BEEF NON-TINGH

Här kommer ett recept på en jädrans så god wokrätt  med tunt skivad entrecôte, grönsaker, en asiatisk sås och inte minst färska risnudlar som för oss är en ny och en riktigt angenäm bekantskap. Konsistensen på nudlarna lyfter helt klart  den här rätten en dimension. Dock måste du nog besöka en asiatisk matbutik för få tag i dessa men vi lovar att det är det väl värt. En annan ingrediens som kanske också är en ny för många, är Shaoxing risvin. Används ofta som smaksättare i det kinesiska köket och finns att köpa på Systemet. Kan nog ersättas med risvinäger.
Längre ner i inlägget kan du se en liten film om hur det gick till när vi lagade den här delikata rätten. Prova! En höjdare tycker vi!

Beef Non Tingh. På Tallriken-matblogg©. Photo: Fredrik Rege©

6 personer:

  • Ca 900 g färska risnudlar, 1 cm breda Finns i asiatisk butik)
  • 600 g  entrecote hel i bit, sedan delad och tunt skivad
  • 3 stora ägg
  • 2 gula lökar i tjocka skivor
  • 2 st Pak Choi, strimlas
  • 1 bunt salladslök, i ca 5 cm bitar
  • 4-5 vitlöksklyftor, grovhackade
  • 1 näve jordnötter, hackade
  • Matlagningsolja

Marinad:

  • 2 msk ostronsås
  • 1 ½ msk sojasås
  • ½ msk kalvfond
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 krm bikarbonat

 Sås:

  • 2 msk mörk sojasås
  • 2 msk ostronsås
  • 2 msk shaoxingvin eller risvinäger (Finns på Systemet Nr 80499)
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk socker
  • ½ msk kalvfond
  • ½ msk sesamolja
  • 1 tsk maizena

Gör så här:

  1. Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden.
  2. Skär köttet i ca 3 cm tjocka skivor, skär därefter tunt från kortsidan/"fel" håll.
  3. Lägg köttstrimlorna i en bunke och häll över marinaden och blanda. Ställ i kyl att marinera i 30 minuter. Bikarbonatet bidrar till att möra köttet.
  4. Blanda samtliga ingredienser till såsen.
  5. Strimla Pak Choi och gul lök. Finhacka vitlöken.
  6. Skär salladslöken i 5 cm långa bitar.
  7. Hacka jordnötterna.
  8. Hetta upp en wokpanna eller stekbord med rikligt med olja.
  9. Fräs köttet på hög värme några minuter tills det fått fin färg. Lägg åt sidan.
  10. Stek lök och vitlök någon minut och tillsätt därefter nudlarna. Rör om och fräs ytterligare några minuter.
  11. Knäck i 3 stora ägg och blanda med lök och nudlar. Tillsätt pak choi och salladslök. Blanda i köttet. Rör om och häll på såsen. Rör om.
  12. Tillsätt till sist de hackade jordnötterna.
  13. Servera i skålar och njut. En kall bärs smakar förträffligt till.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln