KARAMELLISERAD TORSKRYGG MED HASSELNÖTTER, KARL JOHANSSVAMP OCH JORDÄRTSSKOCKA
4 personer:
- 400 g torskrygg
- 200-250 g rensade jordärtsskockor
- 3 kvistar citrontimjan
- 4 msk citronsaft
- 2 msk rapsolja
- 4 msk smör
- 1 dl mjölk
- 1 msk blond miso*
- ca 30 hasselnötter
- 2 tsk hasselnötsolja
- 1 påse torkad Karl Johanssvamp
- några vita champinjoner
- (ta annan svamp om du inte gillar eller får tag på)
- 1 tsk flytande honung
- salt
Gör så här:
Jordärtskockspuré/kompott:
- Skala, rensa och hacka skockorna i 3 x3 cm bitar. Förvara dem i kallt vatten med lite citronsaft så blir de inte bruna. Lägg upp dem i en ugnseldfast form och massera dem med en matsked rapsolja. fördela en matsked smör i små bitar över dem, och kör in dem i ugnen på 200° tills de är gyllenbruna utanpå och mjuka inuti.
- Mixa i en blender tillsammans med 1 dl mjölk, 1 msk smör och 1 msk miso. Addera hasselnötsoljan och 2 msk citronjuice och mixa igen tills den blir helt len.
Hasselnötter och svamp:
- Hetta upp en panna med rapsolja och lägg i svamp och hasselnötter. Låt steka och få färg ett par minuter.
- Tillsätt timjan, och smör. Låt dem gå ihop en liten stund och tillsätt sedan en msk citronsaft. Svamp älskar citron.
Honungskaramelliserad torskrygg:
- Skär torskryggen i 2,5-3 cm tjocka skivor. Lägg dem bredvid varann på en rad och fördela honungen med en fin stråle över dem. Massera in noga men mjukt på ena sidan.
- Hetta upp en stekpanna med olja och placera torsken med honungssidan nedåt och låt gå tills den karamelliserats och fått en gyllenbrun yta. Lägg torsken på en plåt och kör färdigt i ugn på 60°C tills du fått en innertemperatur på 40°C, Det handlar om några minuter. Håll koll.
Lägg upp:
- Ta en lagom stor sked med puré i mitten av tallriken. Lägg en bit fisk mitt i den och placera en till lutande bredvid.
- Häll försiktigt svamp, hasselnötter och lite av det brynta smöret över.
- Skiva några champinjoner på en mandolin och placera dem på rätten tillsammans med några blad av citrontimjan.
- Umpfhhh va gott!
Överkurs: Om du är en hängiven svampplockare och har torkat svamp så kan du göra ett puder i din mortel och pudra på ett litet lager vilket ger en extra umami-.kick åt det hela (finns även att köpa) . Haregott/ P & F
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
rödbetshummus chokladflarn saint agur cocoschutney högrev svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour ceviche slottsstek gäddqueneller kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis mozarella torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka crème brûllée dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger apelsinmarmelad lingon daal jästpannkakor hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost pyttipanna pressgurka gäddrecept stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare morötter vaniljsås potatispuré jätteräkor mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör getost körsbär lättbakat vårprimörer bröd recept kalix löjrom campari enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg queneller saffransbullar grillade citroner gås, biskvi semlor makrill nudlar rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk ägg citrondessert marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom karré medelhavet äppelpaj kakor rödbetor chutney, citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon tomatsås kullasparris lammracks långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis nyårsmat abborre skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor västerbottensost hallonsylt karl johan svamp picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning torskrygg grön sparris nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk pastarecept brödbak nötter sparris sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kolasås blåbär festrätt starters sillrecept doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör potatis ramslök lakrits, sallad chokladdessert moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck choklad laxrecept soppor hallon nybakat på grillen glass asiatiskt husmanskost sommardessert kyckling skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar nu är det jul igen brynt smör julmat kalv kantareller tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny kallrökt lax lamm munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake fond ost och vin fågelrecept äpplen vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag indiskt matjesill majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor gin risotto grillat basilika kantarelltoast blåmusslor potatisrätt sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan pasta med räkor gös kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie gulaschsoppa oxbringa rökt apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake granatäpple kesella smoothie pizzadeg potatisstomp kolakräm heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek julsill lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata rödkål citrus kycklingsallad kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine paj med spenat och västerbottensost matvete mumma falukorv nektariner tosca pavlova curry gädda fudge stekar räkor, gnocchi smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth vikingfågel färskost mousse sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin pannacotta gremolata ugnsrostade anklever paella panko omelett fromage ost kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos citronmarinerad hummer recept kalvbräss jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane skaldjurssås wokgrönsaker fiskpågrillen apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse billig mat ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill rabarberkräm burgare kokosmjölk brioche gambas fritterad fisk i folie ciabatta