BURNT ENDS
Burnt ends kallas ofta för BBQ-godis och ja det är faktiskt himmelskt. Till mina burnt ends väljer jag rimmad fläsksida som ger perfekt resultat. Den långsamma tillagningen får fettet att smälta och tillsammans med glazen ger det köttet både en ljuvlig, lätt rökig smak men även en härlig konsistens.
När jag serverar burnt ends så blir kommentarerna från gästerna typ; "Mmmm, wow, åhh, underbart, fantastiskt, sååå gott" etc...
Häng med på tillagningen av mina burnt ends från start till wow-stadiet.
- Köp en bit färsk rimmad fläsksida. Inte rökt eftersom den ofta blir för ”tuggig” .
- Trimma av det mesta av svålen och skär den sen i hyggligt jämnstora kuber, ca 3-4 cm. Krydda dem med någon form av ”grillkrydda” så att det täcker runt om. En skål brukar vara bra för att blanda runt i.
- Tänd upp grillen enligt snakemetoden (se inlägg BBQ special) och precis som all annan BBQ strävar vi efter lägre temperatur och längre tillagningstid även här.
- Lägg bitarna på grillen. Här kan det vara bra med någon form av ”grillmatta” (se bild ovan) eftersom de krymper efterhand och då kan falla ner mellan gallret. Precis som för kamben och pulled pork vill vi ha rök som smaksätter så lägg flis på briketterna så får de riktigt god smak.
- Låt de sen bara ligga där och mysa i cirka 3 timmar, under tiden kan du spraya dem med hjälp en blomspruta med en mix av utspädd äppeljuice och vitvinsvinäger.
Såsen/ glazen:
Det finns många varianter på denna sås men jag brukar göra det enkelt. En del tillsätter Whisky eller Bourbon men prova dig fram.
- Ta en ½ liter Coca cola (ej Zero) och häll i en kastrull. Tillsätt drygt 1 dl av din favorit BBQ-sås och värm det på spisen. Låt den koka ner sakta så att den tjocknar och går ihop. Sen får den svalna.
- När det har gått ca 3 timmar lägger du över kuberna i en aluminiumform. Klicka då också i några matskedar smör och häll i såsen. Täck sen formen med folie och ställ tillbaka på grillen i ca 90 minuter.
- Ta slutligen av folien och låt det svalna något.
Du har nu gjort något som det kommer att talas länge om och risken/chansen är att du får göra om det väldigt många gånger.
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
gnocchi räkor, stekar fudge gädda curry pavlova tosca nektariner falukorv mumma matvete paj med spenat och västerbottensost vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais vaniljsås potatispuré jätteräkor frittata picklad rödlök tartlett grön ärtsoppa tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait julsill flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe kolakräm potatisstomp pizzadeg smoothie kesella granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj rökt oxbringa gulaschsoppa brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev brioche kokosmjölk burgare rabarberkräm matjessill salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto billig mat bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger anklever ugnsrostade gremolata pannacotta rött vin grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar mousse färskost vikingfågel vermouth torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs matjesill indiskt alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, lök ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder gös pasta med räkor parmesan scampi buljong hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast basilika grillat risotto gin cheesecake gåsamiddag nyårsdessert tagliatelle frukost saffran munsbit lamm kallrökt lax gåsmeny sorbet midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur tårta grytor västerbottensost hallonsylt karl johan svamp picklad champagne slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor kantareller festrätt rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt julmat brynt smör nu är det jul igen jordgubbar torsk skaldjur kyckling sommardessert husmanskost asiatiskt bröd på grillen nybakat hallon chokladdessert moltas drinktips gröna & sköna tillbehör lax cocktails svamp pastarätt soppa drinkar sill baka kötträtt nyårsmeny fisk italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept efterrätt såsrecept vegetarisk grill oxkött bakning pasta bbq dryck choklad laxrecept soppor glass griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert sylt sallad lakrits, ramslök potatis primör bär doften av nybakat bröd sillrecept starters tomater nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött kalv blåbär kolasås apelsin kycklingrätt paj sommarmat, sparris fond ost och vin fågelrecept äpplen vit sparris chokladtårta spenat sockerlag nypotatis hummer äppeldessert nässlor grön sparris torskrygg inläggning fondspara frukt & bär tartar äppelkaka bullar kullasparris tomatsås rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré rom semla hollandaisesås pizza fiskgryta ostar whiskey marmelad citrondessert ägg romtopf hummerfond nässelsoppa äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära pulled höstmat reportage skaldjursfond abborre nyårsmat ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok lammracks gäddrecept pressgurka pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! jästpannkakor daal lingon apelsinmarmelad hummus paella panko omelett fromage ost vinägrett gubbröra rulltårta kalvbräss hummer recept crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad melanzane mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka gäddqueneller slottsstek ceviche negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika på tallriken crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie ciabatta bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax räkor granola gratäng lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt fikon rödvinssås nudlar makrill semlor biskvi gås, grillade citroner saffransbullar queneller pocherat ägg hasselbackspotatis nygrillat enkelt recept campari kalix löjrom bröd recept vårprimörer lättbakat körsbär getost kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg morotssoppa thai basil whiskey sour mingelrätt morötter rödkål citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming