NYTTIGT OCH ALLDELES UNDERBART GOTT BRÖD MED NÖTTER OCH FRUKT
DESSUTOM: FÄRSKOST PÅ FILMJÖLK
Då var det bakdax och återigen så bjuder vi på ett enkelt brödrecept. Ett bröd som förutom att det är fantastiskt gott också är fyllt med massor av nyttiga nötter, frön och torkad frukt. I vårt recept valde vi fikon och aprikoser men du kan variera med andra torkade frukter och bär efter tycke och smak, t ex plommon, russin eller tranbär. Då brödet är kompakt och ganska mäktigt bör det skäras upp och serveras i tunna skivor. Prova gärna även att torka tunna skivor i ugnen till ett gott knäckebröd. Längst ner i inlägget hittar du en liten receptfilm om brödet som kanske kan vara till hjälp.
Dagen innan gjorde vi även en färskost på filmjölk som fick stå och rinna av över natten. Även detta är superenkelt att göra och så gott att bre på mackan! Osten på bilden smaksatte vi med färska örter men här kan du experimentera med smaksättningar. Några förslag är vitlök, soltorkade tomater eller pepparrot. Lycka till med bröd och ost! Ulrika o Fredrik
- 2 ½ dl havregryn
- 2 ½ dl sötmandel och/ eller hasselnötter
- 2 ½ dl valnötter
- 3 dl hasselnötsmjöl eller mandelmjöl
- 2 ½ dl solrosfrön
- 2 dl torkade frukter eller bär (Vi använde fikon och aprikoser. Andra förslag: russin, plommon, tranbär)
- 6 ägg
- 1 msk kokosolja
- 2 tsk salt
- Lite pumpakärnor som dekor
- 4 dl filmjölk (3 % fett)
- Färska örter, t ex gräslök, basilika, oregano.
- Vitlök
- Soltorkade tomater
- Pepperrot
Gör så här:
Brödet:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda havregryn, mandlar, (ev hasselnötter), valnötter, mjöl, solrosfrön,salt och torkad frukt och/ eller bär i en skål. Mandlarna och valnötterna kan vara hela, medan större torkade frukter (t ex fikon, aprikoser, plommon eller vad man väljer) kan delas på hälften.
- Tillsätt äggen kokosoljan och blanda till en smet. Häll upp i en brödform klädd med bakplåtspapper.
- Strö gärna lite pumpakärnor över brödet.
- Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter.
- Låt svalna på galler utan att täcka över.
Gör så här:
- Täck en skål med en bakduk eller annat tyg, färst duken runt skålen med hjälp av ett gummiband.
- Häll filmjölken i duken och ställ in i kylen, låt stå över natten.
- Vätskan rinner ner i skålen och kvar i duken är en färskost som du smaksätter efter tycke och smak.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås romsås pannbiff honeysuckle kräftsås falukorv mumma sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås morötter vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom smoothie kesella kolakräm potatisstomp pizzadeg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, brownie byxad makrill nudlar rödvinssås sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck gratäng granola löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax gambas rödbetshummus chokladflarn saint agur indisk mat crème ninon svamprecept oliv- & basilikatapenade oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas parfait lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero kola & knäck hjorthornssalt ceviche slottsstek apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt spanien prosecco vinägrett citronmarinerad potatismos gravlax paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola gremolata pannacotta anklever ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vikingfågel vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv björnbär laxrätter majonnäs ansjovis nyårsmat abborre alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink negroni fisksoppa våfflor kaka, äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder pasta med räkor gös marmelad whiskey ostar ramslöksrecept pizza hollandaisesås rom hälleflundra karré sopprecept äppelpaj kakor rödbetor chutney, kantarelltoast basilika gin grillat risotto cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär saffran munsbit torskrygg grön sparris gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango chokladtårta tårta grytor äpplen hallonsylt ost och vin picklad champagne slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur potatis sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon glass moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck choklad laxrecept soppor chokladdessert griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök kyckling primör bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin sommarmat paj sommarmat, sparris karl johan svamp fond fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor lamm kallrökt lax inläggning fondspara frukost tartar äppelkaka bullar tomatsås rårörda lingon kullasparris 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron potatisrätt blåmusslor majs saft toscakaka medelhavet avocado gräddsås semla hallonsås fiskgryta buljong parmesan scampi ägg citrondessert julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök maräng brunsås parmaskinka havskräftor ingefära pulled höstmat reportage skaldjursfond matjesill indiskt oxfilé flädersaft rotfrukter torskrecept sjögräsnudlar långkok lammracks pressgurka pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost oxkind pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling lingon apelsinmarmelad jästpannkakor daal panko omelett fromage ost parmesanstänger recept gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss hummer recept kalvbräss egg toddy wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella bouillabaisse billig mat gäddqueneller löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour tortillas färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka burgare kokosmjölk brioche rabarberkräm fritterad fisk i folie ciabatta högrev cocoschutney tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk salsa ätliga blommor räkor salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon godis lakritscheesecake granatäpple semlor biskvi hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto matbloggpriset flankstek skåne bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill whiskey sour mingelrätt morotssoppa thai basil rödkål citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker mazarin paj med spenat och västerbottensost matvete tosca pavlova curry nektariner grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad