UGNBAKAD GÖS MED LASAGNE PÅ KARL JOHANSSVAMP, KRÄFTSÅS & DRAGON
Gösen blir först ut på vårt insjöfisk-tema under hösten. Helt underbara firrar som vi ibland glömmer bort, men som är läckert mjälla och har en helt annan karaktär än våra saltlevande dito.
Vi ska göra en lasagne på lite nytt vis där vi varvar våra råvaror direkt på tallriken. Det blir lite mer som en monterad huvudrätt än som en uppskopad bit lasagne från en långpanna (vilket i och för sig kan vara bland det godaste som finns). Den här rätten kan du motera dagen innan och ställa i kylen om du vill. Den ska in i ugnen en kort stund innan gästerna sätter sig till bords.
4 personer:
- 8 färska lasagneplattor
- Ca 600 g Karl Johansvamp (låter mycket kanske men dem tappar mycket vätska vid stekning).
- 400g gösfilé
- 1 citron
- 1 kruka dragon
- Olivolja
- 100 g riven Västerbottensost
- 1/5 dl reducerad kräftfond (se fondsparande)
- 2 dl vispgrädde
- En skvätt Pernod
Gör så här:
- Skär upp lasagneplattorna i jämna portionsbitar (3 per platta). Koka dem al dente i lättsaltat vatten (ca 4 min). Lägg dem platt på smörpapper. Pensla dem lätt med olivolja.
- Skiva svampen i längsgående skivor. Stek svampen gyllenbrun i smör.
- Skär gösfilén i fima portionsbitar.
- Riv Västerbottensost.
- Värm din reducerade fond och låt grädden gå i. Koka ihop några minuter och ge såsen lite amore med peppar, salt och Pernod. Tänk på att du ska ha sås både till garnering och mellan lasagneplattorna.
Motera ihop:
- Varva lasagneplattor, Västerbottensost, lite kräftsås och svamp.
- Avsluta med svamp på toppen och strössla över den sista osten plus ev en liten klick smör.
- Hit kan du förbereda innan. Ställ i kylskåp öven natten om du inte ska använda direkt.
- Grädda skapelsen ca 10 min på 225° så att osten smälter. Håll koll!
- Lägg bitarna i en lättoljad form. Salta den lätt. Baka av den ca 8 min i 175° ugnsvärme precis innan servering.
Vid servering:
Placera lasagnen på en vacker tallrik, montera gösen överst. Häll kräftsåsen lite på och runt, garnera med citroncest och dragonblad. Mums, vad förjordat gott! Bara att säga varsågoda!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
lättbakat getost körsbär vegetarisk pizza pesto heiße liebe blomkål, hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept nygrillat gås, biskvi semlor granatäpple lakritscheesecake gulaschsoppa brownie byxad makrill salsiccia karamelliserad lasagne huvudrätt mozzarella salsa gratäng granola gravad lax bläckfisk mangosallad sockerkaka saint agur cocoschutney högrev ciabatta fisk i folie burgare rabarberkräm brioche kokosmjölk entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill salmalax päron brytbröd lantbruk melon färskost på filmjölk gambero ramslökspesto foccacia rödlök vegetarisk, kola & knäck hjorthornssalt ceviche råstekt potatis mozarella kladdkaka couscous halloncurd wokgrönsaker skaldjurssås fiskpågrillen mexikanskt jordärtskocka crème brûllée dekoration wok spanien prosecco gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta bresaola recept parmesanstänger ost fromage omelett lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad oxkind vårkyckling varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa vikingfågel vermouth ramslökssoppa pressgurka gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest grillad gås vit choklad fastlagsbulle stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli tosca nektariner curry pavlova mumma matvete paj med spenat och västerbottensost tomatsalsa struvor sojasås vaktelägg tomatsallad hummersoppa roscofflök kalvleveranglais på landet rödkål morötter vaniljsås potatispuré picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa frittata bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt apetizer reportage höstmat ingefära välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, äppeltarte hummerfond romtopf ugnsbakade rotfrukter citrondessert ägg whiskey marmelad buljong fiskgryta ramslöksrecept gräddsås hollandaisesås rom toscakaka karré kakor saft chutney, rödbetor citron kantarelltoast 1-2-3-lag gin grillat risotto långkok pepparrot pilgrimsmusslor torskrecept rotfrukter flädersaft ansjovis indiskt matjesill skaldjursfond fondspara munsbit kallrökt lax lamm nässlor äppeldessert sorbet nypotatis sockerlag spenat chokladtårta tårta västerbottensost fågelrecept karl johan svamp ost och vin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukt & bär kantareller festrätt rabarber ramslöksolja pastarecept glaze drinktilltugg nötter sparris slow cooking kycklingrätt insjöfisk tårtor julmat brynt smör sillrecept jordgubbar ramslök lakrits, sallad sylt glassdessert primör kyckling drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat gröna & sköna tillbehör lax choklad svamp pasta soppa drinkar sill baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning bbq pastarätt dryck cocktails laxrecept soppor vegetariskt moltas drinktips glass hallon potatis skaldjur torsk bröd asiatiskt husmanskost sommardessert bär doften av nybakat bröd nu är det jul igen starters tomater apelsin sommarmat paj sommarmat, champagne entrérätt brödbak festmåltid fläsk nötkött kalv blåbär kolasås frukost tartar äppelkaka bullar picklad fond hallonsylt äpplen vit sparris grytor fisk&skaldjur mango picklat midsommarmat hummer gåsmeny grön sparris torskrygg inläggning saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs oxfilé laxrätter björnbär sjögräsnudlar korv lammracks pannkakor rårörda lingon kullasparris tomatsås vegetarisk soppa basilika potatisrätt blåmusslor äppelpaj sopprecept majs medelhavet avocado hälleflundra semla hallonsås pizza ostar parmesan scampi gös pasta med räkor fläder nässelsoppa julgodis lök maräng fisksoppa våfflor havskräftor negroni vegetarisk pasta japanskt pulled butternutpumpa ponzu matblogg julsill lingonparfait tapenade morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt citrus kycklingsallad jätteräkor pepparrotssmör flädersorbet calemare gravlaxsås müsli blommor i maten aubergine ljuvliga smaker koka hummer falukorv kräftsås honeysuckle mazarin romsås sandefjordsås mörk choklad pannbiff räkor, gnocchi gädda fudge stekar pyttipanna smoothie med spenat mango och ingefära färskost mousse vitaminboost långpannebröd ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote anklever pannacotta gremolata ugnsrostade grillad abborre i folie rabarberpaj hummus paella panko potatismos citronmarinerad vinägrett gubbröra kalvbräss hummer recept tomat- & jordgubbssallad melanzane björnbärsmarmelad egg toddy rimmad oxbringa torskrätt mazarinkaka pepparrotssås grillad makrill chorizo apfelstrudel gåsagille bouillabaisse billig mat gäddqueneller slottsstek fruktsallad chokladmousse negroni sour löjrom innanlår senapscreme lussekatter tortillas pumpa persika på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas svamprecept crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade chokladflarn rödbetshummus gambas fritterad mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos ätliga blommor räkor kycklingwok dekorera med blommor köttbullar sojabönor juldryck oxbringa rökt fikon rödvinssås nudlar grillade citroner saffransbullar apfelstrudelpaj godis potatisstomp kolakräm kesella smoothie pizzadeg bröd recept vårprimörer campari kalix löjrom matbloggpriset flankstek skåne