ROYAL AU CHOCOLAT BY JUSTINE
Justine heter tjejen som bakat mästerveket du ser på bilden. Justine som bor i nordvästra Frankrike brinner för matlagning och inte minst för desserter. Då hon vid tidigare Sverigebesök bjudit mig på smått fantstiska bakkonstverk så visste jag att hon besitter en stor talang i ämnet. Blev därför väldigt glad när hon tackade ja till att gästspela på vår blogg.
Bakverket som Justine bjuder oss på heter Royal au chocolat, (kunglig choklad, lite slarvigt översatt), och har naturligtvis sitt ursprung i Frankrike. Bara smaka på namnet– Royal au chocolat, mmm... Visst ger det förhoppningar om något utöver det vanliga? Och så är det. Både enligt mig själv och vår tillförlitliga testpanel som fick nöjet att provsmaka, så var detta det godaste bakverk vi någonsin har smakat. Mäktig ja men himmelskt god! Tårtan består av lager av mandelmarängbottnar, krisp, chokladmousse och på toppen en spegel av chokladglasyr.
En hake bara; jag vill inte skrämmas men om du inte bakar så ofta eller saknar tålamod så kanske inte detta receptet är för dig. Tårtan har sina moment, tar sin lilla tid och kräver noggranhet både med mängder och temperaturer. Förutom en viss vana av bakning bör du även vara utrustad med en bra termometer och en digital våg.
Vågar du trots allt anta utmaningen (vilket vi hoppas) så önskar Justine och vi dig stort lycka till. Kanske kan bildspelet /Youtube-filmen längst ner i inlägget ge dig lite vägledning? Receptet som du kan ladda ner är även hyggligt illustrerad med vägledande bilder. Om du lyckas så väntar dig en av världens godaste chokladkakor.
Lovar och hälsar: Fredrik o Justine
1 tårta (ca 12 personer)
Mandelmarängbottnar (Mandel dacquoise) 2 st cirklar á ca 22 cm
- 126 g florsocker
- 126 g finmixade mandlar (mandelmjöl)
- 26 g majsstärkelse
- 150 g äggvitor
- 76 g strösocker
- 26 g farinsocker
- 40 g mjölkchoklad
- 50 g hasselnötskräm (t ex Kung Markatta)
- 50 g Feuilletines (Fransk sprött rån. Tror det är lite knepigt att hitta i svenska butiker. Det mest jämförbara vi har i Sverige är väl glassrån av god kvalitet. Funkar säkert utmärkt.)
Chokladmousse
- 160 g mjölk
- 1 vaniljstång
- 50 g äggulor
- 30 g strösocker
- 190 g mörk (58%) choklad
- 300 g crème fraiche
- 150 g strösocker
- 150 g glykossirap
- 80 g vatten
- 100 g crème fraiche
- 150 g mörk choklad
- 1 gelatinblad
- Efter tycke och smak. Låt fantasin och kreativiteten flöda. Justine använde hela, halva och hackade hasselnötter som vändes i guldpulver som finns att köpa i välsorterade livsmedelsbutiker. Hon gjorde även ett chokladflarn av tempererad choklad som penslades med guldpulver men det är väl överkurs kanske.
Gör så här:
Ett tips är att väga upp ingredienserna för varje moment och ha förberedda i skålar. Det spar tid och minskar risken för fel.
- Sätt ugnen på 180°C.
- Vispa äggvitorna och strösocker till hårt skum. (Skålen med äggvita ska kunna vändas upp och ner)
- I en ny skål siktar du ner florsocker, mandelmjöl ch majsstärkelse. Blanda sedan försiktigt ner nötblandningen i marängsmeten. Rör om tills du har en jämn smet.
- Fördela smeten på två bakplåtspapper. Gör 2 cirklar med diametrar på ca 22 cm (som en normalstor springform). Råkar de bli något för vida kan du skära rent till rätt storlek efter gräddning.
- Grädda bottnarna i ca 10 minuter i mitten av ugnen på 180°C. Låt svalna.
Crunch-lagret (Crustillant Feuillatine)
- Smält chokladen i skål över vattenbad. Blanda sedan ner hasselnötkrämen.
- Smula ner rånen i blandningen. Blanda tills allt är jämnt fördelat.
- Vispa äggulor och socker till ett vitt skum i en skål.
- Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna som du tillsätter i mjölken plus stången. Värm mjölken försiktigt, ta från plattan när mjölken börjar sjuda i kanterna. Sila av och avlägsna vaniljstången.
- Häll därefter ner den varma vaniljmjölken (crème anglaise ) i omgångar i skålen med äggblandingen under ständig omrörning med träsked.
- Häll blandningen tillbaka i kastrullen och värm på låg värme tills blandningen tjocknar. Den är klar när blandningen inte rinner av träskeden.
- Bryt chokladen i bitar och häll den varma blandningen över. Låt svalna till ca 40°C.
- Rör ner crème fraichen i omgångar tills du har en jämn härligt fluffig mousse.
Montering
- Klä springformen kanter med bakplåtspapper. Det underlättar när du senare ska lossa kakan från formen.
- Lossa de 2 nötmarängbottnarna från bakplåtspappret. Skär rent cirklar så de ryms i en 22 cm springform.
- Fördela "Crunch-blandningen" över den ena nötmarängbottnen.
- Lägg försiktigt ner den rena marängbotten i springformen. Fördela hälften av moussen över bottnen. Lägg därefter på nästa marängbottnen med chrunchsmeten. Avsluta med andra hälften av moussen. Ställ i kyl i minst 1 1/2 timme.
- Ta fram kakan och lossa försiktigt sprinformen och bakplåtspappret.
- Placera kakan på ett galler som i sin tur placeras ovanpå en djup plåt.
- Smält gelatinbladet i ca 5 cl vatten.
- Häll vatten, socker och glykos och värm under omrörning till 103°C.
- Placera chokladen bruten i bitar, crème fraichen och den urkramade gelantinet i en skål. Häll därefter på den varma sirapen. Mixa med stavmixer tills du har en jämn blank glasyr. Försök undvik att få ner luft i chokladglasyren. Låt svalna till ca 35°C.
- Häll därefter glasyren över kakan i omgångar stills den helt täcks av en segelblank glasyr. Ställ i kyl att svalna något. Placera till sist försiktigt tårtan på ett serveringsfat.
- Dekoren lämnar vi öppen för din egen fantasi och kreatvitet. På bilden dekorerade Justine tårtan med hasselnötter som vändes i guldpulver. Dessutom gjorde hon chokladflarn av tempererad choklad. Men som sagt; gör som du tycker blir bäst och vackrast.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote lantbruk melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra recept parmesanstänger ost fromage omelett panko daal jästpannkakor apelsinmarmelad lingon vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås nektariner curry pavlova tosca honeysuckle kräftsås falukorv ljuvliga smaker aubergine blommor i maten müsli koka hummer roscofflök kalvleveranglais på landet hummersoppa jätteräkor kycklingsallad citrus rödkål thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour julsill matblogg ponzu butternutpumpa bearnaisesås skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos citrondessert ägg scampi parmesan buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås rom medelhavet toscakaka saft majs blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond reportage höstmat pulled ingefära havskräftor parmaskinka brunsås maräng lök romtopf ugnsbakade rotfrukter julgodis midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt ost och vin picklad bullar äppelkaka tartar frukost fondspara inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk festmåltid brödbak nötter champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters sillrecept doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck choklad laxrecept soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar nu är det jul igen brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris entrérätt drinktilltugg glaze pastarecept ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake karl johan svamp fond fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder hummerfond nässelsoppa äppeltarte kaka, våfflor fisksoppa negroni välkomstdrink vegetarisk pasta apetizer japanskt alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor kakor äppelpaj sopprecept karré avocado hälleflundra hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar whiskey marmelad gös pasta med räkor gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie kalix löjrom bröd recept vårprimörer campari lättbakat körsbär getost lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör picklad rödlök frittata grön ärtsoppa tartlett potatispuré vaniljsås morötter gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet calemare struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond ugnsrostade anklever pannacotta gremolata bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gravlax potatismos citronmarinerad vinägrett prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt gåsagille pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas