SMÖRSTEKT RÅGBRÖDSMACKA MED MATJES, VÄSTERBOTTENSOST & ÄGGRÖRA

Det enkla är ofta det godaste. Här är en macka på danskt rågbröd som stekts frasigt i smör, en rejäl skiva Västerbottensost, matjessill och en len, ljuvlig äggröra och till sist strösslad gräslök på toppen. Alltså, varför krångla till det?! En kall bärs till det och livet leker!

Smörstekt rågbrödsmacka med matjessill, Västerbottensost och äggröra. På tallriken matblogg, Foto Fredrik Rege©

4 personer:

  • 4 skivor rågbröd
  • 2 msk smör att steka brödet i
  • 2 hela filéer matjessill
  • 1 knippe gräslök
  • 4 ganska rejäla skivor Västerbottensost

Äggröran:

  • 4 stora ägg
  • 0,75 dl vispgrädde
  • 75 g smör
  • Knappt 1 tsk salt ( både sillen och osten är ju ganska salt)
  • Vitpeppar
     

Gör så här:
 

Äggröran:

  1. Knäck äggen i en bunke, tillsätt grädden och rör ihop. Smält hälften av smöret och låt svalna något innan du tillsätter det i äggröran.
  2. Häll över äggröran i stekpanna på svag värme och rör varsamt runt med en slickepott tills äggblandningen börjar bli lite krämig.
  3. Vänd då ner resten av smöret i klickar och rör varsamt runt igen tills röran sätter sig men fortfarnde har en härlig, lite krämig konsistens. Smaka av med lite salt och vitpeppar.
Servering:
  1. Låt sillen rinna av och skär i bitar.
  2. Stek brödskivorna i rikligt med smör tills de får en frasig yta.
  3. Skär osten i 2-3 mm tjocka skivor. 
  4. Montera mackorna med ost, sill, äggröra och finhackad gräslök.
Serveras med fördel ihop med en kall öl.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln