MATJESSALLAD MED BRYNT SMÖR, RÅGBRÖDSKRISP & POCHERAT ÄGG
Här serverar vi en fräsch och synnerligen delikat "sillsallad" som sitter som en smäck året om. Det brynta varma smöret, de frasigt stekta rågbrödschipsen och det pocherade ägget på toppen gör denna sillanrättningen till något alldeles extra. Har du aldrig pocherat ägg innan så kan vi lugna dig med att det är en ganska enkel procedur.
Prova detta, du kommer inte bli besviken! Hälsar Fredrik o Per
4 personer:
- 300 g matjessill, hela filéer eller färdigskurna bitar.
- 12 små potatisar. typ delikatess, skivade.
- 2-3 rödbetor (beroende på storlek), i klyftor.
- 1 knippe rädisor, tunt skivade.
- Saltgurka, färdigskivad (ca 20 skivor) eller 2 hela som skivas.
- 4 msk kapris
- 1 knippe gräslök, finhackad.
- 1 dl gräddfil
- 100 g smör
Pocherade ägg:
- 4 stora ägg
- 1 dl ättikssprit 12%
- 1 dl vatten
- 1 l vatten till kokning med ½ msk salt
Rågbrödskrisp:
- Danskt rågbröd, 4- 8 tunna skivor som delas i trekanter.
- Ca 50 g smör att steka brödet i.
Gör så här:
- Koka potatis i väl saltat vatten. Låt sedan svalna och skär i ganska tunna skivor.
- Koka rödbetorna i väl saltat vatten. (30–40 minuter beroende på storlek) Låt svalna, skala sedan och skär i klyftor.
- Låt matjessillen rinna av och dela filéerna i lagom munsbitar (om du nu inte köpt färdiga bitar).
- Skiva saltgurkan och rädisorna.
- Bryn smöret under omrörning. Så fort smöret får en gyllenbrun ton och en nötig doft, tag genast bort från plattan.
- Fördela snyggt ingredienserna på tallrikar. Strö kapris över och klicka på gräddfilen.
Pocherade ägg:
- Blanda vatten med ättikssprit i en skål. Knäck varsamt ner äggen med ca 30 sekunders mellanrum. Låt stå i ca 5 minuter.
- Koka upp 1 liter vatten med ½ msk salt. Stjälp ner äggen inkl. ättiksspritvattnet och låt sjuda i 3 minuter. Ta upp äggen med hålslev och lägg över i en kastrull eller bunke med iskallt vatten.
Servering:
- Skär rågbrödet i tunna skivor och dela till trekanter. Stek skivorna i rikligt med smör tills de fått fin färg och blivit till krispiga brödchips.
- Placera äggen mitt på anrättningen, strö på finhackad gräslök och ringla till sist över det varma brynta smöret. Servera med rågbrödskrispet.
Jösses vad gott!
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, pizzadeg smoothie kesella kolakräm potatisstomp gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake rödvinssås fikon rökt oxbringa salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade parfait picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår gäddqueneller billig mat bouillabaisse råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta panko paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka fudge gädda gnocchi räkor, stekar tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet rödkål morötter vaniljsås potatispuré whiskey sour thai basil morotssoppa mingelrätt lingonparfait julsill matblogg ponzu butternutpumpa pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink våfflor fisksoppa kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept semla gräddsås rom toscakaka karré kakor saft blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag gin grillat risotto lammracks långkok pilgrimsmusslor torskrecept rotfrukter flädersaft majonnäs indiskt matjesill skaldjursfond fondspara inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta tårta västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat brynt smör sillrecept jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck cocktails laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen vit sparris grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat oxfilé ansjovis laxrätter björnbär sjögräsnudlar korv pepparrot pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås basilika kantarelltoast chutney, rödbetor äppelpaj sopprecept majs medelhavet avocado hälleflundra hollandaisesås hallonsås pizza ostar parmesan scampi gös pasta med räkor fläder nässelsoppa julgodis lök maräng brunsås parmaskinka havskräftor negroni vegetarisk pasta höstmat reportage tapenade frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås frittata grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök citrus kycklingsallad jätteräkor pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept färskost mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote anklever pannacotta gremolata ugnsrostade omelett fromage ost parmesanstänger recept potatismos citronmarinerad vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto gambero senapscreme lussekatter tortillas majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote kokosmjölk brioche rabarberkräm burgare fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie gulaschsoppa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne