DEN PERFEKTA WIENERSCHNITZELN
Många av er har säkerligen avnjutit en wienerschnitzel i Österrike som smakat fantastiskt och haft den där perfekt fluffiga och frasiga panaden. Här hemma i Sverige så blir man tyvärr oftast serverad wienerschnitzlar som mest liknar brända skosulor. Vad är då hemligheten med att lyckas med den perfekta Wienerschnitzeln?
För många år sedan fick jag efter en del tjat, komma in i köket på Hotel Steinerwirt i Zell am See och bevittna hur det går till. Här serveras fantastiska schnitzlar (åtminstone på den tiden) . Ströbrödet som används kommer från gårdagens överblivna frukostbullar (Semmeln). Köttet är kalvinnanlår och skivas i centimetertjocka skivor och som sedan bankas ut till 3 mm. Viktigt att de blir jämntjocka. För den hungrige kan köttet skäras i fjärilsskivor för dubbel storlek. En lätt saltning sedan vänds köttet noga, först i mjöl, därefter i uppvispade ägg och till sist i ströbröd.
För perfekt resultat ska Wienerschnitzeln mer eller mindre friteras. Så är det bara. Använd en stor, djup stekpanna och snåla INTE med oljan – schnitzeln ska täckas i olja. Stek på medelvärme och vicka pannan med jämna mellanrum så det blir vågrörelser i oljan vilket hjälper till att få till fluffet. Stek i 3-4 minuter på varje sida tills panaden fått en härligt frasig och gyllenbrun yta.
Enligt mitt tycke så ska wienerschnitzeln serveras med Petersilienkartoffeln, (kokt potatis som slungas i smör och hackad persilja) samt rårörda lingon, citron med ansjovis och eventuellt även lite kapris. Rätten är därmed komplett! Viel Glück! // Fredrik
PS: OBS! En Wienerschnitzel SKA vara från kalv. Något annat duger inte. För dig som vill grotta ner dig ytterligare i wienerschnitzelns underbara värld, kan kolla in den här youtube-filmen.
4 personer:
- 800 g innanlår från kalv
- 3 dl matolja
- Några nypor salt
- 2 dl mjöl
- 3 ägg
- 4 dl ströbröd
- 800 g potatis av fast sort
- Salt
- 4 msk smör
- 1 rejält knippe persilja
- 1 pkt frysta lingon
- 1 – 1 ½ dl socker
- 1 citron
- 1 liten burk ansjovis
- 1 burk kapris (små)
Gör så här:
Wienerschniteln:
- Antingen skär du själv innanlåret i ca 1 cm tjocka skivor eller så ber du få det uppskivat i din butik.
- Lägg skivorna mellan plastfolie och banka ut till ca 3 mm tjocklek. (OBS viktigt att de blir jämntjocka)
- Salta skivorna lätt och vänd därefter dem först i mjöl, sedan i uppvispade ägg och till sist i ströbröd. Var noga med att köttet täcks ordentligt av allt, särskilt ströbrödet.
- Stek/ fritera schnitzlarna i rikligt med olja på medelvärme. Oljan ska täcka schnitzeln. Vicka på pannan med jämna mellan så det blir vågor av oljan som får pananden att lyfta. Stek i 3-4 minuter på varje sida eller tills schnitzeln fått en härligt bubblig och frasig gyllenbrun yta.
- Lägg på galler för att rinna av.
Petersilienkartoffeln:
- Skala och koka potatisen i välsaltat vatten.
- Dela potatisen grovt och vänd (slunga) i stekpanna med rikligt med smör och hackad persilja.
Rårörda lingon:
- Blanda de frysta lingonen med sockret. Låt stå att tina. Rör om tills sockret löser upp sig. Lägg lingonen i väl rengjord burk med tättslutande lock och förvara i kyl.
Servering:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus rödkål morötter vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake oxbringa gulaschsoppa brownie byxad mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks korv rotfrukter björnbär laxrätter ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer reportage ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa gös pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost saffran inläggning torskrygg grön sparris nässlor sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris pastarecept brödbak nötter champagne sommarmat, paj sommarmat tårtor kolasås blåbär kalv nötkött fläsk nu är det jul igen jordgubbar tomater starters glassdessert primör potatis sommardessert lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad dryck bbq drinkar oxkött bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa sill pastarätt pasta svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost ramslök kyckling skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd sillrecept ramslöksolja rabarber festrätt kantareller apelsin insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert gåsmeny lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukt & bär tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar marmelad whiskey ägg citrondessert fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta pulled höstmat alla hjärtans dag nyårsmat abborre majonnäs oxfilé flädersaft torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås nudlar makrill grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad jätteräkor potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok