CITRONSORBET MED FLUFFGUFF

Inspiration till den här ljuvligt läskande sommardesserten fick Ulrika vid ett besök i den spanska staden Nerja  där hon blev serverad något liknande på en av stadens mest välrenomerade restauranger. Precis när de skullle sätta skeden i desserten hördes skrik och skratt från köket. Ut rusar kocken och ursäktar sig förläget då hon glömt lägga på äggviteskummet. Helt klart är det detta fluffiga skum som ger den här efterrätten det där lilla extra. Så vi förstår hennes panik. I Danmark så toppas ofta glasstruten med ett liknande skum som kallas "guf". Vi döper därför vårt skum till Fluffguff. Det här måste ni bara testa i sommar!

Citronsorbet med fluffguff

4 personer:
Sorbet:

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 dl färskpressad citron
  • Rivet skal (cest) från 1 citron
  • 2 msk mascarpone

Fluffguff:

  • 2 äggvitor
  • 1 ½ dl strösocker

Dekor:

  • Färska hallon
  • Rivet citronskal (cest) 

Gör så här:
Sorbet:

  1. Koka upp socker och vatten i en kastrull. Låt sjuda 3-4 minuter till en lite simmig sockerlag. Låt svalna.
  2. Tillsätt citronjuicen, finrivet citronskal och mascarpone. Rör till en slät smet.
  3. Häll smeten i en form och ställ i frysen i minst 3 timmar. Rör om i sorbeten med en gaffel  ungefär 1 gång per timme. Detta för att undvika iskristaller.

Äggviteskum/ Fluffguff:

  1. Vispa äggvitorna hårt och häll sakta i sockret. Fortsätt vispa tills du får en tjockt skum.

Servering:

  1. Kyl gärna fat eller skålar som du ska servera i. Speciellt om det är en varm sommardag.
  2. Skopa upp sorbeten och klicka på "guffet" Dekorera med hallon och rivet citronskal.
  3. Servera och avnjut direkt.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln