2020 > 12

Stort tack för i år! Ett år som tyvärr fått vår tillvaro på sned med pandemi och elände och då det ibland känts svårt att hitta glädje och inspiration. Kanske så även för mat och mat-lagning. Mat och dryck är ju ofta starkt förknippat med socialt umgänge. Vår förhoppning är att vi trots allt kunnat bidra med lite matlust. Vi går nu mot ljusare tider och för-hoppningsvis lämnar vi inom snar framtid det dåliga bakom oss. När vår tillvaro så sakteliga börjar återgå till det normala så kanske vi lärt oss att uppskatta livet mer och inte ta allt för givet.
Vi hoppas du vill fortsätta att följa oss framöver. Vi är supertaggade och fulla av idéer på skojiga recept och uppslag inför 2021. Delge oss gärna dina favoritrecept, idéer och önskemål. Så även ris och ros. Det tål vi. Vi är ju två glada amatörkockar som ständigt vill lära oss mer i ämnet och kan vi sedan delge och nå ut med den kunskapen till lika-sinnade; ja, då är vårt syfte med bloggen uppnått.
Gott Nytt År önskar Per och Fredrik!

French ´75 är uppkallad efter en 75 mm:s fältkanon som användes under första världskriget. Drinken sades ge samma kick som rekylen av kanonen. Enkelt beskrivet är French ´75 en gin sour som toppas med Champagne. Vill du så kan du sänka en bomb i drinken i form av ett Maraschino-körsbär.
Nyårsdrink, French75, På tallriken, Foto: Fredrik Rege

Som avslutning på vår nyårsmeny serverar vi en härlig dessert som för tankarna tillbaka till det glada 90-talet då lingonparfait var i ropet. Med den lena friska och lite bäska smaken av parfaiten i kombination med den mörka chokladen, en crunchig kakbotten och den söta kolasåsen blir det till en magisk dessert. Vi ska väl erkänna att det är en del pilljobb om du ska få till  dessa chokladdroppsbakelser men det är faktiskt inte så avancerat som det kanske kan te sig och dessutom kommer dina gäster att bli mäkta imponerande. Men visst, lite pilligt och kladdigt är det och en portion tålamod krävs. Saknar du dessa egenskaper så går det naturligtvis utmärkt att göra parfaiten som en tårta i en springform. Förslagsvis dekorerar du då glasstårtans sidor med chokladflarn och antingen ringlar du kolasåsen över tårtan eller serverar den bredvid. Lycka till!

Fisk och rödvinssås funkar perfekt och blir minst lika lyxigt som en bit kött. Speciellt när man har möjlighet att få använda hälleflundra. Drick gärna en trevlig pinot noir till.
Hälleflundra, På tallriken, Foto: Fredrik Rege
Den här anrättningen kan du göra som en liten apetizer eller lite större om du vill. Addera bara pilgrimsmussla och lite svamp. Viktigt när du halstrar pilgrimsmusslan att du inte kör den för länge så att den blir seg. En liten rå kärna i mitten vill vi ha. Champagne är såklart det du ska dricka till, speciellt en dag som idag. Njut!
Pilgrimsmusslor med champagnesås, På tallriken©, Foto: Fredrik Rege

I dag  fyller vår drottning Silvia år och det vill vi naturligtvis fira. Vad passar då bättre än att baka och avnjuta en Silviakaka. Kakan bakas snabbt och enkelt i långpanna och toppas med en härlig glasyr och kokosflingor. Receptet har vi fått från vår kära vän och tidigare bloggkollega Ulrika som här gör ett tillfälligt come back-inhopp. Vi hoppas och tror på fler blogginlägg med Ulrikas fantastiska matlagning och bakkunskaper framöver.
Stort grattis till vår drottning Silvia och för henne utropar vi ett skånskt trefaldigt leve; Hon leve: Hurra, hurra, hurraaaaa!

Silviakaka, På tallriken, Foto: Fredrik Rege
Etiketter: baka, bakning, kakor, nybakat

Lite mer julgodis hinner vi med att bjuda på innan doppardagen. Här ett recept som vår kompis Kristian bidragit med. En riktigt god chokladfudge med smak av lakrits. Vi misstänker att han fått inspiration från recept av Leila Lindholm. Kristian har adderat topping av lakritsgranulat och bitar av blåbärskumtomtar. Ja, här gör du som du vill, tomtarna kan nog uteslutas men lakritskrosset tillför absolut ett gott krisp. Att toppa med flingslat är säkert ett alternativ som kan bli gott. Det är bara att experimentera. Skillnaden mellan fudge och kola är att fudge kokas upp till en lägre temeperatur 116-117°, mot kolans (och även knäckens) 123-125°, vilket ger en mjukare och inte alls så seg konsistens som kola och knäck. 

Vad passar bättre till julmaten än ett glas mumma? Att blanda en rejäl tillbringare är viktigare än Kalle Anka. Här är ett höjdarrecept från Pers svåger Mårten.

Drinkfamiljen flip var helt okänd för mig tills jag stötte på den på en youtubekanal. Kreatören som visade drinken i en youtubevideo heter David Kringlund och det är där jag fått detta recept ifrån. En flip är väldigt lik en äggtoddy men en flip innehåller ingen grädde. Det första riktiga receptet på en flip hittas i en bok från 1860-talet vid namn “How to mix drinks”. En flip måste inte vara baserad på whisky eller bourbon, den kan ha näst intill vilken spritbas som helst. Experimentera! God Jul önskar Moltas!

Per: Min morfar Sven var ingen köksmänniska. Inte för att han inte ville, utan för att mormor var en sån hejare på att laga mat. Av någon konstig anledning var han dock ansvarig för struvbaket. Kanske mormor inte fick till det, eller så hade han med sig det hemifrån sitt hem. Jag har aldrig fått veta anledningen, men utan dem blir det inte jul för mig. Håll tillgodo!
PS: Ge inte upp om de 2 - 3 första struvorna krånglar, järnet behöver jobba in sig lite. (Ungefär som när du steker pannkakor) Hälsar Per

Gravlax hör hemma på julbordet och inte minst till julottefrukosten! Att grava lax kan låta svårt men det är busenkelt om det finns plats i kylen.
 
Gravad lax skall frysas, speciellt om den är kravmärkt (som vi föredrar), innan den äts. Vi väljer att grava laxen i god tid före jul och frysa de två sidorna var för sig när de är gravade. Vill Du att grava laxen lagom till jul så är vårt tips att frysa den vid Lucia och grava laxsidorna halvtinade ett par dagar före jul. (OBS: lax bör inte frysas två gånger)!
Ofta är gravlaxsåsen hos Din fiskhandlare god, vänd i lite mer dill så blir den ännu bättre! Vi som gillar att slå såser gör den naturligtvis själv. Tips! Det är lättare att få ihop såsen om vinäger, senap och olja har samma temperatur. Lycka till och kom ihåg att  bäst blir det om du garvar och gravar med glädje. Undvik gravallvar!

Förutom sin givna plats på julbordet passar den här härligt mustiga rödkålen utmärkt till gås, tupp och kalkonmiddagen. Var inte rädd för att först steka på kålen ordentligt i het panna. Snåla inte med smöret! Rödkålen ska färgas mörkt lila. Sedan låter du den småputtra i minst ett par timmar ihop med alla ingredienser. Rör om då och då. Låt svalna och frys in. Till jul kan du njuta av den godaste rödkålen du någonsin smakat. Vi lovar! Receptet har Pers svåger Mårten bidragit med. Vi tackar och bugar!

Whisky sour är en drink som tillhör familjen sours. Sours består av en spritbas, syra och socker, i vissa fall även en äggvita. Whisky sour är en söt och syrlig drink men bourbonsmaken försvinner inte, en välbalanserad drink helt enkelt. Whisky sour passar enligt mig vid alla tillfällen man ska dricka en drink, men kanske allra bäst innan maten. Historien kring drinken är inte särskilt omskriven men man vet att den omnämnts i amerikanska tidningar under sent 1800-tal.