Spaghetti alla Carbonara

Enligt osäkra källor så har denna klassiska italienska rätt sitt ursprung från landets kolgruvor. Carbonarans svartpeppar ska symbolisera de kolpartiklar som drösslade ner i gruvarbetarnas matlådor när de käkande sin pasta. Sant eller inte men i all sin enkelhet så är carbonaran en fantastiskt god pastarätt.
En ”äkta” italiensk carbonara innehåller ingen grädde. Krämigheten får man av vispade ägg där man tillsätter rikligt med riven ost och svartpeppar. Ostblandningen består vanligtvis av hälften parmesan och hälften picorino som är en lagrad fårost. Köttet är ofta tärnat luftorkat sidfläsk; pancetta. Jag tycker att det funkar lika bra med antingen rimmat eller rökt sidfläsk. Även vanlig bacon är helt OK. En italienare skulle förmodligen inte få för sig att servera en hel rå äggula på toppen av carbonaran. Men det piffar onekligen till anrättningen, så varför inte? Vill du hälla i en skvätt grädde i din carbonara och även ha med lite lök så är inte vi de som fördömer. Här är vår version av Spagetti alla Carbonara. Buon appetito!

4 personer:

  • 400 g spagetti
  • 2 tsk salt
  • 4 ägg
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 vitlökskyftor
  • 300 g pancetta i bit (italienskt lufttorkat sidfläsk),  eller rimmat eller rökt sidfläsk
  • 100 g riven parmesan
  • 2 krm svartpeppar från kvarn
  • 4 äggulor till servering.

Gör så här:

  1. Koka spagettin al dente i välsaltat vatten med en skvätt olivolja i.
  2. Riv parmesanosten.
  3. Vispa ihop äggen tillsätt osten och svartpeppar. Rör till en jämn smet. Lite (1-2 msk) av pastaspadet kan tillsättas.
  4. Tärna fläsket och fräs sedan i stekpanna tillsammans med hela vitlöksklyftor till fläsket har fått fin färg. Låt svalna något.
  5. Ta bort och kasta vitlöksklyftorna. Häll fläsket i ägg- och ostsmeten och rör runt.
  6. Blanda allt med spagettin. Dra några varv med svartpepparkvarnen över pastan och dekorera eventuellt med en äggula på toppen.
Servera omedelbart!