LYXIG BOUILLABAISSE MED HAVSKRÄFTA & AIOLI
I dag så serverar vi vår version av Bouillabaisse som är en fisk- och skaldjurssoppa med ursprung från Marseille i södra Frankrike. Enligt sägen så uppstod rätten när stadens fiskare kokte en mustig gryta på den fångst som de inte fick såld.
Fransmännen som är mycket om sig och kring sig när det gäller deras mat, har naturligtvis tagit fram ett "originalrecept" på Bouillabaisse men vi tycker nog att man får lov att improvisera lite som man vill. Några ingrdienser som dock bör ingå är minst ett par vita fisksorter, skaldjur av något slag, buljong, vitt torrt vin, tomat, lök, vitlök och saffran. Till vår soppa på torsk, hälleflundra, musslor och räkor så serverar vi dessutom varsin hel kokt havskräfta sidan om, en skål men aioli samt ett gott rostat bröd. Lyxigt värre!
Den ambitiöse kokar sin egen buljong till soppan på fisk- och skaldjursrens och visst – det gör skillnad. I det här receptet har vi dock varit bekväma och använt färdigköpt koncentrerad buljong. För aiolin har vi däremot recept på både egengjord och köpt majonnäs. Gör som du vill & lycka till!
4 personer:
Soppan:
- 600 g vit fiskfilé (vi använde hälften hälleflundra och hälften torsk)
- 300 g räkor med skal
- 4 msk koncentrerad fiskbuljong.
- 8 dl vatten
- 2 dl torrt vitt vin
- 2 msk olivolja
- 1 fänkål
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 röd chili (alt. 1 tsk chilipulver)
- 4 potatisar (ca 300 g)
- 4 morötter (ca 300 g)
- 2 burkar hela tomater
- 1 burk krossade tomater
- 2 lagerblad
- Färsk timjan, blad från några kvistar
- 2 pkt saffran
- 2-3 tsk salt
- Vitpeppar från kvarn
- 1 påse/ nät blåmusslor
- 1 msk olivolja
- 3 dl vitt vin
- 2 schalottenlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 1 knippe bladpersilja
- 1 litet knippe timjan
- Salt och svartpeppar
Aioli (Ambitiöst):
- 2 äggulor
- 1 dl rapsolja
- 1 dl olivolja
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 2 vitlöksklyftor
- 1/2 tsk salt
- 1 nypa cayennepeppar
Aioli (Bekvämt):
- 2 dl majonnäs
- 2 tsk dijonsenap
- 2 vitlöksklyftor
- 1 nypa cayennepeppar
Kokta havskräftor, ett gott bröd och persiljekvistar
Gör så här:
- Skala och hacka löken, finhacka vitlöksklyftan och en halv chili (ta bort kärnorna).
- Ansa fänkål och skala potatis och morötter. Strimla fänkålen och skär morätterna och potatisen i ca 2 cm stora bitar/ kuber.
- Fräs löken, vitlöken och chilin i olivolja i en stor tjockbottnad gryta tills de mjuknar utan att ta färg.
- Tillsätt fänkålen, potatisen och morötterna och låt dem fräsa med i någon minut. Tillsätt därefter de hela och krossade tomaterna, vatten, 2 dl vitt , fond, saffran, lagerblad, timjanblad. Salta och peppra. Låt småputtra i ca 30 minuter. Under tiden fixar du musslorna och aiolin.
- Skrubba och skölj musslorna noga. Kassera alla musslor med trasigt skal och de som inte sluter sig när du knackar på skalet.
- Skala och finhacka schalottenlök och vitlök som du sedan fräser i olivolja utan att ta färg i en katrull. Tillsätt musslorna efter en minut. Hacka persiljan grovt och strö över musslorna. (spara några kvistar till dekoration). Häll på vinet och låt småkoka i ca 4 minuter. Salta och peppra. Rör om då och då och plocka bort de musslor som inte har öppnat sig. Häll sedan ner musslorna och kokspadet i soppan och låt puttra med de sista minuterna.
- Skär fisken i ca 4×4 cm stora bitar och låt dem sjuda med i soppan i 3-4 minuter. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar.
- Skala räkorna och lägg i soppan precis innan servering.
Aioli för den ambitiöse:
- Rör ihop äggulor, senap och vinäger i en skål.
- Vispa ner oljan, först droppvis och sedan i en jämn stråle. Lägg gärna en fuktig trasa eller handduk under skålen så far den inte omkring när du vispar.
- Smaksätt med pressad vitlök, salt och lite cayennepeppar.
Aioli för den bekväme:
- Rör ihop majonnäs och senap. Smaksätt med pressad vitlök och en nypa cayennepeppar.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus chokladflarn oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon svamprecept majonnäas parfait picklad gurka flarn på tallriken persika färskost på filmjölk tortillas lussekatter senapscreme gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, slottsstek gäddqueneller billig mat pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill rimmad oxbringa mazarinkaka torskrätt wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad spanien prosecco potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost fromage lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna stekar fudge gädda gnocchi räkor, tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine blommor i maten på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais potatispuré jätteräkor kycklingsallad citrus mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa tapenade lingonparfait julsill matblogg ponzu matbloggpriset skåne flankstek bröd recept kalix löjrom campari vårprimörer hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake nudlar rödvinssås fikon rökt kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor granola räkor ätliga blommor mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad gös pasta med räkor whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom toscakaka karré majs sopprecept chutney, rödbetor citron basilika 1-2-3-lag gin grillat risotto pepparrot lammracks korv torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond apetizer reportage höstmat ingefära negroni fisksoppa våfflor kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur grytor vit sparris västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukost fondspara munsbit kallrökt lax lamm gåsmeny äppeldessert sorbet nötkött fläsk pastarecept brödbak entrérätt champagne sommarmat, paj sommarmat apelsin kolasås blåbär kalv starters nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör kyckling ramslök lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck cocktails laxrecept soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost sommardessert potatis skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar sillrecept brynt smör julmat festrätt kantareller tårtor insjöfisk kycklingrätt slow cooking sparris nötter drinktilltugg glaze festmåltid ramslöksolja rabarber hummer nässlor grön sparris torskrygg inläggning saffran frukt & bär tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen tårta chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder nässelsoppa julgodis lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta japanskt pulled alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär pilgrimsmusslor sjögräsnudlar långkok pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås kantarelltoast vegetarisk soppa potatisrätt blåmusslor saft kakor äppelpaj medelhavet avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan scampi ägg citrondessert ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka gratäng salsa mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia makrill byxad brownie gulaschsoppa oxbringa grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg blomkål, heiße liebe pesto vegetarisk pizza körsbär getost lättbakat frukt portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata vaniljsås morötter rödkål flädersorbet calemare gravlaxsås pepparrotssmör tomatsallad vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa anklever pannacotta gremolata ugnsrostade rabarberpaj hummus paella panko omelett citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept dekoration crème brûllée jordärtskocka mexikanskt fiskpågrillen skaldjurssås wokgrönsaker halloncurd couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis ceviche hjorthornssalt kola & knäck bouillabaisse fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår melon lantbruk brytbröd päron salmalax matjessill 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa brioche rabarberkräm burgare kokosmjölk ciabatta högrev cocoschutney saint agur