SAFFRANSBULLAR MED EXTRA AV ALLT
Idag har vi det stora nöjet att presentera stjärnbagaren Anna-Carin som gästbloggare, eller "stinabakar71" som hon kallar sig på sitt Instagramkonto. Följ henne där för mer smarriga recept och baktips!
Anna-Carins stora hobby är att baka, såväl kakor, bullar som matbröd. Så det här kan hon vill vi lova. Här bjuder hon oss på recept och tips om hur du lyckas med hennes sagolikt goda version av saffransbullar som du bara måste prova. Längst ner i inlägget kan du kolla på en Youtube-film om hur baket går till. Bör nämnas att i filmen så gjorde Anna-Carin dubbel sats av saffransdegen där hon bakde lussekatter av den andra halvan men i receptet nedan är måtten för en deg. Kanske kan filmen vara till lite hjälp. Ordet till Anna-Carin:
"Ett bra tips att du läser hela receptet innan du börjar - det är inga svåra moment, men allt flyter på bättre när du är förberedd. I mitt recept så blandar jag saffran, rom och socker som gärna får stå och dra i kylen över natten. Denna saffranslag ger både dina bullar en härligt gul färg och lite extra god smak.
En annan liten finess är att jag använder mig av en japansk metod som heter Tangzong, vilket innebär att du gör en redning på lite av mjölet och degvätskan. Redningen tillsätter du sedan med resten av ingredienserna. Detta gör bullarna extra saftiga eftersom redningen gör att degen kan binda mer vätska. Både saffransblandingen och Tangzong-redningen kan du med fördel göra dagen innan.
Det som också är bra med detta receptet är att saffrandegen bara ska jäsa en gång och det är när bullarna är formade och ligger på plåten.
Lycka till och hoppas att saffransbullarna ska smaka". Kram Anna-Carin
Ca 30 bullar:
- 2 pkt saffran
- 1 tsk socker
- 1 tsk rom
*Tanqzong (se nedan) :
- 40 g vetemjöl special eller Manitoba Cream
- 100 g havremjölk eller vanilj mjölk
- 100 g vatten
Övriga degingredienser:
- 800-900 g vetemjöl special
- 1 pkt/ 14 g torrjäst
- 320 g havremjölk eller vanlig mjölk 3%
- 180 g socker
- 1 msk vaniljsocker
- 1 ägg
- 250 g smör (rumstempererat)
- 1 tsk salt
- 100 g smör (rumstempererat)
- 200 g mandelmassa (grovriven)
- 1 msk kardemumma (mortlad)
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 msk farinsocker
- 1 ägg
- 1 msk vatten
- 1/2 krm salt
- mandelspån
- pärlsocker
- 1 dl vatten
- 1 dl socker
Gör så här:
Börja med saffransblandingen och tangzong. Båda dessa kan du med fördel göra dagen innan.
- Blanda saffran med socker och rom. Låt stå att dra några timmar, gärna i kylen över natten.
Tangzong:
- Mät upp ingredienserna i en kastrull, sätt plattan på låg värme och vispa hela tiden tills smeten har kommit upp till 66 grader. Det ska bli som tapetklister.
- Låt smeten svalna, täck med lock och låt stå i rumstemperatur och använd sedan den som bas för resten av degen.
- Börja med att blanda mjölet (börja med 800 g) med 1 paket jäst i en bunke så att dessa båda "lär känna varandra".
- Häll efter en stund över mjöl-och jästblandingen i din hushållsassistent och tillsätt sedan alla ingredienserna (inkl saffranblandningen och tangzong) utom smör och salt.
- Mixa i ett par minuter och tillsätt sedan det rumstempererade smöret i omgångar. Mixa därefter degen i 15 minuter.
- Först nu tillsätter du saltet. Glutenet i degen stärks om saltet tillsätts i slutet av knådningen.
- Kör maskinen ytterligare 5 minuter. Ev får du tillsätta lite mjöl på slutet, men var försiktig. Degen får gärna vara lite lös, men ska inte fastna på fingrarna.
- Mortla kardemumman och grovriv mandelmassan.
- Lägg därefter alla ingredienserna i en bunke och vispa med en degkrokförsedd elvisp.
- När degen är klar tar du ut den på mjölat bakbord och kavlar ut den till en rektangel, cirka 90 x 30 cm.
- Bred på fyllningen och vik ett treslag, dvs du viker den översta tredjedelen av rektangeln in mot mitten och viker sedan den nedre tredjedelen in mot mitten. Degen ska alltså bli 90 x 10 cm. Kavla lätt över degen så alla luftbubblor försvinner och all fyllning sätts på plats.
- Nu ska du skära 30 st remsor, cirka 3 cm breda. Det är smidigt att använda en pizzaslicer. Sedan gör du två snitt i varje remsa, så du får tre delar (lämna cirka 1 cm högst upp så degen fortfarande hänger ihop).
- Fläta remsorna och rulla ihop. Ställ bullarna i muffinsplåt.
- Täck med kökshandduk (eller plastfolie) och låt bullarna jäsa i 2-3 timmar.
- Koka upp 1 dl vatten och 1 dl socker tills sockret har smält.
- Vispa ägg, lite vatten och lite salt i en skål. Innan bullarna går in i ugnen penslar du dem med äggblandningen, strör över mandelspån och pärlsocker.
- Grädda i cirka 10 minuter, men eftersom alla ugnar är olika får du hålla koll mot slutet.
- Pensla de varma bullarna med sockerlag, låt dem svalna lite - sen är det bara att njuta!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås mazarin honeysuckle kräftsås falukorv tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré jätteräkor kycklingsallad frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever ugnstekt lax fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax senapscreme brytbröd lantbruk fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse ceviche slottsstek gäddqueneller billig mat halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration prosecco spanien rulltårta gubbröra vinägrett citronmarinerad grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost ugnsrostade gremolata pannacotta anklever ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek färskost vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept pannkakor långkok sjögräsnudlar pilgrimsmusslor torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs indiskt matjesill alla hjärtans dag apetizer reportage vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, lök hummerfond romtopf fläder citrondessert ägg whiskey marmelad ostar pizza hallonsås semla hälleflundra avocado toscakaka äppelpaj kakor saft blåmusslor potatisrätt kantarelltoast basilika rårörda lingon tomatsås kullasparris cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost saffran inläggning torskrygg grön sparris nässlor sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad sparris sommarmat, kycklingrätt insjöfisk apelsin kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör sillrecept jordgubbar torsk skaldjur potatis ramslök husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, sommardessert kyckling primör bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås tårtor sommarmat paj slow cooking champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert gåsmeny lamm kallrökt lax munsbit fondspara frukt & bär tartar äppelkaka bullar grillat gin risotto 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron rödbetor chutney, sopprecept majs medelhavet karré rom hollandaisesås gräddsås ramslöksrecept fiskgryta buljong scampi parmesan pasta med räkor gös nässelsoppa julgodis ugnsbakade rotfrukter äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära japanskt pulled höstmat skaldjursfond nyårsmat abborre ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter korv lammracks pepparrot pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest mousse vitaminboost långpannebröd sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon rabarberpaj hummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wok torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse rödlök foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur chokladflarn mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ätliga blommor räkor granola dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck kycklingwok rökt fikon rödvinssås nudlar lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, kolakräm kesella smoothie pizzadeg potatisstomp heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, getost lättbakat körsbär portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt vaniljsås morötter rödkål citrus calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli paj med spenat och västerbottensost matvete mumma curry nektariner tosca pavlova gnocchi gädda fudge stekar räkor,