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av.
Fisken:
  1. Skär fisken i portionsbitar och vänd dem sedan i mjölet. Stek fisken i smör i en stekpanna på medelvärme ca 3 min på varje sida. Salta och peppra.

Lägg upp fisk och mos på tallrikar (gärna varma om möjligt). Lägg en klick pepparrotssmör på toppen som får smälta över fisken och poatismoset. Strö bacon, finhackad gräslök och kapris över rätten. Garnera med kantareller och sockerärter. Servera omedelbart. Njut!

Läs hela inlägget »

Frittata är typ som en matig omelett med ursprung från Italien. Vanligt är potatis som bas men här har vi gjort en vegetarisk frittata på bl a pasta. Receptet kan du se som ett förslag på ingredienser. Känn dig fri att komponera ihop din egen frittata. Perfekt rätt för att ta till vara överbliven mat från tidigare måltider, t ex pasta eller potatis. Lite av omelettens pytt i panna.
Till detta receptet behöver du en hyfsat stor stekpanna som tål ugnsvärme.

4 personer:

  • Ca 100 g grönkål (ansad från stjälkarna)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 100 g champinjoner
  • 6-8 cocktailtomater
  • 200 g kokt pasta
  • 4 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 50 g riven parmesanost
  • olivolja att steka i
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Finhacka schalottenlöken och vitlöken. Skiva champinjonerna och riv grönkålsbladen i bitar.
  3. Vispa ihop äggen med mjölk och riven parmesan. Spar lite ost till att strössla över rätten. Salta och peppra.
  4. Använd en ganska stor stekpanna så allt får plats och som dessutom tål ugnsvärme.
  5. Fräs först champinjonerna i olivolja på hög värme tills de fått fin färg. Sänk värmen något och tillsätt först grönkålsbladen och efter någon minut även vitlöken och schalottenlöken. Stek ytterligare några minuter tills grönkålen och löken mjuknat. Blanda sedan ner pastan.  Salta och peppra.
  6. Häll på äggblandningen och toppa med tomater och lite riven parmesanost.
  7. Stek på medelvärme. När frittatan börjar sätta sig i kanterna, ställ in den i ugnen i cirka 15–20 minuter eller tills frittatan fått fin färg.

Bränn dig inte på den heta stekpannan!

Servera med en fräsch sallad och ett gott bröd.

Läs hela inlägget »

Vad passar bättre en kulen höstdag än en mustig och smakrik soppa? Här bjuder vi på en pumpasoppa där vi valt att använda butternupumpan men faktum är att de flesta pumpor funkar alldeles utmärkt att äta. Den här soppan är riktigt läcker och vi rekommendera dig som kanske endast har pumpor som dekoration eller till läskiga halloweenlyktor att prova detta receptet. Vi är övertygad att du kommer gilla den. Ulrika o Fredrik

4 personer:

  • Butternutpumpa ca 500g
  • 1 äpple 
  • 1 gul lök
  • 3 msk smör
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 6 dl vatten
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1-2 msk riven ingefära
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 msk honung
  • 1 msk limesaft
Dekoration: Pumpafrön och gräslök

Gör så här:

  1. Skala och skär pumpan i bitar likaså löken och äpplet.
  2. Fräs bitarna i smör så de får en glansig yta i ca 5 minuter, tillsätt därefter buljongtärningar och vattnet. Koka mjuka i 15-20 minuter.
  3. Mixa soppan slät med mixerstav tillsätt kokosmjölken och övriga ingredienser, låt soppan koka upp och smaka av med salt och peppar.
  4. Garnera gärna med rostade pumpafrön och lite gräslök!
Till vår soppa serverade vi brödet och färskosten från förra veckans blogginlägg.
Läs hela inlägget »

Då var det bakdax och återigen så bjuder vi på ett enkelt brödrecept. Ett bröd som förutom att det är fantastiskt gott också är fyllt med massor av nyttiga nötter, frön och torkad frukt. I vårt recept valde vi fikon och aprikoser men du kan variera med andra torkade frukter och bär efter tycke och smak, t ex plommon, russin eller tranbär. Då brödet är kompakt och ganska mäktigt bör det skäras upp och serveras i tunna skivor. Prova gärna även att torka tunna skivor i ugnen till ett gott knäckebröd. Längst ner i inlägget hittar du en liten receptfilm om brödet som kanske kan vara till hjälp.
Dagen innan gjorde vi även en färskost på filmjölk som fick stå och rinna av över natten. Även detta är superenkelt att göra och så gott att bre på mackan! Osten på bilden smaksatte vi med färska örter men här kan du experimentera med smaksättningar. Några förslag är vitlök, soltorkade tomater eller pepparrot.  Lycka till med bröd och ost! Ulrika o Fredrik

Ett bröd/ en brödform
  • 2 ½ dl havregryn 
  • 2 ½ dl sötmandel och/ eller hasselnötter
  • 2 ½ dl valnötter 
  • 3 dl hasselnötsmjöl eller mandelmjöl 
  • 2 ½ dl solrosfrön 
  • 2 dl torkade frukter eller bär (Vi använde fikon och aprikoser. Andra förslag: russin, plommon, tranbär)
  • 6 ägg 
  • 1 msk kokosolja 
  • 2 tsk salt 
  • Lite pumpakärnor som dekor
Färskosten:
  • 4 dl filmjölk (3 % fett)
Förslag på smaksättningar:
  • Färska örter, t ex gräslök, basilika, oregano.
  • Vitlök
  • Soltorkade tomater
  • Pepperrot

Gör så här: 

Brödet:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Blanda havregryn, mandlar, (ev hasselnötter), valnötter, mjöl, solrosfrön,salt och torkad frukt och/ eller bär i en skål. Mandlarna och valnötterna kan vara hela, medan större torkade frukter (t ex fikon, aprikoser, plommon eller vad man väljer) kan delas på hälften.
  3. Tillsätt äggen kokosoljan och blanda till en smet. Häll upp i en brödform klädd med bakplåtspapper.
  4. Strö gärna lite pumpakärnor över brödet.
  5. Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter. 
  6. Låt svalna på galler utan att täcka över. 
Färskosten:

Gör så här:
  1. Täck en skål med en bakduk eller annat tyg, färst duken runt skålen med hjälp av ett gummiband.
  2. Häll filmjölken i duken och ställ in i kylen, låt stå över natten.
  3. Vätskan rinner ner i skålen och kvar i duken är en färskost som du smaksätter efter tycke och smak.
Läs hela inlägget »
Etiketter: bröd brödbak