SLOTTSSTEK MED HASSELBACKSPOTATIS, PRESSGURKA & GRÄDDSÅS
Vi vill slå ett slag för klassisk svensk husmanskost och just slottsstek kanske inte tillhör det vanligaste på svenska middagsbord nuförtiden. Kanske framkallar rätten lite nostalgiska minnen? Ordet slottsstek har förmodligen inget att göra med att den här rätten serverades på slott och herresäten. Nä, enligt osäkra källor så är slottsstek en försvenskning av tyskans schlossbratlein som betyder fransyska.
Vi gjorde vår stek på innanlår, omsorgsfullt närproducerad från Larsvikens lantbruk utanför Viken men det funkar även utmärkt med fransyska.
Slottssteken ska småputtra runt 2 timmar för att bli mör och god. Snåla inte när du kryddar köttet. Det krävs ganska mycket salt och peppar för ge smak åt steken. För att steken ska behålla formen är det en god idé att knyta upp den med steksnöre.
Skär i tunna skivor och servera med hasselbackspotatis, en härlig gräddsås, pressgurka, gelé och smörslungade morötter. Äppelchutney passar också utmärkt till.
Till hasselbackspotatisen använde vi en sort som heter Almonda, även den från Larsviken och om ni mot förmodan har funderat på hasselbackspotatisens ursprung så sägs den skapats i början på 1950-talet av en kockelev vid namn Leif Ellison som jobbade på restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm. Ja, så vet du även det. Bra va!
Önskar dig en riktigt härlig och välsmakande helgmiddag vare sig du bor i slott eller koja. Ulrika och Fredrik
- 1,5 kg innanlår eller fransyska
- 2-3 dl vatten
- 1 msk ättika
- 2 st lagerblad
- 6 st kryddpepparkorn
- 6-7 st ansjovisfiléer (en liten burk 55 g)
- 3 msk tomatpuré
- 2 st morötter, skalade, skurna i mindre bitar
- 6 st schalottenlökar, skalade och grovt skurna
- Salt och svartpeppar
- Skyn från köttkoket
- 3- 4 msk vinbärsgelé
- 5 dl vispgrädde
- Eventuellt salt o svartpeppar
Hasselbackspotatis:
- 500 g potatis, mellanstor och skalad
- 2 dl ströbröd
- 100 g smör
- Salt och vitpeppar
Snabbinlagd gurka:
- 1 gurka
- 1 msk vinäger, eller ättika
- 1 msk socker
- 2 msk vatten
- 1 knippe persilja
- Salta och peppra köttet. Var inte rädd för att salta rikligt och gnid gärna in kryddorna i köttet. Bryn därefter i en stekgryta till steken fått fin färg runt om.
- Skala lök, morötter och skär i grova bitar. Hacka ansjovisen grovt. (Spara spadet)
- Lägg i grönsaker, ansjovis inkl lite spad, tomatpuré och fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt kryddor och häll på ättika och vatten så att det knappt täcker. Låt sjuda utan lock i ca 2 - 2 1/2 timmar, vänd köttet några gånger. Använd gärna stek-termometer. Steken ska ha en innertemperatur på 75° C.
- Ta upp köttet och låt det vila medan såsen reds till.
- Sila över stekskyn i en kastrull och koka ner till hälften,
- Häll i grädden och låt småkoka i 5 minuter, smaka av med vinbärsgelé, salt och peppar
- Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i tunna skivor men inte helt igenom (om man lägger potatisen i en träsked så kan man skära utan att riskera skära igenom helt).
- Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i en smord ugnssäker form. Klicka ut smör på varje potatis. Salta och peppra. Ställ in formen mitt i ugnen i 25 minuter.
- Ta ut formen och pensla med det smälta smöret som är i pannan. Strö på ströbröd. Ös gärna potatisen med smält smör ytterligare någon gång, Ju fler gånger desto godare. Klara på 45-60 minuter eller när de är härligt gyllenbruna.
- Hyvla eller skär gurkan tunt och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienser, blanda om och låt stå i en timme.
- Innan servering hackas persilja och blandas med gurkan.
Skär steken i tunna skivor. Servera med hasselbackspotatis, kokta morötter, sås, pressgurka och gelé. Även äppelchutney är gott till. ;-)
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept citronmarinerad potatismos gravlax recept parmesanstänger ost fromage omelett panko jästpannkakor apelsinmarmelad lingon daal sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka gädda gnocchi räkor, stekar fudge nektariner curry pavlova tosca matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås jätteräkor kycklingsallad citrus rödkål grön ärtsoppa frittata picklad rödlök tartlett julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake godis fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia räkor ätliga blommor salsa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker medelhavet toscakaka saft majs blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag grillat risotto gin lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé nyårsmat abborre alla hjärtans dag reportage höstmat pulled vegetarisk pasta negroni parmaskinka brunsås maräng lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis pasta med räkor gös marmelad whiskey ostar fiskgryta hallonsås semla gräddsås avocado västerbottensost fågelrecept ost och vin fond cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tartar frukt & bär fondspara munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat sockerlag chokladtårta tårta grytor festmåltid brödbak nötter sparris sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv nötkött fläsk nu är det jul igen jordgubbar tomater starters glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp choklad laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd sillrecept ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept vit sparris fisk&skaldjur spenat mango nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar picklad karl johan svamp hallonsylt äpplen hälleflundra rom hollandaisesås pizza ramslöksrecept buljong scampi parmesan citrondessert ägg fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa välkomstdrink havskräftor ingefära apetizer japanskt skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor tomatsås rårörda lingon kullasparris basilika kantarelltoast chutney, rödbetor kakor äppelpaj sopprecept karré mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter oxfond entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka burgare kokosmjölk brioche rabarberkräm saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk granola gratäng juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor rödvinssås nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil potatispuré vaniljsås morötter roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås mumma falukorv kräftsås honeysuckle pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling gremolata ugnsrostade anklever pannacotta bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad