FISKSOPPA MED STING
Trots att den här härligt mustiga fisksoppan innehåller ganska många ingredienser så är det ett hyfsat enkelt recept. En variant av rouille* serveras till som ger lite extra sting och smak till den redan ljuvliga soppan.
Receptet nedan är för 10 personer men halvera om du tycker det blir för mycket. Soppan går utmärkt att frysa in om det mot förmodan skulle bli något över. Smaklig spis!
*Rouille är ursprunligen en sås från södra Frankrike som serveras till olika fiskrätter. Ofta består ingredienserna av paprika, vitlök, smulat torrt bröd, chili, saffran och olivolja.
10 personer:
Soppan:
- 700 g torskfilé
- 700 g laxfilé
- 300 g skalade räkor
- Renset från räkorna
- olivolja
- 5 dl torrt vitt vin
- 1 dl fiskfond
- 1 1/2 l vatten
- 2 påsar saffran
- 1/2 kg potatis (gärna små, typ "delikatesspotatis")
- 1 gul lök
- 2 st fänkål
- 1/2 mellanstor purjolök
- 1 röd chili
- 2 vitlöksklyftor
- 400 g krossade tomater
- 250 g småtomater (gärna mixade färger)
- 2 krm mejram
- 2 krm timjan
- 1 knippe persilja
- salt
- ev potatismjöl
Rouille:
- 3 röda paprikor vi använde spetspaprika som oftast är lite sötare i smaken).
- 1 röd chili
- 2 vitlöksklyftor
- 1 dl olivolja
- 2-3 skivor rostat franskbröd
Tillbehör:
- Gott bröd, t ex rostad baguette
- Ev. ost & smör
Gör så här:
Soppan:
- Skala räkorna och spara skalen till fonden.
- Skala och hacka den gula löken grovt. Fräs i olivolja tillsammans med räkskalen. Tillsätt fiskfonden och halva mängden vin och vatten. Låt småputtra i minst 15 minuter.
- Under tiden: skala och koka potatisen i saltat vatten (använer du delikatess eller nypotatis kan skalet vara kvar). Dela därefter potatisen i lagom bitar. Ställ åt sidan.
- Snitta purjolöken och skölj noggrant. Skiva fänkålen och purjolöken tunt. Finhacka vitlök och chili.
- Fräs purjo, fänkål, vitlök och chili i olivolja tills de mjuknar något utan att ta färg.
- Sila fonden i finmaskig sil och häll den därefter över grönsakerna. Tillsätt krossade tomater, resterande vin och vatten, örtkryddorna samt saffran.
- Låt småputtra i minst 20 minuter. Smaka av med salt. Red eventuellt soppan med lite potatismjöl uppblandat med en skvätt vatten.
- Halvera tomaterna och hacka persiljan. Spara gärna lite persilja till dekoration.
- Skär fisken i kuber (ca 3-4 cm).
- Tillsätt potatis, tomathalvor, persilja och låt soppan sjuda i ytterligare 5 minuter.
- Tillsätt fisken mot slutet (fisken blir klar på några minuter) och till sist räkorna vid servering (får räkorna gå med för länge är risken stor att de blir sega och tråkiga).
Rouille:
- Sätt ugnen på grill.
- Dela och kärna ur paprikor och chilin.
- Strimla paprikan grovt och lägg på en plåt, Ringla över olivolja och strö över lite flingsalt. Rosta i ugnen på grillvärme i ca 5 minuter eller tills den får lite färg.
- Mixa paprikan, chilin och vitlöken. Tillsätt olivolja i omgångar och ev lite vatten om såsen tenderar att spricka. Smaka av med salt.
- Rosta franskbrödskivor och smula ner i såsen. Rör om.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon svamprecept majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter senapscreme gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, slottsstek gäddqueneller billig mat pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss omelett panko paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna stekar fudge gädda gnocchi räkor, tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad gös pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom toscakaka karré majs sopprecept chutney, rödbetor citron basilika 1-2-3-lag gin grillat risotto pepparrot lammracks korv torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond apetizer reportage höstmat ingefära negroni fisksoppa våfflor kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost fondspara munsbit kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert sorbet nötkött fläsk pastarecept brödbak entrérätt champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck cocktails laxrecept soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter drinktilltugg glaze festmåltid ramslöksolja rabarber hummer nässlor grön sparris torskrygg inläggning saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder nässelsoppa julgodis lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta japanskt pulled alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås kantarelltoast vegetarisk soppa potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj medelhavet avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan scampi ägg citrondessert ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia makrill byxad brownie gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg blomkål, heiße liebe pesto vegetarisk pizza körsbär getost lättbakat frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås morötter rödkål flädersorbet calemare gravlaxsås pepparrotssmör tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa anklever pannacotta gremolata ugnsrostade fromage ost parmesanstänger recept bresaola citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås wokgrönsaker halloncurd couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis ceviche hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur