CHOKLAD- & LAKRITSFUDGE
Lite mer julgodis hinner vi med att bjuda på innan doppardagen. Här ett recept som vår kompis Kristian bidragit med. En riktigt god chokladfudge med smak av lakrits. Vi misstänker att han fått inspiration från recept av Leila Lindholm. Kristian har adderat topping av lakritsgranulat och bitar av blåbärskumtomtar. Ja, här gör du som du vill, tomtarna kan nog uteslutas men lakritskrosset tillför absolut ett gott krisp. Att toppa med flingslat är säkert ett alternativ som kan bli gott. Det är bara att experimentera. Skillnaden mellan fudge och kola är att fudge kokas upp till en lägre temeperatur 116-117°, mot kolans (och även knäckens) 123-125°, vilket ger en mjukare och inte alls så seg konsistens som kola och knäck.

Ingredienser:
- 2 dl vispgrädde
- 1,75 dl mörkt muscovadosocker
- 2 dl glykos
- 2 msk kakao (av god kvalitet)
- 100 g mörk choklad 70 %
- 50 g smör, mjukt
- 1 msk lakritspulver
- Lakritsgranulat (lakritspulver och kross av ren lakrits)
- Ev bitar av blåbärsskumtomtar
- Eller flingsalt
Gör så här:
- Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda sockertermometer eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116.
- När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
- Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
- Klä en brödform med kant (cirka 10 x 20 cm) med plastfolie i botten och häll i fudgeblandningen.
- Pudra lite lakritspulver över och strö lite grovt krossad lakrits över. Eventuellt även bitar av blåbärsskumtomtar. Alternativ på topping: Flingsalt.
- Täck med lite plastfilm och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
- Skär upp fudgen i små munsbitar.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
-
orolig person » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Är receptet för 8 eller för 4 personer ? på ingredienserna står det 8 sen när ma..”
-
Fredrik » MOLTAS NYÅRSTIPS- FRENCH ´75: ”Låter fantastiskt gott Mårten. Gott nytt! //Per o Fredrik”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
makrill fisksoppa grillad gås vit choklad torskrätt dekoration långgrillad nudlar tosca byxad italienskt kycklingwok mazarin honeysuckle lasagne gratäng granola koka hummer jordärtskocka kalvbräss chokladflarn mandelpotatis hummersoppa roscofflök calemare hummus portvinsmarinerad oxfilé rödkål högrev flankstek persika kokosmjölk picklad rödlök tartlett crème ninon melon tapenade lingonparfait kryddsmör mousse blomkål, majonnäas pulled lussekatter grillade citroner risotto kalix löjrom nektariner semla grillad makrill tomatsås matvete fiskpågrillen slottsstek gås, biskvi apfelstrudel tomat- & jordgubbssallad rimmad oxbringa kaka, brownie melanzane prosecco salsiccia ciabatta potatisrätt torskrecept kalvleveranglais matjesill sockerkaka tournedos löksoppa köttrecept,kött matblogg grillad abborre i folie saint agur gambas varma hallon kantarelltoast oliv- & basilikatapenade rabarberkräm jästpannkakor pumpasoppa parfait picklad gurka sillinläggningar vegetarisk, lättbakat fiskfond vermouth kolakräm lakritscheesecake ceviche vegetarisk pizza ramslökspesto gäddrecept romsås bouillabaisse med havskräfta & aioli kola & knäck gädda dekorera med blommor stekar gåsagille sandefjordsås ätliga blommor gulaschsoppa hälleflundra aubergine ugnstekt lax müsli egg toddy cocoschutney crème brûllée på landet majs indisk mat kalvlever rulltårta chutney, gravlax blåmusslor grillad flankstek frittata panko grön ärtsoppa ramslökssoppa ost, lingon pannacotta heiße liebe matbloggpriset oxkind smoothie kesella potatisstomp brytbröd mozarella semlor räkor, pressgurka queneller vit sparris medelhavet ugnsbakade rotfrukter sorbet pasta med räkor sylt gös 1-2-3-lag nygrillat fiskgryta blåbär negroni nässlor maräng nässelsoppa laxrätter äppeltarte äppelpaj hummerfond romtopf parmesan whiskey reportage parmaskinka bullar ramslöksrecept pepparrot rotfrukter rom toscakaka sopprecept alla hjärtans dag citron midsommarmat grillat på grillen kantareller karl johan svamp gin avocado fågelrecept äppeldessert mango fondspara äpplen apelsin entrérätt munsbit grön sparris gåsamiddag tagliatelle nypotatis frukt & bär chokladdessert fond sommarmat glass sparris kycklingrätt ramslöksolja sommarmat, potatis hallon husmanskost ramslök kyckling nu är det jul igen lakrits, julmat primör kötträtt sallad nybakat laxrecept vegetariskt cocktails grill pastarätt köttrecept bakning nyårsmeny fisk & skaldjur såsrecept efterrätt dessert fiskrecept fisk vegetarisk baka förrätt soppa pasta oxkött drinkar soppor dryck sommardessert asiatiskt moltas drinktips lax drinkrecept skaldjur glassdessert doften av nybakat bröd choklad bröd nötter tårtor brödbak jordgubbar nötkött torsk starters sill kallrökt lax drinktilltugg picklat frukost rabarber äppelkaka paj sockerlag kolasås bär insjöfisk spenat picklad sillrecept gåsmeny champagne kullasparris hollandaisesås apetizer hallonsås buljong ingefära basilika abborre marmelad kakor flädersaft sjögräsnudlar fisk&skaldjur torskrygg gräddsås långkok inläggning scampi citrondessert hummer julgodis festmåltid festrätt saft grytor västerbottensost pilgrimsmusslor välkomstdrink brunsås vegetarisk pasta cheesecake höstmat tartar svamp rödbetor björnbär fläder lök pizza chorizo gambero havskräftor lammracks campari vikingfågel bröd recept chokladmousse saffran vårkyckling entrecote rödlök julsill gremolata butternutpumpa körsbär på tallriken paella bresaola salmalax majonnäs vinägrett gubbröra potatispuré rödbetshummus spanien hummer recept pepparrotssmör citrus björnbärsmarmelad karamelliserad mexikanskt flädersorbet citronmarinerad kräftsås mazarinkaka tomatsallad huvudrätt chokladtårta råstekt potatis griskött paj med spenat och västerbottensost sojabönor pizzadeg halloncurd granatäpple fikon löjrom torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest stekt strömming couscous fastlagsbulle lantbruk tortillas färskost rårörda lingon smoothie med spenat mango och ingefära oxfond bearnaisesås senapscreme vitaminboost burgare vegetarisk soppa japanskt parmesanstänger fritterad omelett ponzu morotssoppa bläckfisk gravad lax potatismos fromage morötter indiskt salsa vaniljsås juldryck wok mangosallad skaldjurssås rödvinssås wokgrönsaker karré blommor i maten ljuvliga smaker godis våfflor pepparrotssås gäddqueneller pocherat ägg bouillabaisse lamm negroni sour pesto långpannebröd brynt smör hjorthornssalt skåne grillad entrecote färskost på filmjölk fruktsallad 5-minuterssill skaldjursfond ugnsrostade pumpa hallå! thai basil whiskey sour mingelrätt svamprecept sashimi flarn jätteräkor ansjovis fisk i folie apelsinmarmelad kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss daal gravlaxsås nyårsdessert hallonsylt rabarberpaj recept struvor tomatsalsa kycklingsallad pastarecept glaze mumma korv tomater räkor mörk choklad pannbiff oxbringa mozzarella vaktelägg apfelstrudelpaj fudge hasselbackspotatis pavlova