MORMOR EVAS GULTÅRTA
Vi avslutar årets påsktema med något riktigt sött & gött. Den här oemotståndliga tårtan blev vi bjudna på när vi var på fest hos goda vänner. Det visade sig att det var värdinnas mor Eva som stod för receptet. I deras familj har tårtan alltid hetat "Gultårta". Självklart döper vi denna ljuvliga tårta till "Mormor Evas Gultårta". En botten av maräng och mandel som toppas med en len smörkräm och rostade mandelspån. Jösses! Gultårtan kan med fördel göras en dag innan den ska serveras. Förvara i kyl.
Till sist ett varningens finger!: Gultårtan är starkt beroendeframkallande!
Glad påsk! önskar Fredrik o Per
Till 1 tårta:
Marängbotten:
- 4 äggvitor
- 1 ¼ dl strösocker
- 125 mandel skållad o skalad
Kräm:
- 4 äggulor
- ¾ dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl grädde
- 125 g smör
- Rostade mandelspån
Gör så här:
Marängbotten:
- Sätt ugnen på 175°C.
- Lägg bakplåtspapper på plåt och rita en cirkel stor som en springform, 24 cm i diameter. Smöra gärna pappret så bottnen lossnar lätt efter gräddning.
- Skålla och skala mandeln.
- Kör mandeln i mixer eller mal i mandelkvarn om du har.
- Vispa äggvitor till hårt fast skum. (Ska inte rinna ut om du vänder på bunken).
- Blanda noggrant socker med den malda/mixade mandeln som du sedan vänder ner i äggviteskummet.
- Klicka och bred ut smeten i den utritade cirkeln.
- Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Marängen ska få färg.
- Lägg försiktigt över marängbotten på serveringsfatet med ovansidan nedåt. Dra av bakplåtspappret. Med nedåtsidan upp så får du en slät yta när du ska bre på krämen.
Krämen:
- Tillsätt äggulor, vispgrädde och socker i en tjockbottnad kastrull och ställ att sjuda under omrörning på svag värme till en tjock kräm. Det tar sin lilla tid men det är bara att röra på. (Konsistensen på krämen ska var som typ en tjock bearnaise i brist på bättre referens). Så snartt krämen tjocknat, ta av från värmen och låt svalna något.
- Tärna smöret.
- När krämen är ljummen (den får inte vara för varm för då smälter smöret för snabbt) så klickar du i det tärnade smöret i omgångar under ständig omrörning tills du får en fin slät kräm.
- Bred på krämen på marängbotten.
- Rosta mandelspån i torr stekpanna som du garnerar tårtan med.
Klart!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mazarin honeysuckle kräftsås falukorv struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör jätteräkor kycklingsallad citrus picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade skåne flankstek matbloggpriset pesto heiße liebe blomkål, vegetarisk pizza smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner rödvinssås fikon rökt oxbringa gulaschsoppa karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsiccia gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie burgare rabarberkräm brioche kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme löjrom negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek mozarella kladdkaka couscous halloncurd råstekt potatis skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker jordärtskocka crème brûllée dekoration wok hummer recept kalvbräss gubbröra vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger ost fromage omelett ugnsrostade gremolata pannacotta anklever grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter ansjovis oxfilé nyårsmat abborre alla hjärtans dag reportage höstmat vegetarisk pasta negroni havskräftor fisksoppa våfflor maräng lök julgodis nässelsoppa fläder pasta med räkor gös scampi parmesan ostar ramslöksrecept pizza hollandaisesås hälleflundra avocado medelhavet kakor saft majs rödbetor chutney, kantarelltoast basilika gin grillat risotto cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor äpplen hallonsylt fond picklad sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör sillrecept jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck cocktails laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne ost och vin karl johan svamp fågelrecept västerbottensost vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis sorbet äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar tomatsås rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept karré toscakaka rom gräddsås semla hallonsås fiskgryta buljong marmelad whiskey ägg citrondessert ugnsbakade rotfrukter romtopf hummerfond äppeltarte kaka, brunsås parmaskinka välkomstdrink ingefära apetizer japanskt pulled skaldjursfond matjesill indiskt majonnäs flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok lammracks pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy rimmad oxbringa torskrätt mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller gambero vegetarisk, rödlök foccacia ramslökspesto färskost på filmjölk melon lantbruk brytbröd pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa salsa ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck nudlar makrill byxad brownie lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi gås, hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom körsbär getost lättbakat butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour potatispuré vaniljsås morötter rödkål på landet kalvleveranglais roscofflök hummersoppa müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer paj med spenat och västerbottensost matvete mumma pannbiff romsås sandefjordsås mörk choklad stekar räkor, gnocchi gädda fudge