GAZPACHO

Får vi fresta med en iskall, lite het och alldeles underbar gazpacho i sommarvärmen? Gazpacho med ursprung från Spanien är en grönsakssoppa som ska serveras kall. Basingrediensen är tomat. Passa på nu när det finns smakrika svenska tomater. Lokalpatriotiska som vi är, så har vi valt en mix av olika sorters väl mogna röda tomater från Vikentomater. Som många andra soppor vinner gazpachon på att stå och dra i kylen i minst ett par timmar, gärna över natten. I vårt recept har vi adderat röd chili för att få lite hetta. Soppan har vi toppat med lite smörstekta krutonger, tunt skivad gurka, fintärnad tomat, några räkor och dill. Men du gör som du vill.

Gazpacho

4 personer:

  • 800 g röda tomater (väl mogna och smakrika)
  • 1 röd spetspaprika
  • 1/2 gurka
  • 1 röd chili
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 schalottenlök (1 stor "bananschalotten" eller 2 mindre)
  • 1/2 dl olivolja
  • Ca 2 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 2 msk sherryvinäger (funkar även både med vitvins-och äppelcidervinäger)
  • 1 eller ett par nypor strösocker
  • salt
  • svartpeppar
Garnering/ topping (förslag):
  • Tunt skivad gurka
  • Finhackade tomater
  • Räkor med några droppar citron
  • Smörstekta brödkrutonger
  • Dillkvist
     

Gör så här:

  1. Dela tomaterna, paprikan, chilin och kärna ur. Grovhacka sedan.
  2. Skala och kärna ur en halv gurka. Grovhacka.
  3. Skala schalottenlök och vitlök. Finhacka.
  4. Blanda allt med olivolja, vinäger, en nypa socker, salt och peppar i en skål. (Var lite försiktig med socker, salt och peppar här, bättre smaka av med mer senare). Ställ i kyl att dra 1 timma.
  5. Mixa allt slätt och tillsätt grönsaksfond och vatten till önskad konsistens. Sila soppan genom finmaskig sil.
  6. Smaka av soppan och tillsätt eventuellt mer kryddor och/ eller vinäger efter tycke och smak.
  7. Ställ i kyl tills det är dags för servering. Gärna en 1 timme eller 2.

Servering i glas som på bilden:

  1. Tärna vitt bröd till krutonger och stek frasigt gyllenbruna i smör.
  2. Dela och kärna ur ett par tomater som du finhackar.
  3. Skala räkorna och droppa på lite citron.
  4. Mandolina gurka i tunna skivor som du klär ena kanten på glasen (gärna kylda) med.
  5. Häll upp den kalla soppan och toppa med de finhackade tomaterna, några räkor och krutonger. En dillkvist på toppen är väl heller aldrig fel.

Njut!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln