CHOKLAD- & LAKRITSFUDGE
Lite mer julgodis hinner vi med att bjuda på innan doppardagen. Här ett recept som vår kompis Kristian bidragit med. En riktigt god chokladfudge med smak av lakrits. Vi misstänker att han fått inspiration från recept av Leila Lindholm. Kristian har adderat topping av lakritsgranulat och bitar av blåbärskumtomtar. Ja, här gör du som du vill, tomtarna kan nog uteslutas men lakritskrosset tillför absolut ett gott krisp. Att toppa med flingslat är säkert ett alternativ som kan bli gott. Det är bara att experimentera. Skillnaden mellan fudge och kola är att fudge kokas upp till en lägre temeperatur 116-117°, mot kolans (och även knäckens) 123-125°, vilket ger en mjukare och inte alls så seg konsistens som kola och knäck.
![](https://dst15js82dk7j.cloudfront.net/266647/94806853-6Hgyx.jpg)
Ingredienser:
- 2 dl vispgrädde
- 1,75 dl mörkt muscovadosocker
- 2 dl glykos
- 2 msk kakao (av god kvalitet)
- 100 g mörk choklad 70 %
- 50 g smör, mjukt
- 1 msk lakritspulver
- Lakritsgranulat (lakritspulver och kross av ren lakrits)
- Ev bitar av blåbärsskumtomtar
- Eller flingsalt
Gör så här:
- Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda sockertermometer eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116.
- När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
- Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
- Klä en brödform med kant (cirka 10 x 20 cm) med plastfolie i botten och häll i fudgeblandningen.
- Pudra lite lakritspulver över och strö lite grovt krossad lakrits över. Eventuellt även bitar av blåbärsskumtomtar. Alternativ på topping: Flingsalt.
- Täck med lite plastfilm och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
- Skär upp fudgen i små munsbitar.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Alexander Jensen » MOLTAS PRESENTERAR TVÅ LJUVLIGA SOMMARDRINKAR: ”Ska det vara 5 dl äggvita? 8,5 dl får nog inte plats i en halvliters sifon :o”
-
Simnon » HUMMERSOPPA MED FÄNKÅL, PERNOD & CHILI: ”Rigtig fin recept Ha en fin dag”
-
Simon » ULRIKA GÖR COMEBACK!: ”Rigtig god recept!”
-
Rickard Hermansson » DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE: ”DRUMSTICKS MED ALABAMA WHITESAUCE De här låter ju riktigt goda. Vad kör du för k..”
-
Fredrik Rege » 12-SLAGET MED OST & CHAMPAGNE! SKÅL & GOTT NYTT ÅR!: ”Tack Fredrik! Ja, gör det, det är ett av våra favoritrecept. En magisk kombo, om..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
ciabatta fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus kokosmjölk burgare rabarberkräm brioche persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill matjessill melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt couscous halloncurd råstekt potatis mozarella kladdkaka fiskpågrillen wokgrönsaker skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger ost lingon daal jästpannkakor apelsinmarmelad sashimi pumpasoppa oxkind vårkyckling varma hallon hallå! färskost vikingfågel vermouth torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna räkor, stekar fudge gädda gnocchi pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus rödkål morötter mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa ponzu butternutpumpa bearnaisesås kryddsmör tomatsoppa flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe nygrillat hasselbackspotatis pocherat ägg queneller enkelt recept grillade citroner gås, biskvi semlor granatäpple oxbringa gulaschsoppa brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa gratäng ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk gös ägg parmesan scampi ostar hallonsås ramslöksrecept gräddsås hälleflundra avocado toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast basilika grillat risotto gin pannkakor pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter oxfilé majonnäs abborre nyårsmat alla hjärtans dag höstmat pulled vegetarisk pasta havskräftor välkomstdrink brunsås parmaskinka kaka, lök ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder citrondessert picklat mango fisk&skaldjur vit sparris tårta västerbottensost hallonsylt fond picklad bullar äppelkaka tartar frukt & bär fondspara inläggning lamm kallrökt lax nässlor äppeldessert rabarber ramslöksolja festmåltid glaze drinktilltugg entrérätt champagne slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor kantareller festrätt sorbet starters sillrecept doften av nybakat bröd tomater bröd glassdessert torsk potatis ramslök lakrits, sallad chokladdessert på grillen nybakat hallon asiatiskt laxrecept lax choklad svamp bbq bakning oxkött soppa baka kötträtt efterrätt nyårsmeny italienskt köttrecept fisk & skaldjur dessert förrätt fiskrecept fisk såsrecept vegetarisk grill sill drinkar pastarätt pasta dryck cocktails gröna & sköna tillbehör soppor griskött drinkrecept vegetariskt moltas drinktips glass husmanskost sommardessert kyckling skaldjur primör jordgubbar sylt bär nu är det jul igen brynt smör julmat kalv blåbär kolasås apelsin kycklingrätt paj sommarmat, sparris nötter brödbak pastarecept fläsk nötkött hummer gåsmeny torskrygg grön sparris munsbit saffran frukost tagliatelle nyårsdessert gåsamiddag cheesecake ost och vin karl johan svamp fågelrecept äpplen grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis midsommarmat romtopf hummerfond nässelsoppa äppeltarte maräng våfflor fisksoppa negroni ingefära reportage apetizer japanskt skaldjursfond indiskt matjesill ansjovis flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok lammracks kullasparris tomatsås rårörda lingon 1-2-3-lag vegetarisk soppa citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré rom semla hollandaisesås pizza fiskgryta buljong whiskey marmelad pasta med räkor kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås nudlar makrill saffransbullar apfelstrudelpaj godis lakritscheesecake kolakräm kesella smoothie pizzadeg potatisstomp vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept getost lättbakat körsbär matblogg julsill lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata jätteräkor potatispuré vaniljsås kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås fastlagsbulle vit choklad grillad gås bouillabaisse med havskräfta & aioli stekt strömming gäddrecept pressgurka mousse vitaminboost långpannebröd ramslökssoppa rött vin sillinläggningar fiskfond grillad entrecote ost, grillad flankstek anklever pannacotta gremolata ugnsrostade hummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt mazarinkaka rimmad oxbringa chorizo apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken flarn picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept högrev cocoschutney saint agur chokladflarn