HUMMERSALLAD MED APELSIN- OCH INGEFÄRSMAJONNÄS
Vi välkomnar våra kära nyårsgäster till bords och serverar en ljuvlig förrätt bestående av bl a halstrad hummer, syrlig fänkål, laxrom samt en sojamajonnäs med smak av apelsin och ingefära. Inspiration och delar av receptet har vi norpat från Jennie Walldén, bl a grunden till den magiska sojamajon.
Hummern glaskokte och skalade vi dagen innan. Kan rekommenderas, då det kan vara nog så stressigt att hinna med allt annat på nyårsafton. Att glaskoka innebär att man kokar hummern hastigt i 2-3 minuter och sedan kyler ner. Den är då halvrå men lätt att skala och tål att stekas eller grillas på hastigt utan att bli seg och tråkig. Vill ni använda färdigkokt hummer får ni helt enkelt skippa halstringen. Ett fullgott alternativ till hummer är halstrade pilgrimsmusslor. Är ju också fantastiskt gott.
Du kan förbereda uppläggen av alla ingredienserna på tallrikarna förutom hummern (eller pilgrimsmusslorna) som du steker på hastigt i smör och en nypa flingsalt precis innan servering.
4 personer:
- Hummer- eller pilgrimsmusslor, ca 75 g hummer/ person (typ 1/2 hummerstjärt) eller 50-60 g (2-3 st ) musslor/ person.
- 2 skivor surdegsbröd
- 2 msk smör att steka i
- 1 nypa flingsalt
- Finrivet skal (zest) av 1/2 apelsin
- 5 msk pressad apelsinsaft
- 1 msk finriven ingefära
- 3 msk japansk soja
- 1 msk risvinäger
- 2 äggulor
- 2,5 dl rapsolja
- 1 stor fänkål
- 1/2 citron pressad
- 1/2 krm salt
- Blad av brysselkål
- 1 msk svarta sesamfrön
- 50 g lax- eller forellrom
- 1/2 gurka
Gör så här:
- Köp levande humrar och glaskoka dessa enligt recept här.
- Du kan glaskoka och skala hummern dagen innan och ställ i kyl. Köttet du eventuellt inte använder fryser du in. Å du: Släng för jösse namn inte skalen! Frys in och koka en härlig skladjursfond vid senare tillfälle.
- Tvätta apelsinen och finriv skalet (zest) från halva apelsinen som du sparar till senare. Dela apelsinen och pressa juicen från ena halvan, ca 5 msk.
- Koka ner apelsinsaften, sojan och risvinägern i en liten kastrull tills halva mängden återstår. Kyl ner i iskallt vattennbad eller ställ ute att svalna om det är vintersäsong.
- Vispa samman äggulorna med hälften av den nerkokta sojan. Tillsätt sedan oljan droppvis under ständig vispning till en tjock majonnäs. Rör ner resterande soja.
- Skala ingefäran med toppen av en sked och finriv ca 1 msk som du tillsätter i majonnäsen samt även det finrivna apelsinskalet.
Fänkålen:
- Skiva fänkålen tunt, gärna med mandolin. Droppa över citron, salta lätt och rör om.
- Koka 4 st brysselkål i lättsaltat vatten i 5-7 minuter beroende på storlek. Låt svala något och plocka sedan så många blad du vill ha som dekor.
- Tärna eller riv surdegsbrödet och stek brödkrutonger frasigt gyllenbruna i smör.
- Hyvla tunna skivor av gurkan med mandolin eller potatiskalare.
- Stek hastigt i smör på hög temperatur. Max 1 minut! Strö på en nypa flingsalt.
Servering/ montering på tallrikar:
- Placera en klick eller en sträng av majonnäsen på varje tallrik. Placera/ montera därefter skaldjur, fänkål, gurka, brysselkålblad och brödkrutonger så snyggt som bara du kan. Till sist klickar du ut lite laxrom och strösslar över sesamfrön.
Vackert som en tavla och underbart gott!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
crème brûllée dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax parmesanstänger ost fromage omelett panko paella anklever ugnsrostade gremolata pannacotta varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling mousse färskost vikingfågel pyttipanna pressgurka gäddrecept gnocchi räkor, stekar fudge gädda romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor kalvleveranglais på landet hummersoppa roscofflök morötter vaniljsås potatispuré jätteräkor morotssoppa mingelrätt whiskey sour thai basil tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pesto kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg smoothie saffransbullar grillade citroner gås, biskvi semlor makrill nudlar rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas brioche kokosmjölk burgare rabarberkräm flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond lussekatter senapscreme brytbröd lantbruk chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour billig mat bouillabaisse kola & knäck kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka karré medelhavet äppelpaj kakor rödbetor chutney, citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris lammracks långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft oxfilé nyårsmat abborre alla hjärtans dag reportage höstmat pulled ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf ägg citrondessert marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom äpplen fågelrecept ost och vin fond cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost fondspara munsbit lamm kallrökt lax gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor pastarecept brödbak nötter sparris sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kolasås blåbär festrätt nötkött fläsk nu är det jul igen jordgubbar tomater starters glassdessert primör potatis ramslök lakrits, sallad sylt på grillen nybakat drinkrecept glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp choklad laxrecept soppor chokladdessert griskött hallon vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd sillrecept ramslöksolja rabarber kalv kantareller tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor grön sparris torskrygg inläggning saffran frukt & bär tartar äppelkaka bullar picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor gös fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta apetizer japanskt skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis majonnäs laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor gin risotto grillat basilika kantarelltoast blåmusslor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo gäddqueneller slottsstek ceviche hjorthornssalt ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie gulaschsoppa oxbringa rökt apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake granatäpple queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept campari kalix löjrom bröd recept vårprimörer skåne matbloggpriset flankstek kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine paj med spenat och västerbottensost matvete mumma falukorv nektariner tosca pavlova curry vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa vermouth fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar daal lingon apelsinmarmelad jästpannkakor recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane