EN SVENSK KLASSIKER: WALLENBERGARE
När vi nu kör tema kalv så måste vi ju bara ha med Wallenbergare, eller hur?. Vem som uppfann rätten och vilken av Wallenbergarna som namngett denna klassiker har di lärde tvistat om, så den historien får du själv luska om bäst du kan. Vi kan bara konstatera att en vällagad Wallenbergare är ljuvligt gott. I någorlunda modern tid så är väl kocklegenden Tore Wretman mest förknippad med Wallenbergare. I hans recept finns kryddblandningen "Épice Riche" (4 kryddor) med som består av mald kryddpeppar, nejlika, muskot samt vitpeppar. Vi krånglar inte till det utan kryddar endast med salt och vitpeppar. Till vår Wallenbergare severar vi klassiska tillbehör; potatispuré, små fina ärter, brynt smör och rårörda lingon.
4 personer:
Wallenbergare:
- 500 g finmald kalvfärs
- 3 äggulor
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 2 dl ströbröd
- 3 msk smör att steka i
Potatispuré:
- 800 g potatis av mjölig sort
- 1 dl mjölk
- 1 dl crème fraiche
- 50 g smör
- 1 tsk salt
- 2 krm vitpeppar
- 1/2 krm finriven muskotnöt
- 1 pkt frysta små fina ärter
- Rårörda lingon
- Brynt smör 200 g
Gör så här:
- Kalvfärsen ska vara riktigt finmald. Är den inte det så kör den i matberedrare eller mixer. Ställ i kyl att kallna. Färs och grädde ska vara väl kylda. Kyl gärna även bunken du ska blanda färsen i.
- Blanda den kalla färsen med äggulor, salt och vitpeppar. Blanda sedan ner grädden lite i taget tills du har en jämn fin smet. Smaka gärna av smeten. Blöt händerna och forma till 2 cm tjocka biffar. Runt 125 g / biff tycker vi är lagom. Ställ i kyl och fortsätt med potatispurén.
Potatispurén:
- Skala och koka potatisen i välsaltat vatten tills de mjuknat. Häll av vattnet.
- Mosa potatisen med stomp använd sedan elvisp.
- Blanda ner smält smör, mjölk, crème fraiche, peppar och muskot. Smaka av med salt. Vispa till en len fin konsistens.
Fortsätt med resten:
- Vänd biffarna i ströbröd och stek i rikligt med smör på medelvärme, ca 3 minuter på varje sida tills de har fått en gyllenbrun yta. Ös biffarna med smör då och då.
- Ge ärterna ett hastigt uppkok. Max 1 minut.
- Bryn smör i tjockbottnad kastrull. Rör ständigt i smöret som är klart så fort det får en brun nyans (125°). Ta omodelbart bort från plattan.
Servera Wallenbergarna med potatispuré, ärter, brynt smör och rårörda lingon.
Njut!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås romsås pannbiff mumma matvete paj med spenat och västerbottensost mazarin ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås morötter vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia gratäng granola löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco vinägrett citronmarinerad potatismos gravlax paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola gremolata pannacotta anklever ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter majonnäs ansjovis nyårsmat abborre alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink negroni fisksoppa våfflor kaka, äppeltarte romtopf ugnsbakade rotfrukter fläder pasta med räkor gös marmelad whiskey ostar ramslöksrecept pizza hollandaisesås hälleflundra avocado karré sopprecept äppelpaj kakor rödbetor chutney, kantarelltoast basilika gin grillat risotto cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt ost och vin picklad sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck choklad laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne karl johan svamp fond fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar tomatsås rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor majs saft toscakaka medelhavet rom gräddsås semla hallonsås fiskgryta buljong parmesan scampi ägg citrondessert hummerfond nässelsoppa julgodis lök maräng brunsås parmaskinka havskräftor ingefära pulled höstmat reportage skaldjursfond matjesill indiskt oxfilé flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok lammracks pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling lingon apelsinmarmelad jästpannkakor daal panko omelett fromage ost parmesanstänger recept gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella bouillabaisse billig mat gäddqueneller löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka burgare kokosmjölk brioche rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk salsa ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie gås, grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil rödkål citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås struvor falukorv kräftsås honeysuckle tosca pavlova curry nektariner grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad