CHOKLAD- & LAKRITSFUDGE
Lite mer julgodis hinner vi med att bjuda på innan doppardagen. Här ett recept som vår kompis Kristian bidragit med. En riktigt god chokladfudge med smak av lakrits. Vi misstänker att han fått inspiration från recept av Leila Lindholm. Kristian har adderat topping av lakritsgranulat och bitar av blåbärskumtomtar. Ja, här gör du som du vill, tomtarna kan nog uteslutas men lakritskrosset tillför absolut ett gott krisp. Att toppa med flingslat är säkert ett alternativ som kan bli gott. Det är bara att experimentera. Skillnaden mellan fudge och kola är att fudge kokas upp till en lägre temeperatur 116-117°, mot kolans (och även knäckens) 123-125°, vilket ger en mjukare och inte alls så seg konsistens som kola och knäck.

Ingredienser:
- 2 dl vispgrädde
- 1,75 dl mörkt muscovadosocker
- 2 dl glykos
- 2 msk kakao (av god kvalitet)
- 100 g mörk choklad 70 %
- 50 g smör, mjukt
- 1 msk lakritspulver
- Lakritsgranulat (lakritspulver och kross av ren lakrits)
- Ev bitar av blåbärsskumtomtar
- Eller flingsalt
Gör så här:
- Koka grädde, muscovadosocker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. Viktigt att använda sockertermometer eller elektronisk stektermometer. När temperaturen närmar sig 112 grader, får man ta det försiktigt och kan sänka värmen lite eftersom det sedan går väldigt fort att komma upp till 116.
- När temperaturen har nått 116 grader; ta av från värmen, tillsätt choklad, kakao och lakritspulver på en gång och vispa ut detta i grädden.
- Tillsätt smöret i klickar i flera omgångar.
- Klä en brödform med kant (cirka 10 x 20 cm) med plastfolie i botten och häll i fudgeblandningen.
- Pudra lite lakritspulver över och strö lite grovt krossad lakrits över. Eventuellt även bitar av blåbärsskumtomtar. Alternativ på topping: Flingsalt.
- Täck med lite plastfilm och låt svalna och stelna i rumstemperatur.
- Skär upp fudgen i små munsbitar.
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Fredrik » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Så kul att du gillade räkcevichen, Ingela Ulla Stina. Följ oss gärna på Instagra..”
-
Ingela Ulla Stina Johansson » RÄKCEVICHE MED AVOCADO & MANGO: ”Jättegott”
-
Fredrik/ På tallriken » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, spontant så låter det som du behöver addera lite mjöl i degen. Det är även ..”
-
Mikael » GÖR DIN EGEN PASTA!: ”Hej, gjorde pasta igår på ett recept med enbart durumvetemjöl, ägg och lite oliv..”
-
Fredrik/ På tallriken » LÖKSOPPA MED LAKRITS OCH ROSTADE MANDLAR: ”Hej, receptet på löksoppan ska vara till 8 pers om den ska vara som förrätt. Det..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
stekt strömming bouillabaisse med havskräfta & aioli grillad gås vit choklad fastlagsbulle lammracks pavlova tosca nektariner curry mumma matvete paj med spenat och västerbottensost vaktelägg tomatsallad tomatsalsa struvor sojasås flädersorbet pepparrotssmör gravlaxsås calemare kycklingsallad citrus oxfilé rödkål morötter mingelrätt whiskey sour thai basil morotssoppa ponzu butternutpumpa bearnaisesås skaldjursfond julsill flankstek matbloggpriset skåne blomkål, vegetarisk pizza pesto heiße liebe nygrillat havskräftor pizzadeg smoothie kesella kolakräm lakritscheesecake godis apfelstrudelpaj saffransbullar makrill nudlar kaka, brownie byxad dekorera med blommor kycklingwok juldryck sojabönor köttbullar ätliga blommor salsa gratäng ugnstekt lax mandelpotatis gravad lax bläckfisk ciabatta fisk i folie fritterad gambas rödbetshummus kokosmjölk burgare rabarberkräm salmalax päron majonnäas parfait picklad gurka flarn melon färskost på filmjölk tortillas lussekatter fruktsallad innanlår löjrom negroni sour chokladmousse bouillabaisse kola & knäck hjorthornssalt couscous halloncurd råstekt potatis mozarella semla chorizo rimmad oxbringa mazarinkaka skaldjurssås dekoration wok egg toddy björnbärsmarmelad melanzane hummer recept kalvbräss rulltårta gubbröra vinägrett rabarberpaj grillad abborre i folie bresaola recept parmesanstänger vegetarisk soppa lingon daal jästpannkakor grillad flankstek ost, grillad entrecote fiskfond sillinläggningar rött vin ramslökssoppa långpannebröd vitaminboost mousse torskrecept, fiskrecept, torskrygg, fest smoothie med spenat mango och ingefära pyttipanna pannkakor långkok sjögräsnudlar rotfrukter björnbär flädersaft majonnäs abborre alla hjärtans dag höstmat pulled vegetarisk pasta negroni fisksoppa våfflor lamm äppeltarte nässelsoppa hummerfond romtopf gös pasta med räkor parmesan scampi ostar hallonsås pizza hollandaisesås rom tårta toscakaka saft majs sopprecept chutney, rödbetor kantarelltoast 1-2-3-lag rårörda lingon gin champagne gåsamiddag tartar frukt & bär fondspara inläggning kolasås kallrökt lax nässlor äppeldessert hummer midsommarmat picklat mango fisk&skaldjur vit sparris äpplen fågelrecept karl johan svamp ost och vin sparris slow cooking sommarmat insjöfisk tårtor blåbär festrätt nötkött fläsk pastarecept brödbak drinktilltugg entrérätt julmat nu är det jul igen doften av nybakat bröd bär torsk potatis ramslök husmanskost asiatiskt bröd chokladdessert på grillen nybakat hallon moltas drinktips soppor gröna & sköna tillbehör cocktails svamp pastarätt drinkar bakning grill nyårsmeny vegetarisk såsrecept efterrätt italienskt dessert fisk & skaldjur köttrecept fiskrecept fisk förrätt kötträtt baka oxkött pasta soppa bbq choklad lax laxrecept dryck griskött drinkrecept vegetariskt glassdessert glass sylt sallad sommardessert kyckling skaldjur primör jordgubbar sill starters lakrits, nötter sillrecept glaze festmåltid ramslöksolja kalv tomater kantareller apelsin kycklingrätt paj sommarmat, picklad fond hallonsylt västerbottensost grytor chokladtårta spenat sockerlag nypotatis rabarber sorbet gåsmeny torskrygg grön sparris munsbit saffran frukost tagliatelle äppelkaka bullar kullasparris tomatsås grillat basilika citron blåmusslor potatisrätt kakor äppelpaj medelhavet karré avocado gräddsås ramslöksrecept brynt smör fiskgryta buljong whiskey marmelad citrondessert fläder julgodis ugnsbakade rotfrukter lök maräng parmaskinka brunsås välkomstdrink ingefära reportage apetizer japanskt indiskt matjesill nyårsdessert laxrätter torskrecept korv pilgrimsmusslor pepparrot cheesecake gäddrecept pressgurka risotto vermouth vikingfågel färskost hallå! varma hallon vårkyckling oxkind pumpasoppa sashimi apelsinmarmelad pannacotta gremolata ugnsrostade hummus paella panko omelett fromage kalvlever,anglais,kalv,kalvbräss gravlax potatismos citronmarinerad spanien prosecco crème brûllée jordärtskocka mexikanskt tomat- & jordgubbssallad torskrätt hälleflundra wokgrönsaker fiskpågrillen kladdkaka apfelstrudel gåsagille pepparrotssås grillad makrill billig mat gäddqueneller slottsstek ceviche foccacia ramslökspesto gambero vegetarisk, rödlök lantbruk brytbröd senapscreme på tallriken 5-minuterssill oxfond entrecote pumpa persika crème ninon indisk mat oliv- & basilikatapenade svamprecept högrev cocoschutney saint agur chokladflarn kalvlever löksoppa tournedos sockerkaka mangosallad räkor granola huvudrätt lasagne karamelliserad salsiccia mozzarella rökt fikon rödvinssås gulaschsoppa oxbringa granatäpple semlor biskvi gås, grillade citroner enkelt recept queneller pocherat ägg hasselbackspotatis potatisstomp vårprimörer campari kalix löjrom bröd recept getost lättbakat körsbär matblogg kryddsmör lingonparfait tapenade frukt portvinsmarinerad grön ärtsoppa tartlett picklad rödlök frittata jätteräkor ansjovis potatispuré vaniljsås kalvleveranglais roscofflök hummersoppa på landet aubergine ljuvliga smaker koka hummer müsli blommor i maten falukorv kräftsås honeysuckle mazarin sandefjordsås mörk choklad pannbiff romsås gnocchi gädda fudge stekar räkor,