MORMOR EVAS GULTÅRTA

Vi avslutar årets påsktema med något riktigt sött & gött. Den här oemotståndliga tårtan blev vi bjudna på när vi var på fest hos goda vänner. Det visade sig att det var värdinnas mor Eva som stod för receptet. I deras familj har tårtan alltid hetat "Gultårta". Självklart döper vi denna ljuvliga tårta  till "Mormor Evas Gultårta". En botten av maräng och mandel som toppas med en len smörkräm och rostade mandelspån. Jösses! Gultårtan kan med fördel göras en dag innan den ska serveras. Förvara i kyl.
Till sist ett varningens finger!: Gultårtan är starkt beroendeframkallande!
Glad påsk! önskar Fredrik o Per

Etiketter: dessert kaka, tårta
loading...

Till 1 tårta:

Marängbotten:

  • 4 äggvitor
  • 1 ¼ dl strösocker
  • 125 mandel skållad o skalad

Kräm:

  • 4 äggulor
  • ¾ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl grädde
  • 125 g smör 
Dekor/topping:
  • Rostade mandelspån

Gör så här:

Marängbotten:

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Lägg bakplåtspapper på plåt och rita en cirkel stor som en springform, 24 cm i diameter. Smöra gärna pappret så bottnen lossnar lätt efter gräddning.
  3. Skålla och skala mandeln.
  4. Kör mandeln i mixer eller mal i mandelkvarn om du har.
  5. Vispa äggvitor till hårt fast skum. (Ska inte rinna ut om du vänder på bunken).
  6. Blanda noggrant socker med den malda/mixade mandeln som du sedan vänder ner i äggviteskummet.
  7. Klicka och bred ut smeten i den utritade cirkeln. 
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Marängen ska få färg.
  9. Lägg försiktigt över marängbotten på serveringsfatet med ovansidan nedåt. Dra av bakplåtspappret. Med nedåtsidan upp så får du en slät yta när du ska bre på krämen.

Krämen:

  1. Tillsätt äggulor, vispgrädde och socker i en tjockbottnad kastrull och ställ att sjuda under omrörning på svag värme till en tjock kräm. Det tar sin lilla tid men det är bara att röra på. (Konsistensen på krämen ska var som typ en tjock bearnaise i brist på bättre referens). Så snartt krämen tjocknat, ta av från värmen och låt svalna något.
  2. Tärna smöret.
  3. När krämen är ljummen (den får inte vara för varm för då smälter smöret för snabbt) så klickar du i det tärnade smöret i omgångar under ständig omrörning tills du får en fin slät kräm.
  4. Bred på krämen på marängbotten.
  5. Rosta mandelspån i torr stekpanna som du garnerar tårtan med.

Klart!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln