CHOKLAD- & LAKRITSFUDGE
Lite mer julgodis hinner vi med att bjuda på innan doppardagen. Här ett recept som vår kompis Kristian bidragit med. En riktigt god chokladfudge med smak av lakrits. Vi misstänker att han fått inspiration från recept av Leila Lindholm. Kristian har adderat topping av lakritsgranulat och bitar av blåbärskumtomtar. Ja, här gör du som du vill, tomtarna kan nog uteslutas men lakritskrosset tillför absolut ett gott krisp. Att toppa med flingslat är säkert ett alternativ som kan bli gott. Det är bara att experimentera. Skillnaden mellan fudge och kola är att fudge kokas upp till en lägre temeperatur 116-117°, mot kolans (och även knäckens) 123-125°, vilket ger en mjukare och inte alls så seg konsistens som kola och knäck.

Ingredienser:
- 2 dl vispgrädde
- 1,75 dl mörkt muscovadosocker
- 2 dl glykos
- 2 msk kakao (av god kvalitet)
- 100 g mörk choklad 70 %
- 50 g smör, mjukt
- 1 msk lakritspulver
- Lakritsgranulat (lakritspulver och kross av ren lakrits)
- Ev bitar av blåbärsskumtomtar
- Eller flingsalt
Gör så här:
- Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda sockertermometer eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116.
- När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
- Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
- Klä en brödform med kant (cirka 10 x 20 cm) med plastfolie i botten och häll i fudgeblandningen.
- Pudra lite lakritspulver över och strö lite grovt krossad lakrits över. Eventuellt även bitar av blåbärsskumtomtar. Alternativ på topping: Flingsalt.
- Täck med lite plastfilm och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
- Skär upp fudgen i små munsbitar.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad hjorthornssalt romsås pannbiff mörk choklad sandefjordsås curry mumma matvete falukorv blommor i maten müsli koka hummer ljuvliga smaker melanzane på landet hummersoppa roscofflök kalvleveranglais vaniljsås potatispuré ansjovis jätteräkor mingelrätt whiskey sour thai basil hummus portvinsmarinerad frukt tapenade lingonparfait kryddsmör flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto campari nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie med spenat mango och ingefära granatäpple lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar oxbringa gulaschsoppa rödvinssås fikon rökt mozzarella salsiccia karamelliserad lasagne köttbullar ätliga blommor salsa mangosallad sockerkaka tournedos löksoppa kalvlever chokladflarn saint agur cocoschutney högrev svamprecept oliv- & basilikatapenade indisk mat crème ninon på tallriken persika pumpa entrecote oxfond 5-minuterssill senapscreme brytbröd lantbruk chokladmousse fruktsallad innanlår löjrom negroni sour brynt smör bouillabaisse kola & knäck gäddqueneller chorizo grillad makrill pepparrotssås gåsagille apfelstrudel kladdkaka rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad prosecco spanien kalvbräss citronmarinerad potatismos gravlax kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss fromage omelett panko paella rödbetshummus vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar mousse färskost vikingfågel risotto pressgurka cheesecake pepparrot pilgrimsmusslor korv torskrecept laxrätter nyårsdessert majonnäs matjesill indiskt japanskt apetizer vegetarisk pasta välkomstdrink brunsås parmaskinka maräng äppeltarte ugnsbakade rotfrukter julgodis fläder gös marmelad scampi buljong ingefära pizza hollandaisesås fisk&skaldjur rom tårta toscakaka lök äppelpaj kakor potatisrätt blåmusslor pasta med räkor kantarelltoast 1-2-3-lag rårörda lingon gin spenat gåsamiddag västerbottensost hallonsylt saffran inläggning grön sparris torskrygg tomater paj hummer midsommarmat nypotatis picklat chokladtårta kallrökt lax fågelrecept fond mango sommarmat, sommarmat insjöfisk tårtor blåbär nötkött fläsk glaze brödbak drinktilltugg entrérätt doften av nybakat bröd julmat nu är det jul igen jordgubbar bär primör kyckling sommardessert husmanskost sallad skaldjur drinkrecept sylt gröna & sköna tillbehör nybakat moltas drinktips lax dryck cocktails svamp pastarätt soppa bakning kötträtt vegetarisk nyårsmeny såsrecept fiskrecept dessert fisk & skaldjur köttrecept efterrätt fisk förrätt grill baka oxkött pasta drinkar bbq choklad soppor laxrecept hallon vegetariskt på grillen italienskt chokladdessert asiatiskt griskött glassdessert ramslök torsk glass bröd sill starters lakrits, potatis nötter sillrecept pastarecept festmåltid ramslöksolja festrätt kantareller apelsin kycklingrätt slow cooking sparris picklad karl johan svamp äpplen grytor sockerlag frukost tagliatelle rabarber kalv äppeldessert gåsmeny bullar munsbit kolasås fondspara frukt & bär äppelkaka champagne kullasparris tomatsås grillat basilika parmesan citron chutney, sopprecept majs saft medelhavet karré avocado vit sparris gräddsås ramslöksrecept hallonsås fiskgryta alla hjärtans dag whiskey citrondessert sorbet romtopf hummerfond nässelsoppa nässlor lamm våfflor fisksoppa negroni pulled höstmat reportage abborre rödbetor tartar flädersaft björnbär rotfrukter sjögräsnudlar långkok pannkakor gäddrecept torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest vermouth långpannebröd ramslökssoppa flarn vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi hallå! pannacotta gremolata ugnsrostade apelsinmarmelad parmesanstänger recept bresaola grillad abborre i folie rabarberpaj vinägrett gubbröra rulltårta gratäng räkor hummer recept crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen semlor mozarella råstekt potatis halloncurd couscous kesella smoothie slottsstek ceviche heiße liebe ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lussekatter tortillas färskost på filmjölk melon picklad gurka parfait majonnäas päron salmalax morotssoppa rabarberkräm burgare kokosmjölk morötter gambas fritterad fisk i folie ciabatta bläckfisk gravad lax mandelpotatis ugnstekt lax aubergine granola huvudrätt paj med spenat och västerbottensost sojabönor juldryck kycklingwok dekorera med blommor byxad brownie kaka, nudlar makrill fastlagsbulle biskvi gås, grillade citroner queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp kolakräm vitaminboost kalix löjrom bröd recept varma hallon lättbakat körsbär julsill skaldjursfond bearnaisesås butternutpumpa ponzu matblogg grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata rödkål oxfilé citrus kycklingsallad calemare gravlaxsås pepparrotssmör flädersorbet sojasås struvor tomatsalsa tomatsallad vaktelägg kräftsås honeysuckle mazarin semla nektariner tosca pavlova lammracks gädda fudge stekar räkor,