på tallriken idag:

Sportlovet förknippas väl med skidåkning, dagar i pulkabacken eller andra vintriga utomhusaktiviteter men här i söder är det barmark och näst intill vårväder. Så sportlovsfirare i södra delen av vårt avlånga land får hitta på annat. Vad det än blir så efter en dag ute i friska luften så smakar den här gulaschsoppan förträffligt. Som de flesta grytor så behöver gulaschen några timmar på spisen men den sköter sig i stort sett själv och kan med fördel lagas till dagen innan. Sporta på!

Gulaschsoppa. Klicka på bilden för att förstora.

6-8 personer: 

  •          1 kg benfri högrev
  •          2 gula lökar
  •          2 vitlöksklyftor
  •          1 burk krossade tomater
  •          2 röda paprikor
  •          4- 5 potatisar
  •          1 1/2 msk paprikapulver
  •          1 tsk mald kummin
  •          chilipeppar efter tycke och smak (minst 1 tsk)
  •          1 litervatten
  •          2  st oxbuljongtärningar
  •          olivolja och smör till stekning
  •          saften från 1/2 citron
  •          salt och svartpeppar från kvarn
Att servera till:
  • Crème fraiche
  • Timjankvistar som dekor
  • Ett gott bröd

Gör så här:
1.   Skär köttet i tärningar. Bryn köttet i olivolja och smör i omgångar i en gjutjärnsgryta tills det får fin färg. Salta, peppra och ställ åt sidan.
2.   Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken i olivolja och smör i en stekpanna tills löken blir genomskinlig. Tillsätt paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs ytterligare ca 2 minuter.
3.   Hetta åter upp köttgrytan och lägg i den stekta löken. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Låt sjuda under lock i minst 2 timmar. Smaka av med salt, peppar och chilipeppar. Späd eventuellt med mer vatten.
4.   Skala potatisen, ansa paprikorna och skär i tärningar. lägg i grytan.
5.   Låt puttra med i ytterligare 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
6.   Pressa i citronsaft och smaka av med eventuellt mer salt och chilipeppar.
 
Servera soppan med en klick crème fraiche och ett gott bröd

Läs hela inlägget »

Så här under de mörka och ruggiga vintermånaderna är det lätt att längta och dröma sig bort till sydligare och varmare breddgrader. Det här otroligt goda och enkla pastareceptet med färs från salsiccia-korv kommer garanterat att få dina sinnen att sväva iväg till en mysig bykrog i Toscana. I delikatessbutiker och välsorterade livsmedelsbutiker kan du hitta salsicciafärs men det funkar utmärkt att skrapa ur färsen från salsicciakorvar. Försök att hitta färskkorv, det blir godast. Lokalpatriotiska som vi är så lagade vi till vår pasta med Per i Vikens goda färska salsiccia. Buon appetito!

Pasta med salsiccia. Klicka på bilden för att förstora.

4 personer:

  • 500 g papardelle eller annan pasta
  • 500 g färsk salsiccia 
  • 1 msk olivolja att steka i
  • 1 gul lök
  • 1 röd paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 250 g coctailtomater eller 3 vanliga tomater.
  • 1 näve färsk basilika
  • Parmesan (riven)
Att servera till: en fräsch sallad och ett gott bröd.

Gör så här:

  1. Snitta korvarna och skrapa ur salsiccafärsen.
  2. Skala och hacka löcken. Finhacka vitlöken.
  3. Dela coctailtomaterna på hälften och tärna paprikan. Använder du vanliga tomater så hacka/ tärna ganska grovt.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs lök och vitlök i ett par minuter utan att ta för mycket färg, tillsätt sedan korvfärsen och stek i ytterligare några minuter.
  5. Sänk värmen något och lägg i tomater och paprika. Rör om och låt småputtra i ca 10 minuter.
  6. Koka pastan enligt anvisningar i rikligt saltat vatten.
Servera i djupa tallrikar. Grovhacka basilika och strö över. Toppa med riven parmesan.
En fräsch sallad och ett gott bröd till pastan är aldrig fel. 

Så här såg det ut "bakom kulissen" när vi fotograferade i mellandagarna där Ulrikas söta döttrar och hennes svärson med keps fick figurera som handmodeller.

Läs hela inlägget »

Första receptet ut för 2020 är en synnerligen god majssoppa med influenser från det mexikanska köket. Den mustiga och ganska heta soppan toppas med en tomatsalsa som mexikanarna kallar Pico de gallo samt några majschips. Vill du kan du gratinera chipsen med lite riven ost. Soppan tycker vi passar både till vardags och fest. Hyfsat billiga ingredienser är det dessutom vilket kanske inte är så dumt så här efter jul och nyår.

4 personer:
Soppan:

  • 2 burkar majs á 340 g
  • 1 gul lök
  • 2- 3 potatisar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1-2 tsk sambal oelek
  • 8-10 dl vatten
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 1 lime
  • svartpeppar & salt

Tomatsala/ Pico de gallo

  • 3 st tomater
  • 1 rödlök
  • 1/2 kruka koriander
  • 1 msk rödvinvinäger
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1/2 tsk salt 
Tillbehör:
  • Majschips/ Nachos el tortillas (på bilden: blue corn)
  • Ev. riven ost
  • Ev crème fraiche

Gör så här:

  1. Skala och riv potatisen.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp olivolja i stekgryta och bryn lök, vitlök och potatis i 2-3 minuter utan få färg.
  3. Tillsätt sambal oelek, därefter majs, vatten och smula ner buljongtärningar. Rör om och låt sjuda under lock i 15 minuter.
  4. Mixa soppan slät i mixer eller stavmixer. Smaksätt med pressad limesaft, lite salt och svartpeppar.
Tomatsalsan/ Pico de gallo
  1. Dela, kärna ur och fintärna tomaterna. Finhacka rödlök och koriander.
  2. Lägg allt i en skål och blanda med rödvinsvinäger, chliflakes och lite salt.
Servera soppan i djupa tallrikar eller skålar och toppa med en klick av tomatsalsan och några nacho- eller tortillachips.
Vill du piffa lite mer kan du ostgratinera chipsen.
Soppan är ganska het så vill du mildra den lite så passar även en klick crème fraiche på toppen fint till.
Läs hela inlägget »

Finalen på vår nyårsmeny består av en friskt härligt bubblande hallonsorbet. Desserten består att 3 lager i portionsglas. Först lite hallonlikör i botten. Det finns säkert färdig likör att köpa men vi presenterar en enkel hemmagjord hallonlikör där enda haken är att den ska stå och dra i minst ett par dagar innan förtäring. Det funkar även bra med annan bärlikör, t ex körsbär eller jordgubb. 
Lager 2 består av hallonsorbet men har du brist på ork och/ eller tid finns det naturligtvis även färdig sorbet att köpa men även här kör vi ett enkelt recept på egengjord. Liksom likören måste du ha framförhållning med sorbeten då den ska stå i frysen i minst 6 timmar. Glöm inte att röra om då och då under infrysningen.
Till sist och i samma stund som desserten ska avnjutas fyller du försiktigt upp glasen med mousserande torrt vin. Kan även toppas med en kvist citronmeliss som pricken över i om du vill. Alkoholfria alternativ är koncentrerad saft och typ Sprite.
Lycka till & Gott Nytt År!  // Ulrika, Fredrik, Åsa & Paka

8 personer:
Lager 1, Hallonlikör:

  • 16 cl gin
  • 100 g frysta hallon
  • 100 g socker
Alternativ: Köp färdig likör

Lager 2 Hallonsorbet:
  • 2 pkt frysta hallon á 250 g
  • 3 dl strösocker
  • 1 äggvita
  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 msk färskpressad citronsaft
Alternativ: Köp färdig sorbet

Lager 3
  • 1  fl mousserande torrt vin. (Vi använde Louis Bouillot, Crémant de Bourgogne Brut (135:-))
  • Ev citronmeliss- el myntablad som dekor

Gör så här:
Hallonlikör
(görs ett par dagar innan):

  1. Häll gin, hallon och socker i en stor burk eller kastrull med lock. Låt stå i rumstemperatur minst ett par dagar och rör om mellan varven. När allt socker lösts upp är det dags att sila upp likören i en väl rengjord flaska. Använd en finmaskig sil. Mosa bären så du får ut så mycket vätska som möjligt. Likören ska helst stå och dra i ett par dagar.
Sorben (görs minst 6 timmar innan servering):
  1. Koka upp hallon, vatten, och socker. Låt svalna och mixa. Sila/ passera bort kärnor från hallonmixen. Blanda i citronsaften.
  2. Vispa äggvitan till ett  hårt skum, häll i hallonblandningen och rör runt tills allt är blandat. Skjuts in i frysen. Rör om/ fluffa upp sorben med gaffel då och då under infrysningen.
  3. Sorben bör stå i frysen i minst 6 timmar innan servering.
Servering:
  1. Kyl ner 8 portionsglas.
  2. Häll ett par centiliter likör i de kylda glasen.
  3. Lägg en kula sorbet i varje glas och fyll upp med mousserande vin precis innan desserten ska avnjutas.
  4. Dekorera med en kvist citronmeliss elller mynta om du vill.
Läs hela inlägget »

Vår huvudrätt består av oxfilé med en tvist av asiatiska smaker. Oxfilén försteks där du ger köttet en fin stekyta. Därefter ska köttet kylas ner. Så detta moment kan du göra långt innan gästerna kommer. Även den magiskt goda såsen kan med största fördel förberedas innan, den blir bara ännu mustigare och godare av att få stå och dra. När det börjar närma sig servering så eftersteks köttet i 10 minuter eller tills innertempen är 58°C. Då är köttet rosa. Använd stektermometer! Köttbitarna penslas med mango chutney som smaksatts med ingefära. Till oxfilén serverar vi en härlig och lite het nudelsallad med bl a pak choi, shiitakesvamp, sambal oelek och edamamebönor. Den här asiatika varaianten av oxfilé är en riktig "Smash Hit" som vi garanterar gör succé.
Vi brukar inte ge några vintips men här gör vi ett undantag, det är ju ändå nyår. Allegrini Valpolicella Superiore 2017 (119:-)  är ett fruktigt och kryddigt vin som vi tycker passar utmärkt till denna smakrika rätt.

8 personer:
  • 1 kg oxfilé ( ca 125 g/ pers)
  • smör 
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 1/2 dl mango chutney
  • 1 msk finriven färsk ingefära
Sås
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olja
  • 1 msk finriven färsk ingefära
  • 1/2 dl japansk soja
  • 3 dl rödvin
  • 1 dl vatten
  • 4 msk konc kalvfond (på flaska)
  • 2 msk honung
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 2 tsk maizena majsstärkelse

Nudelsalladen:

  • 8 portioner risnudlar (eller andra nudlar du föredrar)
  • 1 msk matolja
  • 100 g shiitakesvamp
  • 1 pak choi ( asiatisk typ salladskål)
  • 3 salladslökar
  • 2 vitlöksklyfta
  • 1 röd chili
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk soja
  • 1 msk sambal oelek
  • 100 g frysta skalade edamamebönor
  • 1/2 dl sesamfrön

Gör så här:
Steg 1 köttet:

  1. Skär köttet i 8 skivor (för 8 port). Bryn det hastigt i smör i en het stekpanna så att det får färg. Salta och peppra. Lägg upp köttet på ett ugnssäkert fat och sätt genast in det i kylen.

Såsen: 

  1. Skala och hacka schalottenlöken och vitlöken. Fräs det i olja i en kastrull.
  2. Tillsätt ingefära, soja, rödvin, vatten, kalvfond, honung och sambal oelek.
  3. Låt såsen koka i ca 10 minuter. Rör ner maizena utrört i lite vatten. Låt såsen koka någon minut till. Såsen kan med fördel göras i god tid innan då smakerna växer om den får stå ett tag..

Nudelsalladen:

  1. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Skölj med kallt vatten, häll på matolja och ställ åt sidan.
  2. Rosta sesamfröna i torr panna.
  3. Rensa svampen och skär i bitar. Strimla pak choi och salladslök. Finacka vitlök och chili (urkärnad). Fräs svamp och lök i sesamolja, tillsätt chilin, pak choi och salladslöken efter en stund.
  4. Tillsätt nudlarna, soja och sambal oelek. Rör ordentligt så att kryddorna fördelas.
  5. Låt de frysta bönorna fräsa med de sista minuterna. Toppa med rostade sesamfrön vid servering.
Steg 2 köttet/ serveringen: 
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala ingefäran med hjälp av spetsen på en sked och finriv sedan.
  3. Värm mango chutney och ingefäran i en liten kastrull.
  4. Stek köttet i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills innertemperaturen är 58°C om köttet önskas rosa.
  5. Pensla mango chutney över köttet. Värm såsen. Servera med nudelsalladen.
loading...
Läs hela inlägget »

De här läckra små bresaolakorgarna som fylls med en ostkräm och toppas med rostade pinjenötter är det tredje och sista receptet på nyårsmenyns mingel-/ förrätter. Bresaolaskivorna formas i muffinsformar och ugnsrostas till små chipsliknande korgar. Till vår ostkräm valde vi Saint Agur men vi vill påstå att här kan du fritt välja din krämiga favoritost.
Ja, då har vi  presenterat tre små delikata munsbitar med olika smaker och texturer som vi lovar kommer bli en succéstart på din nyårsmiddag.
Nästa inlägg blir nyårsmenyns huvudrätt som vi lovar är något utöver det vanliga med underbara asiatiska smaker och dofter. Vi ses!

10 korgar:

  • 10 skivor bresaola, (ca 70 g)
  • 100 g Saint Agur 
  • 1 dl crème fraiche
  • 30 g pinjenötter, rostade
  • Salt och peppar, efter smak.

Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
2. Tryck ner bresaola-skivorna i en muffinsplåt. Det brukar vara vara 12 hålformar i en plåt. Har du ingen muffinsplåt så går det bra att använda aluminiumformar.
3. Rosta bresaolan i ugnen i 15 minuter till ”chips-korgar”. Ta ut, låt svalna.
4. Mixa osten med crème fraiche slät och smaka av med salt och peppar. (Har osten en hård kant så skär bort innan du mixar.)
5. Rosta pinjenötterna i en torr panna på medelhög värme tills dem blir lite gyllene.
6. Fördela ostkräm i varje korg med små skedar eller med sprits.
7. Toppa med rostade pinjenötter.

loading...
Läs hela inlägget »

En busenkel men underbart god entré-/ mingelrätt. Få ingredienser som du mixar och rör ihop på några minuter. Med sältan och med sitt lilla sting kompletterar den här tapenaden de två andra entrérätterna; laxen och bresaolakorgarna på ett ypperligt sätt.

Till en skål som på bild:
  • 340 gr Oliver med pimiento
  • ½ dl crème fraiche 
  • 1-3 msk olivolja (beroende på vilken konsistens man föredrar.)
  • 1 stor pressad vitlöksklyfta
  • ½ kruka basilika
  • Salta kex (gärna salta surdegskex)

Gör så här:

  1. Låt vätskan rinna av oliverna
  2. Mixa i mixer eller med mixerstav (ej helt slätt)
  3. Mixa först vitlök och basilika, tillsätt därefter olivolja i omgångar till önskad konsistens
  4. Blanda i de mixade oliverna, crème fraiche och rör ihop.
  5. Servera med salta kex.
Läs hela inlägget »
Första nyårsrätten är en lyxig och superfräsch lime-, koriander- och ingefärsmarinerad laxrätt som serveras i krispiga salladsblad. Dessa läckra mumsbitar toppas med en sojamajo som får dina smaksinnen att slå frivolter! Antingen serverar du de laxfyllda salladsbladen som en entré-/ mingelrätt eller som en förrätt. Ett glas champagne passar utmärkt till eller ett fylligt och fruktigt vitt vin om du så vill.

8 st

  • 200 g skinnfri laxfilé (typ Salmalax)
  • 1/2 kruka koriander
  • 2 salladslökar
  • 1 1/2 tsk riven ingefära
  • 1/2 lime
  • 1/2 tsk sesamolja
  • 1 msk olja
  • 1/2 tsk flytande honung

Sojamajonnäs:

  • 2 msk japansk soja
  • 1 dl majonnäs

Till servering:

  • Hjärtsallad

Gör så här:

  1. Skär laxen i små kuber.
  2. Hacka koriandern, ansa och skiva salladslöken fint. Skala (med spetsen på en sked) och riv ingefäran. Skölj limen, riv skalet och pressa ur saften.
  3. Blanda en dressing av ingefära, det rivna skalet och saften från lime, sesamolja, olja och honung. Blanda ner lax, koriander och salladslök i dressingen och låt marinera minst 10 minuter.

Sojamajonnäs: 

  1. Koka ihop sojan till en 1/2 matsked återstår. Låt den kallna ordentligt. Blanda majonnäsen med sojan.

Till servering: 
Ansa och skölj salladen. Servera laxen i salladsbladen och klicka på majonnäsen.

Läs hela inlägget »

Varsågod! Här är På tallrikens läckra nyårsmeny som vi tagit fram i samarbete med våra fenomenala gästbloggare Åsa & Paka. Recepten presenteras efterhand de kommande veckorna. Hoppas det ska smaka!

Nyårsmeny
Läs hela inlägget »