CHOKLAD- & LAKRITSFUDGE
Lite mer julgodis hinner vi med att bjuda på innan doppardagen. Här ett recept som vår kompis Kristian bidragit med. En riktigt god chokladfudge med smak av lakrits. Vi misstänker att han fått inspiration från recept av Leila Lindholm. Kristian har adderat topping av lakritsgranulat och bitar av blåbärskumtomtar. Ja, här gör du som du vill, tomtarna kan nog uteslutas men lakritskrosset tillför absolut ett gott krisp. Att toppa med flingslat är säkert ett alternativ som kan bli gott. Det är bara att experimentera. Skillnaden mellan fudge och kola är att fudge kokas upp till en lägre temeperatur 116-117°, mot kolans (och även knäckens) 123-125°, vilket ger en mjukare och inte alls så seg konsistens som kola och knäck.

Ingredienser:
- 2 dl vispgrädde
- 1,75 dl mörkt muscovadosocker
- 2 dl glykos
- 2 msk kakao (av god kvalitet)
- 100 g mörk choklad 70 %
- 50 g smör, mjukt
- 1 msk lakritspulver
- Lakritsgranulat (lakritspulver och kross av ren lakrits)
- Ev bitar av blåbärsskumtomtar
- Eller flingsalt
Gör så här:
- Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda sockertermometer eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116.
- När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
- Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
- Klä en brödform med kant (cirka 10 x 20 cm) med plastfolie i botten och häll i fudgeblandningen.
- Pudra lite lakritspulver över och strö lite grovt krossad lakrits över. Eventuellt även bitar av blåbärsskumtomtar. Alternativ på topping: Flingsalt.
- Täck med lite plastfilm och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
- Skär upp fudgen i små munsbitar.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
högrev ciabatta fisk i folie fritterad gambas svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat flarn på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill senapscreme brytbröd lantbruk foccacia rödlök vegetarisk, gambero ramslökspesto billig mat bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel torskrätt rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås melanzane tomat- & jordgubbssallad mexikanskt jordärtskocka kalvbräss hummer recept kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett hummus fromage omelett panko paella ugnsrostade gremolata pannacotta varma hallon hallå! sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling mousse färskost vikingfågel vermouth risotto pressgurka gäddrecept stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle lammracks pavlova tosca nektariner falukorv mumma matvete paj med spenat och västerbottensost aubergine blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus oxfilé rödkål grön ärtsoppa frittata picklad rödlök tartlett tomatsoppa portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör getost körsbär lättbakat vårprimörer bröd recept kalix löjrom campari enkelt recept nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie kesella granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj rökt oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon köttbullar dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor gratäng granola räkor mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa gös pasta med räkor parmesan scampi buljong hallonsås pizza hollandaisesås tårta avocado toscakaka saft majs sopprecept potatisrätt blåmusslor kantarelltoast basilika grillat tomatsås kullasparris pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft majonnäs abborre alla hjärtans dag japanskt apetizer vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor lamm äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris äpplen fågelrecept ost och vin fond champagne gåsamiddag tartar frukt & bär fondspara kolasås munsbit grön sparris nässlor äppeldessert hummer nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt sommarmat, paj kycklingrätt apelsin kantareller kalv julmat nu är det jul igen jordgubbar lakrits, sylt chokladdessert glassdessert primör potatis ramslök husmanskost asiatiskt moltas drinktips vegetariskt hallon griskött soppor laxrecept choklad svamp pasta pastarätt oxkött grill kötträtt nyårsmeny fisk efterrätt köttrecept dessert fisk & skaldjur italienskt fiskrecept förrätt såsrecept vegetarisk baka soppa bakning bbq drinkar cocktails lax gröna & sköna tillbehör dryck drinkrecept nybakat på grillen glass sallad sommardessert kyckling skaldjur torsk sill bröd tomater bär doften av nybakat bröd starters festrätt blåbär tårtor insjöfisk sommarmat slow cooking sparris nötter sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja rabarber sorbet gåsmeny kallrökt lax torskrygg inläggning saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar picklad karl johan svamp hallonsylt västerbottensost grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära pulled höstmat reportage indiskt matjesill nyårsdessert laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake gin rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron chutney, rödbetor kakor äppelpaj medelhavet karré rom gräddsås ramslöksrecept brynt smör fiskgryta ostar whiskey marmelad citrondessert bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax kalvlever salsa ätliga blommor lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella huvudrätt byxad brownie kaka, nudlar makrill semlor biskvi gås, grillade citroner saffransbullar queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm heiße liebe pesto vegetarisk pizza blomkål, skåne matbloggpriset flankstek julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg thai basil whiskey sour mingelrätt morotssoppa jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås morötter roscofflök hummersoppa på landet kalvleveranglais struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg sojasås kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås curry gädda fudge stekar räkor, gnocchi smoothie med spenat mango och ingefära torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest pyttipanna vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek rött vin jästpannkakor daal lingon apelsinmarmelad recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj parmesanstänger gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco björnbärsmarmelad egg toddy wok dekoration crème brûllée hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen semla mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kladdkaka gäddqueneller slottsstek ceviche negroni sour löjrom innanlår fruktsallad chokladmousse lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax matjessill rabarberkräm burgare kokosmjölk crème ninon cocoschutney saint agur chokladflarn rödbetshummus