VÄRLDENS GODASTE LUSSEKATTER! SÅ DET SÅ!
I dag blir det andra bullar av, nämligen "Världens godaste lussekatter". Åtminstone om man ska tro vår egen (något partiska) testpanel. Riktigt jäkla goda är dem ialla fall, inget snack om saken! Grundreceptet på saffransdegen med fördeg har vi snott från Roy Fares. Tack vare fördegen blir lussekatterna saftigare. Vi har även fått proffsråd och tips från Sara Jacobsson som med sin förlaga gav oss inspiration att testa dessa ljuvliga katter med fyllning av mandelmassa, smör, vanilj och som avslutas med en krispigt sockrig topping. Mums säger vi och framför allt; Prova! Det här kommer bli mångas favis.
Ca 40 st:
Fördeg:
- 5 dl mjölk (3%)
- 50 g jäst
- 1 g saffran (2 påsar)
- 520 g vetemjöl (8,5 dl)
- 150 g smör (rumstempererat)
- 170 g strösocker (2 dl)
- 2 krm salt
- 320 g vetemjöl (5,5 dl)
- 250 gmandelmassa
- 25 g strösocker (2 msk)
- 3 g vaniljsocker (1 tsk)
- 120 g smör (rumstempererat)
- 1–2 ägg
- russin
- smör ca 2 msk (smält)
- strösocker ca 2 dl
Gör så här:
Börja med en fördegen:
- Värm upp mjölken till fingervarmt (ca 37°C). Tillsätt saffran och smula ner jästen och låt smälta. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så underlättar det naturligtvis. Kör då degen i ca 5 minuter. Låt sedan degen ligga kvar och vila med en duk över i 15–20 min.
- Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa i kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar ordentligt, i stort sätt tills du inte orkar mer, först då är den klar.
- Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.
Fyllningen:
- Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning. Känns den ändå för tjock och stabbig så kör en kort stund i mikron på låg värme så smör och socker smälter lite. Den får inte vara varm men ska vara lätt att stryka på.
- Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock på ett lätt mjölat bord.
- Bred ut fyllningen jämt över degen.
- Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Kavla ut ytteliggare en aning. Dela degen i avlånga remsor ca 1,5 cm breda. Rulla ihop ena halvan av remsan, vänd och rulla från andra hållet. Lägg lussekatterna på en plåt med bakplåtspapper. Inte för tätt, tänk på att de jäser ganska mycket. Dekorera med russin. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1–2 timmar.
Gräddning, pensling och dekor:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Grädda mitt i ugnen i 13–15 min tills dina katter har fått en fin gyllenbrun färg.
- Tips! Att vänta med att pensla lussekatterna med vispat ägg omedelbart efter gräddningen medans de fortfarande är heta ger bullarna extra fin glans.
- Låt sedan lussekatterna svalna något.
- Pensla med smält smör och doppa lussekatterna i strösocker.
- Nu kan du njuta av världens godaste lussekatt! Mjau!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
jordärtskocka crème brûllée dekoration wok egg toddy kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra recept parmesanstänger ost fromage omelett panko daal jästpannkakor apelsinmarmelad lingon vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka gädda gnocchi räkor, stekar fudge nektariner curry pavlova tosca matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor kycklingsallad citrus rödkål thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake godis fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia räkor ätliga blommor salsa bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker medelhavet toscakaka saft majs blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära havskräftor parmaskinka brunsås maräng lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis citrondessert ägg scampi parmesan buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås avocado västerbottensost fågelrecept fond karl johan svamp cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango chokladtårta tårta grytor festmåltid brödbak nötter sparris sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv nötkött fläsk nu är det jul igen jordgubbar tomater starters glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad sylt på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails dryck bbq drinkar sill bakning baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill soppa oxkött pastarätt pasta svamp choklad laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt bröd asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk brynt smör julmat bär doften av nybakat bröd sillrecept ramslöksolja rabarber festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept vit sparris fisk&skaldjur spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar picklad ost och vin hallonsylt äpplen hälleflundra rom hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar whiskey marmelad gös pasta med räkor fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa negroni välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor kakor äppelpaj sopprecept karré mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel kola & knäck bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa granola gratäng juldryck kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor rödvinssås nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett potatispuré vaniljsås morötter gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås mumma falukorv kräftsås honeysuckle pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad vinägrett prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad