HEL LAX I UGN, TOPPAD MED RÄKOR SAMT EN PARMESAN- & CITRONVINÄGRETT
Veckans recept blev jag själv bjuden på av goda vänner en Valborgsmässoafton för ett par år sedan. En riktig höjdare!
Den medelhavsinspirerade laxrätten är perfekt vid middagar med många gäster, t ex till stundande studentfester. Därför är receptet väl tilltaget för 20 personer. Går naturligtvis att halvera. Rätten kan till största delen och med fördel förberedas dagen innan. Som vanligt är det viktigt att hålla koll på temperaturen vid tillagningen av fisken. Med risk att låta tjatig; använd termometer. När laxens innertemperatur når 52-53° är den perfekt.
Örtblandningen till "räktoppingen" kan du variera efter tycke och smak. Kryddmixen jag använt här består av persilja, basilika, dill, gräslök och oregano.
Vid tillagningen av såsen ska du blanchera spenaten. Blanchera betyder ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten och sedan en snabb nedkylning. Detta moment för att spenaten inte ska förlora sin fina gröna färg.
Till den kalla eller ljumna laxen som toppas med räkor och en parmesan- och citronvinägrett, serveras den kalla basilika- och spenatsåsen, smörslungade sockerärter, en krispig sallad och dillkokt nypotatis. Låter det inte makalöst gott, så säg? Lycka till! Fredrik
20 personer:
- 3 kg laxfilésida
- 1,5 kg räkor med skal
- 1 msk salt
Vinägretten:
- 3 dl olivolja
- 3 dl riven parmesanost
- 1,5 msk flytande honung
- 3 citroner, rivet skal och saft
- 3 dl färska örter (t ex persilja, basilika, dill, gräslök och oregano.)
- Salt och vitpeppar från kvarn
Såsen:
- 400 g spenat
- 100 g basilika
- 2 vitlöksklyftor
- 2 dl olivolja
- 2 dl crème fraiche
- 2 dl turkisk yoghurt
- 2 tsk salt
- Vitpeppar från kvarn
Gör så här:
Laxen:
- Sätt ugnen på 130°.
- Skala räkorna.
- Finhacka örterna och riv parmesanosten samt finrivet skal från citronerna. (Jag tycker det är gott med grovt riven parmesan.)
- Blanda ingredienserna till vinägretten.
- Lägg laxen på plåt(-ar) med bakplåtspapper. Salta och bred hälften vinägretten över laxen.
- Blanda andra hälften av vinägretten med räkorna och ställ i kyl.
- Tillaga laxen mitt i ugnen i ca 30 minuter eller till innertemperaturen är 52-53°. Förvara laxen i kylskåpet tills det är dags att servera.
- Fördela räkblandningen över laxen vid servering.
Såsen:
- Skölj spenaten om så behövs.
- Blanchera spenaten och låt rinna av.
- Mixa spenat, basilika, vitlök och olivolja.
- Blanda i crème fraiche och yoghurt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Ställ i kyl tills det är dags att servera.
Dillkokt nypotatis, sockeräter som får sjuda i ett par minuter och därefter slungas i smör samt en fräsch krispig sallad.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger ost fromage omelett lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka fudge gädda gnocchi räkor, stekar tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet rödkål morötter vaniljsås potatispuré picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie burgare rabarberkräm brioche kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår gäddqueneller billig mat bouillabaisse råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat risotto lammracks långkok pilgrimsmusslor torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink våfflor fisksoppa kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept semla gräddsås rom västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris festmåltid brödbak nötter champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv nötkött fläsk sillrecept jordgubbar tomater starters glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis sorbet äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen avocado hälleflundra hollandaisesås hallonsås pizza ostar parmesan scampi gös pasta med räkor fläder nässelsoppa julgodis lök maräng brunsås parmaskinka havskräftor negroni vegetarisk pasta höstmat reportage alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär sjögräsnudlar korv pepparrot pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås vegetarisk soppa basilika potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie gulaschsoppa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept färskost mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote anklever pannacotta gremolata ugnsrostade grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko potatismos citronmarinerad vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy