LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR
8 personer: (Förrätt)
Schalottenlökccrèmen:
- 300g schalottenlök
- 1/2 dl mjölk 3%
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 msk citronsaft
Löksoppan:
- 600g Roscofflök (rosa lök, se bildspel nedan)
- 1,5 msk rapsolja
- 2 msk smör
- 1 dl vitt vin
- 2,5 dl mjölk 3 %
- 2 dl vispgrädde
- 2 tsk salt
- 2 msk citronsaft
Lakritsgrädden:
- 1 dl vispgrädde
- 1 tsk finmald lakritsrot eller lakritspulver
Mandelmjölken och garnityr:
- 1 dl rostade skalade mandlar (gärna de platta Marconamandlarna)
- 2 dl mjölk 3%
Gör så här:
Schalottenlökcrèmen:
- Skala och skär schalottenlöken i grova jämnstora bitar, blanda med lite rapsolja och baka av i ugnen på 160° tills de är mjuka och gyllenbruna.
- Mixa dem i en blender med resten av ingredienserna till en slät puré.
Rosta mandlar och gör mandelmjölk:
- In med mandlarna i ugnen på 160° ca 10 min (ingen olja här). svalna hälften av dem och hacka dem grovt till garnityr på soppan, resten använder du till mandelmjölken.
- Lägg dem i en gryta och häll på mjölken. Låt den få ett uppkok, ta av från plattan och låt mjölken stå med mandlarna ca 20 min. Häll bort mandlarna.
Löksoppan:
- Skala och skiva löken i ca 2 mm tunna skivor. Stek löken på medelhög värme i olja. Löken ska karamelliseras och inte brännas. (Se bildspel nedan) Den ska få en djup gyllenbrun färg utan att brännas och detta kan ta en stund. Ha tålamod, du kommer fram:)
- Rör i smöret och fortsätt steka en liten stund. Addera vinet och låt reducera till nästan all vätska är borta. Häll på resten av ingredienserna och ge soppan ett uppkok.
- Mixa soppan len i en blender, sila av och ställ åt sidan.
Lakritsgrädden:
- Vispa grädden tillsammans med lakritspulvret till en lös formbar grädde, som absolut inte får bli för styv.
Servering: (se bildspel nedan)
- Placera en matsked lökpuré i. mitten av en djup tallrik. Täck purén med skummad mandelmjölk och häll soppan i mitten, över alltihopa (ca 4-5 msk soppa)
- Garnera med dina hackade mandlar och avsluta med en klick lakritsgrädde på toppen som du pudrar med ett uns lakritspulver.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche päron majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter vegetarisk, gambero ramslökspesto foccacia rödlök bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming pannbiff mörk choklad sandefjordsås romsås mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus rödkål morötter vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad gös pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom karré medelhavet majs sopprecept chutney, rödbetor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag tomatsås kullasparris rårörda lingon pepparrot lammracks korv rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis abborre nyårsmat skaldjursfond höstmat pulled japanskt ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara munsbit kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert hummer nötkött fläsk pastarecept brödbak nötter champagne slow cooking paj sommarmat tårtor kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling sommardessert lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck cocktails laxrecept soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost ramslök potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller apelsin insjöfisk kycklingrätt sommarmat, sparris entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid ramslöksolja rabarber sorbet nässlor grön sparris torskrygg inläggning saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta reportage apetizer alla hjärtans dag matjesill indiskt majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor grillat gin risotto basilika kantarelltoast potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj toscakaka avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar marmelad whiskey ägg citrondessert ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia makrill byxad brownie gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad jätteräkor potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor, gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås wokgrönsaker grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche chokladmousse negroni sour löjrom innanlår fruktsallad lantbruk brytbröd senapscreme salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie