WEBERGRILLAD GÅS MED INDIREKT VÄRME
SERVERAS MED: KANARISK POTATIS, BEURRE BLANC MED APELSINCEST & VITLÖK SAMT SMÖRSTEKT BRYSSELKÅL MED FINHACKAT ÄPPLE
Jan Boris Möller berättade en gång att man kan göra gås på 45 min i ugn genom att använda hög värme och att skära upp gåsens skinn i rutor så att värmen snabbare penetrerar köttet. Jag och min kompis Tom provade detta ett år och bjöd våra familjer och kompisar på detta. Det blev fantastiskt. Dock tyckte vi att det fortfarande blev en ansenlig mängd fett kvar i köket, så vi provade metoden ute i en webergrill istället. Det funkade! Så här får du tips om hur vi gjorde. Kolla in filmen längre ner i inlägget.
Till gåsen serverar vi kanarsik potatis (kokt i rikligt saltat vatten) en härlig smörsås som vi smaksätter med aplelsin och vitlök samt smörstekt brysselkål och finhackat äpple.
Glöm inte beställa gås! Befinner du dig i nordvästra Skåne kan vi varmt rekommendera Viking Fågel i Munka Ljungby. Lycka till! // Per
4 personer:
- 1 gås á ca 4 kg
- Salt & peppar
- 250 g rumsvarmt smör
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk kycklingfond
- 1 msk äppelcidervinäger
- 2-3 msk apelsincest
- ½ dl vispgrädde
- 1 kg potatis, små, t ex deilkatesspotatis
- 3,5 dl salt (ja, det stämmer)
- 1,5 l vatten
- ½ kg brysselkål
- 1 st syrligt äpple
- 2 msk smör
- Salt
Gåsen:
Beredning:
- Ta ur eventuellt medföljande krås ur gåsen. Skär bort överflödigt halsskinn och gumpen från gåsen.
- Om du håller upp gåsen som en tubkikare mot skyn ska du kunna titta rakt igenom gåsen. Att värmen kommer igenom gåsen är viktigt för tillagnings-tiden.
- Skär upp gåsens skinn i ett kryssmönster över hela gåsen. Nu har du gjort det möjligt för värmen att forcera det mycket värmebeständiga skinnet och därmed kortat tillagningstiden väsentligt. Gnid in gåsen med salt och peppar efter behag.
Tillagning/ grillning:
- Vi använde Webers klotgrill ca 50 cm i diameter. Skruva bort grillens underrede så att fett kan droppa ur grillen ner i ett kärl som du placerar på marken under grillen. Låt spjället i grillen vara helt öppet. Tänd kolet. Det bör hålla en jämn temperatur på minst 250°. Fördela den glödande kolet längs två sidor. Placera gåsen i mitten av grillen så den endast bakas med indirekt värme. På med locket. Kolla då och då, vänd gåsen vid behov. Skinnet på gåsen blir krispigt och gåsen behöver inte ösas med fett. Tillagningstiden för en gås runt 4 kg ligger runt 60 minuter men kan variera något beroende på hur hög värme du kan hålla i grillen.
- Tag kråset och stek det separat i en panna. Om du vill kan du smälta lite av fettet från gumpen i en panna och confitera kråset i.
- Hacka schalottenlöken och vitlöksklyftan fint. Fräs löken sakta med fond, vinäger och en klick av smöret.
- Montera ner resten av smöret klickvis och vispa hela tiden. Låt apelsincesten gå med i såsen. Mot slutet vispar du i grädden för en ännu lenare smak. Smaka av med salt och peppar.
- Garnera gärna med ytterligare lite apelincest som ger en skön brytning till såsen. Servera direkt.
Ursprunget till Kanarisk potatis sägs komma ifrån att spanska sjöfarare kokade potatisen i havsvatten, därav den höga saltmängden.
- Tvätta potatisarna om det behövs, låt skalet vara kvar. Koka upp salt och vatten och lägg i potatisen. Den kommer att flyta i grytan på grund av vattnets höga salthalt. Koka tills potatisen är nästan genomkokt.
- Häll av nästan allt vatten ur potatisgrytan, sänk värmen på spisen och ställ tillbaka grytan utan lock. Låt vattnet ånga bort så att potatisen torkar. Skaka kastrullen då och då. Stäng av plattan, lägg hushållspapper eller en handduk över potatisen i fem minuter. Nu är potatisen skrynklig och har ett lager med salt på sig.
- Har du stora brysselkål kan du förkoka brysselkålen i några minuter. Stek kålen i smör tills den mjuknat något och fått lite färg. Tärna äpplet (behåll skalet på) och tillsätt mot slutet. Salta efter tycke & smak.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
skåne flankstek matbloggpriset kalix löjrom campari vårprimörer bröd recept pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake brownie byxad makrill nudlar juldryck sojabönor köttbullar dekorera med blommor kycklingwok räkor ätliga blommor salsa löksoppa kalvlever ugnstekt lax mandelpotatis cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron majonnäas tortillas lussekatter senapscreme brytbröd ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, gambero gäddqueneller billig mat bouillabaisse gåsagille apfelstrudel chorizo grillad makrill pepparrotssås mazarinkaka torskrätt rimmad oxbringa egg toddy björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt kalvbräss hummer recept vinägrett citronmarinerad potatismos recept parmesanstänger ost fromage omelett panko gremolata pannacotta anklever ugnsrostade fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote vitaminboost mousse färskost smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pressgurka fudge gädda gnocchi räkor, stekar mörk choklad sandefjordsås romsås pannbiff mumma matvete paj med spenat och västerbottensost struvor sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa gravlaxsås calemare flädersorbet pepparrotssmör rödkål morötter vaniljsås potatispuré tartlett grön ärtsoppa frittata picklad rödlök kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade pulled japanskt apetizer ingefära välkomstdrink parmaskinka brunsås kaka, äppeltarte julgodis nässelsoppa hummerfond citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta hallonsås semla gräddsås rom toscakaka karré sopprecept äppelpaj blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag kullasparris rårörda lingon tomatsås lammracks långkok sjögräsnudlar torskrecept rotfrukter flädersaft oxfilé indiskt matjesill skaldjursfond fondspara inläggning kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert hummer nypotatis sockerlag spenat chokladtårta vit sparris västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg entrérätt sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat brynt smör sillrecept jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck cocktails laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne nötter brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen grytor tårta fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris torskrygg munsbit saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat ansjovis majonnäs laxrätter björnbär korv pilgrimsmusslor pepparrot pannkakor risotto grillat gin basilika kantarelltoast chutney, rödbetor majs saft kakor medelhavet avocado hälleflundra hollandaisesås pizza ramslöksrecept ostar parmesan scampi gös pasta med räkor fläder ugnsbakade rotfrukter romtopf lök maräng våfflor fisksoppa havskräftor negroni vegetarisk pasta höstmat reportage bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait mingelrätt morotssoppa thai basil whiskey sour citrus kycklingsallad jätteräkor hummersoppa på landet kalvleveranglais roscofflök koka hummer müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker falukorv kräftsås honeysuckle mazarin pavlova curry nektariner tosca bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle vit choklad grillad gås torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest gäddrecept långpannebröd ramslökssoppa vermouth vikingfågel pumpasoppa sashimi hallå! varma hallon vårkyckling oxkind apelsinmarmelad jästpannkakor daal lingon bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax prosecco spanien wok dekoration crème brûllée jordärtskocka wokgrönsaker fiskpågrillen skaldjurssås råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka mozarella slottsstek ceviche hjorthornssalt kola & knäck innanlår fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom färskost på filmjölk melon lantbruk entrecote pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon indisk mat saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas tournedos sockerkaka mangosallad bläckfisk gravad lax granola gratäng salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne karamelliserad gulaschsoppa oxbringa rökt fikon rödvinssås grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella smoothie vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe pesto lättbakat körsbär getost