GRAVLAX & GRAVLAXSÅS
Gravlax hör hemma på julbordet och inte minst till julottefrukosten! Att grava lax kan låta svårt men det är busenkelt om det finns plats i kylen.
Gravad lax skall frysas, speciellt om den är kravmärkt (som vi föredrar), innan den äts. Vi väljer att grava laxen i god tid före jul och frysa de två sidorna var för sig när de är gravade. Vill Du att grava laxen lagom till jul så är vårt tips att frysa den vid Lucia och grava laxsidorna halvtinade ett par dagar före jul. (OBS: lax bör inte frysas två gånger)!
Ofta är gravlaxsåsen hos Din fiskhandlare god, vänd i lite mer dill så blir den ännu bättre! Vi som gillar att slå såser gör den naturligtvis själv. Tips! Det är lättare att få ihop såsen om vinäger, senap och olja har samma temperatur. Lycka till och kom ihåg att bäst blir det om du garvar och gravar med glädje. Undvik gravallvar!
Ca 20 portioner:
- 2 kg kravmärkt lax (helst två mellanbitar à 1 kg)
- 1 msk hel vitpeppar (stöt den i mortel)
- 8 msk salt
- 8 + msk strösocker
- 5 dl (minst) grovhackad dill utan stjälkar
- 1 äggula
- 3 msk vanlig svensk senap
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk vitvinsvinäger
- 1,5 msk strösocker
- 1 dl mild olja (raps eller solros)
- Salt
- 2 dl finhackad dill (utan stjälkar)
Gör så här:
- Dra ut eventuella ben ur fisken med en fin tång och torka filéerna med hushållspapper på både kött- och skinnsidan.
- Snitta laxen kors och tvärs på skinnsidan och lägg den understa biten på en skärbräda. Gnid in köttsidan med en tredjedel av salt och pepparblandningen. Strö sen ett jämt lager socker över salt- och pepparblandningen och toppa med ett rejält täcke dill. (OBS: Så här före jul smakar dillen inte så mycket så lukta på den i butiken för att kolla om den duger – fryst dill kan funka).
- Gör samma sak med den andra sidan och lägg den med den tunna sidan ovanpå den andra filéns tjocka. Lägg allt i en plastpåse och häll i det som är kvar av salt, peppar och dill på båda sidor om laxen i plastpåsen. Lägg i kylen med en vikt ovanpå (ungefär lika tung som laxen, i vårt fall en gryta som väger två kg).
- Grava i två dygn. Vänd med jämna mellanrum (8-12 timmar). På Tallriken brukar sätta en ”laxlapp” på kylskåpet som påminner om när det är dags att vända.
- När laxen är färdig skall kvarvarande dill och peppar skrapas av. ”Badda” laxsidorna med hushållspapper och frys dem, var för sig, i fryspåse. Tryck ut så mycket luft du kan innan Du stoppar dem i frysen.
- Tina gravlaxen långsamt i kylskåp (1 dygn) innan den skall ätas.
Tips! Det är lättare att få ihop såsen om vinäger, senap och olja har samma temperatur.
- Blanda äggula, senap, socker och vinäger i en bunke.
- Vispa försiktigt (droppvis i början) ner oljan och öka stegvis under kraftig vispning.
- Smaka av med salt och vänd sedan ner den finhackade dillen.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
-
Fredrik » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Grymt insprirerande pågar! Havskräftan m anklever måste testas! Gott Slut på åre..”
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
getost körsbär lättbakat campari vårprimörer bröd recept kalix löjrom queneller enkelt recept nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg apfelstrudelpaj saffransbullar grillade citroner gås, biskvi rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola bläckfisk mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa högrev ciabatta fisk i folie fritterad rabarberkräm brioche kokosmjölk burgare picklad gurka flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond melon färskost på filmjölk tortillas negroni sour chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom gäddqueneller billig mat bouillabaisse kola & knäck semla chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille skaldjurssås fiskpågrillen wokgrönsaker björnbärsmarmelad melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss hummer recept citronmarinerad potatismos gravlax paella hummus rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept jästpannkakor apelsinmarmelad lingon daal varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling vermouth ramslökssoppa långpannebröd gäddrecept risotto pressgurka gädda gnocchi räkor, stekar fudge sandefjordsås lammracks pavlova tosca nektariner paj med spenat och västerbottensost mazarin honeysuckle sojasås vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor calemare flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås jätteräkor kycklingsallad citrus ansjovis thai basil morotssoppa mingelrätt whiskey sour kryddsmör tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait japanskt apetizer ingefära havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte nässelsoppa hummerfond fläder gös marmelad whiskey ostar fiskgryta pizza hollandaisesås tårta rom karré medelhavet äppelpaj kakor blåmusslor potatisrätt citron vegetarisk soppa 1-2-3-lag rårörda lingon gin pannkakor långkok sjögräsnudlar björnbär torskrecept flädersaft oxfilé matjesill indiskt skaldjursfond fondspara munsbit torskrygg nässlor äppeldessert hummer nypotatis mango spenat chokladtårta grytor äpplen hallonsylt karl johan svamp picklad bullar äppelkaka tagliatelle frukost kolasås blåbär festrätt nötkött brynt smör pastarecept glaze sillrecept nötter sparris sommarmat, paj kycklingrätt apelsin tomater starters doften av nybakat bröd bär sommardessert husmanskost asiatiskt bröd glassdessert primör potatis drinkrecept griskött chokladdessert på grillen nybakat soppor laxrecept choklad svamp drinkar bbq bakning grill vegetarisk såsrecept fisk förrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept nyårsmeny efterrätt kötträtt baka oxkött soppa pasta pastarätt cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck vegetariskt moltas drinktips glass hallon kyckling skaldjur torsk sill sylt sallad lakrits, ramslök jordgubbar nu är det jul igen julmat tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking champagne entrérätt drinktilltugg brödbak festmåltid fläsk ramslöksolja rabarber kalv kantareller frukt & bär tartar nyårsdessert gåsamiddag cheesecake fond ost och vin fågelrecept västerbottensost vit sparris fisk&skaldjur sockerlag picklat midsommarmat sorbet gåsmeny grön sparris kallrökt lax inläggning saffran alla hjärtans dag abborre nyårsmat majonnäs laxrätter rotfrukter korv pilgrimsmusslor pepparrot kullasparris tomatsås grillat basilika kantarelltoast chutney, rödbetor sopprecept majs saft toscakaka avocado hälleflundra gräddsås ramslöksrecept hallonsås buljong scampi parmesan citrondessert pasta med räkor julgodis ugnsbakade rotfrukter romtopf lök lamm våfflor fisksoppa negroni vegetarisk pasta pulled höstmat reportage bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg julsill tartlett picklad rödlök frittata grön ärtsoppa rödkål potatispuré vaniljsås morötter roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten aubergine matvete mumma falukorv kräftsås mörk choklad pannbiff romsås curry vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming fastlagsbulle smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna vikingfågel färskost mousse vitaminboost fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin sillinläggningar gremolata ugnsrostade anklever pannacotta panko omelett fromage ost parmesanstänger vinägrett gubbröra rulltårta kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss prosecco spanien egg toddy wok dekoration crème brûllée mazarinkaka rimmad oxbringa torskrätt mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka apfelstrudel slottsstek ceviche hjorthornssalt ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök foccacia lantbruk brytbröd senapscreme lussekatter parfait majonnäas päron salmalax matjessill 5-minuterssill indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus gambas gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor räkor karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt lasagne brownie kaka, nudlar makrill byxad godis lakritscheesecake granatäpple semlor smoothie pizzadeg potatisstomp kolakräm kesella pesto vegetarisk pizza blomkål, heiße liebe skåne matbloggpriset flankstek