PIZZATAJM! VECKANS PIZZA: GAMBERO CON GREMOLATA
De här pizzarecepten hade vi egentligen tänkt att publicera lagom till Mellofinalen men av den blev det ju inget. Pizza funkar ju dock alltid så därför kör vi dem nu istället. Det blir ett recept idag och ett nästa torsdag. Först ut är Gambero, en supersmarrig pizza med stora räkor och en gremolata som är ett kryddsmör som du klickar över räkorna. Så jäkla gott! I det här första inlägget får du även recept på pizzadeg och tomatsås. Kanske har du varken ork eller tid att göra din egen deg. Det helt OK att köpa färdig deg. Däremot så uppmanar vi dig å det skarpaste att göra din egen tomatsås. Det blir sååå mycket godare. Vi lovar! Lycka till med pizzabaket och hoppas det ska smaka. Ulrika o Fredrik
Pizzadeg ( 2 rejäla pizzor):
- 25 g jäst (1/2 pkt)
- 4 dl ljummet vatten (ca 37°C)
- 8 dl vetemjöl ( + 1 dl till knådning o utbakning)
- 2 msk olivolja
- 2 tsk salt
- 1 nypa socker
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 burkar krossade tomater
- 1 dl tomatpuré
- 1/2 dl olivolja
- 1 litet knippe färsk oregono ( el. 1 msk torkad)
- 1 litet knippe färsk basilika ( el. 1 msk torkad)
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 1 msk socker
- (+ ev. några droppar tabasco o en skvätt balsamvinäger)
Degen:
- Smula ner jäst i degblandarens bunke. (eller i en stor skål om du knådar förhand). Tillsätt hälften av vattnet som ska vara fingervarmt. Lös upp jästen med en slev.
- Tillsätt salt, socker och hälften av mjölet i jästvattnet. Kör degblandaren i ett par minuter (eller rör ihop med slev).
- Tillsätt olivolja och resterande mjöl och vatten. Blanda/ knåda ihop ytterliggare 5 minuter .
- Ta ur degen från bunken och knåda degen förhand i ytterligare 10 minute tills du fått ihop en fin slät deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa i minst 1 timme i rumstempertur. Degen kan med fördel göras dagen innan och förvaras i kylen under natten.
- Dela degen i 2 delar och kavla ut till ca 1/2 cm tjocklek och till önskad form på bakplåtspapper.
Tomatsåsen:
- Finhacka lök och vitlök, lägg i kastrull och fräs i lite olivolja tills den blir mjuk utan att få färg.
- Tillsätt, tomatkross, tomatpuré, olivolja, och kryddor. Låt puttra utan lock i 20 minuter på svag värme så vätskan reduceras något. Låt sedan puttra under lock i ytterligare 20 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
- Vill du ha ytterliggare stuns kan du tillsätta några droppar tabasco och en skvätt balsamvinäger.
Pizza Gambero med gremolata:
Grund:
- Pizzadeg enligt recept ovan el färdigköpt.
- Tomatsås enligt recept ovan.
- 2-3 dl riven ost, Vi använde lika mängd grevé och lagrad cheddar.
- 1 bit skivad buffelmozzarella
- 6-8 ekologiskt odlade tigeräkor eller scampi
- 5-6 halverade körsbärstomater
- ett par nypor flingsalt
- 1 näve färsk spenat
- 2 msk smör
- 1 knippe hackad persilja
- 1/2 pressad citron
- 1 msk olivolja
- 2 pressade eller finhackade vitlöksklyftor
- 1 bit (2 cm) finhackad eller riven ingefära
- 1/2 finhackad röd chili
Gör så här:
- Sätt ugnen på max temperatur (minst 250°C) och placera en tom plåt i hacket strax under mitten av ugnen.
- Kavla ut degen till önskad form och placera på bakplåtspapper. Tänk på att när du klar med toppingen, så ska du lätt ska kunna föra över pizzan på den varma plåten i ugnen.
- Grunda med tomasås, riven ost och skivor av mozzarella.
- Rör ihop smör med persilja, vitlök, ingefära, chili, citron och olivolja.
- Placera ut räkor och tomathalvor och lägg därefter en rejäl klick kryddsmör på varje räka.
- Placera pizzan på den heta plåten i ugnen och grädda i ca 10 minuter eller tills pizzan fått fin färg.
- Toppa med spenatblad, flingsalt och lite svartpeppar från kvarn.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost fromage lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming pannbiff mörk choklad sandefjordsås romsås mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad matbloggpriset skåne flankstek blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax senapscreme brytbröd lantbruk melon innanlår löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt toscakaka karré majs sopprecept chutney, rödbetor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag tomatsås kullasparris rårörda lingon pepparrot lammracks korv torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis abborre nyårsmat skaldjursfond höstmat pulled japanskt ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter gös pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran inläggning torskrygg grön sparris nässlor hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris pastarecept brödbak nötter champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv nötkött fläsk sillrecept jordgubbar tomater starters glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis sorbet äppeldessert gåsmeny lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt västerbottensost avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan scampi ägg citrondessert fläder nässelsoppa julgodis lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta reportage apetizer alla hjärtans dag matjesill indiskt majonnäs oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor grillat gin risotto basilika kantarelltoast potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj medelhavet fiskpågrillen skaldjurssås wokgrönsaker grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche rödlök foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, lussekatter tortillas färskost på filmjölk persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept ciabatta högrev cocoschutney saint agur ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia makrill byxad brownie gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept körsbär getost lättbakat ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås morötter rödkål flädersorbet calemare gravlaxsås pepparrotssmör tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor, gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, anklever pannacotta gremolata ugnsrostade rabarberpaj hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt