på tallriken idag:

Årets midsommar blir lite annorlunda men vi hoppas du trots allt kan njuta tillsammans med vänner och god mat. Här kommer ett recept på gubbröra på ansjovis som serveras på en skiva smörstekt grovbröd med skivad kall nypotatis , sallad och rädisor. Lite stenbitsrom och gräslök på toppen och vips så har du världens godaste midsommarmåltid. Glad midsommar på dig! Ulrika & Fredrik

4 personer:
Gubbröran:

  • 125 g ansjovisfilé
  • 4 hårdkokta ägg
  • 1 rödlök
  • 1 dl crème fraiche
  • 1/2 dl majonnäs
  • 1/2 msk dijonsenap
  • 1 knippe dill, hackad
  • 1 knippe gräslök, hackad
  • Vitpeppar

Upplägg och dekoration:

  • 6 skivor danskt (eller svenskt, eller norskt) rågbröd
  • 2 msk smör att steka i
  • 8 potatisar (nypotatis)
  • 1 påse valfri blandad småbladig sallad
  • 1/2 knippe (8-10 st) rädisor
  • Röd stenbitsrom
  • Hackad gräslök

Gör så här:

  1. Koka potatis med dill och välsaltat vatten. (om du nu inte råkar ha överbliven färdigkokt potatis i kylen). Låt svalna.
  2. Koka äggen ( 10 minuter).
  3. Skala och grovhacka äggen. Finhacka rödlök, ansjovis, dill och gräslök.
  4. Blanda crème fraiche, majonnäs och senap. Smaka av med lite vitpeppar.
  5. Blanda ner allt hackat men spar lite gräslök till dekoration.
  6. Stek brödskivorna hastigt på hög värme i smör.
  7. Skiva potatisen och rädisorna.
  8. Fördela salladen, rädisorna och potatisen på mackorna. Klicka på gubbröran och toppa med stenbitsrom och gräslök.
Läs hela inlägget »

I dag bjuder vi på en grymt god vegetarisk burgare med pankofritterad halloumi som serveras i ett härligt rödbetsbröd.
Just bröden hoppas vi att du bemödar dig att baka. Dels är bullarna supergoda i sig både till frukost eller eftermiddagsfikat och dels tycker vi att dem tillför det där lilla extra till den här rätten. Bröden kan du baka i förväg och frysa in tills det är dags.
Till våra burgare serverade vi dessutom frasiga pommes på sötpotatis som tillbehör. Väldigt goda till men inget måste.
Oj så gott! En perfekt sommarlunch helt enkelt!

Vegburgare 4 st
Rödbetsbröd 16 st
(resterande bröd till frukost eller fikat)

  • 50 g jäst
  • 5dl ljummet vatten
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 2 kokta rödbetor
  • 1 dl solrosfrön
  • 6 dl rågsikt
  • 5 dl vetemjöl
  • flingsalt och ev svarta sesamfrön eller rostade rapsfrön som garnityr.
Pankofritterad haloumi:
  • 2 Halloumiostar
  • 2 ägg
  • 2 dl pankoströbröd
  • 2 dl vetemjöl
  • Rapsolja att steka/ frittera i
Dressing:
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 msk majonnäs
  • 1 näve hackad persilja
  • några droppar citronsaft
  • salt & peppar
Övriga tillbehör: och om du vill, pommes på sötpotatis:
  • 4 sötpotatisar
  • 3 msk rapsolja
  • flingsalt

Gör så här:
Rödbetsbröden/ burgarbröden:

  1. Lös upp jästen i det ljumna vattnet (37°C). 
  2. Mixa rödbetorna till en pure tillsammans med oljan och ev. lite vatten.
  3. Blanda rödbetspurén i degspadet och tillsätt därefter samtliga ingredienser. Arbeta i maskin ca 10-15 min. Degen ska vara ganska lös.
  4. Låt jäsa i ca 45 minuter under bakduk.
  5. Dela degen i 16 delar och platta ut till runda kakor och lägg på plåt - låt jäsa i 15 -20 minuter.
  6. Tryck små gropar med fingrarna och ringla över lite olivolja. Strö lite flingsalt över och om du vill svarta sesamfrön eller rostade rapsfrön.
  7. Grädda i 210°C i ca 15 minuter.
Pankofritterad haloumi:
  1. Skär halloumin i 0,5-1cm tjocka skivor.
  2. Doppa dom först i vetemjölet, sedan i det uppvispade ägget och till sist i rikligt med panko.
  3. Stek i rikligt med rapsolja (de ska ju nästan fritteras) på medelvärme tills de fått fin färg och blivit knapriga. Du kan naturligtvis använda riktig fritös eller fritösgryta om du har. Använd då olja som tål hög värme (180°C).
Dressingen:
  1. Hacka persiljan.
  2. Rör ihop crème fraich, senap och majonnäs. tillsätt persiljan och smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Dela bröden och fördela halloumi, sallad, dressing och picklad rödlök efter tycke och smak.
Ugnsbakade pommes på sötpotatis:
  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skala och skär potatisen i stavar.
  3. Fördela i ugnsform och ringla över olja samt strö över ett par nypor flingsalt. 
  4. Baka i 25-30 minuter.
Läs hela inlägget »

Äntligen verkar det som sommaren är på intåg med värme och sol. Vi firar detta med ett enkelt recept på en underbart god rabarberdessert som du bara måste prova. Rabarberna bakas i ugnen i en marinad av socker, smör och citron. Till rabarberna serverar vi en ljuvlig kolasås med nötter samt en kula vaniljglass. I vår kolasås hade vi pistage- och hasselnötter men tag vad du har i skafferiet, t ex mandlar funkar fint. Njut av försommaren! Ulrika o Fredrik

4 personer:

  • 400 g färska rabarber
  • 3/4 dl råsocker eller rörsocker
  • 3 msk smör
  • 1 msk färskpressad citron

Kolasås med nötter:

  • 100 g smör
  • 1 dl rörsocker eller råsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 dl grovhackade nötter (pistage,hasselnötter eller mandel)
Att servara till:
  • Vaniljglass

Gör så här:

  1. Ansa och skölj rabarberna, skär i ca 10 cm stavar och lägg i en smord ugnsform.
  2. Klicka på smör, strö över sockret samt häll citronjuicen över.
  3. Ställ in i ugn 20-30 minuter eller tills rabarberna är blivit mjuka. Ös gärna rabarberna då och  

Kolasåsen:

  1. Hacka nötterna grovt.
  2. Bryn smöret tills det doftar nötigt, tillsätt samtliga ingredienser utom nötterna.
  3. Låt koka i ca 5 minuter, rör sist ner nötterna.
Såsen går att förbereda dagen innan om man vill.

Servera rabarberna med kolasåsen och vaniljglass.
Avnjuts helst och bäst ute på en solig försommardag.

Läs hela inlägget »

Om du inte redan startat grillsäsongen så kanske det är läge till Valborg? Här är recept på grillad entrecôte med flera goda tillbehör som kanske kan inspirera? Vad säger du om vitlöksfräst svartkål med rostade pinjenötter och hyvlad parmesan, eller om ugnsrostade rotfrukter med massor av härliga örter? Och vad passar bättre till grillad entrecôte om inte ugnsrostade tomater och en klassisk bearnaise? Köttet på bilden är från Larsvikens gårdsbutik. Omsorgsfullt närproducerat och av toppkvalitet. Ät hellre bra och gott kött sällan, än billigt och dåligt ofta. Tycker åtminstone vi, så det så!
Trevlig Valborg önskar Ulrika o Fredrik

4 personer:

  • 4 rejäla (minst 250 g), tjocka skivor (ca 3 cm) entrecôte av god kvalitet, gärna hängmörat.
  • salt & svartpeppar från kvarn

Ugnsstekta rotfrukter:

  • 2 st palsternacka
  • 2 rödbetor
  • 2 gulbetor
  • 1/2 kålrot
  • 3 morötter
  • 1 knippe färsk oregano
  • 1 knippe färsk dragon
  • 1 nypa flingsalt
  • 1/2 dl rapsolja
Ugnsrostade körsbärstomater:
  • 300 g körsbärstomater på kvist
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 nypa flingsalt och lite svartpeppar
Svartkålsfräs:
  • ca 400 g svartkål
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl pinjenötter
  • 50 g parmesan
Bearnaisesås:
  • 300 g smör
  • 1 schalottenlök
  • 2,5 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm cayennepeppar
  • 1 knippe färsk dragon, (ca 2 msk hackad)
  • 1 knippe färsk persilja, ( ca 4 msk hackad)

Gör så här:
Börja med sås och tillbehör.
Ugnstekta rotfrukter:

  1. Sätt ugnen på 200 °C.
  2. Skala, dela och klyfta frukterna i ungefär lika stora bitar. Blanda rotfrukterna med olivolja och fördela sedan på plåt eller ugnssäker form. Grovhacka eller klipp örterna (rensa bort de grövsta stjälkarna och strö över. Ringla över olivolja och strö på flingsalt.
  3. Baka i ca 40 minuter mitt i ugnen. Rör om då och då.

Bearnaise:

  1. Plocka bladen från dragonen och finhacka dragonstjälkarna. Spara bladen till slutet.
  2. Finhacka schalottenlöken. Om du hackar löken och stjälkarna riktigt fint så behöver du inte sila reduktionen.
  3. Koka upp lök, dragonstjälkar, vinäger och låt det reducera något. Tillsätt vattnet, låt svalna något.
  4. Tillsätt äggulorna och värm under vispning.
  5. Smält smöret och värm det till 55 grader.
  6. Tillsätt smöret droppvis till ägguleblandningen under konstant vispning. Sakta till en början och sen allt snabbare.
  7. Smaka av med salt och cayennepeppar. Hacka dragon och persilja och vänd ner i såsen.
Svartkålen:
  1. Rosta pinjenötterna i torr het stekpanna.
  2. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
  3. Grovhacka kålen.
  4. Fräs löken i olivolja utan att ta färg. Öka värmen, tillsätt kålen och stek i några minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
  5. Strö över pinjenötterna och hyvlad parmesan.
Ugnsrostade körsbärstomater:
  1. Lägg tomaterna på bakplåtspapper i ugnsäker form. Ringla över olivolja och balsamvinäger. Strö över en nypa flingsalt och några drag med svartpepparkvarnen. Rosta i ugnen på 200°C i 15 minuter.
Köttet:
  1. Använder du kol grill: Tänd grillen i god tid.
  2. Är köttet inte hängmörat så låt det ligga att dra och torka ett tag på hushållspapper. Salta och peppra. Grilla 3 minuter på varje sida för mediumresultat. Låt köttet vila några minuter innan servering och eventuell tranchering.
Läs hela inlägget »

Med tanke på att försäljningen av mjöl och jäst skjutit i höjden den senaste tiden så kan vi inte annat än tolka detta som att det bakas febrilt i de svenska köken just nu. Vi är inte sena att haka på denna plötsliga baktrend, så därför serverar dig här ett enkelt recept på ett mycket gott brytbröd som du kavlar ut och gräddar i en långpanna (djup plåt). Du kan piffa till och variera ditt bröd med olika topping. T ex pensla med ägg och sedan strö en näve pumpa- eller solrosfrö över. Eller kanske lite flingsalt.  Baka på så hörs vi snart igen! Ulrika o Fredrik

1 långpannebröd:
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • ½ l vatten
  • 2 msk honung
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl rågsikt
  • ca 7 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke , värm vattnet till ca 37 grader , häll vattnet över jästen som får lösas upp. Tillsätt därefter samtliga ingredienser. Kör i hushållsmaksin 5-10 minuter eller om du vill ha lite armträning; för hand i nästan en kvart. Degen ska vara rätt lös. 
  2. Låt jäsa 45-60 minuter i bunken. 
  3. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna (djup ugnsplåt) och strö lite mjöl över pappret.
  4. Efter jäsning så bara häll ut degen i långpannan och platta ut med händerna eller kavla ut den försiktigt. Knåda inte för mycket.
  5. Skär med degskrapa eller kniv rutor i degen i lagom portions-/ brytbitar.
  6. Låt jäsa på plåten i ytterliggare 20 minuter.
  7. Du kan antingen sikta lite vetemjöl över innan bakning (som på bilden) eller pensla med ägg och strö fröer typ solros- eller pumpafrön. Eller varför inte lite flingsalt?
  8. Grädda brödet i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller tills det fått fin färg.
loading...
Läs hela inlägget »

Ja, godare cheesecake än den här är nog svårt att finna! Inga konstigheter att få till förutom att den tar sin lilla tid med sina två lager av fyllningar och den ljuvliga citronsåsen. Ta dig den tiden! Ojojoj, så gott! Glad Påsk! Ulrika o Fredrik

1 tårta 8-10 personer:

Botten:

  • 10 st digistivekex
  • 100 g smör
Första fyllningen:
  • 400 g philadelphiaost
  • 3 ägg 
  • 1 1/2 dl strösocker

