BURNT ENDS
Burnt ends kallas ofta för BBQ-godis och ja det är faktiskt himmelskt. Till mina burnt ends väljer jag rimmad fläsksida som ger perfekt resultat. Den långsamma tillagningen får fettet att smälta och tillsammans med glazen ger det köttet både en ljuvlig, lätt rökig smak men även en härlig konsistens.
När jag serverar burnt ends så blir kommentarerna från gästerna typ; "Mmmm, wow, åhh, underbart, fantastiskt, sååå gott" etc...
Häng med på tillagningen av mina burnt ends från start till wow-stadiet.
- Köp en bit färsk rimmad fläsksida. Inte rökt eftersom den ofta blir för ”tuggig” .
- Trimma av det mesta av svålen och skär den sen i hyggligt jämnstora kuber, ca 3-4 cm. Krydda dem med någon form av ”grillkrydda” så att det täcker runt om. En skål brukar vara bra för att blanda runt i.
- Tänd upp grillen enligt snakemetoden (se inlägg BBQ special) och precis som all annan BBQ strävar vi efter lägre temperatur och längre tillagningstid även här.
- Lägg bitarna på grillen. Här kan det vara bra med någon form av ”grillmatta” (se bild ovan) eftersom de krymper efterhand och då kan falla ner mellan gallret. Precis som för kamben och pulled pork vill vi ha rök som smaksätter så lägg flis på briketterna så får de riktigt god smak.
- Låt de sen bara ligga där och mysa i cirka 3 timmar, under tiden kan du spraya dem med hjälp en blomspruta med en mix av utspädd äppeljuice och vitvinsvinäger.
Såsen/ glazen:
Det finns många varianter på denna sås men jag brukar göra det enkelt. En del tillsätter Whisky eller Bourbon men prova dig fram.
- Ta en ½ liter Coca cola (ej Zero) och häll i en kastrull. Tillsätt drygt 1 dl av din favorit BBQ-sås och värm det på spisen. Låt den koka ner sakta så att den tjocknar och går ihop. Sen får den svalna.
- När det har gått ca 3 timmar lägger du över kuberna i en aluminiumform. Klicka då också i några matskedar smör och häll i såsen. Täck sen formen med folie och ställ tillbaka på grillen i ca 90 minuter.
- Ta slutligen av folien och låt det svalna något.
Du har nu gjort något som det kommer att talas länge om och risken/chansen är att du får göra om det väldigt många gånger.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella hummus rabarberpaj lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare citrus rödkål morötter vaniljsås mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa gratäng mandelpotatis gravad lax bläckfisk mangosallad gös pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer reportage ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris tårta västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning grön sparris torskrygg gåsmeny äppeldessert hummer nötkött fläsk pastarecept brödbak nötter sparris sommarmat, paj sommarmat tårtor kolasås blåbär kalv starters sillrecept doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör potatis sommardessert lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött laxrecept lax choklad svamp bbq bakning sill soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött drinkar pastarätt pasta dryck cocktails gröna & sköna tillbehör soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost ramslök kyckling skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar nu är det jul igen brynt smör julmat festrätt kantareller apelsin insjöfisk kycklingrätt slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid ramslöksolja rabarber sorbet nässlor lamm kallrökt lax munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta pulled höstmat alla hjärtans dag nyårsmat abborre majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås ostar marmelad whiskey ägg citrondessert ugnstekt lax kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås nudlar makrill granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata kycklingsallad jätteräkor potatispuré kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi anklever pannacotta gremolata ugnsrostade ost parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie