UGNSBAKAD TORSK MED RÖDBETSKRÄM & SELLERIPURÉ
Till huvudrätt serveras ugnsbakade torskryggsmedaljonger på en spegel av len rödbetskräm. Vi spritsar små purétoppar av selleri, fänkål och pepparrot. Den friterade rödlöken tillför både krisp och smak till den här höjdarrätten i mörkröda och vita toner. En Pinot noir eller en Sauvignon blanc passar finfint till. Bon appetit!
4 personer:
- 500 g Torskrygg
- 2 krm salt
Rödbetskrämen:
- 2 rödbetor färska eller förkokade
- 125 g smör, normalsaltat
- 1 ½ msk konc kalvfond. Om du gör fond själv, se På Tallrikens fondsparande.
- 1 tsk balsamicovinäger
- 1 krm salt
Selleripurén:
- ½ rotselleri
- ½ fänkål
- 1 msk riven pepparot
- 50 g smör
- 1 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
- 1 krm salt
- vitpeppar från kvarn
- 1 röd lök
- 1 ½ dl frityrolja
- En kruka Oxalis (se bild)
Gör så här:
Rödbetskräm:
- Koka rödbetorna mjuka med skalet på så de behåller färgen, behåll spadet.
- Bryn smöret, låt svalna.
- Dra skalet av de varma rödbetorna, hacka dem grovt och mixa med lite av spadet i en blender.
- Tillsätt fond, vinäger och salt, montera smöret och mixa till en jämn kräm. Smaka upp med mer fond, vinäger och salt till önskad smak.
Torskrygg:
- Flå av skinnet och putsa torskryggen. Skär torsken på tvären i 3 cm tjocka bitar.
- Ställ dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper salta dem lätt runt om. Låt stå 20 min så de hinner bli lättrimmade. Baka av torsken på 175° i ca 12 min eller när torskens innertemperatur är 46°.
Rotelleripuré:
- Skala och hacka rotsellerin grovt, koka i lättsaltat vatten tills bitarna känns mjuka.
- Hacka fänkålen fint, Julienne. Riv pepparroten på det finaste rivjärnet.
- Stompa bitarna tillsammans med hackad fänkål, riven pepparrot, mjukt smör och vispgrädde till önskad konsistens. Tillsätt ev mer salt, fänkål och pepparrot, allt efter smak.
Friterad rödlök:
- Skala och ansa löken. Skär löken i klyftor och fritera den i oljan på max 150° tills den ser bra ut och är krispig. Saknar du frityrmöjlighet steker du löken på medelvärme tills den ser fin ut.
Servering/montering:
- Lägg upp på tallrik med rödbetskrämen i botten som en spegel, torsken stående som en stubbe i mitten. Spritsa rotsellerikrämen med grovt munstycke som små vita bollar runt om torsken. Du kan också göra bollarna med två teskedar om du saknar sprits. Placera löken vackert runt fisken och garnera med några blad oxalis. Om du inte hittar någon oxalis, använd lite friterad rödlök på toppen av torsken.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
chokladflarn saint agur cocoschutney högrev ciabatta kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel chorizo fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin grillad flankstek långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker aubergine flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare vaniljsås potatispuré jätteräkor kycklingsallad mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa frukt tapenade lingonparfait julsill matblogg körsbär lättbakat getost blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe potatisstomp pizzadeg smoothie kesella kolakräm lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner oxbringa gulaschsoppa brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa gratäng sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever gös pasta med räkor parmesan scampi buljong fiskgryta pizza hollandaisesås semla rom karré medelhavet äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag risotto gin grillat pepparrot lammracks sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft ansjovis matjesill indiskt skaldjursfond japanskt apetizer reportage ingefära negroni fisksoppa våfflor maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis nässelsoppa midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris tårta västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning grön sparris torskrygg gåsmeny äppeldessert hummer nötkött fläsk pastarecept brödbak nötter sparris sommarmat, paj sommarmat tårtor kolasås blåbär kalv starters sillrecept doften av nybakat bröd bär sylt glassdessert primör potatis sommardessert lakrits, sallad glass moltas drinktips vegetariskt drinkrecept griskött laxrecept lax choklad svamp bbq bakning sill soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt förrätt fisk & skaldjur dessert köttrecept fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill oxkött drinkar pastarätt pasta dryck cocktails gröna & sköna tillbehör soppor hallon nybakat på grillen chokladdessert asiatiskt husmanskost ramslök kyckling skaldjur torsk bröd tomater jordgubbar nu är det jul igen brynt smör julmat festrätt kantareller apelsin insjöfisk kycklingrätt slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg glaze festmåltid ramslöksolja rabarber sorbet nässlor lamm kallrökt lax munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder romtopf hummerfond lök kaka, parmaskinka brunsås välkomstdrink havskräftor vegetarisk pasta pulled höstmat alla hjärtans dag nyårsmat abborre majonnäs oxfilé laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor långkok pannkakor kullasparris tomatsås rårörda lingon basilika kantarelltoast rödbetor chutney, sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås ostar marmelad whiskey ägg citrondessert mangosallad bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås nudlar makrill granatäpple semlor biskvi gås, nygrillat enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept flankstek skåne matbloggpriset portvinsmarinerad tomatsoppa kryddsmör bearnaisesås butternutpumpa ponzu grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata morötter rödkål citrus kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet vaktelägg sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka ramslökssoppa vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi anklever pannacotta gremolata ugnsrostade hummus paella panko omelett fromage citronmarinerad vinägrett gubbröra rulltårta spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa couscous kladdkaka mozarella råstekt potatis halloncurd billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept rödbetshummus gambas fritterad fisk i folie