Översta lagret:

  • 4 dl crème fraiche
  • 1 msk vailjsocker
  • 1 dl florsocker, siktat

Citronsås:

  • 3-4 msk citronsaft, färskpressad
  • 3/4 dl vatten
  • 1 tsk majsenamjöl
  • 1 äggula
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 msk smör

Dekoration:

  • 2-3 skivade kiwifrukter
  • 1 pkt färska hallon
  • citronmeliss

Gör så här:

Botten:

  1. Sätt ugnen på 200°C
  2. Smält smöret på svag värme.
  3. Smula sönder kexen och blanda med smöret.
  4. Tryck ut blandningen i en springform.
  5. Grädda botten i 6-7 minuter.

Första fyllningen:

  1. Sänk ugnstemperaturen till 180°C.
  2. Rör philadelphiaosten till en jämn smet och blanda därefter i äggen och sockret.
  3. Fördela över den förgräddade kexbotten.
  4. Grädda i ca 35 minuter tills kakan lyfter lite längs kanterna och i mitten.
  5. Låt kakan svalna.

Översta lagret:

  1. Blanda ihop ingredienserna till översta lagret.
  2. Bred ut på den kalla kakan.
  3. Grädda i 180°C i 6-7 minuter så att ytan stelnar något.
  4. Låt kakan kallna.

Citronsås:

  1. Blanda citronsaft, vatten, majsenamjöl, äggula och socker i en kastrull.
  2. Låt sjuda upp försiktigt.
  3. Rör i blandningen hela tiden tills den tjocknar något.
  4. Avsluta med att vispa ner kallt smör.
  5. Låt svalna något innan servering.

Servera med citronsås, skivad kiwi, hallon och citronmeliss.

Läs hela inlägget »

Här serverar vi receptet på en riktigt god vegetarisk pizza med svamp (porta bello), päron, rödlök och 3 olika smakrika ostar. Pizzan toppas med rostade pinjenötter, ruccola samt till sist, lite honung som ringlas över. Recept på deg och tomatsås hittar du i förra veckan pizzainlägg. I våra receptbeskrivningar så står det att du ska lägga över pizzan på en het plåt vid gräddningen. Detta är för att i möjligaste mån efterlikna den effekt du får när du bakar pizza i en stenugn. Är du en frekvent pizzabagare så finns det speciella bakstenar att köpa. Vi har inte testat baksten själva men har du erfarenhet av detta så får du gärna delge dina erfarenheter.
Må väl! Ulrika o Fredrik

Funghi, pere e tre formaggi

  • Pizzadeg, egengjord eller färdigköpt (recept deg)
  • Tomatsås (recept tomatsås)
  • 100 g gorgonzola
  • 100 g parmesan
  • 100 g pecorino (italiensk getost)
  • 1 päron (typ Confernce)
  • 1 rödlök
  • 2 porta bello (eller 6-8 skogschampinjoner)
  • 1 näve ruccola
  • 1/2 dl pinjenötter
  • 1 msk flytande honung

Gör så här:

  1. Gör pizzadegen enligt recept i förra veckans inlägg (se recept) eller köp färdig. Kavla ut degen till ca 1/2 cm tjocklek och till önskad form på bakplåtspapper.
  2. Koka tomatsås enligt förra veckans recept. (se recept).
  3. Bred på tomatsås.
  4. Sätt ugnen på 250°C och sätt in plåten som pizzan ska gräddas på i ugnen en kvart innan.
  5. Riv de hårda ostarna och strö över. Smula över gorgonzolan.
  6. Skala och skiva löken. Dela päronet i kvarter, kärna ur och skiva tunt. Dela porta bellon på hälften och skiva tunt. Fördela lök, päron och svamp över pizzan.
  7. Rosta pinjenöttena i torr het stekpanna tills de fått fin färg. 
  8. För över pizzan på den heta plåten och grädda i ugnen på 250°C i ca 10 minuter eller tills den fått fin färg.
  9. Toppa pizzan med de rostade pinjenötterna, ruccolan och till sist ringla över lite honung.
Läs hela inlägget »

De här pizzarecepten hade vi egentligen tänkt att publicera lagom till Mellofinalen men av den blev det ju inget. Pizza funkar ju dock alltid så därför kör vi dem nu istället. Det blir ett recept idag och ett nästa torsdag. Först ut är Gambero, en supersmarrig pizza med stora räkor och en gremolata som är ett kryddsmör som du klickar över räkorna. Så jäkla gott! I det här första inlägget får du även recept på pizzadeg och tomatsås. Kanske har du varken ork eller tid att göra din egen deg. Det helt OK att köpa färdig deg. Däremot så uppmanar vi dig å det skarpaste att göra din egen tomatsås. Det blir sååå mycket godare. Vi lovar! Lycka till med pizzabaket och hoppas det ska smaka. Ulrika o Fredrik

Pizzadeg ( 2 rejäla pizzor):

  • 25 g jäst (1/2 pkt)
  • 4 dl ljummet vatten (ca 37°C)
  • 8 dl vetemjöl ( + 1 dl till knådning o utbakning)
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 1 nypa socker
Tomatsås ( för 2 pizzor):
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1 dl tomatpuré
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 litet knippe färsk oregono ( el. 1 msk torkad)
  • 1 litet knippe färsk basilika ( el. 1 msk torkad)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 msk socker
  • (+ ev. några droppar tabasco o en skvätt balsamvinäger)

Degen:

  1. Smula ner jäst i degblandarens bunke. (eller i en stor skål om du knådar förhand). Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt. Lös upp jästen med en slev.
  2. Tillsätt salt, socker och hälften av mjölet i jästvattnet. Kör degblandaren i ett par minuter (eller rör ihop med slev).
  3. Tillsätt olivolja och resterande mjöl och vatten. Blanda/ knåda ihop ytterliggare 5 minuter . 
  4. Ta ur degen från bunken och knåda degen förhand i ytterligare 10 minute tills du fått ihop en fin slät deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa i minst 1 timme i rumstempertur. Degen kan med fördel göras dagen innan och förvaras i kylen under natten.
  5. Dela degen i 2 delar och kavla ut till ca 1/2 cm tjocklek och till önskad form på bakplåtspapper.

Tomatsåsen:

  1. Finhacka lök och vitlök, lägg i kastrull och fräs i lite olivolja tills den blir mjuk utan att få färg.
  2. Tillsätt, tomatkross, tomatpuré, olivolja, och kryddor. Låt puttra utan lock i 20 minuter på svag värme så vätskan reduceras något. Låt sedan puttra under lock i ytterligare 20 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
  3. Vill du ha ytterliggare stuns kan du tillsätta några droppar tabasco och en skvätt balsamvinäger.

Pizza Gambero med gremolata:
Grund:

  • Pizzadeg enligt recept ovan el färdigköpt.
  • Tomatsås enligt recept ovan.
Topping:
  • 2-3 dl riven ost,  Vi använde lika mängd grevé och lagrad cheddar.
  • 1 bit skivad buffelmozzarella
  • 6-8 ekologiskt odlade tigeräkor eller scampi
  • 5-6 halverade körsbärstomater
  • ett par nypor flingsalt
  • 1 näve färsk spenat
Kryddsmör (gremolata):
  • 2 msk smör
  • 1 knippe hackad persilja
  • 1/2 pressad citron
  • 1 msk olivolja
  • 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
  • 1 bit (2 cm) finhackad eller riven ingefära
  • 1/2 finhackad röd chili

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på max temperatur (minst 250°C) och placera en tom plåt i hacket strax under mitten av ugnen.
  2. Kavla ut degen till önskad form och placera på bakplåtspapper. Tänk på att när du klar med toppingen, så ska du lätt ska kunna föra över pizzan på den varma plåten i ugnen. 
  3. Grunda med tomasås, riven ost och skivor av mozzarella.
  4. Rör ihop smör med persilja, vitlök, ingefära, chili, citron och olivolja.
  5. Placera ut räkor och tomathalvor och lägg därefter en rejäl klick kryddsmör på varje räka.
  6. Placera pizzan på den heta plåten i ugnen och  grädda i ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg. 
  7. Toppa med spenatblad, flingsalt och lite svartpeppar från kvarn.
Läs hela inlägget »

Idag är det våffeldagen och varför inte ljusa upp den dystra tillvaron vi nu befinner oss i med några härligt frasiga våfflor med sylt och grädde.
Ska man tro historien varför vi ska käka våfflor just i dag så sägs det vara en språklig förvrängning eller feltolkning av den ursprungliga kristna Vår Fru-dagen (Marie bebådelsedag). 
Söker du våffelrecept på nätet så finns det en rad varianter, bl a med eller utan ägg. Du har säkert ditt favoritrecept. Vårt recept är med ägg samt även en gnutta salt och socker som vi tycker ger både frasiga och lite mer smakrika våfflor.
Kämpa på & håll modet uppe! Ulrika o Fredrik

8 våfflor:

  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 4 dl mjölk
  • 2 ägg

Att servera till:

  • 3 dl vispgrädde
  • Sylt efter tycke och smak
  • och/ eller lite färska bär

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt sedan svalna något.
  2. Rör ihop de torra ingredienserna i en stor skål/ bunke.
  3. Vispa ner äggen och hälften av mjölken i mjölblandningen. När du har fått ihop en jämn smet tillsätt det smälta smöret och resterande mjölk. Vispa ihop Låt gärna smeten stå och vila i kylskåp en stund (10-20 minuter eller längre)
  4. Håll gräddade våfflor varma i ugnen (75°C) så de behåller sin frasighet. 

Servera med vispad grädde, sylt och/ eller lite färska bär.

Läs hela inlägget »

Vad sägs om att förgylla dagen med en klassisk svensk husmanskost i form av pannbiff med lök? Här serverad med råstekt potatis, kokta morötter, gräddsås, inlagd gurka och rårörda lingon. Det här blogginlägget är i samarbete med Larsvikens lantbruk vilket vi är mycket glada för. Larsviken är ett ganska litet familjedrivet lantbruk utanför Viken. Här har generationer ägnat sig åt odling och djuruppfödning. Alltid med passion, stor kunskap och inte minst med kärlek och respekt för vår natur. Främst är Larsviken känt för sin potatis med odling av ett otal potatissorter men även för sin chipstillverkning som går under namnet Larssons chips. På gården hittar du även en mysig butik fylld med närproducerade delikatesser och massor av annat spännande. Är du mer nyfiken på Larsviken? Kolla in deras hemsida; larsviken.se. Oxfärsen och potatisen (av sorten Almonda) som vi använde är så närproducerat det kan bli från Larsviken. 

4 personer:
Pannbiffar:

  • 500 g oxfärs
  • 1 msk konc. ox-/ kalvfond
  • 1 gul lök
  • 1 dl grädde
  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk malen svartpeppar
  • Smör och/ eller rapsolja att steka i

Stekt lök:

  • 2 gula lökar
  • 1 tsk socker
  • Smör att steka i

Gräddsås:

  • 2 msk vetemjöl
  • 1/2 dl vatten 
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk soja
  • 2 msk kalvfond
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Ev. en skvätt vitvinsvinäger

Råstekt potatis:

  • 800 g potatis ( t ex Almonda)
  • Rikligt med smör och/ eller olja att steka i.
  • Salt

Gör så här:
Råstekt potatis:

  1. Skala och tärna potatisen. Stek potatisen i rikligt med smör och olja på medelvärme tills den mjuknat och fått fin färg. Ca 20 minuter. Rör om då och då. Salta. Håll potatisen varm i ugnen (100°). 

Biffarna:

  1. Finhacka och bryn en av lökarna i smör tills den mjuknat och fått lite färg. Ställ åt sidan att svalna något.
  2. Blanda grädde, ägg, senap, ströbröd och den brynta löken. Låt svälla någon minut.
  3. Blanda smeten med köttfärsen, tillsätt kalvfond, salta och peppra. Forma till biffar. Stek biffarna på medlevärme tills de fått fin färg. Spar stekskyn till såsen. Håll biffarna varma i ugnen.
Löken:
  1. Skiva de två återstående lökarna och stek i smör på medelvärme tills den mjuknat och fått fin gyllenbrun färg. Tillsätt en nypa socker mot slutet som får karamelliseras. Håll varmt i ugn.

Gräddsåsen:

  1. Vispa ur biffstekpannan med lite vatten. Sila av stekskyn ner i en tjockbottnad kastrull. Rör ut 2 msk mjöl i stekskyn.
  2. Tillsätt mjölk, grädde, soja, fond och låt koka upp. Rör om  med visp då och då. Smaka av med gelé, salt, peppar och eventuellt med en skvätt vitvinvinäger.
Toppa biffarna med rikligt med lök och servera med den härligt gyllenbrunt råstekta potatisen och gräddsåsen. Även kokta morötter, rårörda lingon och inlagd gurka passar som hand i handsken till denna klassiska husmanskost.
loading...
Läs hela inlägget »