TORSKRYGG MED CHORIZO & EN FRISK KOMPOTT AV GRANATÄPPLE, GURKA, PERSILJA OCH BRYNT SMÖR
Unna dig denna lyxiga och magiskt läckra anrättning med kontrasterande smaker och texturer. Kombinationen av den lena och milda torsken, hettan av den knaperstekta chorizon, friskheten av granatäppelkompotten och den nötiga smaken av det brynta smöret – WOW! Till detta servarar vi ett härligt potatisstomp.
Att tänka på är att torsken rimmas i väl saltat vatten innan tillagning så att köttet blir fast och att du har koll på temperaturen när du tillagar fisken. Använd gärna termometer. Fisken ska ha en innertemperatur på mellan 40-44°C.
Med tanke på den ganska lyxiga rätten så välj även en chorizo av god kvalité. Vårt val var självklart; Per i Vikens "Chorizo Tapas". Smaklig spis! // Ulrika o Fredrik
4 personer:
- 800 g torskrygg med skinn
- 1 dl salt
- 1 liter vatten
- 1 msk smör + 1 msk rapsolja att steka i
- 100 g smör att bryna
- 200 g chorizokorvar
- 1 knippe bladpersilja
- 1/2 knippe hackad gräslök
- 1 granatäpple
- 10 cm finhackad gurka
- 1/2 citron rivet skal + saften
Potatisstomp:
- 800 g potatis
- 1 ½ dl grädde
- 1 ½ dl creme fraich
- 3 msk smör
- rivet skal från 1/2 citron
- salt och vitpeppar
- 1/2 knippe hackad gräslök
Gör så här:
- Rör ut saltet i sjudande vatten och kyl sedan ner.
- Skär torsken i 4 portionsbitar, lägg bitarna i lagen och låt den dra i ca 30 minuter. Ta upp och torka av fisken med hushållspapper.
- Sätt ugnen på 140° C
- Stek torsken med skinnsidan neråt i smör och olja i en riktigt het stekpanna tills skinnet är knaprigt och brunt, ca 3 minuter.
- Lägg fiskbitarna i en smord ugnsfast form med skinnsidan neråt och tillaga i ugn tills fisken är färdig, ca 15 minuter. Har du termometer: 40 – 44° C i innertemperatur. Salta inte!
- Stek de skivade chorizokorvarna frasiga i fettet från fisken.
- Gröp ur granatäppelkärnorna och blanda med hackad persilja och gräslök, rivet citronskal och fintärnad gurka.
- Bryn smöret i kastrull på ganska hög värme under omrörning. När smöret får en brun ton och en nötig doft tag genast av kastrullen från plattan.
- Servera genast på tallrikar och ringla det brunta smöret över anrättningarna.
Potatisstomp (börja med detta):
- Skala potatisen (ev dela på mitten om de är stora) och koka mjuka. (ca 20-25 min)
- Stompa eller mosa potatisen och rör i grädden, smöret och crème fraichen tills du får en lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
- Strö över hackad gräslök vid servering.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré jätteräkor kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax senapscreme brytbröd lantbruk fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost ugnsrostade gremolata pannacotta anklever ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept pannkakor långkok sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs indiskt matjesill alla hjärtans dag apetizer reportage vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, lök hummerfond romtopf fläder citrondessert ägg whiskey marmelad ostar pizza hallonsås semla hälleflundra avocado toscakaka äppelpaj kakor saft blåmusslor potatisrätt kantarelltoast basilika rårörda lingon tomatsås kullasparris cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost saffran inläggning torskrygg grön sparris nässlor sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad sparris sommarmat, kycklingrätt insjöfisk apelsin kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör sillrecept jordgubbar torsk skaldjur potatis ramslök husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, sommardessert kyckling primör bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås tårtor sommarmat paj slow cooking champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert gåsmeny lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukt & bär tartar äppelkaka bullar grillat gin risotto 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron rödbetor chutney, sopprecept majs medelhavet karré rom hollandaisesås gräddsås ramslöksrecept fiskgryta buljong scampi parmesan pasta med räkor gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära japanskt pulled höstmat skaldjursfond nyårsmat abborre ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter korv lammracks pepparrot pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vitaminboost långpannebröd sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon rabarberpaj hummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse rödlök foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås nudlar lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, kolakräm kesella smoothie pizzadeg potatisstomp heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, getost lättbakat körsbär portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås morötter rödkål citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor,