DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE
Ingen BBQ-buffé utan dessa om jag får bestämma. Blir så saftiga och den goda såsen höjer dem verkligen. Jag försöker alltid att köpa min kyckling hos Vikingfågel i Munka Ljungby, en småskalig verksamhet med fantastisk god majskyckling. Missa inte dem om du bor i Nordvästra Skåne
Jag börjar alltid med att lägga kycklingen i ”Brine” dvs saltlag någon dag innan. Detta göra att saltet tränger in i köttet, då salthalten i lagen är högre än vätskan i köttet. Dessutom kommer köttet att absorbera lite av vätskan. Processen funkar bra och man får en riktigt saftig kyckling.
Recept på saltlag med 6% salthalt
Jag gör antagandet här att 1 liter vatten väger precis 1 kg. Mängden socker är 1 % (mätt i vikt). Sockret balanserar saltet lite. Jag använder helt vanligt bordssalt.
- 1 liter vatten
- 60 gram salt
- 10 gram socker
För att lösa upp salt och socker blandar man ingredienserna i en kastrull och låter det koka upp. Rör med en slev. Låt det kallna helt innan användning (viktigt). Häll över så att kycklingen täcks och förvara i kylen till den ska tillagas.
Gör så här:
- Ta upp kycklingen från saltlagen, torka av dem med ett hushållspapper och passa samtidigt då på att dra fram skinnet hela vägen om det har rullat ner en bit. Lägg dem sedan i en ex. ugnsform och gnid in dem lite olja och avsluta med kryddning.
- Tänd upp grillen för indirekt grillning, detta betyder att du bara fyller halva delen av grillen med kol eller briketter och resten är ”tomt”. Vi behöver inte röka/BBQ:a dessa men vill ändå ge dem lite tid. Temperaturen på grillen är inte så viktig här som för riktiga långkörare.
- När glöden är bra lägger du kycklingen på grillen på den delen som inte har glöd. På med locket och låt dem tillagas som i en ugn. Man kan lägga flis här också men jag tycker att kyckling blir godare utan annan smaksättning än saltlaken och kryddorna. När de börjar få lite yta och bli fastare så kan du pensla dem med din egengjorda Alabama Whitesauce. Kycklingdelar går relativt fort att göra och är ganska tacksamma. När du har tempat dem inne vid benet, knappt 80 grader, så flytta över dem till glöden och ge dem en sista knuff för ett härligt skinn. Ta av dem och pensla på lite mer av såsen som kommer att smälta över skinnet och ge en fantastisk smak.
Alabama whitesauce, den där som skapar en kärleksrelation med din grillade kyckling.
Är också så grymt smidig eftersom den tar mindre än fem minuter att svänga ihop.
Blanda:
- 3 dl majonnäs
- 2 msk äppelcidervinäger
- 2 tsk finriven pepparrot
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk citronsaft
- 1 msk farin/rörsocker
- 1 tsk honung
- 1/2 tsk vitlökspulver
- 1/2 tsk paprikapulver
- 1 krm cayennepeppar
- 1/2 salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- 1/2 tsk worcestershiresås
Klart!
Är du inte så glad för pepparrot annars (precis som jag) så ta med det ändå. Den kommer inte att smaka pepparrot men ger ett litet bra sting.
Jag brukar pensla på under grillningen och ge en omgång till precis innan servering. Majonnäsen smälter så man ser inte att den är där, men smaken.... Fungerar också perfekt som "dippa" till kycklingen eller grönskaker.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon svamprecept majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter senapscreme gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, slottsstek gäddqueneller billig mat pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco gubbröra vinägrett citronmarinerad omelett panko paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna stekar fudge gädda gnocchi räkor, tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten pepparrotssmör gravlaxsås calemare flädersorbet potatispuré jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu apetizer reportage höstmat ingefära negroni fisksoppa våfflor kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter gös pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron basilika 1-2-3-lag gin grillat risotto pepparrot lammracks korv torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond fondspara munsbit kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta tårta västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg nötter sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat brynt smör sillrecept jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck cocktails laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne entrérätt brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen vit sparris grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer gåsmeny grön sparris torskrygg inläggning saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås kantarelltoast vegetarisk soppa potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan scampi ägg citrondessert fläder nässelsoppa julgodis lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta japanskt pulled frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås morötter rödkål på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa anklever pannacotta gremolata ugnsrostade fromage ost parmesanstänger recept bresaola rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås wokgrönsaker halloncurd couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis ceviche hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia makrill byxad brownie gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg blomkål, heiße liebe pesto vegetarisk pizza körsbär getost lättbakat
De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för kryddning efter du oljat in dem, såg inget recept på detta. Eller är det bara Alabama white sauce du har på